Daktilo 1984Daktilo 1984
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • E-Bültene Abone Ol
    Facebook Twitter Instagram Telegram
    Twitter Facebook YouTube Instagram WhatsApp
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Destek Ol Abone Ol
    • İZLE
      • Çavuşesku’nun Termometresi
      • Varsayılan Ekonomi
      • 2’li Görüş
      • İki Savaş Bir Yazar
      • Yakın Tarih
      • Mayhoş Muhabbetler
      • Tümünü Gör
    • OKU
      • Yazılar
      • Röportajlar
      • Çeviriler
      • Asterisk2050
      • Yazarlar
    • DİNLE
      • Çerçeve
      • Zedcast
      • Tuhaf Zamanların İzinde
      • SenSensizsin
      • Tümünü Gör
    • D84 FYI
      • Hariçten Gazel
      • Avrupa Gündemi
      • ABD Gündemi
      • Altüst
    • D84 INTELLIGENCE
      • Kitap Yorum
      • Göç Sorunu
      • Başkanlık Sistemi Projesi
      • Devlet Kapasitesi Liberteryenizmi
      • Herkes için Siyaset Bilimi
      • Yapay Zeka
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Anasayfa » Irak ve Lübnan Protestoları Yahut Oydaşmacı (Consociational) Anayasaların Bug’ları
    Forum

    Irak ve Lübnan Protestoları Yahut Oydaşmacı (Consociational) Anayasaların Bug’ları

    Mustafa Kaymaz4 Aralık 20196 dk Okuma Süresi
    Paylaş
    Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp

    [voiserPlayer]

    1 Ekim 2019’da Irak’ta, 17 Ekim’de ise Lübnan’da başlayan ve halen sürmekte olan protestolar bu ülkelerdeki İran ve destek verdiği siyasi ve militan gruplar, yolsuzluklar, yüksek işsizlik oranları, devletin su ve elektrik gibi temel kamu hizmetlerini sağlamaktan aciz olması gibi pek çok açıdan ele alındı. Bunların yanında, hepsinin temelindeki sorun olarak bu ülkelerdeki bozuk siyasal sistemlerin olduğu da dile getirildi. Bu yazı da Irak ve Lübnan’ın farklı etnik ve dini topluluklar arasında güç paylaşımına dayanan anayasal düzenlerini ele alıp yukarıdaki sorunlara etkisini irdelemeyi amaçlıyor.

    Oydaşmacı veya uzlaşmacı demokrasi olarak Türkçeye çevrilen “consociationalism,” heterojen toplumlarda farklı etnik-dini grupların barış içinde bir arada yaşaması ya da iç savaş sonrasında barışın inşa edilmesi için çatışma çözümleri literatürünün önerdiği düzenlemelerden birisi. Bu sistemde etnik-dini topluluklar bir bütün olarak değerlendirilir ve bunlara genellikle nüfuslarına orantılı olarak siyasi ve ekonomik güç verilir. Yürütme gücü topluluklar arasında paylaşılırken her grup veto yetkisine sahip olur. Yine nüfuslarına oranla temsil edilen bu gruplar aynı zamanda kendi içişlerinde belli bir düzeyde özerktir. Bu sistemin amacı etnik çatışmaların kaynağı olarak görülen kimliğe dayalı ekonomik ve siyasi dışlamayı bitirmek, bir grubun diğer grupları kontrol altına almasını önlemek ve böylece ülkenin barışını ve toprak bütünlüğünü sağlayıp korumaktır. Kâğıt üzerinde ve İsveç’ten İspanya’ya pek çok ülkede işleyen bu demokrasi biçimi Irak ve Lübnan anayasalarıyla da kurulmaya çalışıldı. Ancak sonuç planlanandan farklı oldu. Grupların siyasi ve ekonomik gücü bu iki Ortadoğu ülkesinde topluluk liderlerinin gücüne dönüşürken sıradan vatandaşlar kimliklerinden bağımsız olarak sistemin nimetlerinden mahrum kaldı.

    Çoğunluğu Şii Araplardan oluşan ve Sünni Arap, Kürt, Hristiyan ve başka etnik kökenden ya da dini inançtan olan birçok azınlığın yaşadığı Irak topraklarında 1920’lerde İngilizlerin girişimiyle bir Sünni krallık kuruldu. Çoğunluk olmalarına rağmen siyasi ve ekonomik olarak dışlanan Şiilerin durumu 1968’de Arap Sosyalizmini savunan Baas Partisine mensup subayların bir darbe sonucu iktidarı ele geçirmesiyle daha da kötüleşti. 1979’dan ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin Irak’ı işgal ettiği 2003’e kadar ülkeyi otoriterlikle yöneten Saddam Hüseyin dönemi ise başta Şii Araplar ve Kürtler olmak üzere ülkede muhalif olma ihtimali olan herkesin korku ve baskı altında yaşadığı yıllar oldu. 2003 işgali beraberinde Baas rejimiyle ilişkisi olan tüm kişi ve kurumların dağıtılmasını getirdi.

    Koalisyon güçlerinin kontrolünde kurulan ve 2005 anayasasıyla resmiyete kavuşturulan yeni düzende ise oydaşmacı demokrasi ilkeleri uygulanmaya çalışıldı. Bu doğrultuda 1. Körfez Savaş’ından sonra Saddam rejiminin uçaklarına kapatılan uçuşa kapalı bölge uygulaması ile fiili olarak özerkliğe kavuşmuş olan Kürdistan bölgesi federal yönetime kavuşurken ülkenin çoğunluğunu oluşturan Şii Araplar da nüfuslarına orantılı olarak merkezi hükümete hâkim oldu. Sünni Araplar ve diğer etnik-dini azınlıklar ise yine nüfuslarına orantılı bir şekilde belirli bir güç ve temsil hakkı elde etti. Örneğin bu düzende, yazısız teamüller gereği sembolik yetkilere sahip cumhurbaşkanlığı Kürtlerin, esas gücü elinde bulunduran başbakanlık kurumu Şii Arapların, meclis başkanlığı ise Sünni Arapların eline geçti. Seçim barajı bulunmayan ve azınlıklara kota ayrılan Irak parlamentosuna her seçimde yaklaşık 150 parti (toplam sandalye sayısı 329) giriyor. Lübnan’daki sistem de benzer bir tasarıma sahip.

    Fransız mandası altında 1920’de kurulan ülke 1926’da cumhuriyete dönüşerek 1943’te tam bağımsızlığını elde etti. Şii, Sünni, Hristiyan (Maruni, Rum Ortodoks ve Katolik), Dürzi ve diğer dini gruplardan oluşan Lübnan halkının ulus devlet tarihine de birçok iç çatışma (önemlisi 1975-1990 iç savaşı) ve işgal (İsrail ve Suriye tarafından) yaşadı. 1990’da imzalanan Taif Anlaşması Lübnan’da oydaşmacı siyasal düzenin bugünkü versiyonunu kuran belge oldu. Yine yazılı olmayan teamüller gereği cumhurbaşkanı bir Maruni Hristiyan, başbakan Sünni, meclis başkanı ise Şii olur. Birden fazla silahlı grubun aktif olduğu Irak’tan farklı olarak Lübnan’ın siyasal sistemine damga vuran güç Lübnan İslami Direniş Hareketidir (LİDH, Hizbullah’ın üst yapısı). Silahlı üyeleriyle devletten çok devlet gibi davranan LİDH hem iç siyasette hem de bölgesel ve uluslararası düzeylerde birçok tartışmanın konusuyken Lübnan Şiileri arasındaki popülerliği son protestolarla birlikte düşmüş görünüyor.

    Hem Irak’ta hem de Lübnan’da uygulanan oydaşmacı sistemdeki en büyük açık iktidar paylaşımının grup temsilcileri arasında yapılıp bireysel hak ve hürriyetlerin ikincil planda tutulmuş olması. İkinci önemli açık ise oturmuş kurumsal yapıların eksikliği. Vatandaşlar ait oldukları gruplar üzerinden tanımlandığı ve siyasi ve ekonomik güç grup temsilcilerine verildiği için bireyler kendi grup liderleri karşısında ve dolayısıyla da bu elitlerin uzlaşmasıyla oluşan hükümet ve devlet karşısında oldukça zayıf kalıyor. Barışın teminatı olarak kurulan bu sistemler aynı zamanda barışı grup liderlerine bağlayarak elitlere yönelik en ufak tehdidin barış karşıtlığı olarak algılanıp susturulduğu bir düzen oluşturdu. Sistemin değişmesi yönündeki talepler barışı bitireceği gerekçesiyle bastırıldı. İran’ın bu ülkelerdeki rolü de esasında hâkim güçlerle (Irak’ta Şii milis ve partiler Lübnan’da ise Hizbullah) ittifak kurarak hükümetlerin garantörlüğünü yapmak. Örneğin Irak’ta 2012-2013’te Maliki hükümetinin baskılarına karşı Sünnilerin başlattığı protestolara o dönemde muhalif olan Şii lider Mukteda Sadr da destek vermiş olmasına rağmen Nuri Maliki İran (ve ABD) desteğiyle koltuğunu 2014’e kadar korumayı başardı. Kısacası hem iç hem de dış şartların koruması altındaki bu sistemler elitlerin temsil ettikleri vatandaşlara karşı oldukça güçlü olmasına neden oluyor. Temsil ettikleri insanlara karşı herhangi bir hesap verme zorunluluğu hissetmeyen yetkililerin yolsuzluğa bulaşması ise neredeyse kaçınılmaz bir durum.

    Yolsuzluk hem Irak hem de Lübnan’daki protestoların esas nedeni olarak gösteriliyor. Yolsuzluk ekonomik kalkınmanın önünü tıkarken vatandaşların su ve elektrik gibi temel ihtiyaçlara erişimini de engelliyor. Dünya Şeffaflık Endeksi Irak ve Lübnan’ı en yolsuz ülkeler arasındaki sıralıyor. Memurluk ve devlet yardımları grup temsilcileri eliyle yalnızca kendilerine yakın kişilere dağıtıldığı için patronaj ilişkileri oldukça yaygın. Irak’taki yolsuzluğun boyutlarını gözler önüne sermek adına verilen çarpıcı bir örnek de hayalet işler. Bir devlet dairesinde müdür olan birisi yanında kendisine yakın birkaç kişiyi memur gösterip gelen maaşları kendi hesabına geçirirken aslında yanında çalışan hiç kimsenin olmaması boş ama maaşı ödenen işleri ortaya çıkarıyor. Bu derece yüksek yolsuzluk düzeyleri iki ülkede de ekonominin kötü yönetilmesine, yatırım ve istihdam yetersizliğine, vatandaşa neredeyse hiçbir hizmet götürmeyen yetkililerin ülkenin kaynaklarını kendi aralarında paylaştığı bir düzeni yaratıyor. Böylesi bir düzende işleyen kurumların kurulması da elbette mümkün olmuyor.

    Kurulan güç paylaşımı sistemleri Irak ve Lübnan’da tüm kamusal faaliyetlerin kişiler üzerinden yürümesine neden oldu. Bu da kurumsallaşmanın önündeki en büyük engel. Ülkelerin anayasaları vatandaşlara istediği kadar hak tanısın yasaları icra edecek kurumlar olmadan insanlar sosyal gruplarından başka gidecek merci bulamıyor. Böylece grup liderlerinin sıradan bireyler karşısındaki gücü daha da pekişmiş oluyor. Dolayısıyla kurumsallaşamama hem mevcut sistemin bir sonucu hem de sistemi ayakta tutan önemli bir etmen haline geliyor. Irak’ta sadece Şii Arapların sokağa dökülmesi Lübnan’da ise her kesimden insanın birlikte protestolara katılması hükümetlerin elinde kalabalıkları şiddetle bastırmayı meşrulaştıracak bir koz da vermiyor. İran’ın da bir yandan ekonomik yaptırımlar öte yandan kendi iç sorunlarıyla uğraşmak zorunda kalması garantörü olduğu hükümetlerin elini iyice zayıflatmış durumda. Ancak mevcut sistemler fazla kan dökülmeden yıkılsa bile sayılan sorunlardan uzak bir düzenin kurulması oldukça zaman alacak.

    Fotoğraf: Melany Rochester

    Dünya Siyaset
    Paylaş Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp
    Önceki İçerikÇerçeve | Cem Uzan ve Türkiye’nin Eskileri # 24
    Sonraki İçerik Üretimin Tarihi | Enerji #2

    Diğer İçerikler

    Yazılar

    Yatırım mı Sömürü mü?: ABD ve Ukrayna Arasında Tartışmalı Maden Anlaşması

    14 Mayıs 2025 Cem Özen
    Bültenler

    Dünya Gündemi: Trump’ın Körfez Turu, ABD-Çin Ticaret Savaşlarında Geçici Ateşkes

    13 Mayıs 2025 Bahadır Çelebi
    Bültenler

    ABD Gündemi: Trump’ın İlk 100 Günü, Sol Muhalefet Meydanlarda, Kamuda Tasfiyeler, Mineral Anlaşması

    10 Mayıs 2025 Emrullah Özdemir

    Yorumlar kapalı.

    Güncel İçerikler

    Yatırım mı Sömürü mü?: ABD ve Ukrayna Arasında Tartışmalı Maden Anlaşması

    14 Mayıs 2025 Yazılar Cem Özen

    Dünya Gündemi: Trump’ın Körfez Turu, ABD-Çin Ticaret Savaşlarında Geçici Ateşkes

    13 Mayıs 2025 Bültenler Bahadır Çelebi

    Abdülhamid ve Sherlock Holmes

    12 Mayıs 2025 Yazılar Umut Dağıstan

    ABD Gündemi: Trump’ın İlk 100 Günü, Sol Muhalefet Meydanlarda, Kamuda Tasfiyeler, Mineral Anlaşması

    10 Mayıs 2025 Bültenler Emrullah Özdemir

    E-Bültene Abone Olun

    Güncel içeriklerden ilk siz haberdar olun




    Archives

    • Mayıs 2025
    • Nisan 2025
    • Mart 2025
    • Şubat 2025
    • Ocak 2025
    • Aralık 2024
    • Kasım 2024
    • Ekim 2024
    • Eylül 2024
    • Ağustos 2024
    • Temmuz 2024
    • Haziran 2024
    • Mayıs 2024
    • Nisan 2024
    • Mart 2024
    • Şubat 2024
    • Ocak 2024
    • Aralık 2023
    • Kasım 2023
    • Ekim 2023
    • Eylül 2023
    • Ağustos 2023
    • Temmuz 2023
    • Haziran 2023
    • Mayıs 2023
    • Nisan 2023
    • Mart 2023
    • Şubat 2023
    • Ocak 2023
    • Aralık 2022
    • Kasım 2022
    • Ekim 2022
    • Eylül 2022
    • Ağustos 2022
    • Temmuz 2022
    • Haziran 2022
    • Mayıs 2022
    • Nisan 2022
    • Mart 2022
    • Şubat 2022
    • Ocak 2022
    • Aralık 2021
    • Kasım 2021
    • Ekim 2021
    • Eylül 2021
    • Ağustos 2021
    • Temmuz 2021
    • Haziran 2021
    • Mayıs 2021
    • Nisan 2021
    • Mart 2021
    • Şubat 2021
    • Ocak 2021
    • Aralık 2020
    • Kasım 2020
    • Ekim 2020
    • Eylül 2020
    • Ağustos 2020
    • Temmuz 2020
    • Haziran 2020
    • Mayıs 2020
    • Nisan 2020
    • Mart 2020
    • Şubat 2020
    • Ocak 2020
    • Aralık 2019
    • Kasım 2019
    • Ekim 2019
    • Eylül 2019
    • Ağustos 2019
    • Temmuz 2019
    • Haziran 2019
    • Mayıs 2019
    • Nisan 2019
    • Mart 2019

    Categories

    • Asterisk2050
    • Bültenler
    • Çeviriler
    • D84 INTELLIGENCE
    • EN
    • Forum
    • Özetler
    • Podcast
    • Röportajlar
    • Uncategorized
    • Videolar
    • Yazılar
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    İçerik
    • Yazılar
    • Podcast
    • Forum
    • Röportajlar
    • Çeviriler
    • Özetler
    • Bültenler
    • D84 INTELLIGENCE
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    Sosyal Medya
    • Twitter
    • Facebook
    • Instagram
    • Youtube
    • LinkedIn
    • Apple Podcast
    • Spotify Podcast
    • Whatsapp Kanalı
    Kurumsal
    • Anasayfa
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • Yazarlar
    • İçerik Sağlayıcılar
    • Yayın İlkeleri ve Yazım Kuralları
    © 2025 DAKTİLO1984
    • KVKK Politikası
    • Çerez Politikası
    • Aydınlatma Metni
    • Açık Rıza Beyanı

    Arama kelimesini girin ve Enter'a tıklayın. İptal etmek için Esc'ye tıklayın.

    Çerezler

    Sitemizde mevzuata uygun şekilde çerez kullanılmaktadır.

    Fonksiyonel Her zaman aktif
    Sitenin çalışması için ihtiyaç duyulan çerezlerdir
    Preferences
    The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
    İstatistik
    Daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak için kullanılan çerezlerdir The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
    Pazarlama
    Size daha uygun içeriklerin iletilmesi için kullanılan çerezlerdir
    Seçenekleri yönet Hizmetleri yönetin {vendor_count} satıcılarını yönetin Bu amaçlar hakkında daha fazla bilgi edinin
    Seçenekler
    {title} {title} {title}