Daktilo 1984Daktilo 1984
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • E-Bültene Abone Ol
    Facebook Twitter Instagram Telegram
    Twitter Facebook YouTube Instagram WhatsApp
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Destek Ol Abone Ol
    • İZLE
      • Çavuşesku’nun Termometresi
      • Varsayılan Ekonomi
      • 2’li Görüş
      • İki Savaş Bir Yazar
      • Yakın Tarih
      • Mayhoş Muhabbetler
      • Tümünü Gör
    • OKU
      • Yazılar
      • Röportajlar
      • Çeviriler
      • Asterisk2050
      • Yazarlar
    • DİNLE
      • Çerçeve
      • Zedcast
      • Tuhaf Zamanların İzinde
      • SenSensizsin
      • Tümünü Gör
    • D84 FYI
      • Hariçten Gazel
      • Avrupa Gündemi
      • ABD Gündemi
      • Altüst
    • D84 INTELLIGENCE
      • Kitap Yorum
      • Göç Sorunu
      • Başkanlık Sistemi Projesi
      • Devlet Kapasitesi Liberteryenizmi
      • Herkes için Siyaset Bilimi
      • Yapay Zeka
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Anasayfa » Putin’in Düşen Ekonomisi
    Yazılar

    Putin’in Düşen Ekonomisi

    Caner Gerek11 Eylül 201911 dk Okuma Süresi
    Paylaş
    Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp

    [voiserPlayer]

    2000 yılında Devlet Başkanı olan Putin, önüne gelen 90’lar mirasıyla nasıl bir yol izleyeceğini belirlemek durumundaydı. Ne Sovyetler Birliği’ni ne de 90’lar Rusya’sını uygun model olarak görüyordu. Bu nedenle de devlet otoritesini daha güçlü hale getirmek istiyordu. 90’lardaki dağınık halin yerini güçlü merkezi yönetim alacaktı. Bu doğrultuda yaptığı ilk işlerden birisi oligarkların ekonomik ve siyasi gücünü elinden almak oldu. Oligarkların bir kısmı elindeki önemli ve büyük şirketleri kaybederek yurtdışına kaçarken bir kısmı da Putin’in yörüngesi altına girdi. Örneğin medya devi Vladimir Gusinsky’nin ofisine vergi polislerince baskın düzenlendi ve bir süre sonra Gusinsky gözaltına alındı. Gusinsky tepkiler sonrasında serbest bırakılırken medyasını satmak zorunda kaldı ve Rusya’yı terk etti. Oligarkların en zengini olan Mikhail Khodorkovsky 2003 yılında dolandırıcılık ve vergi kaçırma gibi suçlardan hapse atılarak 11 yıl ceza aldı.  2013 yılında serbest kaldıktan sonra o da ülkeyi terk etmek durumunda kaldı. Putin’in seçilmesinde rol oynayan Boris Berezovsky de benzer şekilde tehdit edildi ve sahip olduğu ORT televizyonunu Putin ile iyi ilişkiler içerisindeki bir oligark olan Roman Abromovich’e satarak ülkeyi terk etti. Oligarklar sadece Putin’e sadık kaldığı sürece faaliyetlerine devam edebiliyordu. Putin hem oligarkların işine karışmasına engel oluyor, hem de Yukos ve Gazprom gibi enerji devlerinin ve etki gücü yüksek medya kuruluşlarının kontrolünü ele alıyordu. Olayın ekonomik boyutunu anlamak adına Gazprom’un 2013 yılında milli gelirin %8’sine denk gelecek kadar büyük bir firma olduğunu belirtmekte fayda var (1). Petrol fiyatlarının da yükselmesiyle şirketin değeri 2008 yılında 367 milyar dolara kadar çıkacaktı (2).

    Güçlü merkezi bir devletin yanında, Sovyetler Birliği ve 90’lar deneyiminden sonra yorgun Rus halkı için Putin, ekonominin artık stabil bir hale gelmesini istiyordu.  Böylece başa geldiği yeni dönemde halkın memnuniyetini kazanacak, koltuğunu güçlendirecekti. Stabilizasyonun önündeki en büyük engeller ise bütçe sorunu ve yüksek borçluluktu. Bir önceki yazıdan da hatırlayacağımız üzere Rusya yeterince vergi toplayamıyor fakat oldukça fazla harcama yapıyordu (3). Ortaya çıkan bütçe açığı içinse yeterince dış borç bulanamadığından özellikle para basarak sorun çözülmeye çalışılıyordu ki bu durum yüksek enflasyonu doğuruyordu. Bu nedenle Putin bütçeye çözüm getirmek için 2000 yılından itibaren harcamaları kıstı ve daha fazla vergi toplamaya başladı. Aynı dönemde, Grafik 1’de de görüleceği üzere, ham petrol fiyatları 2000’li yıllar boyunca hızla arttı. Artan petrol fiyatlarıyla bütçe açığının yerini bütçe fazlası aldı ve bu fazlayla borçlar ödendi (Bkz. Grafik 2). Rusya’nın kamu borcu 2009 yılında %88’lerden %7’lere kadar düştü. Aynı zamanda enerji ihracatı sayesinde döviz rezervleri de hızla arttı. Enflasyon ise %80’lerden tek hanelere kadar indi ve eski yüksek enflasyon döneminden kurtulmuş olundu.

    En önemli ekonomik sorun olan bütçe disiplininin detaylarına girecek olursak artan petrol fiyatlarının yanında vergi toplamada değişikliklere gidildi. Özellikle oligarklar yeterince vergi ödemiyordu. Gazprom yurtiçi satışlarında fiyatı düşük tutarak vergi ödememeyi kısmen telafi ediyordu ama genel olarak ödenen vergi düşüktü (4). Halbuki Rusya ekonomisi için enerji firmalarının ödeyeceği vergi kritikti. Bu nedenle Putin enerji firmalarının vergisini arttırırken diğer işletmelerin vergisini azalttı. Yüksek döviz geliri nedeniyle rublenin değerlenmesi kaynaklı petrol ve doğalgaz dışı firmaların rekabetçiliklerinin azalmasını engellemeye yönelik bir hamleydi bu. İktisatta Dutch disease adı verilen duruma göre doğal kaynak ihracatıyla artan döviz rezervleri nedeniyle yerli para değer kazanır ve diğer sektörlerdeki yerli firmalar ürünlerinin pahalılaşmasıyla ihracat yapmada rekabetçiliğini kaybeder. Bu bahsi geçen rekabetçiliğin korunabilmesi için Putin enerji dışı alanlarda vergileri düşürürken, enerji sektöründeki firmalarınkini yükseltti. Guriev ve Racinsky’nin yaptığı araştırmaya göre oligarkların sahip oldukları şirketlerin verimlilikleri de artıyordu (5). Buradaki temel artış sebebini ise mevcut maliyetlerde daha fazla üretim yapabilme kapasitelerine ulaşabilme ile açıklıyorlar. Daron Acemoğlu temel problemin yönetimsel engeller olduğu yerde, oligarşik mülkiyet haklarının, ölçek ekonomisi ve sınırlı teknoloji talebi nedeniyle kalkınmanın ilk aşamasında hızlı büyümeye yardımcı olacağını söylemekte (6). Genel olarak dünyada verimlilik artışı maliyetler kısılarak sağlanırken, oligarklar bunu maliyetleri kısmadan üretimi arttırarak yapıyordu. Anders Aslund’a göre maliyetlerin kısılmamasındaki ana etken yüksek sayıda işçiyi çıkarmanın Putin tarafından hoş karşılanmamasıdır (7). İşçi çıkarmalar halkın desteğini diri tutmak isteyen Putin için hoş bir durum değildi, o nedenle işçi çıkarmaları hoş karşılamıyor ve engellemeye çalışıyordu. Yukarıda da değindiğim üzere kendisi halk için daha stabil bir ekonomi peşindeydi. Rusya’da genel olarak işsizlik düşüktür ve bu Putin döneminde de devam etmiştir.

    2004 yılında kurulan Stabilizasyon Fonu ile petrol ve doğalgaz fiyatlarındaki dalgalanmalara karşı ekonomi daha stabil hale getirilmeye çalışıldı. Venezuela’nın en büyük hatalarından birisi petrol fiyatlarına bağımlı bir diğer ülke olarak, petrol fiyatının yükseldiği dönemlerde popülist harcamaları arttırırken fiyatın düşebileceği dönemler için tasarruf önlemlerinin alınmamasıydı. Rusya kötü günlere karşı bu önlemi almaya çalıştı. Petrol fiyatları belirli bir fiyatı geçtiğinde döviz bu fona aktarılarak bono yatırımlarında kullanılıyor ve bu tasarruflar özellikle döviz cinsinden tutuluyor. Döviz cinsinden tutulması rublenin aşırı değerlenmesini önlemek için uygulanan bir politika olarak karşımıza çıkıyor.

    Ekonomik büyüme açısından bakıldığında Putin dönemini ikiye ayırmak gerekiyor. Grafik 3’te görüleceği üzere Rusya’da ekonomi 1998 krizinden itibaren büyümeye başlıyor ve bu büyüme Putin döneminde de devam ediyor. Dünya Bankası verilerine göre ise 2000-2008 arası ortalama büyüme %7 civarında. Fakat 2008 kriziyle birlikte işler terse dönmeye başlıyor. Bu yazının gittiği nokta da bu andan itibaren değişmeye başlıyor.

    Kötüye Giden Ekonomi

    Rusya 2008 krizinde yüklü rezervlerle rubleyi dolara karşı sabit tutmaya çalışsa da ruble %50’ye yakın değer kaybetti. Harcanan rezerv miktarı yaklaşık olarak toplam rezervlerin üçte birine tekabül ediyordu ve 200 milyar dolardan fazlaydı (8). Kriz sonucu ekonomi 2009’da küçülürken 2010’da tekrar büyümeye başladı (2010 yılı içerisinde petrol fiyatlarının 140 dolara kadar çıktığını da hatırlatmakta fayda var). Rusya bu tarihten itibaren düşük oranda büyümekte. 2009 yılını hesaba katmadığımızda 2010-2018 yılları arasında ortalama büyüme %1,87, yani uzun süredir Rusya durgunluk içerisinde. Gelişmekte olan bir ülke için bu ortalama büyüme son derece yetersiz. Dolayısıyla son 8 yılı büyüme açısından kayıp bir dönem olarak nitelendirebiliriz. Tekrar Grafik 2’ye dönecek olursak bütçe dengesinde de 2000-2008 arası döneme göre bir kötüye gidiş görünmekte. Peki, Rusya neden kötüye gidiyor?

    Putin ülkeyi uzun dönemli kalkındıracak kurumları kurmadığı gibi mevcut kurumları liyakatten uzak şekilde yönetmeye çalışıyor. Kurumların birçoğunu özellikle St. Petersburg’da çalıştığı dönemlerden tanıdığı kişiler yönetiyor. Bunların birçoğu KGB’de görev almış kişiler. Güven liyakatten daha öncelikli, o nedenle kurumları yönetecek kişilerin en önemli özelliği Putin’e sadık olması. Liyakat yerine sadakatin öne çıktığı bir ekonominin de iyi yönetilmesini beklemek naif bir yaklaşım olur. Bu kişiler ve yönettikleri şirketlerin birçoğu Kırım’ın Rusya topraklarına katılması sonrası Putin ile yakın ilişkilerinin etkisiyle yaptırımlarla karşı karşıya kaldı ayrıca. Bu yaptırımlar sonrası Rus bankaları da 2014’ten beri sıkıntı yaşıyor. 2014 sonrasında bankaların birçoğu kapandı ya da kurtarılmak durumunda kalındı. Dünya Bankasına göre Rus bankalarının hala sermaye yeterliliği düşük ve problemli kredi oranı oldukça yüksek (9). Bankalar kar maksimizasyonuna göre değil, siyasi saiklere göre hareket ediyor.

    Yolsuzluk bakımından Rusya 1990’larda olduğu gibi bugün de oldukça sıkıntılı bir ülke. Yapılan yolsuzluklar göstermelik şirketler (shell companies) ve vergi cennetleri olarak adlandırılan ülkeler üzerinden aklanmaya çalışılıyor. Bu nedenledir ki British Island ve Güney Kıbrıs gibi ülkelerle yüklü bir para trafiği dönmekte. 2014 Sochi Kış Olimpiyatları yolsuzluğun en büyük örneklerindendir sanırım. Muhalif lider Boris Nemtsov’a göre Olimpiyat hazırlıkları tarihin en pahalı olimpiyat hazırlığı oldu ve bu hazırlıklarda yaklaşık olarak halkın 30 milyar doları çalındı (10). Toplam maliyeti saklanan projenin 50 milyar dolara mâl edildiği tahmin ediliyor ki bu beklenen maliyetin dört katı bir rakama tekabül ediyor. Yine Nemtsov’un hazırladığı rapora göre Olimpiyatın yapılacağı yerler en az gelişmiş yerler ve bu da inşa sürecinin daha yüksek maliyetle gerçekleşmesine neden oldu. Bu inşaatlar ihale yapılmadan birilerine verilmiş inşaatlardı.  Transparency International Index’e göre Rusya 2018 yılı itibariyle Yolsuzluk Algısı Endeksinde 180 ülke arasında 138. sırada (11). Transparency International’ın web sayfasında kurumun başkanı Delia Ferreira Rubio şöyle diyor “Demokratik kurumların zayıf olduğu birçok ülkede gördüğümüz gibi popülist ve anti-demokratik politikacıların bunu kendi avantajını kullanabileceği yerlerde yolsuzluk gelişir”. 

    Rusya Putin döneminde demokratik açıdan hiç iyi durumda değil. Putin karşısında muhalefet edecek bir parti bırakmama çabası içerisinde. Basının oligarklardan alınmasından sonra bu basın kuruluşları propaganda aracı olarak kullanılarak herhangi bir muhalefet alanı bırakılmamaya çalışılıyor. Muhaliflerin baskılanmasına son halka ise geçen ay Moskova’da muhaliflerin belediye seçimlerine katılmaktan men edilmesiyle oldu. Başını öğrencilerin çektiği bir sokak protestoları başladı ve bu protestolar şiddet ve tutuklama ile bastırılmaya çalışılıyor. Protestolarda ekonominin kötü gidişatı da bir diğer etken. Ekonomideki kötü gidişle birlikte Putin’e verilen görev onayı gittikçe düşmekte (12). Rusya Heritage Foundation’ın Ekonomik Özgürlükler endeksinde ise 98. Sırada ve “Yeterince Özgür Değil” kategorisinde (13). Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine yansıyan davalar ve sürekli alınan cezalar da hukukun üstünlüğünün olmadığına işaret ediyor. Bu bilgilerden sonra tekrar Daron Acemoğlu’na başvuracak olursak; kendisi “kalkınmanın ileri aşamalarında hukukun üstünlüğü ve fikri mülkiyet haklarının güçlendirilmesi daha önemlidir, çünkü bunlar küçük ve orta ölçekli işletmeleri, yenilikleri ve yaratıcı yıkımı artırıyor” diyor (6). Buradan çıkarmamız gereken ders; kalkınmanın ileri aşamaları ilk aşamadan farklı oluyor, ileriki aşamalarda hukukun üstünlüğü ve fikri mülkiyet haklarını korumazsanız o ilk dönem performansınızı sürdüremiyorsunuz. Bugün Rusya da tıpkı bizim gibi bu sorunu yaşıyor.

    Rus ekonomisi hala doğal kaynak ihracatına bağımlı kalıp riski çeşitlendirememekte ve bu nedenle kırılgan. Diğer ülkelerle rekabet edecek imalat sanayii de yok ve rekabetçi olan sektörleri daha ziyade savunma sanayii. Yukos ve Gazprom gibi büyük firmaların oligarklardan alınarak tekrardan kamulaştırılması sonrası verimlilikleri giderek azaltmakta. Enerji devlerinin birçoğu çok kötü yönetilmesine rağmen kazancın yüksek olması problemleri kısmen örtüyor. Rusya literatürde genel itibariyle devlet kapitalizmi olarak adlandırılıyor. Kleptokrasi ile de özdeşleştirenler var. Ian Bremer, The End of the Free Market adlı kitabında devlet kapitalizmini “Devlet kapitalizmi, devletin öncelikli olarak siyasi kazanım için pazarlara hükmettiği bir sistemdir” şeklinde tanımlamakta (14). Bremer’a göre devlet kapitalistleri, piyasayı bireyler için bir fırsat görmekten ziyade ulusal çıkar ya da yöneten elitin çıkarları için bir araç olarak görüyor. İşte Rusya bu tanımlamalara oldukça uyan bir ülke. Enerji devlerinin ve bankalarının çoğu Putin iktidarının politik çıkarlarına uygun şekilde hareket ettiriliyor. Örneğin Kırım sorununda Gazprom gibi şirketler fiyat politikasını kar maksimizasyonuna göre değil, iktidarın dış politikasına göre belirleyebiliyordu.

    Türkiye ile İlişkiler

    TÜİK’e göre 2018 yılında Türkiye, Rusya’ya yaklaşık 3,4 milyar dolarlık ihracat yaparken, Rusya’dan 21 milyar dolarlık ithalat yapmış. Aradaki yüksek farkın en temel sebebi enerji ithalatı. Türkiye’nin mineral yakıt ve onların damıtılmasından elde edilen ürün ithalatı 13 milyar dolar. Demir-çelik ithalatı ise yaklaşık 4 milyar dolar. Türkiye’nin Rusya’ya ihraç ettiği en önemli kalem ise yenilen meyveler ve kabuklu meyveler. Bunların değeriyse sadece 636 milyon dolar. Ayrıca 400 milyon dolarlık kazan, makina, mekanik cihazlar ve aletler ihracatı bulunmakta. Görüldüğü üzere Rusya’ya pek de ürün satılamıyor ve bu ürünlerden daha fazla satmanın da aradaki farkı kapatması mümkün gözükmüyor. Rusya’ya en büyük ihracat kalemi yenilen meyveler ve kabuklu meyveler olan Türkiye’nin Rusya ile ticaret hacmini 100 milyar dolara çıkarma hedefi bulunmakta ve şu an için bu hayalden başka bir şey değil (15). Ayrıca bu orantısız ticaret durumu sıklıkla gündeme gelen iki ülkenin dolar kullanmadan yerli parayla ticaret yapma konusunun da pek mümkün olmadığını gösteriyor. Buradaki temel nedenlerden birisi her iki para biriminin de güvenilir olmaması. Bu kadar volatil para birimleriyle firmalar kolay kolay ticaret yapmak istemez. Yerli firmaların yaşadığı, yukarda bahsi geçen, Dutch disease sorunu nedeniyle rublenin belirli aralıklarla devalüe edilen bir para birimi olduğunu tekrar hatırlatmakta fayda var. İkincisi ise her yıl Rusya lehine bu kadar ticaret fazlası varken, oluşacak ruble talebi nedeniyle (bu kadar ruble nereden bulunacak?) TL sürekli rubleye karşı değer kaybetmek durumundadır. Böylesi bir durum da Rus firmalarının rekabetçiliği açısından Putin’in pek kabul edebileceği bir durum değildir.

    Sonuç

    Putin dönemi Rusya ekonomisi ilk dönemlerde başarılı grafik çizerken, kabaca son 10 yıllık dönemde durgunluğa girmiş bulunmakta. Putin’in liyakatten ziyade güvene dayalı kadro kurması ve bu kadro etrafında dönen yolsuzlukların sistemin otoriterleşmesiyle birleşmesi, bunun yanı sıra demokrasi ve hukuktan daha da uzaklaşılması gibi etkenler Rusya’nın temel hak ve özgürlükler noktasında son derece kötü performans göstermesi sonucunu doğurdu. Rusya, Türkiye’nin de sıklıkla problem yaşadığı alanları sürekli ihmal etmesi ve buralardaki eksiklikleri gelişmenin önünde bir engel olarak görmemesi nedeniyle, yakın işbirliği içerisinde olmaktan kaçınılması gereken ve ekonomisi gelecek vaat etmeyen bir ülkedir. Türkiye, mevcut Rusya modelinin henüz çökmemesinde doğal kaynakları olmasının önemini unutmadan bir an önce tekrardan yüzünü Batı’ya dönüp, Batı’nın kendi halkı için sunduğu demokrasi, insan hakları ve düşünceyi ifade özgürlüğünü kendine asgari hedef olarak koymalı, bu yönde adımlar atmalı ve yine ekonomik sorunlarını Batı’dan kopmadan serbest piyasa sistemine bağlı kalarak çözmelidir. Rusya hata yaptığında kısmen telafi edecek doğal kaynaklara sahip, Türkiye’nin böyle bir lüksü yok.

    Referanslar


    1. https://money.cnn.com/2015/03/31/investing/russia-gazprom-profit/index.html
    2. Miller, C., 2018. Putinomics: power and money in resurgent Russia. UNC Press Books.
    3. Daktilo 1984 yazım
    4. Miller, a.g.e.
    5. Guriev, S. and Rachinsky, A., 2005. The role of oligarchs in Russian capitalism. Journal of Economic Perspectives, 19(1), pp.131-150.
    6. Acemoğlu’ndan aktaran Åslund, 2019
    7. Åslund, A., 2019. Russia’s Crony Capitalism: The Path from Market Economy to Kleptocracy. Yale University Press.
    8. Miller, a.g.e.
    9. https://www.themoscowtimes.com/2019/06/10/russias-banking-sector-is-weak-despite-bailouts-world-bank-a65941
    10. https://www.reuters.com/article/us-olympics-sochi-corruption/billions-stolen-in-sochi-olympics-preparations-russian-opposition-idUSBRE94T0RU20130530
    11. https://www.transparency.org/cpi2018
    12. https://www.aljazeera.com/news/2019/08/russians-demand-free-elections-moscow-defying-protest-ban-190831151722173.html
    13. https://www.heritage.org/index/ranking
    14. Bremer, I., 2010. The end of the free market. New York, NY: Portfolio.
    15. https://www.finansgundem.com/haber/erdogan-ticaret-hacmi-hedefimiz-100-milyar-dolar/1431366
    Dünya Ekonomi Siyaset
    Paylaş Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp
    Önceki İçerikAKP’nin Sonbaharı: Bir Tahlil
    Sonraki İçerik İlkan Dalkuç ile Türkiye Siyaseti – 6

    Diğer İçerikler

    Videolar

    Parlamenter Sistem Nasıl Geri Gelecek? | Çavuşesku’nun Termometresi #252

    8 Mayıs 2025 Melis Konakçı, İlkan Dalkuç ve Burak Bilgehan Özpek
    D84 INTELLIGENCE

    Turkey and Israel: Intense Geopolitical Rivalry from the Mediterranean to Central Asia

    8 Mayıs 2025 Reza Talebi
    Yazılar

    Savaşların Kazananı Olur Mu?

    7 Mayıs 2025 Oytun Meçik

    Yorumlar kapalı.

    Güncel İçerikler

    Turkey and Israel: Intense Geopolitical Rivalry from the Mediterranean to Central Asia

    8 Mayıs 2025 D84 INTELLIGENCE Reza Talebi

    Savaşların Kazananı Olur Mu?

    7 Mayıs 2025 Yazılar Oytun Meçik

    Dünya Gündemi: İsrail Gazze’yi Kalıcı Şekilde İşgale Hazırlanıyor

    6 Mayıs 2025 Bültenler Bahadır Çelebi

    Türkiye’de Serbest Gazeteciliğin Geleceği: Zorluklar ve Çözüm Yolları

    3 Mayıs 2025 Yazılar Gökhan Korkmaz

    E-Bültene Abone Olun

    Güncel içeriklerden ilk siz haberdar olun




    Archives

    • Mayıs 2025
    • Nisan 2025
    • Mart 2025
    • Şubat 2025
    • Ocak 2025
    • Aralık 2024
    • Kasım 2024
    • Ekim 2024
    • Eylül 2024
    • Ağustos 2024
    • Temmuz 2024
    • Haziran 2024
    • Mayıs 2024
    • Nisan 2024
    • Mart 2024
    • Şubat 2024
    • Ocak 2024
    • Aralık 2023
    • Kasım 2023
    • Ekim 2023
    • Eylül 2023
    • Ağustos 2023
    • Temmuz 2023
    • Haziran 2023
    • Mayıs 2023
    • Nisan 2023
    • Mart 2023
    • Şubat 2023
    • Ocak 2023
    • Aralık 2022
    • Kasım 2022
    • Ekim 2022
    • Eylül 2022
    • Ağustos 2022
    • Temmuz 2022
    • Haziran 2022
    • Mayıs 2022
    • Nisan 2022
    • Mart 2022
    • Şubat 2022
    • Ocak 2022
    • Aralık 2021
    • Kasım 2021
    • Ekim 2021
    • Eylül 2021
    • Ağustos 2021
    • Temmuz 2021
    • Haziran 2021
    • Mayıs 2021
    • Nisan 2021
    • Mart 2021
    • Şubat 2021
    • Ocak 2021
    • Aralık 2020
    • Kasım 2020
    • Ekim 2020
    • Eylül 2020
    • Ağustos 2020
    • Temmuz 2020
    • Haziran 2020
    • Mayıs 2020
    • Nisan 2020
    • Mart 2020
    • Şubat 2020
    • Ocak 2020
    • Aralık 2019
    • Kasım 2019
    • Ekim 2019
    • Eylül 2019
    • Ağustos 2019
    • Temmuz 2019
    • Haziran 2019
    • Mayıs 2019
    • Nisan 2019
    • Mart 2019

    Categories

    • Asterisk2050
    • Bültenler
    • Çeviriler
    • D84 INTELLIGENCE
    • EN
    • Forum
    • Özetler
    • Podcast
    • Röportajlar
    • Uncategorized
    • Videolar
    • Yazılar
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    İçerik
    • Yazılar
    • Podcast
    • Forum
    • Röportajlar
    • Çeviriler
    • Özetler
    • Bültenler
    • D84 INTELLIGENCE
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    Sosyal Medya
    • Twitter
    • Facebook
    • Instagram
    • Youtube
    • LinkedIn
    • Apple Podcast
    • Spotify Podcast
    • Whatsapp Kanalı
    Kurumsal
    • Anasayfa
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • Yazarlar
    • İçerik Sağlayıcılar
    • Yayın İlkeleri ve Yazım Kuralları
    © 2025 DAKTİLO1984
    • KVKK Politikası
    • Çerez Politikası
    • Aydınlatma Metni
    • Açık Rıza Beyanı

    Arama kelimesini girin ve Enter'a tıklayın. İptal etmek için Esc'ye tıklayın.

    Çerezler

    Sitemizde mevzuata uygun şekilde çerez kullanılmaktadır.

    Fonksiyonel Her zaman aktif
    Sitenin çalışması için ihtiyaç duyulan çerezlerdir
    Preferences
    The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
    İstatistik
    Daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak için kullanılan çerezlerdir The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
    Pazarlama
    Size daha uygun içeriklerin iletilmesi için kullanılan çerezlerdir
    Seçenekleri yönet Hizmetleri yönetin {vendor_count} satıcılarını yönetin Bu amaçlar hakkında daha fazla bilgi edinin
    Seçenekler
    {title} {title} {title}