Daktilo 1984Daktilo 1984
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • E-Bültene Abone Ol
    Facebook Twitter Instagram Telegram
    Twitter Facebook YouTube Instagram WhatsApp
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Destek Ol Abone Ol
    • İZLE
      • Çavuşesku’nun Termometresi
      • Varsayılan Ekonomi
      • 2’li Görüş
      • İki Savaş Bir Yazar
      • Yakın Tarih
      • Mayhoş Muhabbetler
      • Tümünü Gör
    • OKU
      • Yazılar
      • Röportajlar
      • Çeviriler
      • Asterisk2050
      • Yazarlar
    • DİNLE
      • Çerçeve
      • Zedcast
      • Tuhaf Zamanların İzinde
      • SenSensizsin
      • Tümünü Gör
    • D84 FYI
      • Hariçten Gazel
      • Avrupa Gündemi
      • ABD Gündemi
      • Altüst
    • D84 INTELLIGENCE
      • Kitap Yorum
      • Göç Sorunu
      • Başkanlık Sistemi Projesi
      • Devlet Kapasitesi Liberteryenizmi
      • Herkes için Siyaset Bilimi
      • Yapay Zeka
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Anasayfa » Namık Tan: Dış politikada verilen sözlere sadakat göstermek, güvenilirlik ve öngörülebilirlik bakımından büyük önem taşır
    Röportajlar

    Namık Tan: Dış politikada verilen sözlere sadakat göstermek, güvenilirlik ve öngörülebilirlik bakımından büyük önem taşır

    Arın Demir14 Haziran 20209 dk Okuma Süresi
    Paylaş
    Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp

    [voiserPlayer]

    Namık Tan, Türk Dışişleri bürokrasinin tepe noktalarında yıllarca hizmet etmiş önemli bir bürokratımız. 2010-2014 yılları arasında Türkiye’nin Amerika Birleşik Devletleri büyükelçiliği görevini yürütmüş olan Namık Tan, Arın Demir ile yaptığı bu röportajda Türk-Amerikan ilişkilerinin geçmişi ve bugünü ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

    1 Mart tezkeresi Ankara ve Washington arasında ciddi bir güven kaybına yol açmıştı. 15 Temmuz darbe girişiminin yaşanmasıyla ilişkilerde 2003 yılına benzer bir güven kaybı mı yaşanıyor? 

    Kanaatimce güven kaybı katlandı. 15 Temmuz darbe girişimiyle mevcut güven kaybının daha da arttığını, derinleştiğini, ve hatta kökleştiğini söyleyebiliriz. Geçmişe baktığımızda, 1950 yılından itibaren Türkiye ile ABD arasında İlişkilerin güvenlik temelli olduğunu görürüz. Bu bağlamda, Pentagon ve Dışişleri Bakanlığı gibi, Birleşik Devletler’in iki önemli kurumu ile bu zeminde nispeten istikrarlı bir ilişki yürütüyorduk. 1 Mart tezkeresi ile bu ilişki ciddi bir darbe yedi. 1 Mart tezkeresi öncesinde ve devamında, bölgedeki ABD’li askerî unsurların hayal kırıklığı yaşamasına neden olan bir süreç yaşandı. Burada, kim haklıdır kim haksızdır tartışmasından bağımsız olarak, Amerikalılar nezdinde 1 Mart tezkeresinin reddinin ciddi bir hayal kırıklığı yarattığını söyleyebiliriz. Parlamentomuzun kararıyla Amerikan birliklerinin bizim üzerimizden Irak’a geçişine bir anlamda engel olduk. Ancak, parlamento kararı öncesinde gayriresmi de olsa Amerikan tarafına bazı sözler verildiğini göz ardı edemeyiz. Örneğin, bu sözlere istinaden, İskenderun açıklarında savaş gemilerinde ABD’li askerler günlerce bekletildi. O günlerin yaşanması, ABD güvenlik çevrelerinin zihninde kalıcı izler bıraktı. Sonra, bu dönemi yaşamış askeri kesim yıllar geçtikçe Amerikan güvenlik bürokrasisinde önemli pozisyonlara geldiler. Geçmişten gelen tecrübeleri zaman içerisinde yavaş yavaş Türkiye’ye tepki olarak yansımaya başladı. CENTCOM’un ağırlık kazanmaya başlaması o yıllarda oldu. Özellikle, Suriye bağlamında bu tepkilerin sonuçlarını hissetmeye başladık. Bu, tabii, işin başlangıç kısmıydı. 15 Temmuz darbe girişiminin yaşanması, bir anlamda, ilişkilerde ikinci bir kırılmaya sebep oldu ve güvensizlik daha da derinleşti, hatta tavan yaptı diyebiliriz. 

    ABD Türkiye ile ilişkilerinde yaptırım türünde zorlayıcı araçlar kullanmak yerine daha ılımlı politikalar izlemesi ikili ilişkilerde daha olumlu sonuçlar doğurur mu?  

    Hiçbir mesele tek taraflı adımlarla çözüme ulaşamaz. Uluslararası siyasette tek taraflı adım atan ülkenin kendi kamuoyunda bu adım bir çeşit taviz olarak algılanır. Bu da, ilgili ülke yöneticilerine iç siyasette olumsuz bir maliyet yaratır. Dolayısıyla, her türlü anlaşmazlık, ancak iki tarafın oturup, sorunlu konuları suhuletle tartışmasıyla ve müzakere yoluyla giderilebilir. Liderler arasındaki kişisel ilişkilerin yanısıra, diplomasiyi de kurumsallık zemininde mutlaka etkin şekilde kullanmak gerekir. Kurumsal zeminde yürütülen diplomasi ile belli başlı sorunları aşmanın mümkün olduğunu düşünüyorum. Bugünkü Türk-Amerikan ilişkilerine baktığımızda çoğunlukla liderler arasında bir ilişki görüyoruz. İkili ilişkilerde kurumsal zemin neredeyse kalmamış vaziyette. Liderler arasındaki ilişki elbette önemli ve değerlidir. Ancak, bunun kurumsal boyutu da olması gereklidir. Kurumlar arasındaki güvensizliği aşmak, sorunların çözüme kavuşması açısından önem taşır. Şu anda kurumlar arasındaki güveni ihya etmek bakımından kayda değer ölçüde yol alabildiğimizi düşünmüyorum. Türkiye ve Amerika arasındaki ilişkilerde bugün yaşadığımız en büyük açmaz budur. İç siyasette ne kadar güçlüyseniz masaya o kadar güçlü oturursunuz. Böyle bir gerçek var. Bu çerçevede dış politikayı içeride oya devşirebilir, başka bir ifadeyle kendinize desteğe dönüştürebilirsiniz. Bununla birlikte, dış siyaseti iç siyaset için yapmak çok tehlikelidir. Bunu yaparsanız, dış dünyada inandırıcılığınızı yitirirsiniz. Bugün Türkiye-ABD ilişkilerinde ne yazık ki bu eğilimi gözlemliyorum. Her iki taraf da belirli düzeylerde dış politikada popülizme başvuruyor. Popülizm ilişkilerin iyileşmesine engel oluyor ve kırılganlığı arttırıyor. Küçük bir kriz akıl almaz boyutlara ulaşabiliyor. 2018 yılında yaşadığımız Rahip Brunson krizini hatırlayın. Bu popülizmin nerelere varabileceğine iyi bir örnektir. Rahip Brunson krizi, ilişkilerde çok kötü bir etki yarattı. Bununla da kalmadı, devamında ülkemizin demir-çelik sektörünü hedef alan yaptırımlara yol açmasıyla, ekonomik anlamda da Türkiye’ye büyük bir maliyet getirdi. İkili ilişkilerdeki sorunlu konuları aşmak elbette mümkün, ancak her iki tarafın da aklıselimle hareket etmesi gerekiyor. Dış siyaseti yaparken kurumları mutlaka devrede tutmalısınız. Kurumları dışarıda bırakarak diplomasiyi kişisel düzeye taşıdığınızda ortaya başka sakıncalar çıkabilir. Kişisel seviyede Başkan Trump ile çok iyi ilişkileriniz olabilir. Fakat, kurumları dışlar ve sadece Trump’a bağlı bir diplomasi kurgularsanız, yani yumurtaları aynı sepete koyarsanız, Trump’ın iç politikada göreceği tepkilerin size de menfi yansımaları veya maliyeti olur. 

    Sizce Kasım ayında yapılacak seçimlerle ABD’de yaşanacak olası bir bayrak değişimi, Türk – Amerikan ilişkilerini biçimini nasıl şekillendirir? Diplomasi tekrardan kişiler arası iletişimden kurumlar arası düzeye dönüşür mü?

    Evet, dönüşebilir. Amerika’nın devlet yapısında ve karar alım süreçlerinde kurumlar çok önemlidir. Mesela, ABD Savunma Bakanlığının kurum olarak bütçesi Türkiye’nin gayri safi milli hasılasına eşittir. Yani, ABD’nin kurumları oldukça güçlüdür. Bizim de bu kurumlarla ilişkilerimiz çok eskilere dayanır. Bu çerçevede, ABD ile ilişkilerin tamamen kişisel zemine oturtulmasından kaçınmak gerekir. Aksi takdirde, bu bize ileride bir maliyet getirebilir. Her şeyi Trump’a veya onun nezdinde ABD Başkanlık makamına bağlayarak politika yürütürseniz, olası bir lider değişikliğinde belli sıkıntılarla yüzleşmeniz gerekebilir. ABD’de geleneksel olarak iki ana parti var, Demokratlar ve Cumhuriyetçiler. Cumhuriyetçiler bu seçim tekrar Başkanlığı kazansalar dahi, iki dönem sınırlaması olduğu cihetle, bir sonraki seçimde Başkan Trump’ın değişeceği kesindir. Şayet siz diğer partiyi tamamen devre dışı bırakıp, sadece Cumhuriyetçiler üzerine yoğunlaşırsanız, gelecekte bazı sıkıntılar yaşama ihtimaliniz hayli yüksektir. Seçimlerde ne olacağını kestirmek çok zor. Seçimlere daha 5 ay gibi bir zaman var ve bu siyaset için çok uzun bir süredir. ABD’deki seçim tartışmalarına baktığımızda Trump’ın seçimi kazanma konusunda bazı sıkıntılarla karşı karşıya olduğunu görüyoruz. Pandemi sürecini iyi yönetemediğine dair birçok yorum var. Kendisine olan destekte aşınmalar söz konusu. Trump’ın içeride güç kaybetmesi onu daha çok popülizme sevkediyor. Ancak, bir yargıya varmak için henüz çok erken. ABD seçimlerinde kimin başarılı olacağına göre, Türk – Amerikan ilişkilerininde de bazı farklılaşmalar bekleyebiliriz. 

    Biden yönetiminin Obama yönetimine benzer bir dış politika ajandası izlemesi ve yakın bürokratik kadrolarla çalışması ikili ilişkilerde eski sorunları mı tetikler yoksa çözüm için bir fırsat oluşturabilir mi? 

    Geçmişte Obama yönetimine ciddi eleştirilerimiz oldu, ancak ben seçildikleri takdirde Demokratların geçmişten kaynaklanan tepkisel bir duygusallık göstereceklerini düşünmüyorum. ABD’nin dış politikası, ilkeler bazında büyük farklılıklar içermez. Bunun en önemli göstergesi, her iki partiden de büyük destek alarak Kongre’den geçen sözde Ermeni Soykırımı ve ülkemize ilişkin yaptırım yasa tasarıları oylamalarıdır. ABD siyasetinde kararlılık, tutarlılık ve öngörülebilirlik faktörleri biraz daha yerleşiktir. Bu nedenle, Türkiye’ye karşı Demokratların rövanşist bir tutumun içerisine gireceklerini tahmin etmiyorum. Belki de, aynen söylediğiniz gibi, ikili ilişkilerde yeni bir sayfa açmak bakımından bazı fırsatlar ortaya çıkabilir. 

    S-400 sistemlerinin alımı ile savunma sanayimize ilk somut yaptırım F-35 programından çıkartılmamız ile gerçekleşti. Washington Büyükelçiliği görevinde bulunmuş biri olarak, Türkiye’nin Kongre’deki kendisiyle ilgili yaptırım paketleri ve benzeri kararları lehine etkileme amacıyla gerekli lobi faaliyetlerinde yeterli seviyede olduğunu düşünüyor musunuz? 

    Hayır düşünmüyorum. Biz, ne yazık ki, lobi kültürünü anlamış değiliz. Geçmişten günümüze lobi faaliyetlerimizde her zaman eksiklikler oldu. Bu benden önce de, benim dönemimde de böyleydi. Maalesef, şu anda da böyle. Öncelikle, biz lobi ile propaganda kavramlarını karıştırıyoruz. Daha basit bir örnekle açıklayayım; bugün Kongre başta olmak üzere yasa yapım sürecinde etkili olan kurumlarla tutarlı, istikrarlı ve kalıcı ilişki sürdüren Dışişleri Bakanlığımız dışında herhangi bir kurumumuz bulunmuyor. Halbuki, siyasi ve ekonomik bütün kurumlarımızın Kongre ile temaslarını, parti ayrımı gözetmeksizin, çok ciddi şekilde arttırmaları gerekiyor. Diğer kurumlarla da iletişimi geliştirip, güçlendirmek gerekiyor. Tabii, ABD devlet yapısında Başkanın yetkileri tartışılmaz. Amerikan Başkanları çok ciddi yaptırım gücüne sahiptir. Ancak, Başkan Kongre’den onay almadan bir sent bile harcayamaz. Dolayısıyla, Kongre ile iletişimi kesinlikle ihmal etmemeliyiz. Lobi faaliyetlerimizi tutarlı ve dengeli bir şekilde götüremediğimizden, ne yazık ki çıkarlarımız açısından hayati önem taşıyan konularda istediğimiz sonuçları alamıyoruz. Mesela, NATO çerçevesindeki F-35 projesinden çıkartılmamız bu çerçevede başlıca örnektir. S-400’lerle bağlantılı bu mesele ilişkilerde adeta bir tıkaç haline gelmiş vaziyettedir. 

    Türkiye’nin S-400 sistemlerini henüz aktif hale getirmemesini ikili ilişkiler açısından nasıl değerlendiriyorsunuz? 

    S-400 sistemlerinin hala aktive etmememizi pandeminin bize yarattığı bir fırsat veya açtığı bir alan olarak düşünüyorum ve olumlu buluyorum. Bu çerçevede, diplomasinin bir kenara bırakıldığı, tamamen duygusal siyasi kararlarla yürütülen bir süreç söz konusuydu. Diplomasi herhangi bir meseleyi çözebilmek için daima alan açmayı hedefler. Açılacak alanlarda gerçekleştireceğiniz diplomatik girişimler ve müzakerelerle sorunları çözebilirsiniz. S-400 meselesinde, bu alan tamamen ortadan kalkmıştı. Pandemi, diplomatik müzakerelerin yeniden denenmesi bakımından bir imkan yarattı. Bu, belki de Türk-Amerikan ilişkilerinin önünü açacak bir fırsata dönüşebilir. F-35 meselesine ilişkin, her ne kadar alınan kararlar ortada olsa da ben hala geriye dönüşün mümkün olabileceğine inananlardanım. Bu çok hassas bir konu ve iyi yönetilmesi gerekiyor. Pandemi sonrası süreçte, ABD seçimleriyle beraber, F-35 meselesinde geriye dönüş olma ihtimali düşük bir olasılık değil.  

    İdlib’deki hava saldırılarının hemen ardından dış politikamızda ABD’den Patriot talep etmek veya NATO’yu olağanüstü toplantıya çağırmak gibi hamleler yapıldığını gözlemledik. Türk dış politikasında eskiden Rusya ile ilişkiler ABD ile ilişkilerde kaldıraç olarak kullanılırdı. Yapılan hamlelerden yola çıkarak artık tersine bir paradigma geçerli diyebilir miyiz? 

    Dış politikada tutarlık, güvenilirlik ve öngörülebilirlik çok önemlidir. Maalesef, uzun suredir bu hususa dikkat ve özen gösterilmiyor. Amerika ve Rusya dünya siyasetinde ağırlığı olan ülkelerdir. Bu ülkelerle ilişkilerinizi mutlaka iyi tutmanız gerekmektedir. Ülkenizin çıkarları bunu gerektirir. Aslında, her ülkenin çıkarları bunu gerektirir. Biraz geriye bakalım; Türkiye’de ciddi bir Amerikan karşıtlığı var. Amerikan karşıtlığı çok yüksek olmasına rağmen, bunun toplumda tutarlı bir karşılığı yok. Herkes Amerikan malı kullanıyor, Coca-Cola içiyor ya da çocuğunu ABD’de okutmak istiyor. Türkiye’nin çok ilginç bir özelliği var. Osmanlı’dan bu yana toplumumuzun, toplumsal, kültürel ve entelektüel yönelimi Batı olmuştur. Yakın siyasi tarihimize baktığımızda da bunu görürüz. Ülkede bir sorun çıktığı zaman, örneğin darbe ve baskı dönemlerinde solcularımız, islamcılarımız, ülkücülerimiz hep Batı’yı tercih etmişlerdir. Türkiye’den ayrılanların hepsi Avrupa’ya, Amerika’ya veya Kanada’ya gider. Kimse, mesela, Suudi Arabistan, Küba veya Türkmenistan’a gitmez. Biz Avrupalı mıyız, Asyalı mıyız? Bunu mutlaka konuşmamız gerekiyor. Aslında biz bu iki köklü bir medeniyetten de besleniriz. Bugün Türkiye’nin en büyük üç ticaret ortağına baktığımız zaman Almanya, Rusya ve Çin’i görüyoruz. Hepsinde ticaret dengesi aleyhimize ama neticede buralara güçlü ticari bağlılığımız var. Diğer taraftan, enerji bakımından bağımlı olduğumuz coğrafya daha ziyade Doğu’dur. Diplomatik angajmanlarımız ve askeri paktlarımızın büyük çoğunluğu ise Batı iledir. Batı kurumlarının hemen hepsinin kurucu üyesiyiz. Sonuç itibariyle, bizim bir tercih yapmadan diplomasi yürütmemiz gerekiyor. Yani, Rusya ve ABD’yi birbirine karşı kullanmayı değil, her ikisiyle de iyi ve dengeli ilişkiler geliştirmeliyi hedeflemeliyiz. Ancak, bunu yaparken duygusallıktan uzak, gerçekçi bir anlayışla hareket etmemiz gerekiyor. Son iki NATO zirve toplantısında hazırlanan, Doğu bloğundan kalan veya Rusya’dan alınacak silah sistemlerinin, NATO sistemlerine entegre edilemeyeceğine veya NATO operasyonlarında kullanılamayacağına dair mutabakatların altında imzamız vardır. S-400’lerin satın alınması konusundaki kararımızın, altına imza attığımız bu NATO karalarıyla ne ölçüde bağdaştığını düşünmemiz gerekir. Bu konuda bir tutarsızlık sergilediğimiz görülüyor. İmzaladığımız anlaşmalar bakımından ahde vefa ilkesine özen göstermemiz doğru olur. Bunları söylerken, mutlaka ABD’den silah alalım, Rusya’dan kesinlikle silah almayalım, S-400’leri satın almak çıkarlarımıza aykırıdır, demek istemiyorum. Bunun altını çizmek isterim. Fakat, attığımız imzaların, verdiğimiz sözlerin de bir karşılığı olduğunu bilmemiz gerekir. Dış politikada verilen sözlere sadakat göstermek, güvenilirlik ve öngörülebilirlik bakımından büyük önem taşır.

    Dünya Siyaset
    Paylaş Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp
    Önceki İçerikSosyal Devlet Tartışmaları: Eksik Teorik Çerçeve
    Sonraki İçerik Bilgi Toplumu ve Propagandanın İntikamı

    Diğer İçerikler

    Röportajlar

    Türkiye’de Gazetecilik | TGS’den Basın Özgürlüğü Raporu: İlyas Coşkun ve Ülkü Şahin ile Söyleşi

    18 Mayıs 2025 Gökhan Korkmaz
    Yazılar

    Post-PKK Düzeni ve Türk Siyasetinde Muhtemel Değişiklikler

    16 Mayıs 2025 Armağan Öztürk
    Yazılar

    Yatırım mı Sömürü mü?: ABD ve Ukrayna Arasında Tartışmalı Maden Anlaşması

    14 Mayıs 2025 Cem Özen

    Yorumlar kapalı.

    Güncel İçerikler

    Türkiye’de Gazetecilik | TGS’den Basın Özgürlüğü Raporu: İlyas Coşkun ve Ülkü Şahin ile Söyleşi

    18 Mayıs 2025 Röportajlar Gökhan Korkmaz

    Post-PKK Düzeni ve Türk Siyasetinde Muhtemel Değişiklikler

    16 Mayıs 2025 Yazılar Armağan Öztürk

    Transformation of the Sovereign in Liberal Democracy and Criticism of Liberalism from Schmitt’s Perspective

    16 Mayıs 2025 D84 INTELLIGENCE Deniz Nas

    Küçük Partilerin Oy Oranını Hesaplamak Neden Zordur?

    15 Mayıs 2025 Yazılar Salih Yasun

    E-Bültene Abone Olun

    Güncel içeriklerden ilk siz haberdar olun




    Archives

    • Mayıs 2025
    • Nisan 2025
    • Mart 2025
    • Şubat 2025
    • Ocak 2025
    • Aralık 2024
    • Kasım 2024
    • Ekim 2024
    • Eylül 2024
    • Ağustos 2024
    • Temmuz 2024
    • Haziran 2024
    • Mayıs 2024
    • Nisan 2024
    • Mart 2024
    • Şubat 2024
    • Ocak 2024
    • Aralık 2023
    • Kasım 2023
    • Ekim 2023
    • Eylül 2023
    • Ağustos 2023
    • Temmuz 2023
    • Haziran 2023
    • Mayıs 2023
    • Nisan 2023
    • Mart 2023
    • Şubat 2023
    • Ocak 2023
    • Aralık 2022
    • Kasım 2022
    • Ekim 2022
    • Eylül 2022
    • Ağustos 2022
    • Temmuz 2022
    • Haziran 2022
    • Mayıs 2022
    • Nisan 2022
    • Mart 2022
    • Şubat 2022
    • Ocak 2022
    • Aralık 2021
    • Kasım 2021
    • Ekim 2021
    • Eylül 2021
    • Ağustos 2021
    • Temmuz 2021
    • Haziran 2021
    • Mayıs 2021
    • Nisan 2021
    • Mart 2021
    • Şubat 2021
    • Ocak 2021
    • Aralık 2020
    • Kasım 2020
    • Ekim 2020
    • Eylül 2020
    • Ağustos 2020
    • Temmuz 2020
    • Haziran 2020
    • Mayıs 2020
    • Nisan 2020
    • Mart 2020
    • Şubat 2020
    • Ocak 2020
    • Aralık 2019
    • Kasım 2019
    • Ekim 2019
    • Eylül 2019
    • Ağustos 2019
    • Temmuz 2019
    • Haziran 2019
    • Mayıs 2019
    • Nisan 2019
    • Mart 2019

    Categories

    • Asterisk2050
    • Bültenler
    • Çeviriler
    • D84 INTELLIGENCE
    • EN
    • Forum
    • Özetler
    • Podcast
    • Röportajlar
    • Uncategorized
    • Videolar
    • Yazılar
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    İçerik
    • Yazılar
    • Podcast
    • Forum
    • Röportajlar
    • Çeviriler
    • Özetler
    • Bültenler
    • D84 INTELLIGENCE
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    Sosyal Medya
    • Twitter
    • Facebook
    • Instagram
    • Youtube
    • LinkedIn
    • Apple Podcast
    • Spotify Podcast
    • Whatsapp Kanalı
    Kurumsal
    • Anasayfa
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • Yazarlar
    • İçerik Sağlayıcılar
    • Yayın İlkeleri ve Yazım Kuralları
    © 2025 DAKTİLO1984
    • KVKK Politikası
    • Çerez Politikası
    • Aydınlatma Metni
    • Açık Rıza Beyanı

    Arama kelimesini girin ve Enter'a tıklayın. İptal etmek için Esc'ye tıklayın.

    Çerezler

    Sitemizde mevzuata uygun şekilde çerez kullanılmaktadır.

    Fonksiyonel Her zaman aktif
    Sitenin çalışması için ihtiyaç duyulan çerezlerdir
    Preferences
    The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
    İstatistik
    Daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak için kullanılan çerezlerdir The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
    Pazarlama
    Size daha uygun içeriklerin iletilmesi için kullanılan çerezlerdir
    Seçenekleri yönet Hizmetleri yönetin {vendor_count} satıcılarını yönetin Bu amaçlar hakkında daha fazla bilgi edinin
    Seçenekler
    {title} {title} {title}