Yaptığı hataların ve eksikliklerinin yanı sıra uzun siyasi yaşamı süresince İsmet İnönü’nün başardığı en önemli işlerden biri, Türkiye’yi İkinci Dünya…
Kadir Serkan Selçuk
Köktendincilik ya da diğer adıyla fundamentalizm, demokrasiye düşmandır. Bu ideolojiye bağlı olan gericiler için insan hakları, özgürlükler, çok seslilik gibi…
Türkiye’de özellikle son yıllarda yeni bir tarihçi türü ortaya çıktı. Bu tarihçiler geçmişte yaşanan her şeyi bir kenara bırakıp, Mustafa…
Siyaset genellikle çetrefilli, çok denklemli ve karmaşık meselelerin alanıyken, nadir durumlarda bu durumun tam tersi biçimde son derece basit ve…
Mum Hala: Aziz Nesin’in 1951’den hayata veda ettiği 1995 yılına kadar tuttuğu günlüklerden oluşan iki ciltlik çalışması. Ciltlerin kapağına “ölümle…
Türkiye İşçi Partisi’nin demokrasi anlayışına dair yapılan tartışmalar, partinin en nihayetinde Marksist olduğu ve proletarya diktatörlüğünü savunmasının doğal olduğu şablonuna…
Özellikle 60’lı yıllardan itibaren çok sayıda akademisyen, araştırmacı ve yazar Osmanlı’nın toplum yapısını inceleyen kitaplar yayınladı. Bu çalışmalarda en fazla…
20. yüzyılda kitle iletişim araçlarının gelişmesiyle yasama, yürütme ve yargı erklerinin yanına medya da eklenmiş oldu. Medyanın kitleleri etkileme gücünün…
Cumhuriyet’in kurucuları, tarihimizin en devrimci yönetici kadrosuydu. Oldukça uzun süreçleri kapsayan birden fazla devrimci girişimi kısa sürede gerçekleştirmeye çalışmak ise…
Kahramanmaraş depremi, henüz enkazlar bile tam olarak kaldırılmamışken Türkiye tarihinin en büyük can kaybının yaşandığı afet durumuna geldi. Bu deprem…