14 Aralık 2024 Cumartesi günü Daktilo1984 tarafından düzenlenen Sağduyu Buluşmaları isimli yuvarlak masa toplantısına katıldım ve toplantının moderasyonunu ben üstlendim.…
Tarih
Goethe ilk basımı 1787’de yapılan Genç Werther’in Acıları romanında, ana kahramanını içinden bir türlü çıkamadığı bir aşk üçgenine hapseder. Genç…
Türkiye Cumhuriyeti, emperyalizme karşı verilen uzun mücadelenin sonunda kuruldu. Dönemin başat gücü İngiliz İmparatorluğu’ydu. Fransız, İtalyan, Yunan gibi birçok farklı…
1894’ün sonbaharında Paris’teki Alman Askeri Ataşesinin çöp kutusunda Fransız ordusuna ait bilgiler içeren notlar bulunur. Hemen ardından Fransız ordusunda görevli…
Platon, Theaitetos diyaloğunda Sokrates’in ağzından filozoflardan bahsederken onların büyük işlerle uğraşmaktan dünyevi meselelerle hiç ilgilenmediklerini anlatır. Sonra Thales örneğini verir.…
Antik Yunan’dan bu yana sorulan ideal yönetimin, toplumun ve/veya devletin nasıl olması gerektiğine dair süregiden merakın 17. yüzyıl sonlarından itibaren…
Cemil Meriç’in Mağaradakiler isimli kitabı iki ana bölümden oluşur. İkinci bölüm kitaba da adını veren Mağaradakiler iken, Mağaranın Dışı adlı…
Karl Mannheim, ilk yayım tarihi 1929 olan eserinde muhafazakârlığı konumlandırırken onun yörüngesini, “liberalizmin yolunu tereddütlü şekilde takip etmek” ile çerçeveliyordu.[1]…
Önceki yazımda, Allen’ın yüksek ücretler hipotezini kısaca özetlemeye çalışmıştım. Allen’ın tezi kısaca, 18. Yüzyıl Britanya’sının yüksek ücretlere sahip olmasının bir…
Besim Dellaloğlu, Modernleşmenin Zihniyet Dünyası adlı kitabında Ahmet Hamdi Tanpınar’ı Türkiye modernleşmesinin merkezine yerleştirir. Daha da ileri gidelim; Tanpınar, tüm…