Eflatun’un Euthyphro’suna bakalım. Dindarlık ne? sorusuna cevap aradığı. Bizi ilgilendirdiği kadarıyla elbette. Kısaca. Sorar Sokrates, “Söyle, sence dindarlık nedir?” Euthyphro…
Felsefe
Daktilo1984 Özel yayınında Burak Bilgehan Özpek ve Bahadır Çelebi, D84 Yayınları’nın son kitabı Özgürlük: Yoksulluğun Panzehiri üzerine konuşuyorlar. Refaha giden…
Yunan mitolojisi, bir çeşit çoğulculuğa sahiptir. Bu, diğerlerinde var olan birbirine zıt şeylerden oluşan, yani zevk ya da acıdan oluşan…
Tarih boyunca, içinde bulundukları dönemin büyük uygarlıkları veya devletleri arasında gerek evrensel gerekse yerel çapta çok sayıda hegemonya mücadelesi yaşandı.…
Goethe ilk basımı 1787’de yapılan Genç Werther’in Acıları romanında, ana kahramanını içinden bir türlü çıkamadığı bir aşk üçgenine hapseder. Genç…
Elias Canetti kitabın bir yerinde “yaşlılar ölürken gençler, babalar ölürken oğullar hayatta kalır” diyor. Ölümü bu kadar kibarlaştırıp anlatabilmek büyük…
Giriş Objektivist felsefe, 20. yüzyılın en önemli düşünürlerinden Ayn Rand tarafından geliştirilmiş ve bireycilik, akıl, bencillik ve üretkenlik gibi kavramlar…
Free speech is one of the most fundamental freedoms in democratic societies. In the United States, the First Amendment guarantees…
Platon, Theaitetos diyaloğunda Sokrates’in ağzından filozoflardan bahsederken onların büyük işlerle uğraşmaktan dünyevi meselelerle hiç ilgilenmediklerini anlatır. Sonra Thales örneğini verir.…
1944 ve 1947 yıllarında, yani savaş sonrası dönemde kaleme alınan, 1951’de de yayımlanan Minima Moralia, Frankfurt Okulu’nun simge düşünürlerinden Theodor…