Yerden Yüksek’in yeni bölümünde Bahadır Çelebi ve konuğu Prof. Dr. Doğan Gürpınar, Gürpınar’ın son kitabı “Türk’ün Bıyıklı Tarihi” üzerine konuşuyorlar.…
Tarih
Osmanlı’dan Günümüze Muhtarlık Kurumunun Evrimi Muhtarlık kurumu, Osmanlı İmparatorluğu döneminde mahalle düzeyinde yönetim ihtiyacından doğmuş köklü bir yerel yönetim geleneğidir.…
Yazar: Timothy W. Ryback Yazının orijinaline bu linkten ulaşabilirsiniz. Hitler, anayasayı mahvetmek için anayasanın kendisini nasıl kullandı? Doksan iki yıl…
Tarih boyunca, içinde bulundukları dönemin büyük uygarlıkları veya devletleri arasında gerek evrensel gerekse yerel çapta çok sayıda hegemonya mücadelesi yaşandı.…
14 Aralık 2024 Cumartesi günü Daktilo1984 tarafından düzenlenen Sağduyu Buluşmaları isimli yuvarlak masa toplantısına katıldım ve toplantının moderasyonunu ben üstlendim.…
Goethe ilk basımı 1787’de yapılan Genç Werther’in Acıları romanında, ana kahramanını içinden bir türlü çıkamadığı bir aşk üçgenine hapseder. Genç…
Türkiye Cumhuriyeti, emperyalizme karşı verilen uzun mücadelenin sonunda kuruldu. Dönemin başat gücü İngiliz İmparatorluğu’ydu. Fransız, İtalyan, Yunan gibi birçok farklı…
1894’ün sonbaharında Paris’teki Alman Askeri Ataşesinin çöp kutusunda Fransız ordusuna ait bilgiler içeren notlar bulunur. Hemen ardından Fransız ordusunda görevli…
Platon, Theaitetos diyaloğunda Sokrates’in ağzından filozoflardan bahsederken onların büyük işlerle uğraşmaktan dünyevi meselelerle hiç ilgilenmediklerini anlatır. Sonra Thales örneğini verir.…
Antik Yunan’dan bu yana sorulan ideal yönetimin, toplumun ve/veya devletin nasıl olması gerektiğine dair süregiden merakın 17. yüzyıl sonlarından itibaren…