Daktilo 1984Daktilo 1984
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • E-Bültene Abone Ol
    Facebook Twitter Instagram Telegram
    Twitter Facebook YouTube Instagram WhatsApp
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Destek Ol Abone Ol
    • İZLE
      • Çavuşesku’nun Termometresi
      • Varsayılan Ekonomi
      • 2’li Görüş
      • İki Savaş Bir Yazar
      • Yakın Tarih
      • Mayhoş Muhabbetler
      • Tümünü Gör
    • OKU
      • Yazılar
      • Röportajlar
      • Çeviriler
      • Asterisk2050
      • Yazarlar
    • DİNLE
      • Çerçeve
      • Zedcast
      • Tuhaf Zamanların İzinde
      • SenSensizsin
      • Tümünü Gör
    • D84 FYI
      • Hariçten Gazel
      • Avrupa Gündemi
      • ABD Gündemi
      • Altüst
    • D84 INTELLIGENCE
      • Kitap Yorum
      • Göç Sorunu
      • Başkanlık Sistemi Projesi
      • Devlet Kapasitesi Liberteryenizmi
      • Herkes için Siyaset Bilimi
      • Yapay Zeka
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Anasayfa » Sosyal Medya Kullanımı Siyasal Katılım İlişkisi: Seçil Toros ve Emre Toros ile Söyleşi
    Röportajlar

    Sosyal Medya Kullanımı Siyasal Katılım İlişkisi: Seçil Toros ve Emre Toros ile Söyleşi

    Emircan Saç23 Mayıs 20228 dk Okuma Süresi
    Paylaş
    Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp

    [voiserPlayer]

    Sosyal medya, geleneksel medyadan farklı olarak o platformda olan herkese konuşma hakkı veriyor. Bu sayede geleneksel medyadan ayrışarak söz sahibi insanların siyasal ve kamusal alana katkı sunmalarını sağlıyor. Twitter’daki sosyal hareketlilikler bu tip kamusal katılımlara örnek teşkil ediyor. Bir siyasal katılım olarak, Yemek Sepetine yönelik yapılan boykot çağrılarından çıkarak genişleyen diğer boykot uygulamaları, son dönemde ülkemizde Twitter’da gerçekleşen önemli sosyal hareketlilikler.

    Sosyal medya ve siyasal katılım konusunda bulgulara dayanmayan birçok argüman spekülasyon olarak kalıyor. “Social Media Use and Political Participation: The Turkish Case” makalesinde Seçil Toros ve Emre Toros Türkiye’yi sosyal medya kullanımı ve siyasal katılım bağlamında merceğine alıyor. Biz de bu makaleden yola çıkarak sosyal medya kullanımı ve siyasal katılım hakkındaki sorularımızı Seçil ve Emre Toros’a yönelttik.

    İlk olarak şu soruyla başlamak istiyorum: Nasıl iletişim kurulduğundan, siyasal katılıma kadar farklı konularda sosyal medyanın etkisini hissedebiliyoruz. Ancak bu kabulden bir adım geriye gidip size de sormak istiyorum: Sosyal medyanın değiştirici gücü, söz konusu siyasal katılım olduğunda insanları nasıl etkiliyor?

    Siyasi ve toplumsal olayların konuşulduğu ve tartışıldığı bir ortam olarak çevrimiçi sosyal ağlar siyaset bilimi ve siyasal iletişim alanlarında giderek daha fazla dikkat çekiyor. Bizim de aralarında olduğumuz birçok araştırmacı, sosyal medyanın siyasal katımı desteklediğini ve arttırdığını düşünüyor. Çevrimiçi ortamlarda, gerçek dünyadaki birçok eşitsizliğin sürdüğünü ve erişim sorunlarının bulunduğunu bilmekle beraber, sosyal medyanın geleneksel siyasal katılımı daha erişilebilir ve kolay hale getirdiğini görüyoruz. Sosyal medya aracılığı ile gerçekleşen siyasal katılım etkinlikleri görece daha az sermaye, çaba, özveri ve fedakârlık gerektiriyor (Gil de Zúñiga vd., 2010). Örneğin, Twitter üzerinden siyasetçiler ve partiler ile temas kurmak, Facebook’tan seçim kampanyalarını takip etmek ya da e-devlet uygulamalarından resmî kurumlara dilekçe vermek görece daha az efor gerektiriyor. Ampirik çalışmalar sosyal medya kullanımının siyasal ifade olanaklarını arttırdığını (Vaccari vd., 2014) bunun da siyasal etkililik (Halpern, Valenzuela, & Katz, 2017) ve sosyal kapitali (Ellison, Vitak, Gray, & Lampe, 2014) destekleyerek siyasal katılımı teşvik ettiğini göstermekte. Özellikle internet çeşitli ve farklı kanallardan beslenen haber tüketimini destekliyor. Bu sayede birçok eleştirel ve muhalif etkinlikten haberdar olabiliyor ve bir tıkla bunlara katılabiliyoruz; çeşitli toplumsal hareketleri destekleyebiliyor ya da bildirileri imzalayabiliyoruz.

    Akışı bozmak uğruna şunu da sormak istiyorum size: İnsanların siyasal sistemi ve bunun mekanizmalarını bilmemesi siyasal katılımı nasıl etkiliyor olabilir? Siyasal mekanizma derken, örneğin milletvekilleri aracılığıyla yasa tasarısı sunmak, diğer tarafta milletvekiline Twitter’da mention atmak, diğer yollara nazaran daha az bilgi gerektiriyor. Bu siyasal katılımı sosyal medya gibi mecralarda daha da mümkün hale getirebilir.

    Kurumsal siyasete katılmak yani mevcut siyasi mekanizmalara dahil olmak, bireysel olarak önemli kararlar almayı gerektiriyor. Oy vermeyi hariç tutarsak, bir partiye gidip, “size üye olmak istiyorum” diye başvurmak ya da “sizin seçim kampanyanızda aktif rol almak istiyorum” diyerek mitinglere katılmak, birçok vatandaş için ciddi bir çaba ve manen ve madden fedakârlık gerektirir. Oysa sosyal medyada, sizin de örnek verdiğiniz gibi “bir milletvekilini mention’lamak” oldukça kolay. Bu şekilde sesini duyurmak, siyasal görüşünü ifade etmek ve bunu arkadaş ve takipçilerinle paylaşmak oldukça kolay. Üstelik sosyal medya kullanıcıları bu tür etkinlikleri siyasaldan ziyade sivil katılım olarak algılıyorlar. Yani, siyasi mekanizmalara dâhil olan değil, daha ziyade bireysel faaliyetler olarak görülüyor.

    Makalenize “We are nothing but keyboard chevaliers; existing in an artificial world, not in the real one” alıntısı ile başlıyorsunuz. Bu başlangıç bana sadece sosyal medyada yürüyen mücadelelere dair yapılan eleştirileri anımsattı. Bundan yola çıkarak şunu sorabilirim: “Klavye şövalyesi” denilen şey sadece klavyeden ibaret midir? Sosyal medyadaki katılım “yapay” dünyada yaşanır ve ardından orada kalarak sonlanır mı?

    Bunun cevabı hala tartışılmakta; ancak bizim araştırmalarımızın sonuçları klavye şövalyelerinin hem sanal ortamda hem de gerçek fiziki dünyada siyasete katılmaya meyilli olduğunu gösteriyor. Oysa birçok bilim insanı, internet ve özellikle sosyal medyanın vatandaşları gerçek hayattaki ve esas olarak etkili kabul edilen katılım biçimlerinden uzaklaştırdığını savunuyor (Shulman, 2009). Görece kişisel ve finansal risklerden uzak, çevrimiçi ortamda klavye başında girişilen etkinlikler ile tatmin olan vatandaşların siyasal katılım tembelliğine sürüklenecekleri düşünülüyor. Bunun aksine bizim bulgularımız, Türkiye için sosyal medya kullanımı ile siyasal katılım arasında aynı yönde bir ilişki olduğunu ortaya koydu. Hal böyle olsa da bu konunun hızla değişen doğası (değişen iletişim araçları, hızlı teknolojik yenilenme vb.) gereği bağlamsal ve zamansal açılardan daha fazla inceleme gerektirdiği aşikar.

    Bu alanda yapılan çalışmalara baktığımızda Türkiye örneği nasıl bir yere oturuyor? Türkiye bu alanda nasıl bir örnek? Ek olarak şunu da sormak istiyorum: Türkiye demokrasisinin erimesi, Türkiye’yi bu alanda yapılmış önceki çalışmalardan nasıl farklılaştırıyor?

    Demokratik temsilden ziyade katılım, müzakere ve oydaşma (konsensüs) ile ilgilidir. Literatürde sağlıklı bir demokraside oy kullanan bireylerden daha fazlasına ihtiyaç olduğuna, vatandaşların sivil ve siyasi katılımının bu bağlamda önemine vurgu yapılır. Türkiye hem yıllardan beri siyasal katılımın düşük olduğu hem de güncel olarak demokratik gerileme ile itham edilen bir ülke olduğu için bizimki gibi siyasal iletişim çalışmalarında incelemeye değer bir vaka olarak görülüyor. Özellikle, Gezi Parkı direnişi sırasında sosyal medya kullanımının siyasal katılımı artırması ile konuya olan ilgi de arttı (Şener, Emre, & Akyıldız, 2015; Erdoğan, 2015; Erdoğan, Uyan-Semerci, 2017). Benzer olayların yaşandığı birçok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de sosyal medya hem vatandaşların kendilerini daha özgür ifade edebilmeleri hem de hızlı ve etkili biçimde örgütlenebilmeleri bakımından siyasal katılım ile ilgili oy verme, parti üyeliği vb. geleneksel yapıları aşmaya yardımcı oldu. Ancak, 2013’ten beri doğası gereği denetlenemeyen çevrimiçi ortamı kontrol etme çabaları bu ilişkinin yeniden ve farklı bağlamlarda sorgulanmasına olan ihtiyacı körükledi. Biz de yaşanan tüm bu gelişmeler neticesinde Türkiye’de sosyal medya kullanımının siyasal katılıma etkisini araştırmaya karar verdik.

    Şimdi literatüre giriş yapmak istiyorum: Literatürde yer verilen siyasal katılımdan ne anlamalıyız? Ek olarak, sosyal medyanın bu kavramla ilişkisi nedir? Sosyal medya kullanımını nasıl anlamalıyız?

    Yaygın olarak kabul edilen tanıma göre siyasal katılım; vatandaşların hükümet personelinin seçimini ve/veya bunların eylemlerini, doğrudan ya da dolaylı etkilemek için gerçekleştirdikleri faaliyetlerdir (Verba, Schlozman, & Brady, 1995). Bu faaliyetleri; oy verme, siyasal kampanya etkinliklerine katılma, resmi makamlarla temasa geçme ve toplumsal hareketler olmak üzere dört büyük başlık altında toplayabiliriz. Ancak son yıllarda bu kurumsal katılım biçimlerinden alternatif ve daha sivil olanlara doğru kayış başladı. Bireyler, kişisel yaşam biçimlerinin ön plana çıktığı, sorumluluğa dayanan vatandaşlık anlayışı yerine, vatandaşlar gönüllü katılımın benimsendiği aktiviteler ile siyasetçileri ve siyasaları etkileyebileceklerini düşünüyorlar. Bu noktada “bireysel ifade” siyasal katılımı güçlendiren en önemli unsur olarak öne çıkıyor. Sosyal medyanın desteklediği bireysel ifade, bir siyasetçinin paylaşımını beğenmek, siyasi bir görüşün altına yorum yazmak, boykota katılmak ya da kendi siyasi görüşünü sosyal medyada paylaşmak şeklinde gerçekleşebiliyor. Dikkate edilirse, sosyal medya hem geleneksel olarak adlandırılan ve siyasi sistem ile barışık ve onu destekleyen parti kampanyalarına katılma ya da resmi makamlarla temasa geçme gibi etkinlikleri hem de “geleneksel olmayan” yani sistemi eleştiren ve onunla mücadele içinde olan etkinlikleri destekliyor. Örneğin, protestolara ve imza kampanyalarına katılmayı ya da örgütlenmeyi kolaylaştırıyor.

    Literatür Türkiye’deki insanların siyasal katılımı için nasıl bir anlatı sunuyor?

    Bugüne kadar yapılmış hemen tüm çalışmalar, bizimki de dâhil olmak üzere, Türkiye’de siyasal katılımın çok düşük olduğunu ortaya koyuyor. Emre Erdoğan’ın (2015b) “siyasi atalet” olarak yorumladığı bu durum birçok bilim insanı tarafından da demokrasinin önündeki en büyük engel olarak işaret ediliyor (Çarkoğlu & Kalaycıoğlu, 2007; Çarkoğlu & Kalaycıoğlu, 2014). Türkiye’de insanların siyasete ve yurttaşlık meselelerine katılması için bir yandan teşvik edilmesi bir yandan da mevcut engeller ve eşitsizlikler ile mücadele edilmesi gerekiyor. Daha önceki çalışmalar oy verme dışındaki siyasete katılımın, özellikle siyasi partilere üye olma veya kampanyalarda aktif rol alma, genellikle gerekli kaynak, zenginlik ve yeteneklere sahip gruplarla sınırlı kaldığını gösteriyor. Erkek olma, sağ siyasete yakın olma ve siyasi yapılara güven, geleneksel siyasal katılım üzerinde pozitif etkiliyken; eğitim düzeyinin artması ve siyasi güvenin azalması geleneksel olmayan uygulamalara katılma olasılığını artırıyor.

    Literatüre baktığımızda sosyal medyadaki siyasal katılımın diğer siyasal katılım türleriyle ilişkisi nedir? Daha da önemlisi, sizin çalışmanız bu konuda ne söylüyor?

    Son yıllarda sosyal medyanın siyasi amaçlarla kullanılması giderek yaygınlaşırken akademik çalışmalarda, bu kullanımla ilgili “kaç saat”, “kaç takipçi” ya da “kaç gönderi” gibi niceliksel değerler yerine, sosyal ağların ne amaçla kullanıldığı üzerine odaklanılıyor. Özellikle siyasal katılımı etkileyen faktörlerin, internet ve sosyal medya kullanma sıklığından daha fazla siyasi konuşma, tartışma ve kişisel fikirlerin ifade edilmesi ile ilgili olduğu anlaşılıyor. Biz de bu ilgiyle yola çıktığımız araştırmamız sonucunda siyasal ifade ve karşıt görüşlere maruz kalma ile siyasal katılım arasında pozitif yönlü bir ilişki olduğunu bulduk. Yani, siyasi fikirlerini sosyal medya araçları aracılığıyla paylaşan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının geleneksel ve geleneksel olmayan siyasi katılım biçimlerine katılma olasılıkları daha yüksek. Dahası, online dünyada alternatif siyasi görüşlere maruz kalma vatandaşların offline siyasi katılım olasılığını yine artırıyor.

    Aynı zamanda farklı politik görüşlere maruz kalmanın siyasal katılımı nasıl etkilediğini de incelediniz. Bu konuda bulgularınız bize tam olarak ne söylüyor? Literatürdeki çalışmalarla örtüşüyor mu?

    Özellikle ikinci araştırma odağımız, yani karşıt görüşlere maruz kalma konusu Türkiye’de daha önce araştırılmamış bir konuydu. Uluslararası literatürde ise farklı bulgular raporlanmış; bir grup araştırmacı, fikir çatışmalarının ve tutarsızlıkların siyasal katılma ket vurduğunu ifade ederken (Campbell, Converse, Miller, & Stokes, 1980; Lazarsfeld, Berelson, & Gaudet, 1944; Mutz, 2002), bir başka grup da tam aksi yönde, farklı fikirler ve karşıt görüşlere maruz kalmanın vatandaşların siyasete katılma motivasyonlarını arttırdığını ve hareketlendirici etkisi bulunduğunu savunmakta (Dilliplane, 2011; Mutz & Mondak, 2006). Bizim çalışmamız, daha önce de söylediğimiz gibi, Türkiye bağlamında heterojen çevrimiçi ağlarda karşı siyasi fikirlere maruz kalmanın, çevrimdışı siyasi katılımı olumlu yönde etkilediğini gösteriyor.

    Çalışmanızın sınırlılıkları nedir?

    Çalışmamızda Türkiye temsili örneklem üzerinden toplanan veriler ile hipotezlerimizi test ettik ve Türkiye’ye genellenebilir sonuçlara ulaştık. Ancak sorularımız sosyal medya bağlamında Facebook ve Twitter kullanımı ile sınırlıydı. Türkiye’de en yaygın kullanımı olan ve en fazla kullanıcıya sahip olmaları nedeni ile bu iki platforma odaklandık. Ancak farklı ve güncel sosyal medya platformları ile çalışmanın genişletilmesi ve hipotezlerimizin yeniden test edilmesi faydalı olabilir.

    Fotoğraf:  Jeremy Bezanger

    Siyaset
    Paylaş Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp
    Önceki İçerikUkrayna’nın İşgalinden Avrupa Birliği’ne Dersler
    Sonraki İçerik Aday kim? Rehavet ve Rekabet | Çavuşesku’nun Termometresi #109

    Diğer İçerikler

    Videolar

    Parlamenter Sistem Nasıl Geri Gelecek? | Çavuşesku’nun Termometresi #252

    8 Mayıs 2025 Melis Konakçı, İlkan Dalkuç ve Burak Bilgehan Özpek
    Yazılar

    Savaşların Kazananı Olur Mu?

    7 Mayıs 2025 Oytun Meçik
    Yazılar

    Türkiye’de Serbest Gazeteciliğin Geleceği: Zorluklar ve Çözüm Yolları

    3 Mayıs 2025 Gökhan Korkmaz

    Yorumlar kapalı.

    Güncel İçerikler

    ABD Gündemi: Trump’ın İlk 100 Günü, Sol Muhalefet Meydanlarda, Kamuda Tasfiyeler, Mineral Anlaşması

    10 Mayıs 2025 Bültenler Emrullah Özdemir

    Turkey and Israel: Intense Geopolitical Rivalry from the Mediterranean to Central Asia

    8 Mayıs 2025 D84 INTELLIGENCE Reza Talebi

    Savaşların Kazananı Olur Mu?

    7 Mayıs 2025 Yazılar Oytun Meçik

    Dünya Gündemi: İsrail Gazze’yi Kalıcı Şekilde İşgale Hazırlanıyor

    6 Mayıs 2025 Bültenler Bahadır Çelebi

    E-Bültene Abone Olun

    Güncel içeriklerden ilk siz haberdar olun




    Archives

    • Mayıs 2025
    • Nisan 2025
    • Mart 2025
    • Şubat 2025
    • Ocak 2025
    • Aralık 2024
    • Kasım 2024
    • Ekim 2024
    • Eylül 2024
    • Ağustos 2024
    • Temmuz 2024
    • Haziran 2024
    • Mayıs 2024
    • Nisan 2024
    • Mart 2024
    • Şubat 2024
    • Ocak 2024
    • Aralık 2023
    • Kasım 2023
    • Ekim 2023
    • Eylül 2023
    • Ağustos 2023
    • Temmuz 2023
    • Haziran 2023
    • Mayıs 2023
    • Nisan 2023
    • Mart 2023
    • Şubat 2023
    • Ocak 2023
    • Aralık 2022
    • Kasım 2022
    • Ekim 2022
    • Eylül 2022
    • Ağustos 2022
    • Temmuz 2022
    • Haziran 2022
    • Mayıs 2022
    • Nisan 2022
    • Mart 2022
    • Şubat 2022
    • Ocak 2022
    • Aralık 2021
    • Kasım 2021
    • Ekim 2021
    • Eylül 2021
    • Ağustos 2021
    • Temmuz 2021
    • Haziran 2021
    • Mayıs 2021
    • Nisan 2021
    • Mart 2021
    • Şubat 2021
    • Ocak 2021
    • Aralık 2020
    • Kasım 2020
    • Ekim 2020
    • Eylül 2020
    • Ağustos 2020
    • Temmuz 2020
    • Haziran 2020
    • Mayıs 2020
    • Nisan 2020
    • Mart 2020
    • Şubat 2020
    • Ocak 2020
    • Aralık 2019
    • Kasım 2019
    • Ekim 2019
    • Eylül 2019
    • Ağustos 2019
    • Temmuz 2019
    • Haziran 2019
    • Mayıs 2019
    • Nisan 2019
    • Mart 2019

    Categories

    • Asterisk2050
    • Bültenler
    • Çeviriler
    • D84 INTELLIGENCE
    • EN
    • Forum
    • Özetler
    • Podcast
    • Röportajlar
    • Uncategorized
    • Videolar
    • Yazılar
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    İçerik
    • Yazılar
    • Podcast
    • Forum
    • Röportajlar
    • Çeviriler
    • Özetler
    • Bültenler
    • D84 INTELLIGENCE
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    Sosyal Medya
    • Twitter
    • Facebook
    • Instagram
    • Youtube
    • LinkedIn
    • Apple Podcast
    • Spotify Podcast
    • Whatsapp Kanalı
    Kurumsal
    • Anasayfa
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • Yazarlar
    • İçerik Sağlayıcılar
    • Yayın İlkeleri ve Yazım Kuralları
    © 2025 DAKTİLO1984
    • KVKK Politikası
    • Çerez Politikası
    • Aydınlatma Metni
    • Açık Rıza Beyanı

    Arama kelimesini girin ve Enter'a tıklayın. İptal etmek için Esc'ye tıklayın.

    Çerezler

    Sitemizde mevzuata uygun şekilde çerez kullanılmaktadır.

    Fonksiyonel Her zaman aktif
    Sitenin çalışması için ihtiyaç duyulan çerezlerdir
    Preferences
    The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
    İstatistik
    Daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak için kullanılan çerezlerdir The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
    Pazarlama
    Size daha uygun içeriklerin iletilmesi için kullanılan çerezlerdir
    Seçenekleri yönet Hizmetleri yönetin {vendor_count} satıcılarını yönetin Bu amaçlar hakkında daha fazla bilgi edinin
    Seçenekler
    {title} {title} {title}