Daktilo 1984Daktilo 1984
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • E-Bültene Abone Ol
    Facebook Twitter Instagram Telegram
    Twitter Facebook YouTube Instagram WhatsApp
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Destek Ol Abone Ol
    • İZLE
      • Çavuşesku’nun Termometresi
      • Varsayılan Ekonomi
      • 2’li Görüş
      • İki Savaş Bir Yazar
      • Yakın Tarih
      • Mayhoş Muhabbetler
      • Tümünü Gör
    • OKU
      • Yazılar
      • Röportajlar
      • Çeviriler
      • Asterisk2050
      • Yazarlar
    • DİNLE
      • Çerçeve
      • Zedcast
      • Tuhaf Zamanların İzinde
      • SenSensizsin
      • Tümünü Gör
    • D84 FYI
      • Hariçten Gazel
      • Avrupa Gündemi
      • ABD Gündemi
      • Altüst
    • D84 INTELLIGENCE
      • Kitap Yorum
      • Göç Sorunu
      • Başkanlık Sistemi Projesi
      • Devlet Kapasitesi Liberteryenizmi
      • Herkes için Siyaset Bilimi
      • Yapay Zeka
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Anasayfa » Toplumdaki Hız Talebi ve Popülist Akımlar
    Forum

    Toplumdaki Hız Talebi ve Popülist Akımlar

    Cem Özen18 Kasım 20196 dk Okuma Süresi
    Paylaş
    Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp

    [voiserPlayer]

    Günümüzde demokratik rejimlere en büyük tehlike popülist siyasi akımlardan geliyor. Demokratik rejimlerde merkezde bulunan siyasi partiler düşüşe uğrarken popülist sağ ve sol akımlar her geçen gün daha çok taraftar topluyor. Popülist siyasi akımların ayırt edici özellikleri arasında yerleşik kurumlara ve demokratik sistemin ön kabullerine karşı olmaları yer alıyor. Demokratik rejimlerin devamını isteyenler, popülist rejimlerin yükselişini, hangi sorulara yanıt aradıklarını ve hangi taleplere kulak verdiklerini iyi incelemeli ve bunlara demokratik rejim içerisinde çözüm bulmalıdırlar.

    Popülist yönetimlerin yükselişine tanıklık ettiğimiz 2010’lu yıllarda, popülizm ile iletişim araçlarındaki devrim arasında güçlü bir bağ olduğunu tespit etmek gerekir. Bugün dünyanın gelişmiş bir ülkesinin ortalama bir şehirli vatandaşı, sadece 10-15 yıl öncekine göre çok daha farklı bir hayat yaşıyor. 2005 yılına bir çizgi çekip o günden bu yana hayatımıza giren bazı şeylere bakarsak gördüğümüz manzara şudur: İnternete bağlanabilen akıllı telefonlar, YouTube, Facebook, Twitter, Instagram, WhatsApp. Bu sayılanlar sadece bir ilerleme ya da teknolojik gelişim olarak sınırlanmamalı. Zira bugün modern insanın uyku dışındaki hayatının önemli bölümünü bu saydığımız unsurlar kapsıyor.

    Bu gelişmeler ile insanlar kısa sürede bilgiye ulaşabilme ve fazla zaman harcamadan diğer insanlarla iletişim kurabilme şansını elde etti. Bu da insanların sabrının giderek azalmasına neden oldu. Artık karşımızda aradığı kişiye ulaşamazsa ve attığı mesaja 15 dakika cevap alamazsa paniğe kapılıp olağanüstü bir durumla karşılaştığını düşünen modern insan karakteri var. WhatsApp’in 2009 yılında icat edildiğini düşünürsek 10 yılda gelinen mesafe ve bu mesafenin insan davranışını etkileme gücü korkunç boyutlara ulaşmış durumda. İnsan yaşayışını değiştiren bu gelişmelerin elbette siyasette de yansıması olacaktı.

    Elinde telefonu düşürmeyen, sosyal hayatını WhatsApp’tan sürdüren, haberleri Twitter’dan takip eden modern insanın en önemli taleplerinden biri “hız” olarak karşımıza çıkıyor. 15-20 saniye içerisinde Almanya’daki yeğeni ile görüntülü konuşabilen modern insan, devlete işi düştüğünde aynı hızın yanına bile yaklaşamıyor. Özellikle yargı gibi belki de doğası gereği düşük hızda ilerleyen süreçler, modern insanın kamu otoritesinden beklentisini karşılayamamasına neden oluyor.

    Doğrudan İletişim Kurabilmek

    Popülist siyasi akımlar, tam da bu noktada hızlı olma iddiası ile siyaset sahnesine çıkıyor. Ağır bürokratik kurumlar ve hiyerarşi yerine doğrudan tabanları ile iletişim kurma yeteneğine sahip liderler, kurumları ve hukuku by-pass ederek yeni bir siyasi yöntem ile bu hıza cevap verme iddiasındalar. Günümüzde popülist olsun olmasın Twitter’dan kendisine ulaşan şikayetlere “Hemen arkadaşlarıma talimat veriyorum” diyen liderlerin övüldüğü bu dönemde; hukuka ve kurumlara bağlı olma gereği duymayan popülist liderlerin hızı, kendi tabanları tarafından bir dirayet ve beceriklilik unsuru olarak görülüyor.

    Özellikle ABD Başkanı Donald Trump’ın Twitter’ı bir siyaset ve dış politika aracı olarak kullanması konunun en üst perdeden ele alınmasını gerektiriyor. Donald Trump’ın doğrudan iletişim kurma yeteneği müthiş süratli hareket edebilme ve siyasi manevra yapabilme kabiliyetini kendisine sağlıyor. Böylece Trump, giderek kendisinin de bağımlısı haline geldiği Twitter ile onlarca basın danışmanı ve Beyaz Saray ekibine ihtiyaç duymadan politikalarını uygulayabiliyor

    Buna karşın karşı cephede; özellikle Avrupa Birliği’nin giderek popülaritesini kaybettiği şu dönemde ağır bürokratik kurumları, aşırı detaycı kuralları ve karar alma mekanizmalarının yavaşlığının etkisi olsa gerek. Her şeyin kitabına uygun olarak yapılması ile övünen AB’nin “İşim hızlı hallolsun da varsın eksik olsun” yaklaşımı karşısında yenilmesi kaçınılmaz. Hantal AB kurumları bu yüzden kendi vatandaşları nezdinde de cazibesini yitiriyor.

    Türkiye ve CİMER Örneği

    Başbakanlık İletişim Merkezi 2006 yılında kuruldu. Recep Tayyip Erdoğan, 2014 yılında Cumhurbaşkanı seçilince de BİMER yerine CİMER kuruldu. Vatandaşlar, telefon ya da internet yoluyla CİMER’e başvuru yaparak şikayet ve isteklerini doğrudan Cumhurbaşkanlığı’na aktarabiliyor. Açıklanan resmi rakama göre CİMER’E 2018 yılı içinde 3 milyon 429 bin başvuru yapılmış. Bu da günde 10 bin başvuru demek. 25 personelin görev yaptığı CİMER’de başvurulan konu başlıkları sırasıyla: Kamu/özel sektör çalışanları, mahalli hizmetler, CİMER başvuru işlemleri, yükseköğretim ve sağlık olarak sıralanmış.

    CİMER son dönemde rejimin karakteriyle doğru orantılı olarak fişleme ve ihbar etmenin en kolay yolu haline geldi. Gerek sosyal medyada gerekse hayatın içinde, insanlar birbirlerini siyasi görüşünü tehlikeli bularak CİMER’e şikayet etmeye başladılar. Fakat bunun dışındaki özellikleri göz önüne alındığında CİMER, kurumları by-pass eden kurumlar üstü bir kurum yapısına büründü. Vatandaş artık dilekçe yazmak gibi demode metotların yerine tek bir tweet ya da telefon ile gündelik hayatlarındaki sorunları CİMER’e aktararak çözüm bulma yoluna gidiyor.

    Şeffaf bir çalışma sistemi olmadığı için tam tetkik edilemese de anlaşıldığı kadarıyla sistem şöyle işliyor: CİMER’e gelen şikayet veya talep ilgili kamu birimine hızlı bir şekilde bildiriliyor. Daha önceden o kurumda CİMER irtibat kişisi olarak belirlenmiş kişi gelen şikayet veya talebin, önemine binaen, doğrudan yanıtlanmasını sağlıyor ve “emir büyük yerden” geldiği için CİMER taleplerine öncelik veriliyor. Böylece kurumsal hiyerarşi ve devlet organizasyonunun etrafından dolaşılıyor ama sorun değil; zira vatandaşın işi hızlıca görülmüş oluyor. Bu yazı için insanlardan CİMER tecrübelerini dinlediğimde arabalar hızlı geçmesin diye yola tuzak isteyen, caminin önüne park edilen araçlardan rahatsız olan veya beğenmediği yazarı şikayet ederek hakkında soruşturma açılmasını sağlayan ekşisözlük yazarıyla karşılaştım. Hepsinin ortak özelliği çabucak cevap almaları ve aslında basit birer vatandaş iken devletin kendilerini muhatap almalarının verdiği özgüven idi.

    Kamu içinde de CİMER mekanizması etkisini gösteriyor. Amirinden memnun olmayan memur, muhatap olduğu diğer kamu kurumundan cevap alamayan görevli ve hatta komutanını şikayet etmek isteyen asker CİMER’i kullanıyor. CİMER’e şikayet edilen kamu memuru mutlaka cevap vermek zorunda. Bu da devlet mekanizması içerisinde bilinçli bir tedirginlik atmosferinin yaşanmasına neden oluyor.

    CİMER, hakim otoritenin kendi tabanı ile ilişki kurmasını, onun taleplerini anlamasını ve sorunlarına hızlıca yanıt bulmasını sağlıyor. Bu süreçte de devlet mekanizmasının ve bürokrasisinin yavaşlığına kapılmadan lider otoritesinin karizmatik desteği ile hızlıca hareket ediliyor. CİMER, toplumun hız talebine sağlıksız da olsa karşılık veren ve kendi tabanı için iyi işleyen bir mekanizma örneği olarak karşımıza çıkıyor.

    Sonuç: Demokrasiler Hızlanmalı

    Son 10-15 yılda yaşanan iletişim ve bilişim devrimi insanların sorunlarına daha hızlı yanıt bulma talebini körükledi. İnsanlar devletin dokunmadığı alanlarda gayet hızlı bir yaşam sürerken işin içine devlet girdiğinde yaşadıkları yavaşlamadan rahatsızlar. İşte popülist hareketleri, tek nedeni elbette bu olmamakla birlikte, başı sonu belli bir dünya görüşünden ziyade bu hız talebine yanıt veren toplumsal bir reaksiyon olarak algılamak gerekir.

    Modern insan hız istiyor. Kendi hayatı oldukça hızlanmışken kamu kurumlarından ve kendisini yönetenlerden acil, hızlı, çabuk, oyalanmayan bir hizmet bekliyor. Teknoloji geri döndürülemeyeceğine göre bu hız talebine karşı verilmesi gereken kurumsal yanıtlar oluşturulmalı. Karar alma mekanizmaları basitleştirilmeli ve atomize edilmeli. Klasik hiyerarşi yerine daha yatay hiyerarşik yapılar oluşturulmalı. Aksi takdirde demokratik rejimler kalıcı hasar görecek ve 21. yüzyıl insanlık için hiç de parlak geçmeyecek.

    Dünya Siyaset
    Paylaş Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp
    Önceki İçerikÇerçeve | Bunalım ve Gelmeyen Adalet #21a
    Sonraki İçerik Gisaengchung (Parasite)

    Diğer İçerikler

    Videolar

    Parlamenter Sistem Nasıl Geri Gelecek? | Çavuşesku’nun Termometresi #252

    8 Mayıs 2025 Melis Konakçı, İlkan Dalkuç ve Burak Bilgehan Özpek
    D84 INTELLIGENCE

    Turkey and Israel: Intense Geopolitical Rivalry from the Mediterranean to Central Asia

    8 Mayıs 2025 Reza Talebi
    Yazılar

    Savaşların Kazananı Olur Mu?

    7 Mayıs 2025 Oytun Meçik

    Yorumlar kapalı.

    Güncel İçerikler

    Turkey and Israel: Intense Geopolitical Rivalry from the Mediterranean to Central Asia

    8 Mayıs 2025 D84 INTELLIGENCE Reza Talebi

    Savaşların Kazananı Olur Mu?

    7 Mayıs 2025 Yazılar Oytun Meçik

    Dünya Gündemi: İsrail Gazze’yi Kalıcı Şekilde İşgale Hazırlanıyor

    6 Mayıs 2025 Bültenler Bahadır Çelebi

    Türkiye’de Serbest Gazeteciliğin Geleceği: Zorluklar ve Çözüm Yolları

    3 Mayıs 2025 Yazılar Gökhan Korkmaz

    E-Bültene Abone Olun

    Güncel içeriklerden ilk siz haberdar olun




    Archives

    • Mayıs 2025
    • Nisan 2025
    • Mart 2025
    • Şubat 2025
    • Ocak 2025
    • Aralık 2024
    • Kasım 2024
    • Ekim 2024
    • Eylül 2024
    • Ağustos 2024
    • Temmuz 2024
    • Haziran 2024
    • Mayıs 2024
    • Nisan 2024
    • Mart 2024
    • Şubat 2024
    • Ocak 2024
    • Aralık 2023
    • Kasım 2023
    • Ekim 2023
    • Eylül 2023
    • Ağustos 2023
    • Temmuz 2023
    • Haziran 2023
    • Mayıs 2023
    • Nisan 2023
    • Mart 2023
    • Şubat 2023
    • Ocak 2023
    • Aralık 2022
    • Kasım 2022
    • Ekim 2022
    • Eylül 2022
    • Ağustos 2022
    • Temmuz 2022
    • Haziran 2022
    • Mayıs 2022
    • Nisan 2022
    • Mart 2022
    • Şubat 2022
    • Ocak 2022
    • Aralık 2021
    • Kasım 2021
    • Ekim 2021
    • Eylül 2021
    • Ağustos 2021
    • Temmuz 2021
    • Haziran 2021
    • Mayıs 2021
    • Nisan 2021
    • Mart 2021
    • Şubat 2021
    • Ocak 2021
    • Aralık 2020
    • Kasım 2020
    • Ekim 2020
    • Eylül 2020
    • Ağustos 2020
    • Temmuz 2020
    • Haziran 2020
    • Mayıs 2020
    • Nisan 2020
    • Mart 2020
    • Şubat 2020
    • Ocak 2020
    • Aralık 2019
    • Kasım 2019
    • Ekim 2019
    • Eylül 2019
    • Ağustos 2019
    • Temmuz 2019
    • Haziran 2019
    • Mayıs 2019
    • Nisan 2019
    • Mart 2019

    Categories

    • Asterisk2050
    • Bültenler
    • Çeviriler
    • D84 INTELLIGENCE
    • EN
    • Forum
    • Özetler
    • Podcast
    • Röportajlar
    • Uncategorized
    • Videolar
    • Yazılar
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    İçerik
    • Yazılar
    • Podcast
    • Forum
    • Röportajlar
    • Çeviriler
    • Özetler
    • Bültenler
    • D84 INTELLIGENCE
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    Sosyal Medya
    • Twitter
    • Facebook
    • Instagram
    • Youtube
    • LinkedIn
    • Apple Podcast
    • Spotify Podcast
    • Whatsapp Kanalı
    Kurumsal
    • Anasayfa
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • Yazarlar
    • İçerik Sağlayıcılar
    • Yayın İlkeleri ve Yazım Kuralları
    © 2025 DAKTİLO1984
    • KVKK Politikası
    • Çerez Politikası
    • Aydınlatma Metni
    • Açık Rıza Beyanı

    Arama kelimesini girin ve Enter'a tıklayın. İptal etmek için Esc'ye tıklayın.

    Çerezler

    Sitemizde mevzuata uygun şekilde çerez kullanılmaktadır.

    Fonksiyonel Her zaman aktif
    Sitenin çalışması için ihtiyaç duyulan çerezlerdir
    Preferences
    The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
    İstatistik
    Daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak için kullanılan çerezlerdir The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
    Pazarlama
    Size daha uygun içeriklerin iletilmesi için kullanılan çerezlerdir
    Seçenekleri yönet Hizmetleri yönetin {vendor_count} satıcılarını yönetin Bu amaçlar hakkında daha fazla bilgi edinin
    Seçenekler
    {title} {title} {title}