Daktilo 1984Daktilo 1984
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • E-Bültene Abone Ol
    Facebook Twitter Instagram Telegram
    Twitter Facebook YouTube Instagram WhatsApp
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Destek Ol Abone Ol
    • İZLE
      • Çavuşesku’nun Termometresi
      • Varsayılan Ekonomi
      • 2’li Görüş
      • İki Savaş Bir Yazar
      • Yakın Tarih
      • Mayhoş Muhabbetler
      • Tümünü Gör
    • OKU
      • Yazılar
      • Röportajlar
      • Çeviriler
      • Asterisk2050
      • Yazarlar
    • DİNLE
      • Çerçeve
      • Zedcast
      • Tuhaf Zamanların İzinde
      • SenSensizsin
      • Tümünü Gör
    • D84 FYI
      • Hariçten Gazel
      • Avrupa Gündemi
      • ABD Gündemi
      • Altüst
    • D84 INTELLIGENCE
      • Kitap Yorum
      • Göç Sorunu
      • Başkanlık Sistemi Projesi
      • Devlet Kapasitesi Liberteryenizmi
      • Herkes için Siyaset Bilimi
      • Yapay Zeka
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Anasayfa » Asya Derinliğini Kurmak: Türkiye-Endonezya İlişkileri
    Forum

    Asya Derinliğini Kurmak: Türkiye-Endonezya İlişkileri

    Eyüp Ersoy24 Aralık 20216 dk Okuma Süresi
    Paylaş
    Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp

    [voiserPlayer]

    Asya’daki ilişkilerini çeşitlendirmesi, Türkiye’nin bu önemli coğrafyada sahip olduğu stratejik seçenekleri artırması açısından önem arz ediyor. Türkiye’nin dış politikasında bir Asya derinliği tesis edebilmesinin şartlarından birisi, Asya jeopolitiğinde giderek önem kazanan orta güçler ile ilişkilerini geliştirmek. Son dönemde, iç ve dış politikasında yaptığı açılımlar ve elde ettiği kazanımlar ile dikkatleri üzerine çeken Asya’daki orta güçlerden birisi ise Endonezya.

    Endonezya’nın Asya jeopolitiğinde artan gücünü çok sayıda gelişmede görebiliyoruz. Örneğin, Avustralya merkezli önemli bir araştırma kuruluşu olan Lowy Institute tarafından 2018 yılından bu yana yayımlanan Asya Güç İndeksi’nin 2021 yılı verilerine göre, Endonezya bir önceki yıla göre sıralamada iki basamak yükselmiş bulunuyor. İndeks’in Asya’daki orta güçler olarak nitelediği 15 ülke arasında, sıralamada ilerleyen tek ülke Endonezya. Bu durum, Endonezya’nın yükselen bir orta güç olduğunu gösteriyor. Endonezya, ilk defa Asya’daki en güçlü 10 ülke arasında yer alıyor.

    Endonezya’nın bölgedeki artan jeopolitk ağırlığı, bölgesel ve küresel çok sayıda devletin de bu ülke ile ilişkilerini geliştirmeye yönelik adımlar atmasını beraberinde getiriyor. 23-24 Kasım tarihlerinde Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian’ın ve 14 Aralık’ta ABD Dışişleri Bakanı Antony J. Blinken’in Jakarta ziyaretleri, bu eğilimin yakın zamandaki iki dikkat çekici örneği. ABD, Endonezya’yı bir stratejik ortak olarak tanımlıyor.

    Dünya siyasetinde Endonezya’nın etkinliğini artıracak bir gelişme de 2021 yılında G20’nin başkanlığını Endonezya’nın yapacak olması. Devam eden küresel salgının olumsuz etkileri ile mücadelede önemli bir platform olacak G20’nin başkanlığı, ülkeye artan bölgesel itibarını küresel bir kapsama genişletme imkanı sağlayacak. Öte yandan, çok sayıda çalışma, Endonezya’nın küresel ekonomideki payının giderek artacağını öngörüyor. Örneğin, Londra merkezli PwC şirketi tarafından geçen yıl hazırlanan bir rapora göre, 2050 yılında Endonezya’nın dünyanın dördüncü büyük ekonomisi olması bekleniyor.  

    Türkiye’nin Endonezya ile ilişkilerine hakim olan durgunluk, son dönemde yerini kısmi bir hareketlenmeye bırakmış görünüyor. Bu durumun başlıca nedeni, hem Türkiye’nin hem de Endonezya’nın Asya’daki münasebetlerini geliştirmeye yönelik dış politikalarında ortaya koydukları açılım. Politik ilişkilerde, bu açılımın somut örneklerini görmek mümkün. 2010 yılında Endonezya Cumhurbaşkanı Susilo B. Yudhoyono’nun Ankara ziyareti, bu ülkeden Türkiye’ye devlet başkanı düzeyinde 25 yıl aradan sonra gerçekleşen ilk ziyaret olmuştu. Benzer şekilde, Endonezya Dışişleri Bakanı Retno L. P. Marsudi’nin 12-13 Ekim’de Ankara’ya gerçekleştirdiği ziyaret de, iki ülke ilişkileri tarihinde, bu ülkeden Türkiye’ye yapılan dışişleri bakanı düzeyindeki ilk ziyaret olarak kayıtlara geçti. Türkiye, Güney Doğu Asya’da, Malezya ve Singapur ile birlikte Endonezya’yı stratejik ortak olarak tanımlıyor.

    Bununla beraber, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerde, istikrarlı bir gelişim gözlenemiyor. İkili ticari ilişkilerde, 2000’li yıllarda bir ivme yakalanmıştı. Örneğin, 2001 yılında 32 milyon $ olan Türkiye’nin Endonezya’ya ihracatı, 2011 yılında 307 milyon $’a çıkmıştı. Ancak sonraki süreçte, Türkiye’nin ihracatı bu rakamı geçemedi. Son on yılda Türkiye’nin bu ülkeye ihracatı yıllık ortalama 250 milyon $ civarında gerçekleşti. Endonezya’nın Türkiye’ye ihracatı da benzer bir seyir izlemiş durumda. Bu ülkenin Türkiye’ye ihracatı 2013 yılında 1.5 milyar $ ile zirve yapmıştı. Sonraki dönemde ise, aynı başarıyı yakalaması mümkün olmadı. Son on yılda Endonezya’nın Türkiye’ye ihracatı yıllık ortalama 1.2 milyar $ civarında gerçekleşti. Bu rakamlardan da anlaşılabileceği üzere Türkiye, Endonezya ile ticaretinde kayda değer bir açık veriyor. Türkiye’nin Asya ülkelerinden Malezya, Singapur ve Güney Kore ile serbest ticaret anlaşmaları bulunurken, Endonezya ile halihazırda bir serbest ticaret anlaşması bulunmuyor.

    Her iki ülke için de, karşılıklı yatırımların artırılması ekonomik kalkınmaları açısından üzerinde önemle durulan bir konu. Örneğin, Kasım ayı başında Türkiye’ye üç günlük bir ziyaret gerçekleştiren Endonezya Bayındırlık ve İskan Bakanı Basuki Hadimuldjono, ısrarla Türkiyeli yatırımcıları ülkesinin altyapı sektörüne yatırım yapmaya davet etti. Ancak, bu alanda da arzu edilen gelişme henüz gerçekleşmiş değil. 2020 yılı itibarıyla, Türkiye’den Endonezya’ya yönelik doğrudan dış yatırım miktarı 119 milyon $ olurken, bu ülkeden Türkiye’ye yönelik doğrudan dış yatırım bir milyon $’ı bulmuyor. Endonezya sermayesinin Türkiye pazarına ilgisizliğini başka göstergeler ile de ortaya koymak mümkün. 2013 yılından bugüne, Türkiye’de kurulan Endonezya sermayeli şirket sayısı, sadece ve sadece 35 olarak gerçekleşti. Asya’dan başka bir örnek ile karşılaştıracak olursak, sadece 2021 yılında kurulan Pakistan sermayeli şirket sayısı ise 238.

    Askeri ilişkilerdeki ilerleme de, iki ülkenin potansiyellerini yansıtacak seviyeden uzakta olmasına karşın, bir canlanmaya işaret ediyor. 2010 yılında iki ülke arasında, savunma sanayi işbirliği anlaşması imzalandı. Ne var ki, bu anlaşma ancak 2017 yılında Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girebildi. Halihazırda, Endonezya-İspanya ortak üretimi olan CN 235 tipi hafif nakliye uçakları, Türk silahlı kuvvetleri tarafından aktif olarak kullanılıyor. Dünyada, bu uçakları envanterinde en fazla sayıda bulunduran ülke Türkiye. İki ülke arasında savunma sanayi alanında son dönemdeki önemli işbirliklerinden birisi ise Türk ve Endonezyalı iki şirket tarafından yürütülen Kaplan MT projesi. Bir orta ağırlık sınıfı tank projesi olan Kaplan MT, 2017 yılında yürürlüğe giren savunma sanayi anlaşması çerçevesinde iki ülke arasında nihayete erdirilen ilk ortak proje oldu.

    Son olarak, sosyal ilişkilerde de kısmi bir hareketlenme dikkati çekiyor. Bir örnek olarak, 2010 yılında 23.000 Endonezyalı turist Türkiye’yi ziyaret etmişken, 2019 yılında 124.000 Endonezyalı turist Türkiye’yi ziyaret etti. Bununla beraber, Türkiye’nin kurumsal yumuşak güç araçlarının Endonezya’da faaliyete henüz geçmediği göze çarpıyor. Örneğin, Türkiye İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı’nın (TİKA) Güney Doğu Asya’da Filipinler ve Myanmar’da koordinatörlükleri mevcutken, Yunus Emre Enstitüsü bölgede yalnızca Malezya’da faaliyette bulunuyor. Yaklaşık 280 milyonluk bir nüfusa sahip Güney Doğu Asya’nın bu önemli ülkesi ile kurumsal sosyal ilişkilerin de hızlı bir şekilde geliştirilmesi gerekiyor. 

    İkili ilişkilerin yanında, Türkiye ve Endonezya, çok taraflı bir çok uluslararası örgüt ve girişime de üye. D-8, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Birleşmiş Milletler (BM) gibi uluslararası örgütlere ortak üyelik, iki ülke arasındaki üst düzey diplomatik iletişim açısından önemli bir işlev görüyor. Son dönemde, iki ülkenin de taraf olduğu çok taraflı uluslararası girişimlerden birisi de MIKTA. Türkiye ve Endonezya’ya ek olarak, Meksika, Güney Kore ve Avustralya’nın taraf olduğu ve kendisini bir ‘istişari grup’ olarak tanımlayan MIKTA, orta güç olarak iki ülkenin de özel önem atfettiği bir diplomatik forum. MIKTA, 19. Dışişleri Bakanları toplantısını 22 Eylül tarihinde gerçekleştirdi.  

    Türkiye açısından, Endonezya’nın Güney Doğu Asya Ülkeleri Birliği’ndeki (ASEAN) merkezi konumu, bü ülke ile ilişkilerine ilave önem kazandıran bir etken. Üye ülkeler arasında en büyük ekonomiye sahip ülke olan Endonezya’nın diplomatik tavrı, ASEAN’ın genel politikaları üzerinde yönlendirici bir etkiye sahip. Türkiye, 2017 yılında, Asya’daki bu önemli örgütün sektörel diyalog ortağı oldu. Türkiye’nin Endonezya ile geliştireceği yakın ilişkilerin, ASEAN ile ilişkilerine de olumlu yansımaları olması beklenebilir.

    Türkiye, dış politikasında bir Asya derinliği teşkil etme hedefine matuf olarak, 2019 yılında Yeniden Asya adını verdiği bir girişim başlattı. Bu girişimin uzun vadede istenilen neticeleri verebilmesi bir kısım şartlara bağlı. Bu şartlardan birisi, Asya jeopolitiğinde giderek önem kazanan orta güçler ile ilişkilerini geliştirmesi, güçlendirmesi ve çeşitlendirmesi. Endonezya, bu orta güçler arasında, son dönemde etkisini ve etkinliğini artıran önemli bir ülke. Türkiye’nin Endonezya ile arasındaki münasebetlerde, kısmi de olsa bir hareketlenme dikkati çekiyor. Ancak, Türkiye, sürdürülebilir bir Asya derinliği yaratmak istiyorsa, Endonezya ile ilişkilerini daha ileriye taşıyacak çok boyutlu girişimleri hayata geçirmekte geç kalmamalı.

    Fotoğraf: Visual Karsa

    Siyaset
    Paylaş Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp
    Önceki İçerikTaşlamalar, Aziz Nesin
    Sonraki İçerik Hariçten Gazel Haftalık Dış Haberler Bülteni (14-20 Aralık)

    Diğer İçerikler

    Videolar

    Parlamenter Sistem Nasıl Geri Gelecek? | Çavuşesku’nun Termometresi #252

    8 Mayıs 2025 Melis Konakçı, İlkan Dalkuç ve Burak Bilgehan Özpek
    Yazılar

    Savaşların Kazananı Olur Mu?

    7 Mayıs 2025 Oytun Meçik
    Yazılar

    Türkiye’de Serbest Gazeteciliğin Geleceği: Zorluklar ve Çözüm Yolları

    3 Mayıs 2025 Gökhan Korkmaz

    Yorumlar kapalı.

    Güncel İçerikler

    Turkey and Israel: Intense Geopolitical Rivalry from the Mediterranean to Central Asia

    8 Mayıs 2025 D84 INTELLIGENCE Reza Talebi

    Savaşların Kazananı Olur Mu?

    7 Mayıs 2025 Yazılar Oytun Meçik

    Dünya Gündemi: İsrail Gazze’yi Kalıcı Şekilde İşgale Hazırlanıyor

    6 Mayıs 2025 Bültenler Bahadır Çelebi

    Türkiye’de Serbest Gazeteciliğin Geleceği: Zorluklar ve Çözüm Yolları

    3 Mayıs 2025 Yazılar Gökhan Korkmaz

    E-Bültene Abone Olun

    Güncel içeriklerden ilk siz haberdar olun




    Archives

    • Mayıs 2025
    • Nisan 2025
    • Mart 2025
    • Şubat 2025
    • Ocak 2025
    • Aralık 2024
    • Kasım 2024
    • Ekim 2024
    • Eylül 2024
    • Ağustos 2024
    • Temmuz 2024
    • Haziran 2024
    • Mayıs 2024
    • Nisan 2024
    • Mart 2024
    • Şubat 2024
    • Ocak 2024
    • Aralık 2023
    • Kasım 2023
    • Ekim 2023
    • Eylül 2023
    • Ağustos 2023
    • Temmuz 2023
    • Haziran 2023
    • Mayıs 2023
    • Nisan 2023
    • Mart 2023
    • Şubat 2023
    • Ocak 2023
    • Aralık 2022
    • Kasım 2022
    • Ekim 2022
    • Eylül 2022
    • Ağustos 2022
    • Temmuz 2022
    • Haziran 2022
    • Mayıs 2022
    • Nisan 2022
    • Mart 2022
    • Şubat 2022
    • Ocak 2022
    • Aralık 2021
    • Kasım 2021
    • Ekim 2021
    • Eylül 2021
    • Ağustos 2021
    • Temmuz 2021
    • Haziran 2021
    • Mayıs 2021
    • Nisan 2021
    • Mart 2021
    • Şubat 2021
    • Ocak 2021
    • Aralık 2020
    • Kasım 2020
    • Ekim 2020
    • Eylül 2020
    • Ağustos 2020
    • Temmuz 2020
    • Haziran 2020
    • Mayıs 2020
    • Nisan 2020
    • Mart 2020
    • Şubat 2020
    • Ocak 2020
    • Aralık 2019
    • Kasım 2019
    • Ekim 2019
    • Eylül 2019
    • Ağustos 2019
    • Temmuz 2019
    • Haziran 2019
    • Mayıs 2019
    • Nisan 2019
    • Mart 2019

    Categories

    • Asterisk2050
    • Bültenler
    • Çeviriler
    • D84 INTELLIGENCE
    • EN
    • Forum
    • Özetler
    • Podcast
    • Röportajlar
    • Uncategorized
    • Videolar
    • Yazılar
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    İçerik
    • Yazılar
    • Podcast
    • Forum
    • Röportajlar
    • Çeviriler
    • Özetler
    • Bültenler
    • D84 INTELLIGENCE
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    Sosyal Medya
    • Twitter
    • Facebook
    • Instagram
    • Youtube
    • LinkedIn
    • Apple Podcast
    • Spotify Podcast
    • Whatsapp Kanalı
    Kurumsal
    • Anasayfa
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • Yazarlar
    • İçerik Sağlayıcılar
    • Yayın İlkeleri ve Yazım Kuralları
    © 2025 DAKTİLO1984
    • KVKK Politikası
    • Çerez Politikası
    • Aydınlatma Metni
    • Açık Rıza Beyanı

    Arama kelimesini girin ve Enter'a tıklayın. İptal etmek için Esc'ye tıklayın.

    Çerezler

    Sitemizde mevzuata uygun şekilde çerez kullanılmaktadır.

    Fonksiyonel Her zaman aktif
    Sitenin çalışması için ihtiyaç duyulan çerezlerdir
    Preferences
    The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
    İstatistik
    Daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak için kullanılan çerezlerdir The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
    Pazarlama
    Size daha uygun içeriklerin iletilmesi için kullanılan çerezlerdir
    Seçenekleri yönet Hizmetleri yönetin {vendor_count} satıcılarını yönetin Bu amaçlar hakkında daha fazla bilgi edinin
    Seçenekler
    {title} {title} {title}