Yazar: Meltem Suat
Nasıl Politika Muhabiri Oldum?
1994’te İstanbul’da doğdum. Doğumumdan bir sene önce Türkiye’nin en cesur gazetecisi olan Uğur Mumcu’nun katledilişi annemi çok etkiledi. Bu sebeple ailem özellikle de annem küçük yaşlardan itibaren Mumcu’nun izinden giden bir gazeteci olmam için beni teşvik etti. Liseye başladığım sene kesin olarak gazeteci olmayı kafama koymuştum.
Politika ise doğduğum andan itibaren hayatımda oldu. 68 kuşağından olan ve o dönemin birçok öğrenci lideriyle okul döneminde arkadaş olan babam sayesinde küçük yaşlarda siyasetle tanıştım. Lise eğitimim sırasında siyasete olan ilgim daha da arttı. Üniversite sınavına girdiğim 2013 yılında Türkiye’nin en büyük sivil direnişi olan Gezi Direnişine katılmamla bu ilgim daha da pekişti.
Lisans eğitimimi Ege Üniversitesi İletişim Fakültesinde tamamladım. Üniversite yıllarımda Cumhuriyet Gazetesinde adliye muhabiri olarak mesleğe adım attım. Adliye koridorlarında karşılaştığım kadın cinayetleri davaları beni kadın mücadelesiyle tanıştırdı. Eğitim hayatımın son yılında Demirören Haber Ajansı Ege Bölge Temsilciliğinde adliye ve politika muhabiri olarak çalıştım.
Bu süre zarfında yerel siyasete adım atarak özellikle kadın siyasetçilerin hangi cam tavanları kırmaya çalıştıklarına tanıklık ettim. Bu deneyim bir kadın olarak yerel siyasette neleri değiştirebilirim sorusunun ilk aklıma geldiği an oldu. İzmir’deki iki yıllık çalışma hayatım boyunca yerel politika ve adliye muhabiri olarak çalıştım. İstanbul’a geldikten sonra da siyaset üzerine serbest gazeteci olarak içerikler üretmeye devam ettim.
Siyaset her zaman ilgi duyduğum bir alan oldu. Her ne kadar aktif olarak içerisinde yer almaya cesaret edemesem de çalışma yaşamım boyunca yerel siyasetin takipçisi oldum. Nisan 2021’den bu yana Daktilo1984’te yaptığım röportajlarda birçok siyasetçi ile görüştüm. Ayrıca hazırlayıp sunduğum Mutfakta Ne Var isimli podcastimde geçtiğimiz genel seçimde Mutfakta Seçim Var isimli bir dosyaya başladım. Bu dosya kapsamında birçok kadın siyasetçiyi konuk alarak hemen hemen her aşamada kadın siyasetçilerin yaşadığı zorluklara tanıklık ettim.
Siyasete aktif olarak girme düşüncemi güçlendiren şey ise birbirinden farklı siyasetçi adaylarını tanımama vesile olan We act projesi sayesinde oldu. Projenin tanıtımı ve işbirliği için TBMM’ye ziyarette bulunduğumda görüşme yaptığım milletvekillerinden “Neden siyasete girmiyorsun? Bizim partiden milletvekili adayı olmak ister misin?” şeklinde teklifler aldım. Bu teklifler 2028 seçimlerinde aktif olarak siyasete katılma konusundaki kararlılığımı arttırdı.
Siyasetteki Amaçlarım
2028 genel seçimlerinde aday olmayı düşünen genç bir kadın siyasetçi olarak siyasetteki amaçlarım:
Gençlerin Sesini Güçlendirmek:
- Gençlik katılımını artırmak: Gençlere siyasetin sadece seçimlerden ibaret olmadığını, aktif katılımla değişime öncülük edebileceklerini göstereceğim.
- Gençlik sorunlarını dile getirmek: Eğitim, işsizlik, girişimcilik gibi gençlerin öncelikli sorunlarına çözüm üretmek için çalışacağım.
- Gençlik politikaları oluşturmak: Gençlerin ihtiyaçlarını ve taleplerini gözeten, onları geleceğe hazırlayan politikalar için mücadele edeceğim.
Erkek Egemen Ortamı Kırmak:
- Kadın temsilini artırmak: Mecliste ve diğer siyasi organlarda daha fazla kadının yer alması için çabalayarak eşit temsili savunacağım.
- Toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak: Kadın ve erkek için eşit haklara, fırsatlara ve imkanlara erişim için çalışacağım.
- Kadınların güçlenmesi için politikalar geliştirmek: Kadınların ekonomik, sosyal ve siyasi hayatta daha etkin rol almalarını destekleyecek politikalar üreteceğim.
Daha Adil ve Kapsayıcı Bir Toplum Oluşturmak:
- Sosyal adaleti savunmak: Herkes için eşit fırsatlar ve adil bir toplum inşa etmek için mücadele edeceğim.
- Ekonomik kalkınmayı ve refahı artırmak: Sürdürülebilir ve kapsayıcı bir kalkınma modeli için çalışacağım.
- Çevreyi korumaya ve sürdürülebilirliğe önem vermek: Gelecek nesiller için sağlıklı bir dünya bırakmak adıma elimden geleni yapacağım.
Gençliğim, dinamizmim ve azmimle siyasete yeni bir soluk getirmeye hazır hissediyorum ve bir sonraki seçimlerde aktif siyasete ilk adımımı atmak istiyorum. Siyaseti sadece erkek elitlerin değil, halkın farklı kesimlerinin, gençlerin ve kadınların da alanı haline getirmek için mücadele edeceğim.