Türkiye 6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli korkunç bir deprem yaşadı. Türkiye’nin bir deprem ülkesi olması tüm gerçekliği ile yüzümüze bir kez daha çarpıldı. Doğal bir felaket, insan unsurunun etkisi ile sayısız dram ve acının yaşandığı büyük bir krize dönüştü.
50 binin üstünde cana mal olan bu deprem elbette beraberinde birçok tartışmayı da getirdi. Bu tartışmaların her biri çok değerli. Zira, büyük İstanbul depremini beklediğimiz tarihin bu dönemecinde, yeni ve büyük bir depreme hazırlıklı olmak, ülkemizin gündemindeki her şeyden daha önemli.
Hükümetin deprem sonrası süreci yürütme şekli, muhalefetin bölgedeki faaliyetleri ve tüm bunların medya tarafından yansıtılma biçimi, Türkiye’nin kutuplaşmış siyasi ortamında deprem ve sonrası süreci de politikleştirdi. Bu politik tartışma ortamında deprem gerçeği, siyasi hiziplerin çıkarlarına alet olacak tarzda kullanılırken medya stratejilerini okumak daha önemli bir hâle geldi. Zira, depremin bir doğal afet olduğu gerçeğinin farklı yönleriyle sıklıkla vurgulanması, bireyler, toplum ve siyaset kurumunun sorumluluklarını göz ardı etmemize sebep oluyor.
Daktilo1984 Araştırma ve Analiz Birimi D84 Intelligence, Hükümetin Medya Muafiyeti Stratejisi adı altında bir dosya hazırladı. Uzmanların kaleme aldığı makaleler ve video içerikleri ile hükümetin medya stratejisini açığa vurmak ve depremle mücadele ederken medyanın da sorumlulukları olduğunun altını çizmek adına bu stratejinin anlaşılması, gelecekte yaşanacak deprem felaketleri sonrasında toplumun takınacağı tutum açısından da önümüze ışık tutuyor.
Bu çalışmanın makale içeriklerinin yer aldığı kitapçığı, aşağıdaki linkler aracılığıyla farklı formatlardan indirerek edinebilirsiniz. Daktilo1984 olarak dileğimiz, böylesine büyük doğal afetlerin insani açıdan ortaya çıkaracağı acıları en aza indirmek, bilimin ışığında afet sonrası sürecin en etkin şekilde yönetilmesine katkıda bulunmak ve ülkemizi birçok açıdan büyük problemlerle baş başa bırakacak İstanbul depreminden önce toplum olarak her açıdan hazır olabilmemizi sağlayacak içerikler üretmektir.
Fotoğraf: Dave Goudreau