Daktilo 1984Daktilo 1984
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • E-Bültene Abone Ol
    Facebook Twitter Instagram Telegram
    Twitter Facebook YouTube Instagram WhatsApp
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Destek Ol Abone Ol
    • İZLE
      • Çavuşesku’nun Termometresi
      • Varsayılan Ekonomi
      • 2’li Görüş
      • İki Savaş Bir Yazar
      • Yakın Tarih
      • Mayhoş Muhabbetler
      • Tümünü Gör
    • OKU
      • Yazılar
      • Röportajlar
      • Çeviriler
      • Asterisk2050
      • Yazarlar
    • DİNLE
      • Çerçeve
      • Zedcast
      • Tuhaf Zamanların İzinde
      • SenSensizsin
      • Tümünü Gör
    • D84 FYI
      • Hariçten Gazel
      • Avrupa Gündemi
      • ABD Gündemi
      • Altüst
    • D84 INTELLIGENCE
      • Kitap Yorum
      • Göç Sorunu
      • Başkanlık Sistemi Projesi
      • Devlet Kapasitesi Liberteryenizmi
      • Herkes için Siyaset Bilimi
      • Yapay Zeka
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Anasayfa » Kuveyt “istisnailiği”: Neden İsrail ile ilişkilerin normalleşmesi zor?
    Forum

    Kuveyt “istisnailiği”: Neden İsrail ile ilişkilerin normalleşmesi zor?

    Sinem Cengiz2 Ekim 20207 dk Okuma Süresi
    Paylaş
    Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp

    [voiserPlayer]

    Kuveyt’te yaşarken “Um Muhammed” diye hitap ettiğimiz altmışlı yaşlarda Filistinli bir komşumuz vardı. Filistinlilerin birçoğu gibi o da ailesi ile beraber Körfez bölgesine göç etmek zorunda kalmıştı. 1967 ve 1973 Arap-İsrail savaşları hafızasında yer etmiş milliyetçi bir kadındı. Neredeyse kızı yaşında olan annem ile vatanına dair hasretini anlattığı uzun sohbetleri olurdu.

    1990’da Irak’ın Kuveyt’i işgal etmesi ile başlayan Körfez savaşının bölge üzerinde ciddi etkileri olmuştu. Savaşın önemli etkilerinden biri Kuveyt’te yaşayan Filistinliler üzerinde olmuştu. Irak’ın Kuveyt’i işgaline destek veren ve Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin saflarında yer alan Filistinlilerin büyük çoğunluğu savaş sonrası sınır dışı edilmişti. Um Muhammed ve ailesi, Kuveyt’te yaşamaya devam edeneler arasındaydı.

    Savaş öncesi, Kuveyt’teki Filistin topluluğu, diasporanın en zenginiydi ve üst düzey yöneticileri, mühendisleri, öğretmenleri ve doktorları içeriyordu[1]. Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) lideri Yaser Arafat’ın Saddam’ın yanında pozisyon alması sonrası 400,000 olan Filistinlilerin sayısı, savaş sonrası 100,000’e kadar inmişti. İlerleyen yıllarda farklı sebeplerle bu sayı daha da azalmıştı. FKÖ’ye tepki olarak Kuveyt, Filistin büyükelçiliğini kapatmıştı. 2004’de Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas, Filistinlilerin Saddam’a savaş zamanındaki desteklerinden dolayı Kuveyt’ten özür dilemişti[2]. Fakat bu özür, Filistinlilere dair olumsuz görüşe sahip Kuveyt halkının zihninde “işgalci Saddam’ı destekleyen” Filistin imajını bir günde değiştirmeye yetmemişti. 2012’de Kuveyt’teki Filistin büyükelçiliği tekrar aktif hale gelmişti ve o yıl Filistinlilerin sayısı 80,000 olarak kaydedilmişti[3]. Çoğunluğun bildiğin aksine, savaş dönemi Filistinlilerin hepsi Arafat’ın yanında yer almamıştı. Filistinler kendi aralarında kutuplaşma yaşamış, bir kısmı Saddam rejiminin, çok az da olsa bir kısmı Kuveyt direnişinin safında yer almıştı. Irak askerlerinden gizli olarak Kuveytlilere gıda ve diğer ihtiyaçlarını ulaştıran yine bu Filistinliler olmuştu. Yani Um Muhammed ve ailesi gibi. Hatta, işgal atında olan Kuveytlilerin, savaştan dolayı başka ülkelere sığınmış olan Kuveytlilere kıyasla Filistinlere karşı daha olumlu hisleri olduğunu duymuştum. Bugün, diğer Körfez ülkelerine kıyasla hala en etkin Filistin topluluğu yine Kuveyt’te yaşamakta.

    Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn’in İsrail ile ilişkilerini normalleştirmesinin ardından, diğer Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkelerinin de aynı şeyi yapabileceği yönünde spekülasyonlar oluşmuştu. Hatta ABD Başkanı Donald Trump, hayatını kaybeden Kuveyt Emiri al-Sabah’ın oğlu Nasır Sabah al-Ahmed al-Sabah’ı 18 Eylül’de Beyaz Saray’da kabul etmiş, görüşme sonrası ise Kuveyt’in İsrail ile normalleşme sürecine girecek bir sonraki ülke olabileceğine dair imalarda bulunmuştu. Kuveyt’te 37 milletvekili, bir bildiri yayınlayarak, hükümete, İsrail ile normalleşmeye karşı net duruşunu ortaya koyması çağrısında bulunmasının ardından en önemli adım ülkenin bakanlar kurulundan geldi. Kuveyt bakanlar kurulu, “Filistin davasının Araplar ve Müslümanlar için öncelikli ve en önemli mesele olduğunu ve Kuveyt Devletinin Filistin halkının yanında olduğunu teyit ediyor,” açıklamıştı. Bu açıklama, Kuveyt hükümetinin resmi duruşunu yansıtan ilk açıklamaydı. Kuveyt’teki 41 sivil toplum kuruluşu da, İsrail ile normalleşmenin kanunla suç kapsamına alınmasını istemişti.

    Kuveyt, İsrail karşıtı ve Filistin halkı yanlısı çıkışlarıyla bilinen bir ülke. Hatırlanacağı üzere, 2017’de Rusya’nın Petersburg kentinde toplanan Uluslararası Parlamentolar Birliğinde Kuveyt Meclisi Başkanı Marzouk al-Ghanim, İsrailli heyeti hedef almış, “çocuk katilleri” diyerek salondan kovmuştu[4]. Günlerce sosyal medyada paylaşılan bu olay, Kuveyt devleti nezdinde Filistin davasının nasıl algılandığını öne çıkarmıştı. Kuveyt Emiri de, Ghanim’in konuşmasını destekleyerek Kuveyt devletinin Filistin’e desteğini açıkça ortaya koymuştu.

    Bugün bazı Körfez ülkeleri, İsrail ile normalleşme adımları atarken, geçmişte Filistinlilere dair acı bir tecrübe yaşamış olan Kuveyt benzer adım atmayacağını açıkladı. Kuveyt’in Filistin davasına yaklaşımını etkileyen ve onu diğer KİK ülkelerinden ayrıştıran faktörler nelerdir?

    Siyasi yapısı ve toplumu ile Kuveyt, Körfez bölgesindeki diğer ülkelere kıyasla kayda değer bir farklılık teşkil etmektedir. Diğer KİK ülkeleriyle karşılaştırıldığında Kuveyt’in siyasal sistemini demokratik olarak nitelendirmek yanlış̧ olmaz; zira Batı standartlarına göre tam bir demokrasi olmasa da Körfez bölgesinde demokrasiye en yakın ülkedir[5]. Anayasası sayesinde Kuveyt’in siyasal sistemi katılımcı demokrasi ve monarşi yönetimi dengesinden yararlanmaktadır. Bu sistemin içinde seçilmiş bir parlamento ve atanmış bir kabine bulunmaktadır. Kuveyt’in parlamentosu farklı talep ve motivasyonlara sahip olan üyelerden oluşmaktadır. Kuveyt muhalefeti arasında liberaller, aşiret temsilcileri, bağımsızlar ve farklı bir siyasete sahip olan Müslüman Kardeşler taraftarı parlamento üyeleri yer almaktadır. Kuveyt’in siyasi sistemi, Arap dünyasındaki en “bağımsız” sistemlerinden biri olarak tanımlanmaktadır. Atanmış kabinesi ile ulusal meclis, ülkenin Emirini görevden alma yetkisi de dahil olmak üzere, Emirin atanmasını onaylama veya onaylamama gibi anayasal hakka da sahiptir. Bunu diğer KİK ülkeleri için söylemek mümkün değildir. İşte bu karma sistem, ülkenin siyasi duruşunu ve kararlarını etkileyen en önemli faktördür.

    İkinci faktör ise, Kuveyt’in Filistin işgaline yıllardır sesini çıkaran bir nesil tarafından yönetiliyor olmasıdır. Yakın zamanda vefat eden ülkenin Emiri Şeyh Sabah Arap-İsrail savaşlarının her aşamasına tanıklık etmiş bir nesilden geliyordu. Aynı şekilde, onun yerini dolduran yeni Emir Şeyh Navaf da Filistin meselesine tarihsel bir perspektiften yaklaşmakta. Bu da Kuveyt’in, Filistin meselesine bağlılığını güçlendiren en önemli faktördür. BAE ve Suudi Arabistan gibi KİK ülkelerinin aksine, Kuveyt henüz kuşak dönüşümü geçirmemiştir. Kuveyt Emiri’nin 91 yaşında hayatını kaybetmesinin ardından, yeni liderin Filistin konusundaki tavrı merak konusu olmuştu. Özellikle, Suudi Arabistan ve BAE’nin, İsrail ile normalleşme konusunda baskı yapması bekleniyor. Fakat ülkede normalleşmeye karşı güçlü bir kamuoyu göz önüne alındığında, bu baskılar pek sonuç vermeyecek gibi.

    Kuveyt diğer Körfez ülkelerine kıyasla dış politikada zikzakları olan bir ülke değil. Körfez Savaşı’nın Kuveyt’in siyasal ve sosyal yapısında değişikliklere neden olduğu kadar dış politikasında da önemli etkileri olmuştur. 1990’dan bu yana, Kuveyt dış politikada tarafsızlık ilkesini benimsemiş, Ortadoğu’daki aktörler arasında diyalog kurarak bölgesel sorunlarda arabuluculuk görevi üstlenmiştir. İstikrar yanlısı politika izleyen ülkede olası bir lider değişiminin Filistin meselesine dair resmi tutumu önemli ölçüde değiştirmeyeceği bekleniyor.

    Bir diğer faktör, Kuveyt’in kamuoyu ve Filistin topluluğu ile ilgidir. Kuveyt, özellikle 1948 ve 1967 sonrası göç eden Filistinlilere ev sahipliği yapmıştır. Mesela, Filistin’den göç etmek zorunda kalan Hamas Hareketinin eski Siyasi Büro Şefi Halid Meşal, kısa bir süreliğine Ürdün’e oradan da uzun yıllar yaşayacağı Kuveyt’e geçmiştir. Aynı şekilde, Arafat yıllarca Kuveyt’te yaşamış ve bu Körfez ülkesinde FKÖ’nü kurmuştur[6]. FKÖ’nün liderlerine ev sahipliği yapmanın yanı sıra, petrol zengini emirlik, 1960’lardan 1980’lerin başlarına kadar aralarında Mısırlı Ahmed Bahaaeddin gibi Arap entelektüellerine de kapılarını açmıştır.

    Kuveyt, diğer KİK ülkelerinde muhalif seslerin yükselmesinin imkansız olduğu bu zamanlarda bile, muhalif sesleri içerisinde barındırmaya devam etmiştir. Bir dönem kendisinden Kuveyt’te ders aldığım Prof. Dr. Shafeeq Ghabra gibi hem bölgede hem de dünyada tanınmış siyaset bilimcilerin yaşadığı bir ülkedir. Yabancılara vatandaşlığın çok zor verildiği Kuveyt gibi Körfez ülkelerinde, Ghabra, Filistin kökenli Kuveyt vatandaşıdır. Kuveyt vatandaşlığı için evlilik (kadınlar için geçerli) ya da ülke yararına çok önemli bir görevi yerine getirmek gibi şartlar aranıyor. Ghabra’nın babası Kuveyt Emirini şahsi doktoruymuş. Doktorundan çok memnun olan Emir, kendisine vatandaşlık vermiş. Ghabra, “Kuveyt’teki Filistinliler” ve “Arapların uyanışı” gibi eleştirel kitapların yazarı ve her zaman Filistin kimliğini ön planda tutan bir vatandaş. Ghabra örneği, Kuveyt’in “istisnailiğini” anlamamız için güzel bir örnek.

    Kuveyt, farklı dinamiklerin olduğu bir ülke. Suudi Arabistan hariç, diğer KİK ülkelerinden önce kurulmuş, nispeten bir modernleşme dönemi geçirmiş, iç ve dış politikada istikrar arayan bir ülke. 2010 Arap ayaklanmalarından bu yana, bölgede gerçekleşen onca değişikliğe ve diğer KİK ülkelerin baskılarına rağmen, dış politikada pragmatist ve tarafsız bir tutum takınmıştır. Yaklaşan ABD seçimleri, Kuveyt parlamento seçimleri ve iç politikada yeni Emiri bekleyen dizi konu varken, İsrail ile normalleşme Kuveyt gündeminde yer alacağa benzemiyor.

    Fotoğraf: Brett Jordan


    [1] Shafeeq Ghabra, ‘The PLO in Kuwait’, 8 Mayıs 1991, https://www.greenleft.org.au/content/plo-kuwait

    [2] ‘Saddam’ı desteklediğimiz için özür dileriz’, NTV, 12 Aralık 2004, http://arsiv.ntv.com.tr/news/300449.asp

    [3]‘Palestinians Open Kuwaiti Embassy’, Al Monitor, 23 Mayıs 2013, https://www.al-monitor.com/pulse/originals/2013/04/palestinians-open-kuwait-embassy.html

    [4] ‘Uluslararası toplantıda İsrail heyetine şok’, Hürriyet, 19 Ekim 2017,

    https://www.hurriyet.com.tr/dunya/uluslararasi-toplantida-israil-heyetine-sok-40615259

    [5] Sinem Cengiz, ‘Kuveyt Siyasal Sistemi ve Kasım Seçimleri’, Ortadoğu Analiz, Ocak-Şubat 2017, Cilt: 9, Sayı: 78, s. 30

    [6] ‘Arafat: The Kuwait Connection’, Gulf News, 18 Kasım 2004, https://gulfnews.com/world/mena/arafat-the-kuwait-connection-1.338971

    Dünya
    Paylaş Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp
    Önceki İçerikGenç Neslin Siyaseti | Taylan Yıldız & Enes Özkan | Varsayılan Ekonomi #19
    Sonraki İçerik Türk Futbolunda “Reform”a İhtiyacımız Var

    Diğer İçerikler

    Yazılar

    Yatırım mı Sömürü mü?: ABD ve Ukrayna Arasında Tartışmalı Maden Anlaşması

    14 Mayıs 2025 Cem Özen
    Bültenler

    Dünya Gündemi: Trump’ın Körfez Turu, ABD-Çin Ticaret Savaşlarında Geçici Ateşkes

    13 Mayıs 2025 Bahadır Çelebi
    Bültenler

    ABD Gündemi: Trump’ın İlk 100 Günü, Sol Muhalefet Meydanlarda, Kamuda Tasfiyeler, Mineral Anlaşması

    10 Mayıs 2025 Emrullah Özdemir

    Yorumlar kapalı.

    Güncel İçerikler

    Yatırım mı Sömürü mü?: ABD ve Ukrayna Arasında Tartışmalı Maden Anlaşması

    14 Mayıs 2025 Yazılar Cem Özen

    Dünya Gündemi: Trump’ın Körfez Turu, ABD-Çin Ticaret Savaşlarında Geçici Ateşkes

    13 Mayıs 2025 Bültenler Bahadır Çelebi

    Abdülhamid ve Sherlock Holmes

    12 Mayıs 2025 Yazılar Umut Dağıstan

    ABD Gündemi: Trump’ın İlk 100 Günü, Sol Muhalefet Meydanlarda, Kamuda Tasfiyeler, Mineral Anlaşması

    10 Mayıs 2025 Bültenler Emrullah Özdemir

    E-Bültene Abone Olun

    Güncel içeriklerden ilk siz haberdar olun




    Archives

    • Mayıs 2025
    • Nisan 2025
    • Mart 2025
    • Şubat 2025
    • Ocak 2025
    • Aralık 2024
    • Kasım 2024
    • Ekim 2024
    • Eylül 2024
    • Ağustos 2024
    • Temmuz 2024
    • Haziran 2024
    • Mayıs 2024
    • Nisan 2024
    • Mart 2024
    • Şubat 2024
    • Ocak 2024
    • Aralık 2023
    • Kasım 2023
    • Ekim 2023
    • Eylül 2023
    • Ağustos 2023
    • Temmuz 2023
    • Haziran 2023
    • Mayıs 2023
    • Nisan 2023
    • Mart 2023
    • Şubat 2023
    • Ocak 2023
    • Aralık 2022
    • Kasım 2022
    • Ekim 2022
    • Eylül 2022
    • Ağustos 2022
    • Temmuz 2022
    • Haziran 2022
    • Mayıs 2022
    • Nisan 2022
    • Mart 2022
    • Şubat 2022
    • Ocak 2022
    • Aralık 2021
    • Kasım 2021
    • Ekim 2021
    • Eylül 2021
    • Ağustos 2021
    • Temmuz 2021
    • Haziran 2021
    • Mayıs 2021
    • Nisan 2021
    • Mart 2021
    • Şubat 2021
    • Ocak 2021
    • Aralık 2020
    • Kasım 2020
    • Ekim 2020
    • Eylül 2020
    • Ağustos 2020
    • Temmuz 2020
    • Haziran 2020
    • Mayıs 2020
    • Nisan 2020
    • Mart 2020
    • Şubat 2020
    • Ocak 2020
    • Aralık 2019
    • Kasım 2019
    • Ekim 2019
    • Eylül 2019
    • Ağustos 2019
    • Temmuz 2019
    • Haziran 2019
    • Mayıs 2019
    • Nisan 2019
    • Mart 2019

    Categories

    • Asterisk2050
    • Bültenler
    • Çeviriler
    • D84 INTELLIGENCE
    • EN
    • Forum
    • Özetler
    • Podcast
    • Röportajlar
    • Uncategorized
    • Videolar
    • Yazılar
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    İçerik
    • Yazılar
    • Podcast
    • Forum
    • Röportajlar
    • Çeviriler
    • Özetler
    • Bültenler
    • D84 INTELLIGENCE
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    Sosyal Medya
    • Twitter
    • Facebook
    • Instagram
    • Youtube
    • LinkedIn
    • Apple Podcast
    • Spotify Podcast
    • Whatsapp Kanalı
    Kurumsal
    • Anasayfa
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • Yazarlar
    • İçerik Sağlayıcılar
    • Yayın İlkeleri ve Yazım Kuralları
    © 2025 DAKTİLO1984
    • KVKK Politikası
    • Çerez Politikası
    • Aydınlatma Metni
    • Açık Rıza Beyanı

    Arama kelimesini girin ve Enter'a tıklayın. İptal etmek için Esc'ye tıklayın.

    Çerezler

    Sitemizde mevzuata uygun şekilde çerez kullanılmaktadır.

    Fonksiyonel Her zaman aktif
    Sitenin çalışması için ihtiyaç duyulan çerezlerdir
    Preferences
    The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
    İstatistik
    Daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak için kullanılan çerezlerdir The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
    Pazarlama
    Size daha uygun içeriklerin iletilmesi için kullanılan çerezlerdir
    Seçenekleri yönet Hizmetleri yönetin {vendor_count} satıcılarını yönetin Bu amaçlar hakkında daha fazla bilgi edinin
    Seçenekler
    {title} {title} {title}