Daktilo 1984Daktilo 1984
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • E-Bültene Abone Ol
    Facebook Twitter Instagram Telegram
    Twitter Facebook YouTube Instagram WhatsApp
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Destek Ol Abone Ol
    • İZLE
      • Çavuşesku’nun Termometresi
      • Varsayılan Ekonomi
      • 2’li Görüş
      • İki Savaş Bir Yazar
      • Yakın Tarih
      • Mayhoş Muhabbetler
      • Tümünü Gör
    • OKU
      • Yazılar
      • Röportajlar
      • Çeviriler
      • Asterisk2050
      • Yazarlar
    • DİNLE
      • Çerçeve
      • Zedcast
      • Tuhaf Zamanların İzinde
      • SenSensizsin
      • Tümünü Gör
    • D84 FYI
      • Hariçten Gazel
      • Avrupa Gündemi
      • ABD Gündemi
      • Altüst
    • D84 INTELLIGENCE
      • Kitap Yorum
      • Göç Sorunu
      • Başkanlık Sistemi Projesi
      • Devlet Kapasitesi Liberteryenizmi
      • Herkes için Siyaset Bilimi
      • Yapay Zeka
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Anasayfa » Ukrayna Krizi ve İran
    Yazılar

    Ukrayna Krizi ve İran

    Eyüp Ersoy29 Nisan 20226 dk Okuma Süresi
    Paylaş
    Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp

    [voiserPlayer]

    Rusya silahlı kuvvetlerinin Ukrayna topraklarını işgal etmeye başlaması ile tırmanan Ukrayna Krizi, İran İslam Cumhuriyeti’ni de devam eden uluslararası krize yönelik bir politik tavır almaya zorladı. Orta Doğu ülkeleri arasında Rusya’nın işgaline en açık diplomatik desteğin Tahran yönetimi tarafından verildiği görülüyor. Bu açık diplomatik desteğin gerisinde ise çok boyutlu bir kısım nedenler mevcut.

    İran, işgalin ilk gününden itibaren Moskova yönetiminin söylemine muvafık bir diplomatik söylem geliştirdi. İşgalin asli sorumluluğunu, ABD’nin ve genel olarak Batı ittifakının takip ettiği politikalara atfeden bu söyleme göre Rusya, kendisine yönelik güvenlik tehditlerine karşı tedbir almaya mecbur bırakıldı. İşgalin başladığı gün Vladimir Putin ile bir telefon görüşmesi gerçekleştiren İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, kendilerinin de NATO’nun genişlemesinin farklı bölgelerdeki muhtelif ülkelerin güvenlik ve istikrarına ciddi bir güvenlik tehdidi teşkil ettiği görüşünde olduklarını ifade etti. Ülke yönetiminin başı konumundaki dini lider Ali Hamaney ise 1 Mart tarihindeki beyanatında, Ukrayna’nın bu savaşta bir kurban olduğunu, ancak gerçek suçlunun ülkede bir kadife devrimi tahrik ederek Ukrayna’nın iç işlerine müdahale eden ABD yönetiminin olduğunu ileri sürmüştü.

    İran’da iktidara yakın yazılı ve görsel medyada Ukrayna Krizi böylesi bir söylemsel çerçeve içerisinde ele alınmaya devam ediyor. İşgalin başlamasından dört gün sonra, Kayhan gazetesinde çıkan bir değerlendirmede savaşın sebebinin, yakından bakıldığında, uzun yıllardır Rusya’nın sınırlarındaki bir ülkede askeri ve istihbari üs kurmaya çabalayan ABD olduğu iddia edilmişti. Bu söylem, bir yandan Tahran yönetiminin stratejik iş birliği içerisinde olduğu Rusya’yı, işgalin sorumluluğundan ve ortaya çıkardığı insan hakları ihlallerinden mahfuz kılıyor. Diğer taraftan ise dolaylı şekilde İran’ın farklı ülkelerdeki açık ve gizli askeri müdahalelerine bir meşruiyet isnat ediyor.  

    Tahran yönetiminin Rusya’ya verdiği uluslararası destek, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda (BMGK) Ukrayna Krizi’ne dair yapılan üç oylamadaki tutumu ile de kendini gösterdi. 2 Mart tarihinde kabul edilen ve Rusya’nın askeri güçlerini Ukrayna topraklarından “hemen, tamamen ve şartsız” geri çekmesini talep eden karar için yapılan oylama ile, 24 Mart tarihinde kabul edilen Ukrayna’ya yönelik saldırganlığın insani neticeleri başlıklı karar için yapılan oylamada İran çekimser kalmıştı. 7 Nisan tarihinde kabul edilen ve Rusya’nın BM İnsan Hakları Konseyi’ndeki üyelik haklarını askıya alan karar için ise İran olumsuz yönde oy kullandı. Mukayese açısından, Mısır’ın ilk iki oylamaya evet oyu verip üçüncü oylamada çekimser kaldığını, Türkiye’nin ise her üç oylamada evet oyu verdiğini hatırlatalım.

    İran’ın krizin başından bu yana Rusya ile mutabakat halinde bir diplomatik görünüm sergilemesinin bir takım yapısal jeopolitik nedenleri mevcut. Her şeyden önce İran’ın ABD ve müttefikleri ile arasındaki çok katmanlı mücadelede, hasımlarının kendi mücadele sahalarını genişletmeleri, İran’ın dış politika elitleri tarafından ülkenin maruz kaldığı stratejik baskının başka mecralara kayması noktasında bir kazanım olarak telakki ediliyor. Son dönemde, Taliban’ın Afganistan’da yönetimi ele geçirmesi ile Azerbaycan’ın İkinci Karabağ Savaşı’ndan muzaffer çıkarak Kafkasya jeopolitiğinde Bakü’nün ve müttefiklerinin ağırlığının artması gibi bölgesel gelişmeler, Tahran yönetimi için Rusya ile ilişkilerin tahkim edilmesini önemli hale getirmiş durumda.

    Bununla beraber, Tahran yönetiminin Rusya yanlısı diplomatik tavrı, ağırlıklı olarak iki ülke arasındaki ilişkilerin doğasına ve seyrine istinat ediyor. İran, mevcut küresel şartlarda BM Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesinden birisi de olan Rusya ile tesis etmeye çalıştığı stratejik ortaklığı, sahip olduğu stratejik zafiyetleri telafi edecek ve maruz kaldığı küresel tecridi izale edecek bir vasıta olarak değerlendiriyor. Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin göreve geldikten sonra, ilk ikili yurtdışı ziyaretini Moskova’ya yapmış olmasının ardında bu muhasebe yatıyor. Rusya’nın temsil ettiği stratejik alternatif, maruz kaldığı uluslararası yaptırımları aşabilmek amacıyla İran’ın takip ettiği “faal mukavemet/aktif direniş” stratejisinin asli bir unsurunu teşkil ediyor.

    Bu çerçevede, Rusya ile tesis edilen ve takviye edilebilecek askeri ilişkiler, İran’ın askeri modernizasyon çabalarında kayda değer bir konuma sahip. 2016 yılında teslimatı yapılan S-300 hava savunma sistemleri, iki ülke arasındaki askeri iş birliğinin son dönemde göze çarpan örneklerinden. Askeri münasebetlerin yanında, İran ile Rusya arasındaki iktisadi ilişkilere de Tahran yönetimince özel bir önem atfediliyor. İran’ın Rusya ile arasındaki 2019 yılında 2 milyar $ olan ticaret hacminin 2021 yılında iki kat artarak 4 milyar $’a çıkması, iki ülke arasındaki ekonomik iş birliğinde kayda değer bir ilerlemeye işaret ediyor. 2021 yılında, İran’ın Rusya’ya ihracatının tarihinde ilk defa 1 milyar $ seviyesinin üzerine çıkması da bir diğer gösterge.

    İran açısından Rusya ile ticari ilişkilerin hassas boyutlarından birisini gıda güvenliği teşkil ediyor. Susuzluk ve kuraklık gibi ciddi çevresel sorunlar ile karşı karşıya olan ve tarımda kendine yeterliliği sağlaması imkansız olan Tahran yönetimi için gıdaya erişim, iktidarın meşruiyeti ve sosyal desteğin idamesi noktasında ehemmiyet arz eden bir konu. İran’ın bir önceki mali yılda yapmış olduğu 52 milyar $’lık ithalatın 19 milyar $’ını başta buğday, arpa ve mısır olmak üzere temel gıda ürünleri oluşturuyor. Bu, % 36,5 gibi görece yüksek bir orana tekabül ediyor. Halihazırda İran, Rusya’dan en fazla tahıl ithal eden ülke haline gelmiş durumda. Rusya’dan gıda ithalatının yüksek hacimde ve kesintisiz devam etmesi, İran için ikili ilişkilerdeki bir diğer hassas mevzu.

    Elbette, özellikle Orta Doğu olmak üzere, İran’ın bölgesel politikalarında Rusya ile yakın ortaklık ve sorunsuz eşgüdüm, bu politikaların etkisini artıran ve sürdürülebilirliğini temin eden bir rol oynuyor. Örneğin, Suriye’de iki ülke arasındaki operasyonel ve diplomatik işbirliği, İran için “direniş ekseni”  olarak tarif ettiği jeopolitik mücadele sahasında merkezi konumda bulunan Suriye’deki Esad rejiminin iktidarını muhafaza eden temel etkenlerden birisi. Bölgedeki diğer birçok gerilim ve kriz alanlarında da Rusya’nın İran’a verdiği örtülü destek söz konusu.

    İşgalin başlangıcından beri Rusya’ya taraftar tavrından taviz vermeyen Tahran yönetimi için Ukrayna Krizi’nin ortaya çıkarabileceği fırsatlar ve faydalar da yok değil. Ukrayna Krizi’ne dair yapılan değerlendirmelerde göz ardı edilen bir husus olarak, işgalin maliyetlerinin Rusya için sadece hasım ve rakiplerine karşı değil, dost ve müttefiklerine karşı da bir zafiyet yarattığına işaret edilmeli. İran’ın Rusya ile tesis ettiği stratejik ortaklık ilişkisi, Moskova yönetimi lehine bir güç asimetrisini bünyesinde barındırıyor. Ukrayna Krizi bağlamında bir örnek olarak, 9 Mart tarihinde Rusya’nın Tahran büyükelçisi Levan Cagaryan düzenlediği basın toplantısında, İran medyasından “savaş” ve “işgal” kelimelerini haberlerinde kullanmamasını istedi. Ancak, İran’ın iç işlerine müdahale sayılabilecek bu tavır, İranlı yetkililer tarafından ciddi bir tepki ile karşılanmadı. Rusya’nın maruz kaldığı diplomatik ve ekonomik müeyyidelerin Rusya dış politikasında oluşturacağı hasarın, bu ülke ile arasındaki münasebetlerde Tahran yönetiminin konumunu güçlendirmesi beklenebilir.

    Tahran yönetimi için Ukrayna Krizi’nin ortaya çıkarabileceği bir diğer fırsat da küresel enerji piyasalarında Rusya’ya yönelik yaptırımlar neticesinde özellikle petrol arzında ortaya çıkan ve artması beklenen sıkıntı ve bunun neticesinde petrol fiyatlarında yaşanan oynaklık. Kanıtlanmış petrol rezervlerinde dünyada dördüncü sırada yer alan İran, Rusya’yı küresel enerji piyasalarında kenara itmeye çabalayan ülkeler tarafından makul bir alternatif olarak değerlendirildiği takdirde dış politikasında daha geniş bir hareket serbestliği kazanabilir. Halihazırda Viyana’da devam etmekte olan nükleer müzakerelerin bir anlaşma ile neticelenmesi halinde, belirli hudutlar dahilinde, bu ihtimalin hayata geçmesine kesin gözüyle bakılabilir.

    İran, Orta Doğu devletleri arasında Rusya’nın Ukrayna işgaline en fazla desteği veren ülke olarak öne çıkıyor. Bu durumun İran dış politikasından ve Rusya ile arasındaki münasebetlerin tabiatından kaynaklanan nedenleri bulunuyor. Bununla birlikte Ukrayna Krizi, Tahran yönetimi için fırsatlar da sunuyor. İran’ın Rusya ile tesis ettiği stratejik ortaklık ilişkisi, Moskova yönetimi lehine bir güç asimetrisini bünyesinde barındırıyor. Tahran yönetimi için Ukrayna Krizi neticesinde stratejik ortağının belirli derecede zayıflaması, hiç de olumsuz bir gelişme değil.

    Fotoğraf:  Faruk Kaymak

    Dünya Siyaset
    Paylaş Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp
    Önceki İçerikThe Northman | Sinekritik #42
    Sonraki İçerik Kur Riski Önlemlerinin Etkileri | Enes Özkan & Özge Öner | Varsayılan Ekonomi

    Diğer İçerikler

    Bültenler

    ABD Gündemi: Trump’ın İlk 100 Günü, Sol Muhalefet Meydanlarda, Kamuda Tasfiyeler, Mineral Anlaşması

    10 Mayıs 2025 Emrullah Özdemir
    Videolar

    Parlamenter Sistem Nasıl Geri Gelecek? | Çavuşesku’nun Termometresi #252

    8 Mayıs 2025 Melis Konakçı, İlkan Dalkuç ve Burak Bilgehan Özpek
    D84 INTELLIGENCE

    Turkey and Israel: Intense Geopolitical Rivalry from the Mediterranean to Central Asia

    8 Mayıs 2025 Reza Talebi

    Yorumlar kapalı.

    Güncel İçerikler

    ABD Gündemi: Trump’ın İlk 100 Günü, Sol Muhalefet Meydanlarda, Kamuda Tasfiyeler, Mineral Anlaşması

    10 Mayıs 2025 Bültenler Emrullah Özdemir

    Turkey and Israel: Intense Geopolitical Rivalry from the Mediterranean to Central Asia

    8 Mayıs 2025 D84 INTELLIGENCE Reza Talebi

    Savaşların Kazananı Olur Mu?

    7 Mayıs 2025 Yazılar Oytun Meçik

    Dünya Gündemi: İsrail Gazze’yi Kalıcı Şekilde İşgale Hazırlanıyor

    6 Mayıs 2025 Bültenler Bahadır Çelebi

    E-Bültene Abone Olun

    Güncel içeriklerden ilk siz haberdar olun




    Archives

    • Mayıs 2025
    • Nisan 2025
    • Mart 2025
    • Şubat 2025
    • Ocak 2025
    • Aralık 2024
    • Kasım 2024
    • Ekim 2024
    • Eylül 2024
    • Ağustos 2024
    • Temmuz 2024
    • Haziran 2024
    • Mayıs 2024
    • Nisan 2024
    • Mart 2024
    • Şubat 2024
    • Ocak 2024
    • Aralık 2023
    • Kasım 2023
    • Ekim 2023
    • Eylül 2023
    • Ağustos 2023
    • Temmuz 2023
    • Haziran 2023
    • Mayıs 2023
    • Nisan 2023
    • Mart 2023
    • Şubat 2023
    • Ocak 2023
    • Aralık 2022
    • Kasım 2022
    • Ekim 2022
    • Eylül 2022
    • Ağustos 2022
    • Temmuz 2022
    • Haziran 2022
    • Mayıs 2022
    • Nisan 2022
    • Mart 2022
    • Şubat 2022
    • Ocak 2022
    • Aralık 2021
    • Kasım 2021
    • Ekim 2021
    • Eylül 2021
    • Ağustos 2021
    • Temmuz 2021
    • Haziran 2021
    • Mayıs 2021
    • Nisan 2021
    • Mart 2021
    • Şubat 2021
    • Ocak 2021
    • Aralık 2020
    • Kasım 2020
    • Ekim 2020
    • Eylül 2020
    • Ağustos 2020
    • Temmuz 2020
    • Haziran 2020
    • Mayıs 2020
    • Nisan 2020
    • Mart 2020
    • Şubat 2020
    • Ocak 2020
    • Aralık 2019
    • Kasım 2019
    • Ekim 2019
    • Eylül 2019
    • Ağustos 2019
    • Temmuz 2019
    • Haziran 2019
    • Mayıs 2019
    • Nisan 2019
    • Mart 2019

    Categories

    • Asterisk2050
    • Bültenler
    • Çeviriler
    • D84 INTELLIGENCE
    • EN
    • Forum
    • Özetler
    • Podcast
    • Röportajlar
    • Uncategorized
    • Videolar
    • Yazılar
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    İçerik
    • Yazılar
    • Podcast
    • Forum
    • Röportajlar
    • Çeviriler
    • Özetler
    • Bültenler
    • D84 INTELLIGENCE
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    Sosyal Medya
    • Twitter
    • Facebook
    • Instagram
    • Youtube
    • LinkedIn
    • Apple Podcast
    • Spotify Podcast
    • Whatsapp Kanalı
    Kurumsal
    • Anasayfa
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • Yazarlar
    • İçerik Sağlayıcılar
    • Yayın İlkeleri ve Yazım Kuralları
    © 2025 DAKTİLO1984
    • KVKK Politikası
    • Çerez Politikası
    • Aydınlatma Metni
    • Açık Rıza Beyanı

    Arama kelimesini girin ve Enter'a tıklayın. İptal etmek için Esc'ye tıklayın.

    Çerezler

    Sitemizde mevzuata uygun şekilde çerez kullanılmaktadır.

    Fonksiyonel Her zaman aktif
    Sitenin çalışması için ihtiyaç duyulan çerezlerdir
    Preferences
    The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
    İstatistik
    Daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak için kullanılan çerezlerdir The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
    Pazarlama
    Size daha uygun içeriklerin iletilmesi için kullanılan çerezlerdir
    Seçenekleri yönet Hizmetleri yönetin {vendor_count} satıcılarını yönetin Bu amaçlar hakkında daha fazla bilgi edinin
    Seçenekler
    {title} {title} {title}