Daktilo 1984Daktilo 1984
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • E-Bültene Abone Ol
    Facebook Twitter Instagram Telegram
    Twitter Facebook YouTube Instagram WhatsApp
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Destek Ol Abone Ol
    • İZLE
      • Çavuşesku’nun Termometresi
      • Varsayılan Ekonomi
      • 2’li Görüş
      • İki Savaş Bir Yazar
      • Yakın Tarih
      • Mayhoş Muhabbetler
      • Tümünü Gör
    • OKU
      • Yazılar
      • Röportajlar
      • Çeviriler
      • Asterisk2050
      • Yazarlar
    • DİNLE
      • Çerçeve
      • Zedcast
      • Tuhaf Zamanların İzinde
      • SenSensizsin
      • Tümünü Gör
    • D84 FYI
      • Hariçten Gazel
      • Avrupa Gündemi
      • ABD Gündemi
      • Altüst
    • D84 INTELLIGENCE
      • Kitap Yorum
      • Göç Sorunu
      • Başkanlık Sistemi Projesi
      • Devlet Kapasitesi Liberteryenizmi
      • Herkes için Siyaset Bilimi
      • Yapay Zeka
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Anasayfa » Mısır ve Ukrayna Krizi
    Yazılar

    Mısır ve Ukrayna Krizi

    Eyüp Ersoy4 Eylül 20235 dk Okuma Süresi
    Paylaş
    Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp

    [voiserPlayer]

    Ukrayna Krizi, bölgesel ve küresel çok boyutlu yansımalarıyla çok sayıda devleti bu krize yönelik yeni diplomatik yaklaşımlar geliştirmeye sevk etti. Mısır, süregiden krizi yakından takip eden ve kendi çıkarları temelinde bir politika takip eden Orta Doğu’daki önemli devletlerden biri. Mısır’ın Ukrayna Krizi konusundaki tavrını ise Rusya’nın bu ülkede sahip olduğu ve giderek artan nüfuzu tayin ediyor.

    Krizin başlangıcından bu yana Rusya’ya yönelik eleştirel bir tavırdan uzak duran Mısır yönetimi, bu ülke ile gelişme sürecine giren ilişkilerinin zarar görmesini istemiyor. Örneğin, Mısır Devlet Başkanı Abdulfettah el-Sisi, Ekim 2018 tarihinde Rusya’ya bir ziyaret gerçekleştirmiş ve bu ziyaret esnasında taraflar, kapsamlı ortaklık ve stratejik işbirliği anlaşması imzalamışlardı. Bu nedenle el-Sisi yönetimi, Rusya’nın diplomatik ve ekonomik olarak tecrit edilmesine yönelik uluslararası uygulamalara iştirak etmiyor.

    Abdulfettah el-Sisi, Rusya’nın Ukrayna topraklarını işgale başlamasından iki hafta sonra Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi ve iki lider, Mısır ile Rusya arasındaki “stratejik ortaklığın” daha ileriye taşınmasına dair istişarelerde bulundu. Nisan 2022 tarihinde, Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri, bir Arap Ligi heyeti ile birlikte Moskova’yı ziyaret etti. Samih Şükri, bu yılın Ocak ayında Moskova’ya bir resmi ziyaret daha gerçekleştirdi.

    Kahire yönetimi, resmi söylemlerinde Ukrayna Krizi bağlamında krizin taraflarına yönelik ekonomik yaptırımlar uygulanmasına karşı olduğunu vurguluyor. Bu söylemin, zımni olarak Batılı devletlerin Rusya’ya yönelik tatbik ettiği yaptırımlara dair bir eleştiri olduğu ifade edilebilir.

    Mısır, 7 Nisan 2022 tarihinde Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda, Rusya’nın BM İnsan Hakları Konseyi üyeliğinin askıya alınmasına dair yapılan oylamada da çekimser kaldı. Bu oylamada, Cezayir, İran ve Suriye’nin hayır oyu verdiğini de burada hatırlatalım.

    Mısır’ın Rusya ile arasındaki yakın ilişkiler, başta Ukrayna olmak üzere, çok sayıda devlet tarafından eleştirilere muhatap oluyor. Bu eleştirilere karşı el-Sisi yönetimi, cumhurbaşkanlığına bağlı Devlet Enformasyon Servisi aracılığı ile Mart ayı sonunda bir açıklama yayımladı. Açıklamada Mısır’ın süregiden krize karşı yaklaşımı, krizin iktisadi yansımalarının etkisini azaltma çabası ve krizin atlatılmasına yönelik olası alternatif arayışı şeklinde özetleniyor. Mısır’ın Ukrayna Krizi’ne yönelik politikası, tüm tarafların çıkarını gözetecek şekilde “dengeli bir politika” olarak niteleniyor.

    Gerçekten de Kahire yönetiminin krize dair tavrını, her şeyden önce bu krizin Mısır için ortaya çıkardığı ekonomik sorunlar ve riskler tayin ediyor. Dışişleri Bakanı Samih Şükri Nisan ayında bir televizyon kanalına verdiği mülakatta, devam eden krizden Mısır’ın “derin ve olumsuz” bir şekilde etkilendiğini ifade etmişti. Samih Şükri, bu mülakatta krizin ülkedeki enerji fiyatları ve gıda güvenliği üzerindeki tesirlerine özellikle dikkat çekmişti.

    Mısır idaresinin önceliğini, Rusya’nın işgalinin küresel gıda piyasalarında neden olduğu dalgalanmaları takip etmek ve bu dalgalanmaların olumsuz etkilerini asgari seviyeye indirmek teşkil ediyor. Rusya ve Ukrayna menşeli gıda ürünlerinin tedariğinde yaşanan kesintiler, gıda fiyatlarında küresel çapta bir artışa yol açtı ve çok sayıda devlet için olduğu gibi Mısır için de ulusal gıda güvenliğini kritik bir konu haline getirdi. 105 milyonluk nüfusuyla Orta Doğu’nun en kalabalık ülkesi olan Mısır, dünyada en fazla buğday ithal eden iki ülkeden biri.

    Daha da önemlisi, Mısır’ın buğday ithalatının % 86’sı Rusya ve Ukrayna’dan tedarik ediliyor. Rus askeri birliklerinin Ukrayna topraklarını işgali, Mısır’da bir gıda krizini tetikledi. Çok kısa süre içerisinde buğdayın fiyatı %44, ayçiçek yağının fiyatı ise %31 arttı. Haziran ayı itibarıyla ülkedeki yıllık gıda enflasyonu %65’i bulmuş durumda. Kahire yönetiminin karşı karşıya kaldığı mali yükü artıran bir diğer etken de ülkedeki ekmek satışlarına devletin sağladığı sübvansiyon.

    Günlük ekmek tüketiminin dünya ortalamasının iki katı olduğu ülkede, ekmek fiyatlarını düşük tutmak amacıyla verilen devlet katkısının 2022 yılında Mısır hükümetine maliyeti 3.3 milyar dolar oldu. Ülkedeki ekonomik yönetim, bir askeri darbe ile yönetime gelmiş el-Sisi idaresinin toplumsal meşruiyeti açısından da bir hayli önemli.

    Enver Sedat yönetiminin 1977 yılında temel gıda maddelerindeki devlet sübvansiyonlarını kaldırma girişimi, ülke çapında “ekmek ayaklanması” adı verilen geniş çaplı gösterilere neden olmuştu. El-Sisi idaresi, benzer bir toplumsal muhalefet ile karşılaşmak istemiyor. Bu konudaki hassasiyet sebebiyle Kahire yönetimi, Karadeniz Tahıl Girişimi adı verilen tahıl koridoru anlaşmasından Rusya’nın 17 Temmuz itibarıyla çekilmesini de eleştiriyor.

    Mısır’ın devam eden krizde Rusya’ya muhalif bir tutum almamasının bir diğer nedeni ise bu ülke ile arasındaki nükleer enerji işbirliği. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Aralık 2017 tarihindeki Moskova ziyareti esnasında, iki ülke arasında Mısır’ın ilk nükleer enerji santralinin inşasına dair bir anlaşma imzalanmıştı. 30 milyar dolar civarında bir maliyeti olması öngörülen projenin 25 milyar dolarlık kısmı, Rusya’nın Mısır’a vereceği kredi ile finanse edilecek. Rusya’nın nükleer enerji kurumu Rosatom tarafından gerçekleştirilecek projenin inşaatına geçen yılın Temmuz ayında başlandı. Proje başarılı bir şekilde tamamlandığında Mısır’ın artan enerji ihtiyacının karşılanmasında merkezi bir rol oynayacak.

    Ukrayna Krizi, Mısır yönetimi açısından önemli gelir kalemlerinden birini teşkil eden turizmi de etkiliyor. Rusya ve Ukrayna menşeli yabancı turistler, Mısır’ı ziyaret eden toplam yabancı turistlerin %40’ını teşkil ediyor. Kriz nedeniyle Rus ve Ukraynalı turist sayısında ortaya çıkan hatırı sayılır azalma, el-Sisi idaresini kaygılandıran önemli bir etken. Mısır hükümeti, 2015-2021 yılları arasında Rusya’nın Mısır’a yönelik uyguladığı uçuş ambargosunun bir benzeri ile tekrar karşılaşmak istemiyor.

    Mısır’ın Ukrayna Krizi’ne dair tavrını şekillendiren bir başka etken ise Rusya ile arasındaki savunma sanayi işbirliği. Rusya, Mısır silahlı kuvvetlerinin başlıca tedarikçilerinden biri. Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü’nün verilerine göre Mısır, 2000-2021 yılları arasında Rusya’dan 4.8 milyar dolar değerinde silah ithalatı gerçekleştirmiş durumda.

    Rusya’dan ithal edilen silah sistemleri arasında çeşitli karadan havaya füze sistemleri, nakliye helikopterleri, taarruz helikopterleri ile gelişmiş savaş uçakları yer alıyor. Kahire yönetimi, savunma sanayinde önemli bir alternatif tedarik kaynağı olarak gördüğü Rusya ile arasındaki işbirliğini sekteye uğratacak söylem ve eylemlerden uzak duruyor.

    Tüm bu nedenlerle Mısır yönetimi, müdahil olduğu bölgesel sorun veya ihtilaflarda, Rusya’nın desteğini veya muhalefetini hesaba katmak zorunda. Libya’da süregiden kriz, Doğu Akdeniz’deki ihtilaflar, Nil havzasında yaşanan gerginlikler gibi Mısır’ın bölgesel politikasının başlıca meselelerinde Rusya’nın desteğini kazanmak veya en azından muhalefetine mani olmak, el-Sisi yönetiminin Ukrayna Krizi’ne yönelik yaklaşımını da etkileyen önemli bir diplomatik parametre.

    Mısır, Orta Doğu’daki birçok devlet gibi Ukrayna Krizi’nde Rusya’ya muhalif bir tavır almaktan uzak bir diplomasi yürütüyor. Bu yaklaşımın gerisinde, gıda, enerji, turizm ve savunma sanayi gibi çok sayıdaki sektörde Rusya’nın Mısır’da giderek artan nüfuzu yatıyor. Bu nedenle, Rusya’nın Orta Doğu’daki nüfuz araçlarını da yakından takip etmek gerekiyor.

    Dünya R1
    Paylaş Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp
    Önceki İçerikKulaktan Dolma Tarihçilik
    Sonraki İçerik CHP Liderinin Danışman Tercihleri | Çavuşesku’nun Termometresi #170

    Diğer İçerikler

    Yazılar

    Yatırım mı Sömürü mü?: ABD ve Ukrayna Arasında Tartışmalı Maden Anlaşması

    14 Mayıs 2025 Cem Özen
    Bültenler

    Dünya Gündemi: Trump’ın Körfez Turu, ABD-Çin Ticaret Savaşlarında Geçici Ateşkes

    13 Mayıs 2025 Bahadır Çelebi
    Yazılar

    Abdülhamid ve Sherlock Holmes

    12 Mayıs 2025 Umut Dağıstan

    Yorumlar kapalı.

    Güncel İçerikler

    Yatırım mı Sömürü mü?: ABD ve Ukrayna Arasında Tartışmalı Maden Anlaşması

    14 Mayıs 2025 Yazılar Cem Özen

    Dünya Gündemi: Trump’ın Körfez Turu, ABD-Çin Ticaret Savaşlarında Geçici Ateşkes

    13 Mayıs 2025 Bültenler Bahadır Çelebi

    Abdülhamid ve Sherlock Holmes

    12 Mayıs 2025 Yazılar Umut Dağıstan

    ABD Gündemi: Trump’ın İlk 100 Günü, Sol Muhalefet Meydanlarda, Kamuda Tasfiyeler, Mineral Anlaşması

    10 Mayıs 2025 Bültenler Emrullah Özdemir

    E-Bültene Abone Olun

    Güncel içeriklerden ilk siz haberdar olun




    Archives

    • Mayıs 2025
    • Nisan 2025
    • Mart 2025
    • Şubat 2025
    • Ocak 2025
    • Aralık 2024
    • Kasım 2024
    • Ekim 2024
    • Eylül 2024
    • Ağustos 2024
    • Temmuz 2024
    • Haziran 2024
    • Mayıs 2024
    • Nisan 2024
    • Mart 2024
    • Şubat 2024
    • Ocak 2024
    • Aralık 2023
    • Kasım 2023
    • Ekim 2023
    • Eylül 2023
    • Ağustos 2023
    • Temmuz 2023
    • Haziran 2023
    • Mayıs 2023
    • Nisan 2023
    • Mart 2023
    • Şubat 2023
    • Ocak 2023
    • Aralık 2022
    • Kasım 2022
    • Ekim 2022
    • Eylül 2022
    • Ağustos 2022
    • Temmuz 2022
    • Haziran 2022
    • Mayıs 2022
    • Nisan 2022
    • Mart 2022
    • Şubat 2022
    • Ocak 2022
    • Aralık 2021
    • Kasım 2021
    • Ekim 2021
    • Eylül 2021
    • Ağustos 2021
    • Temmuz 2021
    • Haziran 2021
    • Mayıs 2021
    • Nisan 2021
    • Mart 2021
    • Şubat 2021
    • Ocak 2021
    • Aralık 2020
    • Kasım 2020
    • Ekim 2020
    • Eylül 2020
    • Ağustos 2020
    • Temmuz 2020
    • Haziran 2020
    • Mayıs 2020
    • Nisan 2020
    • Mart 2020
    • Şubat 2020
    • Ocak 2020
    • Aralık 2019
    • Kasım 2019
    • Ekim 2019
    • Eylül 2019
    • Ağustos 2019
    • Temmuz 2019
    • Haziran 2019
    • Mayıs 2019
    • Nisan 2019
    • Mart 2019

    Categories

    • Asterisk2050
    • Bültenler
    • Çeviriler
    • D84 INTELLIGENCE
    • EN
    • Forum
    • Özetler
    • Podcast
    • Röportajlar
    • Uncategorized
    • Videolar
    • Yazılar
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    İçerik
    • Yazılar
    • Podcast
    • Forum
    • Röportajlar
    • Çeviriler
    • Özetler
    • Bültenler
    • D84 INTELLIGENCE
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    Sosyal Medya
    • Twitter
    • Facebook
    • Instagram
    • Youtube
    • LinkedIn
    • Apple Podcast
    • Spotify Podcast
    • Whatsapp Kanalı
    Kurumsal
    • Anasayfa
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • Yazarlar
    • İçerik Sağlayıcılar
    • Yayın İlkeleri ve Yazım Kuralları
    © 2025 DAKTİLO1984
    • KVKK Politikası
    • Çerez Politikası
    • Aydınlatma Metni
    • Açık Rıza Beyanı

    Arama kelimesini girin ve Enter'a tıklayın. İptal etmek için Esc'ye tıklayın.

    Çerezler

    Sitemizde mevzuata uygun şekilde çerez kullanılmaktadır.

    Fonksiyonel Her zaman aktif
    Sitenin çalışması için ihtiyaç duyulan çerezlerdir
    Preferences
    The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
    İstatistik
    Daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak için kullanılan çerezlerdir The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
    Pazarlama
    Size daha uygun içeriklerin iletilmesi için kullanılan çerezlerdir
    Seçenekleri yönet Hizmetleri yönetin {vendor_count} satıcılarını yönetin Bu amaçlar hakkında daha fazla bilgi edinin
    Seçenekler
    {title} {title} {title}