Daktilo 1984Daktilo 1984
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • E-Bültene Abone Ol
    Facebook Twitter Instagram Telegram
    Twitter Facebook YouTube Instagram WhatsApp
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Destek Ol Abone Ol
    • İZLE
      • Çavuşesku’nun Termometresi
      • Varsayılan Ekonomi
      • 2’li Görüş
      • İki Savaş Bir Yazar
      • Yakın Tarih
      • Mayhoş Muhabbetler
      • Tümünü Gör
    • OKU
      • Yazılar
      • Röportajlar
      • Çeviriler
      • Asterisk2050
      • Yazarlar
    • DİNLE
      • Çerçeve
      • Zedcast
      • Tuhaf Zamanların İzinde
      • SenSensizsin
      • Tümünü Gör
    • D84 FYI
      • Hariçten Gazel
      • Avrupa Gündemi
      • ABD Gündemi
      • Altüst
    • D84 INTELLIGENCE
      • Kitap Yorum
      • Göç Sorunu
      • Başkanlık Sistemi Projesi
      • Devlet Kapasitesi Liberteryenizmi
      • Herkes için Siyaset Bilimi
      • Yapay Zeka
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Anasayfa » Endonezya-Körfez İlişkileri: Karşılıklı Ziyaretler
    Yazılar

    Endonezya-Körfez İlişkileri: Karşılıklı Ziyaretler

    Eyüp Ersoy1 Ağustos 20226 dk Okuma Süresi
    Paylaş
    Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp

    [voiserPlayer]

    Asya jeopolitiğinde ağırlığını artırmak isteyen bölgedeki birçok devlet gibi Endonezya da dış politikasında küresel bir diplomatik açılım çabası sergiliyor. Bu çerçevede Jakarta hükümeti, Orta Doğu ülkeleri ile çok boyutlu ve sürdürülebilir ilişkiler geliştirmeye yönelik politikalar takip ediyor. Bu yaklaşımın temelinde ise öncelikli olarak ekonomik kaygılar yatıyor.

    Halihazırda 300 milyona yaklaşan nüfusu ile dünyanın 16. büyük ekonomisi olan Endonezya, ekonomik kalkınmasının geleceği açısından Körfez ülkeleri ile arasındaki ticari ve mali münasebetlere giderek daha fazla önem atfediyor. 2022 yılı G20 dönem başkanlığı da yapan Endonezya hükümetinin bölgeye yönelik ilgisi ve bu ilginin bölge ülkelerinde de karşılık bulması, son dönemdeki karşılıklı ziyaretlerde kendisi gösteriyor.

    İlk olarak, Endonezya Cumhurbaşkanı Joko Widodo, 1 Temmuz’da Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) resmi bir ziyaret gerçekleştirdi. Bu ziyaret, 2014 yılında göreve gelmesinden sonra, Joko Widodo’nun bu ülkeye gerçekleştirdiği üçüncü ziyaret. İki ülke arasındaki ilişkiler, ancak Soğuk Savaş’ın bitmesi ile gerçek anlamda diplomatik bir zemine oturabildi. Endonezya’daki BAE büyükelçiliği 1991 yılında açıldı. Münasebetlerin belirli bir ivme kazanması ise son dönemdeki üst düzey ziyaretlerin bir neticesi.

    Widodo’nun 2015 yılındaki ziyaretini, Muhammed bin Zayid el-Nahyan’ın 2019 yılındaki ziyareti takip etti. 2021 Kasım’ında Widodo Abu Dabi’yi bir kez daha ziyaret etti. Bu ziyaret Endonezya cumhurbaşkanının küresel pandemi sonrası bir yabancı ülkeye gerçekleştirdiği ilk ziyaret olarak dikkat çekiciydi.

    İki ülke arasındaki ticari ilişkilerin istikrarlı bir seyir izleyememesi, Widodo’nun son ziyaretinin arkasındaki önemli sebeplerden biri. 2003 yılında Endonezya’nın Abu Dabi büyükelçiliğinde bir ticaret teşvik ofisi açıldı. 2010 yılında ise buna ek olarak bir yatırım teşvik ofisi de faaliyete başladı. Buna rağmen iki ülke arasındaki ticari münasebetler dalgalı bir görünüm sergiliyor.

    Endonezya’nın BAE’ye ihracatı 2003 yılından sonra kayda değer bir gelişme gösterdi ve 2014 yılında 2.5 milyar dolar ile en yüksek seviyesine erişti. Ne var ki bu tarihten itibaren Endonezya’nın ihracatı 2021 yılına gelinceye dek düzenli bir şekilde azaldı. Yine de halihazırda BAE, Endonezya’nın Orta Doğu ülkeleri içerisinde en fazla ihracat gerçekleştirdiği ülke durumunda. Ülkenin BAE’den ithalatı ise 2010 yılından sonra düzenli bir şekilde artıyor. Bu durum Endonezya lehine olan ikili ticaret dengesini, Endonezya aleyhine çevirmiş bulunuyor. İki ülke arasındaki ticaret hacmi 2021 yılında 4 milyar dolar civarında gerçekleşti.

    Endonezya Cumhurbaşkanının Abu Dabi ziyaretine ülkenin önde gelen iş insanları ve yatırımcıları ile bir toplantı yaparak başlaması, ziyaretteki ekonomik saiklerin önemini gösteriyor. Bu toplantının ardından Widodo, BAE Devlet Başkanı Muhammed bin Zayid el-Nahyan ile bir görüşme gerçekleştirdi. Toplantıya, Endonezya dış işleri, ticaret ve savunma bakanları da iştirak ettiler. Bu görüşmenin akabinde, savunma, eğitim ve sağlık alanlarında çok sayıda mutabakat muhtırası imzalandı. Hiç şüphesiz iki ülke arasında imzalanan anlaşmalar içerisinde en önemlisi Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması (KEOA) adı verilen serbest ticaret anlaşması oldu.

    İki ülke arasındaki ticareti kolaylaştırmaya matuf Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması, Endonezya’nın Orta Doğu ülkeleri ile imzaladığı ilk serbest ticaret anlaşması. Bu durum Endonezya hükümetinin bu ülke ile arasındaki ticari münasebetlere verdiği önemin bir göstergesi. BAE açısından ise Şubat ayında Hindistan ile imzalanan ve Mayıs ayında yürürlüğe giren serbest ticaret anlaşmasından sonra Endonezya ile imzalanan bu anlaşma, Asya’da ticari ilişkilerini çeşitlendirme çabalarındaki ciddiyete işaret ediyor. Abu Dabi yönetimi halihazırda, Güney Kore ile de benzer bir anlaşmanın müzakerelerini yürütüyor.

    Ziyaret esnasında BAE’nin devlet ihracat kredi ajansı ile kamuya ait bir Endonezyalı sigorta şirketi arasında Endonezya KOBİ’lerine fon sağlanması konusunda da bir anlaşma imzalandı. Bu durum Endonezya hükümetinin BAE ile yatırım ilişkilerini geliştirme çabalarının son örneği. Son beş yılda, Körfez ülkelerinden ASEAN ülkelerine yapılan yabancı sermaye yatırımlarının %74’lük kısmı BAE kaynaklı gerçekleşmiş bulunuyor. Endonezya, Abu Dabi merkezli yabancı sermaye yatırımları içerisindeki payını artırma gayretinde. Bu minvalde, 2020 Kasım’ında tesis edilen Endonezya ulusal varlık fonuna, 2021 Mart’ında BAE hükümetinin 10 milyar dolarlık bir yatırım yapacağını açıklaması, son dönemdeki en ciddi gelişme oldu.

    Endonezya devlet başkanının BAE ziyaretinden altı gün sonra Suudi Arabistan Dış İşleri Bakanı Faysal bin Ferhan, Jakarta’ya resmi bir ziyaret gerçekleştirdi. Endonezya ile Suudi Arabistan ilişkileri son dönemde inişli çıkışlı bir seyir izliyor. Joko Widodo’nun 2015 yılındaki Riyad ziyaretinden sonra, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz’in 2017 yılındaki dokuz günlük Endonezya ziyareti, ikili ilişkilerde belirli bir canlanmayı beraberinde getirmişti. 2018 yılında da Suudi Dış İşleri Bakanı Adil bin Ahmed el-Cubeyr, Jakarta’yı ziyaret etti. Bu ziyaretler Suudi tarafın Endonezya ile ilişkileri geliştirme noktasında daha istekli olduğuna işaret ediyor.

    İkili ilişkilerdeki en ciddi sorun alanını, Suudi Arabistan’daki Endonezyalı işçilerin maruz kaldıkları muameleler teşkil ediyor. 2011 yılında Endonezyalı bir kadın hizmetçinin Suudi Arabistan’da idam edilmesinden sonra Endonezya hükümeti, 2015 yılına kadar vatandaşlarının Suudi Arabistan’a çalışma amacıyla gitmesini yasaklamıştı. Sorun, 2018 yılında imzalanan yeni bir anlaşma ile kısmen bir çözüme kavuştu. Ancak Mart ayında iki Endonezya vatandaşı daha Suudi Arabistan’da idam edildi. Suudi Arabistan’daki sayıları 600.000’i aşan Endonezya vatandaşlarının haklarının korunması ve kötü muameleye maruz kalmamaları, Jakarta yönetiminin üzerinde hassasiyetle durmaya devam ettiği bir konu.

    Bununla beraber her iki ülke yönetimi de ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi konusunda hemfikir. 2021 yılında ikili ticaret hacmi 5.5 milyar dolara yükseldi. İkili ticarette Endonezya aleyhine giderek artan bir ticaret açığı göze çarpıyor. Bu durumun temel sebebi, Endonezya’nın Suudi Arabistan’dan ithal ettiği petrol ve petrol ürünleri. 2021 yılında, Endonezya’nın bu ülkeden yaptığı 4 milyar dolar civarındaki ithalatın 3.2 milyar dolarlık kısmını petrol ve petrol ürünleri oluşturdu.

    Suudi Arabistan, Endonezya’nın Orta Doğu ülkeleri arasında en fazla ithalat gerçekleştirdiği ülke olarak göze çarpıyor. Endonezya hükümeti, Suudi Arabistan ile ticari ilişkilere ilaveten yatırım ilişkilerini ilerletmek istiyor. Kral Selman’ın 2017 yılındaki ziyareti esnasında iki ülke arasında çok sayıda yatırım anlaşması da imzalanmıştı. Bu anlaşmaların içerisinde iki ülke devlet petrol şirketleri arasında imzalanan ve Java adasında bir petrol rafinerisi tesis edilmesine yönelik 6 milyar dolarlık ortak yatırım anlaşması en dikkat çekici olanıydı.

    Suudi Dış İşleri Bakanı Faysal bin Ferhan, 7 Temmuz’daki ziyareti esnasında hem Endonezyalı meslektaşı Retno Marsudi ile hem de Cumhurbaşkanı Joko Widodo ile ayrı ayrı görüşmeler gerçekleştirdi. Ziyaretten üç gün önce Suudi yönetiminin Endonezya vatandaşlarına yönelik seyahat yasağını kaldırması, Endonezyalı yetkililerin altını çizdiği bir husus oldu. İki ülke arasındaki ekonomik ortaklığın sağlamlaştırılması, siyasi ve iktisadi iş birliğinin yoğunlaştırılması ile bölgesel ve küresel meselelerde koordinasyonun geliştirilmesi, görüşmelerin gündemini teşkil etti. Suudi dış işleri bakanının ziyareti Riyad yönetiminin, Güney Doğu Asya’nın en büyük ekonomisi ile münasebetlerini istikrarlı bir zemine oturtma niyetinin son örneğini oluşturdu.

    Endonezya yönetimi dış politikasında küresel bir açılım sergiliyor. Devlet Başkanı Joko Widodo’nun BAE ziyaretinden önce Ukrayna ve Rusya’yı ziyaret etmesi, bu açılımın bir göstergesi. Bu açılım stratejisinin bir boyutunu da küresel ekonomik ilişkilerin çeşitlendirilmesi teşkil ediyor. Jakarta yönetimi açısından Körfez ülkeleri ile geliştireceği ticari ve mali iş birlikleri, ekonomik kalkınmasının istikralı ve sürdürülebilir bir şekilde devam etmesi noktasında önem verilen bir husus. Endonezya’nın Körfez’e yönelik artan ilgisi, Körfez ülkelerinde de bir karşılık bulmuş görünüyor. Karşılıklı ziyaretler ile gelişen Endonezya-Körfez ilişkileri, Asya jeopolitiğinde yakından takip edilmesi gereken bir konu.

    Fotoğraf: Killian Pham 

    Dünya Ekonomi Siyaset
    Paylaş Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp
    Önceki İçerikTürkiye Ekonomisi: İş Dünyasından Ekonomi Yönetimine Eleştiri
    Sonraki İçerik Kaç Cumhurbaşkanı Adayı Çıkacak? | Çavuşesku’nun Termometresi | #118

    Diğer İçerikler

    Videolar

    Parlamenter Sistem Nasıl Geri Gelecek? | Çavuşesku’nun Termometresi #252

    8 Mayıs 2025 Melis Konakçı, İlkan Dalkuç ve Burak Bilgehan Özpek
    D84 INTELLIGENCE

    Turkey and Israel: Intense Geopolitical Rivalry from the Mediterranean to Central Asia

    8 Mayıs 2025 Reza Talebi
    Yazılar

    Savaşların Kazananı Olur Mu?

    7 Mayıs 2025 Oytun Meçik

    Yorumlar kapalı.

    Güncel İçerikler

    Turkey and Israel: Intense Geopolitical Rivalry from the Mediterranean to Central Asia

    8 Mayıs 2025 D84 INTELLIGENCE Reza Talebi

    Savaşların Kazananı Olur Mu?

    7 Mayıs 2025 Yazılar Oytun Meçik

    Dünya Gündemi: İsrail Gazze’yi Kalıcı Şekilde İşgale Hazırlanıyor

    6 Mayıs 2025 Bültenler Bahadır Çelebi

    Türkiye’de Serbest Gazeteciliğin Geleceği: Zorluklar ve Çözüm Yolları

    3 Mayıs 2025 Yazılar Gökhan Korkmaz

    E-Bültene Abone Olun

    Güncel içeriklerden ilk siz haberdar olun




    Archives

    • Mayıs 2025
    • Nisan 2025
    • Mart 2025
    • Şubat 2025
    • Ocak 2025
    • Aralık 2024
    • Kasım 2024
    • Ekim 2024
    • Eylül 2024
    • Ağustos 2024
    • Temmuz 2024
    • Haziran 2024
    • Mayıs 2024
    • Nisan 2024
    • Mart 2024
    • Şubat 2024
    • Ocak 2024
    • Aralık 2023
    • Kasım 2023
    • Ekim 2023
    • Eylül 2023
    • Ağustos 2023
    • Temmuz 2023
    • Haziran 2023
    • Mayıs 2023
    • Nisan 2023
    • Mart 2023
    • Şubat 2023
    • Ocak 2023
    • Aralık 2022
    • Kasım 2022
    • Ekim 2022
    • Eylül 2022
    • Ağustos 2022
    • Temmuz 2022
    • Haziran 2022
    • Mayıs 2022
    • Nisan 2022
    • Mart 2022
    • Şubat 2022
    • Ocak 2022
    • Aralık 2021
    • Kasım 2021
    • Ekim 2021
    • Eylül 2021
    • Ağustos 2021
    • Temmuz 2021
    • Haziran 2021
    • Mayıs 2021
    • Nisan 2021
    • Mart 2021
    • Şubat 2021
    • Ocak 2021
    • Aralık 2020
    • Kasım 2020
    • Ekim 2020
    • Eylül 2020
    • Ağustos 2020
    • Temmuz 2020
    • Haziran 2020
    • Mayıs 2020
    • Nisan 2020
    • Mart 2020
    • Şubat 2020
    • Ocak 2020
    • Aralık 2019
    • Kasım 2019
    • Ekim 2019
    • Eylül 2019
    • Ağustos 2019
    • Temmuz 2019
    • Haziran 2019
    • Mayıs 2019
    • Nisan 2019
    • Mart 2019

    Categories

    • Asterisk2050
    • Bültenler
    • Çeviriler
    • D84 INTELLIGENCE
    • EN
    • Forum
    • Özetler
    • Podcast
    • Röportajlar
    • Uncategorized
    • Videolar
    • Yazılar
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    İçerik
    • Yazılar
    • Podcast
    • Forum
    • Röportajlar
    • Çeviriler
    • Özetler
    • Bültenler
    • D84 INTELLIGENCE
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    Sosyal Medya
    • Twitter
    • Facebook
    • Instagram
    • Youtube
    • LinkedIn
    • Apple Podcast
    • Spotify Podcast
    • Whatsapp Kanalı
    Kurumsal
    • Anasayfa
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • Yazarlar
    • İçerik Sağlayıcılar
    • Yayın İlkeleri ve Yazım Kuralları
    © 2025 DAKTİLO1984
    • KVKK Politikası
    • Çerez Politikası
    • Aydınlatma Metni
    • Açık Rıza Beyanı

    Arama kelimesini girin ve Enter'a tıklayın. İptal etmek için Esc'ye tıklayın.

    Çerezler

    Sitemizde mevzuata uygun şekilde çerez kullanılmaktadır.

    Fonksiyonel Her zaman aktif
    Sitenin çalışması için ihtiyaç duyulan çerezlerdir
    Preferences
    The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
    İstatistik
    Daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak için kullanılan çerezlerdir The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
    Pazarlama
    Size daha uygun içeriklerin iletilmesi için kullanılan çerezlerdir
    Seçenekleri yönet Hizmetleri yönetin {vendor_count} satıcılarını yönetin Bu amaçlar hakkında daha fazla bilgi edinin
    Seçenekler
    {title} {title} {title}