Yönetici Özeti
Metan (CH4) küresel ısınmaya önemli ölçüde katkıda bulunan güçlü bir sera gazıdır. Bilimsel çalışmalar, Sanayi Devrimi’nden bu yana küresel sıcaklıklardaki artışın yaklaşık %20-30’unun metan emisyonlarından kaynaklandığını göstermektedir.
Atmosferik metanın 2030 yılına kadar %13’e kadar artabileceği göz önünde bulundurulduğunda, küresel ısınmayı sanayi öncesi dönemin 1,5°C (santigrat derece) üzerinde sınırlamak ve 2050 yılına kadar net sıfır hedefine ulaşmak için metan emisyonlarının azaltılması hayati önem taşımaktadır.
Gezegeni aşırı derecede ısıtmanın yanı sıra, troposferik (yer seviyesi) ozon oluşumu yoluyla insan sağlığını, mahsul verimini ve bitki örtüsünün sağlığını da etkilemektedir. Bu nedenle, küresel ısınmanın hızlanması gezegeni kritik ekolojik eşikleri aşmaya zorlayabileceğinden ve iklim değişikliğinin durdurulamaz sonuçlarına yol açabileceğinden, metan emisyonlarının derhal azaltılması gerekmektedir.
Metan, karbondioksitten sonra en bol bulunan ikinci sera gazıdır ve iklim değişikliği üzerinde ciddi etkileri vardır. Karbondioksite kıyasla metan, atmosferde yaklaşık on yıl gibi çok daha kısa bir süre kalır, ancak metan emisyonları 20 yıllık bir süre zarfında gezegen üzerinde karbon emisyonlarına kıyasla 80-86 kat daha güçlü bir ısınma etkisine sahiptir. Metan emisyonları günümüzün gelişmiş teknolojileri ile daha doğru ve güvenilir bir şekilde tespit edilip ölçülebilmektedir.
Metan salımlarını engellemek için daha kolay ve uygun maliyetli çözümler bulunmaktadır ve metan salımlarının azaltılması kısa vadede küresel ısınmayı daha etkili bir şekilde sınırlandırabilir. Çeşitli çalışmaların gösterdiği üzere, insan kaynaklı metan emisyonları önemli ölçüde azaltılabilir ve Paris Anlaşması ile uyumlu olarak küresel ısınmanın 1,5°C ile sınırlandırılmasına olanak tanıyabilir.
Raporun tamamına bu linkten ulaşabilirsiniz.