Nereden başlasam ki.Ben, Adunni…15 yaşındayım.Nijerya’nın küçük bir köyünde, İkati’de doğdum.Aslında sıra dışı bir hayatım olabilirdi. Annem sağlayabilirdi bunu. O yüzden…
Birol Başkan
“İslam imiş pabend-i terakki, Evvel yoğ idi işbu rivayet yeni çıktı!” der hayıflanarak Ziya Paşa. Sadece onun değil, son dönem…
İslamcılık hareketi doksanlı yıllarda radikal bir ideolojik dönüşüm yaşadı. O yıllara kadar hayatın tüm alanlarının İslam dininin öğretileri ile uyumlu…
“Benim iç kendimdir tuvalimde olan” der Picasso, “çünkü onu çizen benim… Ne yaparsam yapayım, o orada olacaktır. Hatta orada ondan…
Derin bir nefes aldı ve bir solukta okudu:- Orta yaşlarında deyyus bir yahudi reklam satıcısı bütün bir gün boyunca dublinde…
“Bu kitabı yazma fikri pek bir şeylerin olmadığı ve kimselerin de umursamadığı bir yerde doğdu. İnsanların çoğunun beyaz ve fakir…
İkinci Dünya Savaşı İngiltere’nin zaferi ve Almanya’nın hezimeti ile bitti. Savaş döneminin başbakanı Winston Churchill zaferin ilanından iki ay gibi…
Anayasal devletin inşası, demokratikleşme, temel hak ve özgürlüklerin tanınması, sanayileşme, sekülerleşme ve bunlara eşlik eden alt süreçler; burjuvazinin yükselişi, aristokrasinin…
“Annem çıkıp gitmeden önce, bana sımsıkı sarılmamıştı bile. Tek bir tatlı söz bile bırakmamıştı ardında.” Kafka Tamura, annesi onu evin…
Ukrayna milli tarihi kapkaranlık bir esaret zindanı gibi, zayıf ama inatçı bir ışık hüzmesinin zaman zaman karanlığı deldiği. Serhii Plokhy’nin Gates…
“Henüz ölmedi Ukrayna, Ne şanı yok oldu, Ne de özgürlüğü. Gülecek talih, Kardeş-Ukraynalılar, bize de. Yok olacak düşmanlarımız, Güneş ışığında…
“Ölülerimiz bizim için asla ölü değildir, ta ki onları unutuncaya kadar.” Mary Ann Evans (veya, daha popüler adıyla, George Elliot) Ahmet…
“Ey millet! Allah size hidayet versin. Bütün insanlar namütenahi nimetler içinde onurlu bir hayat sürerlerken, sizler daha ne zamana kadar…
“Doğu Akdeniz’in ışıkları söndü. Sonra karanlık gezegene yayıldı.” Halbuki, ondokuzuncu yüzyıl boyunca süregiden Doğu Akdeniz ve Batı arasındaki etkileşim çok…
Bin dokuz yüz otuz iki yılının sonlarına doğru henüz yirmili yaşlarının ortalarında olan iki sevgili, Jean-Paul Sartre ve Simone de…
Yirminci yüzyılın ortasından itibaren yaklaşık yirmi yıl boyunca Arap milliyetçiliği bütün Ortadoğu’yu kasıp kavurdu. Askeri darbelere ilham verdi. Dış politikalara…
İngiliz yerleşimciler “başkalarının varlıklarını haksız yere gaspetme günahı” içindeydi. Sadece yerlilerin kendi rızaları ile sattıkları veya hibe ettikleri topraklara yerleşebilirlerdi.…
1529 yılının Kasım ayında İngiliz Parlamentosu kilise mensuplarını doğrudan ilgilendiren üç kanun çıkarttı. Kanunlar, mensupların cenaze ve miras için istedikleri…
Çavuşesku’nun Termometresi’nde bu hafta, İlkan Dalkuç ve Burak Bilgehan Özpek konukları Ömer Taşpınar ve Birol Başkan ile dış politika perspektifi…
Türkiye çok partili bir rejime geçtiğinden bu yana siyasi partiler yönünden çeşitliliği oldukça yüksek bir ülke olagelmiştir. AKP iktidarı birçok…