Daktilo 1984Daktilo 1984
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • E-Bültene Abone Ol
    Facebook Twitter Instagram Telegram
    Twitter Facebook YouTube Instagram WhatsApp
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Destek Ol Abone Ol
    • İZLE
      • Çavuşesku’nun Termometresi
      • Varsayılan Ekonomi
      • 2’li Görüş
      • İki Savaş Bir Yazar
      • Yakın Tarih
      • Mayhoş Muhabbetler
      • Tümünü Gör
    • OKU
      • Yazılar
      • Röportajlar
      • Çeviriler
      • Asterisk2050
      • Yazarlar
    • DİNLE
      • Çerçeve
      • Zedcast
      • Tuhaf Zamanların İzinde
      • SenSensizsin
      • Tümünü Gör
    • D84 FYI
      • Hariçten Gazel
      • Avrupa Gündemi
      • ABD Gündemi
      • Altüst
    • D84 INTELLIGENCE
      • Kitap Yorum
      • Göç Sorunu
      • Başkanlık Sistemi Projesi
      • Devlet Kapasitesi Liberteryenizmi
      • Herkes için Siyaset Bilimi
      • Yapay Zeka
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Anasayfa » Türkiye Dirençli Kentler İnşa Edebilir mi?
    Forum

    Türkiye Dirençli Kentler İnşa Edebilir mi?

    Can Durmuşoğlu14 Eylül 20219 dk Okuma Süresi
    Paylaş
    Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp

    [voiserPlayer]

    Yangınlar, depremler, seller, kuralıklar ve son olarak da bütün dünyayı oldukça sert bir şekilde etkileyen Covid-19 pandemisi. Gündelik hayatımızda sıradan haberler olarak yer alan bu doğal tehlikeler (natural hazards) ve yarattığı afetlerin (disasters) etki ve sayıları yıldan yıla artmakta olduğu bilinmektedir. Birleşmiş Milletler, 2020’nin içerisinde yayınladığı ve son 40 yıllık dönemi iki farklı periyotta karşılaştırmalı olarak ele aldığı bir rapor yayınladı. Raporun sunduğu veriler ne yazık ki iç açıcı değil.

    Tablo.1: 1980-1999 ve 2000-2019 aralıkları afet etki karşılaştırması (UNDRR, 2020)

    Yukarıda Tablo.1’den de izlenebileceği üzere, 2000-2019 döneminde kayda giren afet sayısı bir önceki döneme göre neredeyse iki katlık bir artmıştır. Tablo.2’den de izlenebileceği üzere bu büyük artışın çok büyük bir kısmını sel ve fırtınaların oluşturduğu görülmektedir. Raporda sadece bu iki doğal tehlikenin bile kayda değer artışının iklim değişikliği ile doğrudan ilişkili olduğu belirtilmektedir (UNDRR, 2020; 17).  Toplam ölüm sayıları her ne kadar afet sayısı ile paralel büyük bir artış göstermemiş olsa da dolaylı olarak dünya genelinde 4 milyar kişiyi etkilediği düşünülmektedir. Son 40 yılda gerçekleşen afetlerin ekonomik kayıplarının toplamının ise 4,6 trilyon dolarlık bir hacme ulaştığı yine Tablo.1’de izlenebilmektedir.

    Tablo.2: 1980-1999 ve 2000-2019 yılları gerçekleşen afet sayıları (UNDRR, 2020)

    Aşağıda, Tablo.3’te ise son 20 yıllık dönemde etkilediği insan sayısı bakımından üç doğal afetin öne çıktığı görülmektedir. Sel (hidrolojik), kuraklık (klimatolojik) ve fırtınalar (meteorolojik) geniş ölçekte ve uzun vadede çok büyük insan topluluklarını etkilemiştir. Bu üç afetin de özellikle iklim değişimine bağlı yaşanan gelişmelerin açık bir göstergesi olarak okunması mümkündür.

    Tablo.3: Afetlerden etkilenen kişi sayıları (UNDRR, 2020)

    Tablo.4’te ise en çok ölümlü afetin depremler aracılığıyla yaşandığı görülmektedir. Her ne kadar depremlerin diğer afetlere göre sayısı göreceli olarak az olsa da ölümlü sonuçları itibariyle yıkıcılığı en yüksek afet olarak değerlendirilmesi mümkündür. Bu durum ise iklim değişikliği sorununun dışında başka birtakım problemlerin varlığına da işaret etmektedir; onlar da kentsel çevre ve örüntülerinin niteliği ve dayanıklılığıdır. Bu tehlikelere maruz kalan bölge ve çevrelerde görülen zararlar, o bölgenin sahip olduğu özelliklerle doğrudan ilişkilidir. Örneğin, afet ve tehlikeler gözetilmeden gerçekleştirilen planlama faaliyetleri, zayıf yapı tasarımı ve inşa faaliyetleri, çevre yönetimi, toplumsal farkındalık çalışmaları ve idari faaliyetler gibi bir dizi eylemin eksikliği bölgenin bu olaylardan olumsuz bir şekilde etkilenmesini sağlamaktadır (M.Balaban, 2017; 509). Kısacası, doğal tehlikelerin afete dönüştüğü yer tam da burasıdır.  

    Tablo.4: Afetlerde hayatını kaybeden kişi sayıları (UNDRR, 2020)

    Yukarıdaki doğal tehlike ve afetlere ek olarak, küresel ölçekte güçlü bir sarsıntıya yol açan ve halen devam eden Covid-19 pandemisi neredeyse bütün dünya ülke ve kentlerini hiç beklenmediği bir anda hazırlıksız bir şekilde yakalamış, milyonlarca kişiyi etkilemiştir. John Hopkins Üniversitesi’nin anlık olarak yayınladığı son rakamlar pandeminin şiddeti ve gücünü gözler önüne sermektedir. Şu ana kadar dünya genelinde 200 milyondan fazla vakanın tespit edildiği süreçte, 4 milyondan fazla kişinin ölümüne yol açmıştır. (JHU, 2021). Pandemiden dolayı hayatını kaybedenlerin sayısı, son yılda 20 yılda gerçekleşen afetlerdeki ölüm sayılarını daha ilk yılında geçmiş olmakla beraber salgının da daha ne kadar devam edeceği tam olarak bilinmemektedir.

    Her ne kadar kapsamlı bir çalışma için erken bir sürecin içinde olunsa da pandeminin dünya genelinde bu denli hızlı yayılmasının temel etmenlerinden bir tanesinin küreselleşme ve hızlı kentleşmenin temel sorunlarıyla ilişkili olduğu tespitleri dile getirilmektedir (Keil, 2020). Kent nüfuslarının artması ile artan enerji, gıda ve doğal kaynak ihtiyaçları ekosistem tahribatlarına ve bunun da iklim değişikliğine yol açan sonuçları tetiklediği bilinmektedir. Özellikle yeni tarım alanları ve yerleşim alanları açılması için gerçekleştirilen orman kesim ve tahribatları (ormansızlaştırma) insan toplulukları ile yaban hayat arasındaki temas yüzeyini arttırarak salgının başlayıp yayılmasını olanaklı hale getirdiği düşünülmektedir. Bir başka tehlike ise bu tahribatlara karşı önlemler geliştirilemezse salgın ve diğer afetlerin artacağı gerçekliğidir (Tolunay, 2020). Keza, Dünya Sağlık Örgütü de benzer bir düşünce ile bu pandeminin son salgın olmayacağını dile getirmektedir (DSÖ, 2020).

    Öte yandan kentlerde biriken nüfus yoğunlukları, Birleşmiş Milletler’in 2018 yılında yayınladığı rapora göre bugün dünya nüfusunun %55’i kentlerde yaşadığı ve bu oranın 2050 yılında ise %70’lere ulaşacağı tahmin edilmektedir. Ancak bu oranı, kentleşme yoğunluğu görece düşük Asya ve Afrika ülkeleri dışında değerlendirildiğinde; Kuzey Amerika’da %82, Güney Amerika’da %81, Avrupa’da ise %74 olduğu yine aynı raporda belirtilmektedir (UN, 2018). Türkiye’de ise TÜİK’in Şubat 2020’de yayınladığı, 2019 sonuçlarına göre nüfusun %92,8’i il ve ilçe merkezlerinde yaşamakta olduğu belirtilmektedir (TÜİK, 2020). Ancak bu oranın yanıltıcı olduğunu söylemek gerek. 2012 yılında çıkarılan “büyükşehir yasası” ile köyler, mahalle statüsüne geçirilmiş ve bağlı oldukları il/ilçelere bağlanarak, kentsel yerleşkelerin nüfusları arttırılmıştır. Yine, aynı TÜİK’in 2011-2012 yılı sonuçları incelendiğinde ise kentsel nüfus oranının %77’lerde olduğu görülecektir (AA, 2013). Bu oranın daha gerçekçi olduğu düşünülecek olursa, Türkiye, Avrupa ile birbirine yakın bir kentsel nüfus oranına sahip olduğu söylenebilir. Günün sonunda Avrupa ile yakın bir kentleşme oranına sahip Türkiye kentlerinin mekânsal niteliği her ne kadar Türkiye’nin yoğun siyasi gündemi içerisinde kendisine pek de yer bulamasa da yaşanan ve yaşanılacak tehlikelerin olumsuz etkilerine oldukça açık görülmektedir.

    Nasıl ki 19.yüzyıl kentleri, 20. yüzyılın hemen başında sanayileşmenin erken krizleri ile karşı karşıya kaldıysa, bugün de 21. yüzyılın hemen başında kentler yeniden, ancak bu sefer çok daha katmanlı ve aynı zamanda küresel ölçekte etkileri olan farklı krizlerle karşı karşıya olduğu; özellikle yıldan yıla hızlı bir şekilde nüfusun giderek kentsel bir nitelik kazanması, ekonomik, ekolojik, sosyal ve mekânsal yeni sorunları doğurduğu ve iklim değişikliğinin etkileri ile de sayıları artan doğal tehlikelerin yıkıcı sonuçlarını hemen hemen her gün haberlerde görmekteyiz.

    Doğal veya insan etkisiyle oluşturulan risklerin artışı, son dönemde özellikle şehircilik yazınında kentsel dirençlilik (urban resilience) kavramının ortaya çıkışını sağlamıştır (Sharifi, 2020). Oldukça genel bir tanımlama ile kentsel dirençlilik; herhangi bir kentsel sistemin karşılaştığı şoklara ve krizlere dayanma, bunlardan hızlı bir şekilde kurtulma, oluşan duruma adapte olup işlevlerin sürekliliğini sağlama yeteneği olarak ifade eden çerçeve bir kavram olarak tanımlanmaktadır (UN-Habitat, 2017). Kentlerin dirençli hale gelebilmesi ise idari, çevre (yapılı ve doğal çevre), ekonomik ve sosyal konular olmak üzere 4 ana başlığın bir bütün halinde ele alınması ile mümkün olabilmektedir (OECD, 2020)[i]. Şimdi bu başlıklara sırayla bakalım.

    Bir idarenin, merkezi veya yerel yönetim olması fark etmeksizin, hesap verebilir, şeffaf ve eşgüdüm içerisinde kamusal ve kentsel politikaları kurumsal işleyiş içerisinde belirleyebilme kapasiteleri, kent veya bölgelerin kriz ve risklere karşı dayanımını arttıracak en temel özelliklerdir (OECD, 2020). Karar alıcılar, kentlerin fiziksel, ekonomik ve sosyal coğrafyalarını belirleyecek politikaları, kısa-orta-uzun erimli projeksiyonlarla belirlemeli, ilgili kurumlar ve paydaşlar ile müzakere etmeleri ve sonuçları kamuoyuyla paylaşılmalıdır.  Öte yandan, afet ve krizlere karşı ise risk yönetimi odaklı yaklaşımlar benimsenmeli, afetlerin yıkıcı sonuçlarını önleyici tedbirlerin öncelenmesi gerekmektedir (Tuğaç, 2020; Balaban, 2017).

    Doğal ve yapılı çevrenin, yani kentsel mekânın bulunduğu coğrafyanın ekosistemi ile kuracağı ilişkilerin niteliği ve niceliği, risklere karşı kentin dirençlilik düzeyini belirleyen bir diğer başlık olarak öne çıkmaktadır. Bu doğrultuda, kentsel nüfusun, barınma, sağlık, eğitim, su, elektrik ve yol gibi temel altyapı ve servislere olan erişimi, kentsel açık/yeşil alanların oranı ve niteliği gibi temel mekânsal ihtiyaçların bütüncül bir perspektifle ele alınıp planlanması gerekmektedir. Planlama pratiği ise temel olarak; neyin (kullanımlar), nerede (yer seçim), ne kadar (alan ve hacim), hangi doygunlukta (yoğunluk) olacağına ve aralarında ne kadar ilişki (ulaşım ve iletişim) kurulacağına karar verme faaliyetleridir (Günay, 2018). Öte yandan, gelecekte karşılaşılacak krizlere karşı risk yönetimi ise planlama faaliyetlerinin bir alt başlığı olarak ele alınmalı, oluşabilecek tehlikelere karşı dirençliliğin de “planlanması” gerekmektedir (Galantini, 2019). Örneğin, bilimsel verilerin ışığında yapılmış bir planın, afetler için hayati bir önem taşıyan; park veya meydan gibi kentsel açık alanları, yerleşim yerinin ihtiyacını karşılayacak büyüklükte öngörülmesi, öte yandan hem afet sırasında hem de sonrasında bütün bireylerin güvenli bir şekilde erişerek ve gerekli kamu servislerini alabilmesi sizin mekânsal olarak ne kadar dirençli olduğunuzu gösterecektir; hangi plan kapsamında yapıldığı bilinmeyen ve kente nasıl bir kullanım yoğunluğu getireceğini öngörmeden ayrıca hâlihazırda işlerliği bulunan bir havalimanın pistine inşa edilen “pandemi hastanesi” gibi örnekler ise orta ve uzun vadede kentin direncini zayıflatacak faaliyetlerdir. Kısacası, planlama hem potansiyelleri hem de riskleri öngörebilmektir.

    Gelir adaletsizliklerinin ve buna bağlı sorunların giderilmesi, işsizliğin azaltılması ve yeni iş alanlarının oluşturulup teşvik edilmesi gibi konular ekonomik dirençliliği güçlendirecek temel unsurlar olarak görülebilir. Şüphesiz ki güçlü ve daha az kırılgan bir ekonomik düzenin varlığı, neoliberal iktisadi teorisyenlerinin iddialarının aksine, bütün toplumsal sorunları çözebilme kabiliyeti gösteremeyebilir; ancak, adil bir sistemin varlığı ve gelir adaletsizliğinin “görece” giderildiği yerlerde bazı temel sorunları en aza indirdiğini düşünmek mümkün. Bu bağlamda, sorunların niteliği ve boyutlarını anlayabilmek için “gelişmiş” ve “gelişmekte” olan ülkelerin gündemlerine karşılaştırmalı olarak bakmak faydalı olabilir.

    Türkiye’de yaygın kanaatin aksine kentsel niteliği bulunan bütün yerleşim yerlerinin “kent planları” hazırlanmakta, yapılar içinse mimarlık ve mühendislik hizmetleri verilmektedir. Ancak, yaşanan afetlerin sonuçlarından da görüleceği üzere bu planların ve hizmetlerin nitelikleri büyük soru işaretleri barındırmakta; sorgulanmaları ise merkezi ya da yerel karar alıcılar tarafından pek de istenmemektedir. Türkiye’de böylesine bir iklimin gelişmesinde, yine, Türkiye siyasetinin önemli aktörlerinden birinin sarf ettiği “bize plan değil, pilav lazım” sözlerinin doğrudan etkisi olduğunu hatırlatmakta fayda var: Kullanım değeri yerine değişim değerinin öncelendiği bir düşünsel iklimin getireceği kuraklık ise, bizleri, oldukça yakın bir zamanda pilavı yapacak suya bile muhtaç hale getirecektir.   

    Peki, öyleyse yazının başlığında sorduğumuz soruyu yineleyelim: Türkiye dirençli kentler inşa edebilir mi? Hiç şüphesiz ki evet. Zira yukarıda işaret edilen pek çok sorunu çözecek insan sermayesi, akademik ve teknolojik bilgi birikimi, kurumsal altyapısı ve kapasitesi mevcuttur; uzun süredir olmayan tek şey ise bütün bu bileşenleri bir araya getirecek müzakere zeminidir.

    Fotoğraf: Karim MANJRA


    Kaynakça:

    [1] UNDRR (2020). Human Cost of Disasters: An Overview of Last 20 Years 2000-2019

    [2] Balaban. M.Ş., (2017). Afet Risk Yönetimi, Sakınım Planlaması ve Dirençli Kentler. Ed: S. S. Özdemir, Ö.B. Özdemir, N. Uzun. Kent Planlama (ss: 507- 537). İstanbul: İmge Kitabevi.

    [3]https://coronavirus.jhu.edu/map.html (Erişim Tarihi: 14.08.2021)

    [4] Covid-19: Kentsel Bir Gezegende Pandemi. Birgün Gazetesi. Roger Keil makalesi.

    Erişim Tarihi: 14.08.2021

    https://www.birgun.net/haber/covid-19-kentsel-bir-gezegende-pandemi-299194

    [5] Salgın Hastalıklar, Ekosistem Tahribatları ve İklim Değişikliği ile İlişkili mi? İklimhaber. Doğanay Tolunay makalesi.

    Erişim Tarihi: 14.08.2021

    https://www.iklimhaber.org/salgin-hastaliklar-ekosistem-tahribatlari-ve-iklim-degisikligi-ile-iliskili-mi/

    [6] DSÖ Başkanı Tedros: Covid-19 son pandemi olmayacak. Birgün Gazetesi.

    Erişim Tarihi: 14.08.2021

    https://www.birgun.net/haber/dso-baskani-tedros-covid-19-son-pandemi-olmayacak-328170

    [7] United Nations (2018). World Urbanization Prospects: The 2018 Revision

    [8] TÜİK (2020) Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi Sonuçları, 2019

    Erişim Tarihi: 14.08.2021

    https://data.tuik.gov.tr/Bulten/OpenPdf?p=lO5n0FmWvTl1bUzPPqbmqcsZFbJ1mqw1Vhqx8esp0Xs13KQb11jHiw/TColGTowF8bazc0R2kKhgvyZVrppUxAu4qppNCUPQPRMgTCiLvcQ=

    [9] İşte Türkiye’nin Nüfusu. Anadolu Ajansı

    Erişim Tarihi: 14.08.2021

    https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/iste-turkiyenin-nufusu/280851

    [10] Sharifi. A. (2020). Urban Resilience Assessment: Mapping Knowledge Structure and Trends. Sustainability 2020. 12:5918. 1-18.

    [11] UN-Habitat (2017). How resilient is your city? UN-Habitat: City Resilience Profiling Programme

    [12] OECD (2020). Resilient Cities.

    Erişim Tarihi: 14.08.2021

    https://www.oecd.org/cfe/regionaldevelopment/resilient-cities.htm

    [13] Tuğaç, Ç. (2020). İklim Değişikliğine Karşı Kentsel Dirençliliğin Sağlanması ve Ekonomik Boyutu Üzerine Bir Değerlendirme. İdealkent: Kentleşme ve Ekonomi Özel Sayısı. ss: 1126-1155, 11

    [14] Günay, B. (2018). Şehircilik Yazıları. Ankara: Ortadoğu Teknik Üniversitesi Yayınları.

    [15] Galantini, Z.D.Y. (2019). Catching on “Urban Resilience” and “Examining Urban Resilience Planning” İdealkent: Volume 10, Issue 28. ss: 882-906.


    [i] Bu 4 ana başlık farklı kaynaklarda farklı alt ve üst başlıklarda da ele alındığı bilinmektedir, ancak OECD’nin belirlediği bu üst-başlıklar kapsayıcı olmaları yönüyle tercih edilmiştir. 

    Siyaset
    Paylaş Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp
    Önceki İçerikHerkes için Siyaset Bilimi | Evren Çelik Wiltse | Bölüm 8
    Sonraki İçerik Siyaset Cep Yakıyor | Konuk: Ekonomist Enes Özkan | Devr-i Sabık #6

    Diğer İçerikler

    Videolar

    Parlamenter Sistem Nasıl Geri Gelecek? | Çavuşesku’nun Termometresi #252

    8 Mayıs 2025 Melis Konakçı, İlkan Dalkuç ve Burak Bilgehan Özpek
    Yazılar

    Savaşların Kazananı Olur Mu?

    7 Mayıs 2025 Oytun Meçik
    Yazılar

    Türkiye’de Serbest Gazeteciliğin Geleceği: Zorluklar ve Çözüm Yolları

    3 Mayıs 2025 Gökhan Korkmaz

    Yorumlar kapalı.

    Güncel İçerikler

    ABD Gündemi: Trump’ın İlk 100 Günü, Sol Muhalefet Meydanlarda, Kamuda Tasfiyeler, Mineral Anlaşması

    10 Mayıs 2025 Bültenler Emrullah Özdemir

    Turkey and Israel: Intense Geopolitical Rivalry from the Mediterranean to Central Asia

    8 Mayıs 2025 D84 INTELLIGENCE Reza Talebi

    Savaşların Kazananı Olur Mu?

    7 Mayıs 2025 Yazılar Oytun Meçik

    Dünya Gündemi: İsrail Gazze’yi Kalıcı Şekilde İşgale Hazırlanıyor

    6 Mayıs 2025 Bültenler Bahadır Çelebi

    E-Bültene Abone Olun

    Güncel içeriklerden ilk siz haberdar olun




    Archives

    • Mayıs 2025
    • Nisan 2025
    • Mart 2025
    • Şubat 2025
    • Ocak 2025
    • Aralık 2024
    • Kasım 2024
    • Ekim 2024
    • Eylül 2024
    • Ağustos 2024
    • Temmuz 2024
    • Haziran 2024
    • Mayıs 2024
    • Nisan 2024
    • Mart 2024
    • Şubat 2024
    • Ocak 2024
    • Aralık 2023
    • Kasım 2023
    • Ekim 2023
    • Eylül 2023
    • Ağustos 2023
    • Temmuz 2023
    • Haziran 2023
    • Mayıs 2023
    • Nisan 2023
    • Mart 2023
    • Şubat 2023
    • Ocak 2023
    • Aralık 2022
    • Kasım 2022
    • Ekim 2022
    • Eylül 2022
    • Ağustos 2022
    • Temmuz 2022
    • Haziran 2022
    • Mayıs 2022
    • Nisan 2022
    • Mart 2022
    • Şubat 2022
    • Ocak 2022
    • Aralık 2021
    • Kasım 2021
    • Ekim 2021
    • Eylül 2021
    • Ağustos 2021
    • Temmuz 2021
    • Haziran 2021
    • Mayıs 2021
    • Nisan 2021
    • Mart 2021
    • Şubat 2021
    • Ocak 2021
    • Aralık 2020
    • Kasım 2020
    • Ekim 2020
    • Eylül 2020
    • Ağustos 2020
    • Temmuz 2020
    • Haziran 2020
    • Mayıs 2020
    • Nisan 2020
    • Mart 2020
    • Şubat 2020
    • Ocak 2020
    • Aralık 2019
    • Kasım 2019
    • Ekim 2019
    • Eylül 2019
    • Ağustos 2019
    • Temmuz 2019
    • Haziran 2019
    • Mayıs 2019
    • Nisan 2019
    • Mart 2019

    Categories

    • Asterisk2050
    • Bültenler
    • Çeviriler
    • D84 INTELLIGENCE
    • EN
    • Forum
    • Özetler
    • Podcast
    • Röportajlar
    • Uncategorized
    • Videolar
    • Yazılar
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    İçerik
    • Yazılar
    • Podcast
    • Forum
    • Röportajlar
    • Çeviriler
    • Özetler
    • Bültenler
    • D84 INTELLIGENCE
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    Sosyal Medya
    • Twitter
    • Facebook
    • Instagram
    • Youtube
    • LinkedIn
    • Apple Podcast
    • Spotify Podcast
    • Whatsapp Kanalı
    Kurumsal
    • Anasayfa
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • Yazarlar
    • İçerik Sağlayıcılar
    • Yayın İlkeleri ve Yazım Kuralları
    © 2025 DAKTİLO1984
    • KVKK Politikası
    • Çerez Politikası
    • Aydınlatma Metni
    • Açık Rıza Beyanı

    Arama kelimesini girin ve Enter'a tıklayın. İptal etmek için Esc'ye tıklayın.

    Çerezler

    Sitemizde mevzuata uygun şekilde çerez kullanılmaktadır.

    Fonksiyonel Her zaman aktif
    Sitenin çalışması için ihtiyaç duyulan çerezlerdir
    Preferences
    The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
    İstatistik
    Daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak için kullanılan çerezlerdir The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
    Pazarlama
    Size daha uygun içeriklerin iletilmesi için kullanılan çerezlerdir
    Seçenekleri yönet Hizmetleri yönetin {vendor_count} satıcılarını yönetin Bu amaçlar hakkında daha fazla bilgi edinin
    Seçenekler
    {title} {title} {title}