Tarihsel olarak boykot, toplumda adalet ve değişim aramanın güçlü bir yolu olmuştur. Toplumlar, daha geniş toplumsal muhalefet gösteren kolektif tepkiler…
Tarih
Turgut Özal tam 32 yıl önce, 17 Nisan 1993’de vefat etti. 1993’te mevcut vatandaşlarımızın yarısı henüz doğmamıştı. Nüfusumuz sadece 57…
Yazının ilk kısmında da değindiğim gibi Harari, kitabında bilgiyi sadece gerçekliğin bir temsili olarak değil, insan topluluklarının işleyişinde ve tarihsel…
Önceki yazımda, emperyalizmin en azından doğrudan Britanya Sanayi Devrimi’nde belirleyici bir rol oynamadığını görmüştük. Peki sömürgeciliğin Sanayi Devrimi’ne dolaylı bir…
Britanya ve daha genel olarak Batı Avrupa’da Sanayi Devrimi’nin gerçekleşmesinin ardındaki faktörleri ele alan yazında, emperyalizmin önemini vurgulayan çalışmalar çok…
Politik olarak bir kuşağı oluşturmak, aynı sorulara cevap aramaktan geçiyor. Bir zamanlar aynı soruların peşine düşerek politik bir mücadelenin emektarı…
Daktilo1984 Özel yayınında Burak Bilgehan Özpek ve Bahadır Çelebi, D84 Yayınları’nın son kitabı Özgürlük: Yoksulluğun Panzehiri üzerine konuşuyorlar. Refaha giden…
Yerden Yüksek’in yeni bölümünde Bahadır Çelebi ve konuğu Prof. Dr. Doğan Gürpınar, Gürpınar’ın son kitabı “Türk’ün Bıyıklı Tarihi” üzerine konuşuyorlar.…
Osmanlı’dan Günümüze Muhtarlık Kurumunun Evrimi Muhtarlık kurumu, Osmanlı İmparatorluğu döneminde mahalle düzeyinde yönetim ihtiyacından doğmuş köklü bir yerel yönetim geleneğidir.…
Yazar: Timothy W. Ryback Yazının orijinaline bu linkten ulaşabilirsiniz. Hitler, anayasayı mahvetmek için anayasanın kendisini nasıl kullandı? Doksan iki yıl…