Daktilo 1984Daktilo 1984
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • E-Bültene Abone Ol
    Facebook Twitter Instagram Telegram
    Twitter Facebook YouTube Instagram WhatsApp
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Destek Ol Abone Ol
    • İZLE
      • Çavuşesku’nun Termometresi
      • Varsayılan Ekonomi
      • 2’li Görüş
      • İki Savaş Bir Yazar
      • Yakın Tarih
      • Mayhoş Muhabbetler
      • Tümünü Gör
    • OKU
      • Yazılar
      • Röportajlar
      • Çeviriler
      • Asterisk2050
      • Yazarlar
    • DİNLE
      • Çerçeve
      • Zedcast
      • Tuhaf Zamanların İzinde
      • SenSensizsin
      • Tümünü Gör
    • D84 FYI
      • Hariçten Gazel
      • Avrupa Gündemi
      • ABD Gündemi
      • Altüst
    • D84 INTELLIGENCE
      • Kitap Yorum
      • Göç Sorunu
      • Başkanlık Sistemi Projesi
      • Devlet Kapasitesi Liberteryenizmi
      • Herkes için Siyaset Bilimi
      • Yapay Zeka
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Anasayfa » Kitap Yorum: Mehmet Öz, Kanun-ı Kadimin Peşinde
    Yazılar

    Kitap Yorum: Mehmet Öz, Kanun-ı Kadimin Peşinde

    Birol Başkan4 Mayıs 20236 dk Okuma Süresi
    Paylaş
    Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp

    [voiserPlayer]

    I. Selim (h. 1512-1520) ve I. Süleyman (h. 1520-1566) dönemleri. Veya Osmanlı’nın muhteşem yüzyılının. Sonrası? Gelibolulu Mustafa Ali (ö.1600)’nin Nushatü’s-Selatin’inden Defterdar Sarı Mehmed Paşa (ö.1717)’nın Nesayihü’l Vüzera ve’l Umera’sına. Toplam 12 risale. Yazarları muhteşem yüzyılı takip eden bir buçuk asırı gözlemlemiş kişiler. Hepsi bi-la istisna bir şeylerin yanlış gittiğinin iddiasında. Haliyle gidişatı son derece olumsuz adlandırmışlar: “bozulma/çözülme”. 

    Dert bir değil ki, o Erzincan türküsünde dendiği gibi, hangisine yanalım? Peygamber soyundan gelme, seyyidlik ve şeriflik iddiasıyla vergiden kaçınmalar mı? Sikkenin ayarının bozulması mı? Sultanların devlet işleri ile ilgilenmeyi bırakması, haliyle de halkın dertlerini bilmemeleri mi?

    Daha niceleri. Mesela, sultanların etraflarında, onları gidişat hakkında bilgilendirecek, doğru tavsiyeler verecek, tecrübeli, işinin ehli insanların kalmaması. Azil ve atamalarda heva ve heveslerine göre hareket etmeleri. Veziriazamların devlet işlerini yürütürken tam istiklallerini kaybetmesi ve haliyle altındakiler tarafından çekinilen bir kişi olmaktan çıkması. Vezirlerin ve beylerin birbirine düşmesi, günübirlik menfaatlerinin ardına düşmeleri. Vezirlerin sayısının artması. Fiyat kontrolünde gösterilen lakaytlık. Devletin sırlarının korunmaması. İdarecilerin sık sık azli, haliyle, yaygın azil korkusu. Para ve mal hırsının, lüks tüketim ve gösteriş eğiliminin artması. Köylülerin köylerini terk etmeleri, büyük şehirlere yerleşmeleri veya büyük çiftlikler için çalışmaya başlamaları. Yeni silahların benimsenmesinde ihmalkar davranılması. Fethedilen yerlerin idaresinin eski idarecilere bırakılması. Kahvehane ve diğer bidatların yayılması. Veya daha genel bir sorun olarak şeriata tam riayet edilmemesi. Ulema zümresine karşı lakaytlığın, saygısızlığın, hatta zulmün artması.

    Ve hiç bitmek bilmeyen o sorun, çözüm üretilemeyen. Rüşvet. Öylesine yaygın ki. Veziriazamlar da alıyor, vezirler de, beylerbeyi de, sancak beyleri de. Neredeyse bütün devlet işlerinde. Abartı olmayacaksa devasa bir rüşvet imparatorluğu… Öyle ki vezirler “düşmandan rüşvet alarak kolayca ele geçirilebilecek yerlerin fethini türlü bahanelerle” engellemeye kadar vardırmış işi. Beylerbeyleri rüşvet alarak devlet arazilerini ecnebilere satar olmuş. Ulema zümresin arasında bile yaygınlaşmış. Rüşvetle defterdarlığa geçenler olmuş. Hatta okuma yazma bilmeyenler. Rüşvet vererek ulema zümresine dahil olabilmiş, sonrasında ise müftülük, kadılık, müderrislik kapmışlar. Seyyidlik ve şeriflik payeleri dahi rüşvetle Türkoğlu Türklere satılır olmuş.

    Rüşvet kadar iltimas da yaygın. Vezir oğulları babaları sayesinde beylerbeyliği gibi yüksek makamlara erişebilmişler. Ulema çocukları babaları sayesinde ulema zümresine girebilmişler(1). Yüksek seviye idarecilerle ilişkiler ulema atamalarında önemli olmuş, hakeza devlet arazilerinin tahsisinde de.

    Netice ise ehil olmayanların layık olmadıkları makamlara gelmeleri. En tepeden en tabana yayılan bir liyakatsizlik. Bir alt üst oluş. Ayakların baş olması. Aslında iltizam usulünün (makamların açık artırma ile yıllık satışı) yaygınlaşması temel sorun. Ve Osmanlı’nın yükseliş ve ihtişam dönemi temel kurumlarının bozuluşu. En başta tımar sisteminin. Devlete ait toprakları idari ve askeri amaçlarla tahsis eden sistemin(2). Bozuluş, arazilerin tahsisinde. Veya arazilerin “ekabir sepetine girmesi”nde. Ekabirle kasıt, imparatorluğun üst düzey idarecileri. Vezirler, beylerbeyleri, sancak beyleri, vesaire. Sepetine girmekten kasıt, arazilerin bu üst düzey idareciler ve o idarecilerin kendi adamları arasında paylaşılması. Daha vahimi, ekabir sepetine giren arazilerin zamanla şahsi mala dönüştürülmesi, sonrasında ise (müsadere edilmesi ihtimalini önlemek için olsa gerek… bb) vakf edilmeleri. Yine yükseliş ve ihtişam döneminin temel kurumlarından kapıkulluğu(3), bozulmadan kurtulamamış. Sayılarının artması. Devşirme olmayanların, Türklerin, Kürtlerin, Ermenilerin, Çingenelerin, Yörüklerin, Yahudilerin, dinsizlerin, mezhepsizlerin kapıkulluğuna girişi.

    Her iki kurum nihayetinde liyakatsizlik sorunu ile malül. Zira devlet arazilerinin rüşvetle, iltimasla veya başka türlü tahsisi elbette layık olmayanlara tahsisi demek. Liyakatsizliğin kaynakları ise muhtelif. Yeterince dindar olmamak, eğitimsiz olmak, vesaire. Ancak daha zımni başka bir bakış açısı da etken sanki. Bu bakış açısına göre toplum farklı tabakalardan müteşekkil: asker, ulema, tüccar ve esnaf, köylü, vesaire. İdeal toplum düzeni her tabakanın yerli yerinde kalması ile mümkün. Kişilerin içinde doğdukları ve ait oldukları tabakayı terk etmemeleri ile. Asker sadece askerlik yapmalı. Ulema da ulemalık. Ticaretle uğraşmamalı, tarımla da. Aynı şekilde tüccarlar sadece ticaretle, esnaf esnaflıkla, köylü tarımla. Tabakalar arası geçiş ise ideal toplumsal düzenin altının oyulması demek. Zira toplumsal tabakalar bir vücudun organları gibi. Her birinin ifa etmesi gereken yükleri var. Her hangi birinin ifa edilmemesi bütün vücut için sorun.

    Sorunların tespitinde, ve elbette önerilen çözümler de, arkaplanda başka ve daha güçlü bir bakış açısı, fikir daha aktif. İdeal toplumsal düzeni de o fikirden mülhem. Meşhur daire-i adalet fikri. Kınalızade Ali Efendi’nin Ahlak-ı Alai’sinde formüle edildiği haliyle şu:

    “Adldir mucib-i salah-ı cihan; cihan bir bağdır dıvarı devlet; devletin nazımı şeriattır; şeriata haris olamaz illa melik; melik zapteylemez illa leşker; leşleri Cem’ edemez illa mal; malı Cem’ eyleyen reayadır; reayayı kul eder padişah-ı aleme adl.”

    Veya, daha güncel bir dilde ifadesiyle: “Hükümdar askersiz kuvvet sahibi olamaz; parasız asker olmaz; tebanın refahı olmadan para olmaz ve adalet olmadan halk müreffeh olamaz.”

    İşte Osmanlı’nın muhteşem yüzyılının sonrası…

    *          *          *

    Anmamak olmazdı. I. Süleyman 1534 yılında Bağdat’ı fethettiğinde Fuzuli kendisine övgüler düzer. Neler der neler…

    Sarsar-ı kahr-ı cihan-sûzından âgâh olalı
    Açmaz oldı büstân-ı fitne-i eşrâr gül

    .

    Şah-ı dîn Sultân Süleymân-ı sa‘adet-mend kim
    Kesb ider hulk-ı hoşından nüzhet-i etvâr gül

    .

    Olmag içün mutrib-i bezmi dutup bir dâ’ire
    Öğrenür her şubh bülbülden fen-i edvar gül

    .

    Kurtulur feth itdügi kişver belâ-yı fitneden
    Kim açıldukda tikenden aynlur nâ-çâr gül

    Vesaire, vesaire…

    Eh bu övgüler karşılıksız kalmaz. Vakıf gelirlerinden günde dokuz akça almaya hak kazanır şair. Ancak bu maaşın tahsilinde sorun yaşamış olsa gerek ki o meşhur Şikayetname’sini kaleme alır.

    “Selam virdüm rüşvet degüldür diyü almadılar.
    Hükm gösterdüm faidesüz diyü mültefit olmadılar.
    Egerçi zahirde suret-i itaat gösterdiler amma zebân-ı hâl ile cemî’i su’alime cevab virdiler.
    Didüm:
    — Yâ eyyühe’l ashâb bu ne fi’l-i hatâ ve ne çîn-i ebrûdur.
    Didiler:
    — Muttasıl bizüm adetimüz budur.
    Didüm:
    — Benüm ri’âyetümi vâcib görmişler ve bana berât-ı tekâ’üd virmişler ki evkâfdan hemişe behrmend olam ve padişaha ferâgatla du’a kılam.
    Didiler:
    — Ey miskin senün mezâlimine girmişler ve sermaye-i tereddüd virmişler ki müdâm fa’idesiz cidâl edesin ve nâ-mübârek yüzleri görüp nâmülâyim sözler işidesin.
    Didüm:
    — Berâtımun mazmunı ne içün suret bulmaz.
    Didiler:
    — Zevâ’iddür husûli mümkin olmaz.
    Didüm:
    — Böyle evkaf zevayidsiz olur mı?
    Didiler
    — Zarûrîyât-ı asitâneden kalursa bizden kalur mı?
    Didüm:
    — Vakf malın ziyade tasarruf itmek vebaldür.
    Didiler:
    — Akçemiz ile satın almışuz bize helaldür.
    Didüm
    — Hisâb alsalar bu sülûkunuzun fesâdı bulunur.
    Didiler:
    — Bu hisâb kıyametde alınur.
    Didüm:
    — Dünyâda dahî hisâb olur haberin işitmişsinüz.
    Didiler:
    — Andan dahi bâkimüz yokdur kâtipleri razı itmişüz.
    Gördüm ki sualime cevâbdan gayrı nesne virmezler ve bu berâtile hâcetüm revâ kılmağın görmezler, nâ-çâr terk-i mücadele kıldum ve me’yûs u mahrum gûşe-i ‘uzletimde çekildüm.”(4)

    Notlar

    (1) Beşik ulemalığı kavramının varlığı bile çok şey söylemez mi?
    (2) Kitapta tımar sistemin ile alakalı tatmin edici bir tanıtım yapılmamış. Konu üzerine detaylı ve erişebilir bir tartışma için, bakınız Halil İnalcık, Tımar, Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi.
    (3) Kitapta kapıkulluğu ile alakalı tatmin edici bir tanıtım yapılmamış. Konu üzerine detaylı ve erişebilir bir tartışma için, bakınız Abdülkadir Özcan, Devşirme, Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi.
    (4) Fuzuli’den Şikayetname: https://www.nukteler.com/fuzuliden-sikayetname/

    Mehmet Öz, Kanun-ı Kadimin Peşinde: Osmanlı’da “Çözülme” ve Gelenekçi Yorumcuları, 8. Baskı, Dergah Yayınları, 2019.

    Fotoğraf: Turgay Koca

    Kitap Kitap Yorum L1
    Paylaş Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp
    Önceki İçerikBir Maskenin Düşüşü: Siyaset Üstü SİHA’lar
    Sonraki İçerik İktidar Sosyal Medya ve “Dark Web” ile Seçimleri Manipüle Edebilir mi?

    Diğer İçerikler

    Yazılar

    Yatırım mı Sömürü mü?: ABD ve Ukrayna Arasında Tartışmalı Maden Anlaşması

    14 Mayıs 2025 Cem Özen
    Yazılar

    Abdülhamid ve Sherlock Holmes

    12 Mayıs 2025 Umut Dağıstan
    Yazılar

    Savaşların Kazananı Olur Mu?

    7 Mayıs 2025 Oytun Meçik

    Yorumlar kapalı.

    Güncel İçerikler

    Yatırım mı Sömürü mü?: ABD ve Ukrayna Arasında Tartışmalı Maden Anlaşması

    14 Mayıs 2025 Yazılar Cem Özen

    Dünya Gündemi: Trump’ın Körfez Turu, ABD-Çin Ticaret Savaşlarında Geçici Ateşkes

    13 Mayıs 2025 Bültenler Bahadır Çelebi

    Abdülhamid ve Sherlock Holmes

    12 Mayıs 2025 Yazılar Umut Dağıstan

    ABD Gündemi: Trump’ın İlk 100 Günü, Sol Muhalefet Meydanlarda, Kamuda Tasfiyeler, Mineral Anlaşması

    10 Mayıs 2025 Bültenler Emrullah Özdemir

    E-Bültene Abone Olun

    Güncel içeriklerden ilk siz haberdar olun




    Archives

    • Mayıs 2025
    • Nisan 2025
    • Mart 2025
    • Şubat 2025
    • Ocak 2025
    • Aralık 2024
    • Kasım 2024
    • Ekim 2024
    • Eylül 2024
    • Ağustos 2024
    • Temmuz 2024
    • Haziran 2024
    • Mayıs 2024
    • Nisan 2024
    • Mart 2024
    • Şubat 2024
    • Ocak 2024
    • Aralık 2023
    • Kasım 2023
    • Ekim 2023
    • Eylül 2023
    • Ağustos 2023
    • Temmuz 2023
    • Haziran 2023
    • Mayıs 2023
    • Nisan 2023
    • Mart 2023
    • Şubat 2023
    • Ocak 2023
    • Aralık 2022
    • Kasım 2022
    • Ekim 2022
    • Eylül 2022
    • Ağustos 2022
    • Temmuz 2022
    • Haziran 2022
    • Mayıs 2022
    • Nisan 2022
    • Mart 2022
    • Şubat 2022
    • Ocak 2022
    • Aralık 2021
    • Kasım 2021
    • Ekim 2021
    • Eylül 2021
    • Ağustos 2021
    • Temmuz 2021
    • Haziran 2021
    • Mayıs 2021
    • Nisan 2021
    • Mart 2021
    • Şubat 2021
    • Ocak 2021
    • Aralık 2020
    • Kasım 2020
    • Ekim 2020
    • Eylül 2020
    • Ağustos 2020
    • Temmuz 2020
    • Haziran 2020
    • Mayıs 2020
    • Nisan 2020
    • Mart 2020
    • Şubat 2020
    • Ocak 2020
    • Aralık 2019
    • Kasım 2019
    • Ekim 2019
    • Eylül 2019
    • Ağustos 2019
    • Temmuz 2019
    • Haziran 2019
    • Mayıs 2019
    • Nisan 2019
    • Mart 2019

    Categories

    • Asterisk2050
    • Bültenler
    • Çeviriler
    • D84 INTELLIGENCE
    • EN
    • Forum
    • Özetler
    • Podcast
    • Röportajlar
    • Uncategorized
    • Videolar
    • Yazılar
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    İçerik
    • Yazılar
    • Podcast
    • Forum
    • Röportajlar
    • Çeviriler
    • Özetler
    • Bültenler
    • D84 INTELLIGENCE
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    Sosyal Medya
    • Twitter
    • Facebook
    • Instagram
    • Youtube
    • LinkedIn
    • Apple Podcast
    • Spotify Podcast
    • Whatsapp Kanalı
    Kurumsal
    • Anasayfa
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • Yazarlar
    • İçerik Sağlayıcılar
    • Yayın İlkeleri ve Yazım Kuralları
    © 2025 DAKTİLO1984
    • KVKK Politikası
    • Çerez Politikası
    • Aydınlatma Metni
    • Açık Rıza Beyanı

    Arama kelimesini girin ve Enter'a tıklayın. İptal etmek için Esc'ye tıklayın.

    Çerezler

    Sitemizde mevzuata uygun şekilde çerez kullanılmaktadır.

    Fonksiyonel Her zaman aktif
    Sitenin çalışması için ihtiyaç duyulan çerezlerdir
    Preferences
    The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
    İstatistik
    Daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak için kullanılan çerezlerdir The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
    Pazarlama
    Size daha uygun içeriklerin iletilmesi için kullanılan çerezlerdir
    Seçenekleri yönet Hizmetleri yönetin {vendor_count} satıcılarını yönetin Bu amaçlar hakkında daha fazla bilgi edinin
    Seçenekler
    {title} {title} {title}