Daktilo 1984Daktilo 1984
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • E-Bültene Abone Ol
    Facebook Twitter Instagram Telegram
    Twitter Facebook YouTube Instagram WhatsApp
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Destek Ol Abone Ol
    • İZLE
      • Çavuşesku’nun Termometresi
      • Varsayılan Ekonomi
      • 2’li Görüş
      • İki Savaş Bir Yazar
      • Yakın Tarih
      • Mayhoş Muhabbetler
      • Tümünü Gör
    • OKU
      • Yazılar
      • Röportajlar
      • Çeviriler
      • Asterisk2050
      • Yazarlar
    • DİNLE
      • Çerçeve
      • Zedcast
      • Tuhaf Zamanların İzinde
      • SenSensizsin
      • Tümünü Gör
    • D84 FYI
      • Hariçten Gazel
      • Avrupa Gündemi
      • ABD Gündemi
      • Altüst
    • D84 INTELLIGENCE
      • Kitap Yorum
      • Göç Sorunu
      • Başkanlık Sistemi Projesi
      • Devlet Kapasitesi Liberteryenizmi
      • Herkes için Siyaset Bilimi
      • Yapay Zeka
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Anasayfa » Siyasetin Topuk Sesleri I: Jacinda Ardern
    Forum

    Siyasetin Topuk Sesleri I: Jacinda Ardern

    Pınar Canpolat5 Ekim 20206 dk Okuma Süresi
    Paylaş
    Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp

    [voiserPlayer]

    Siyasetin Topuk Sesleri serisi, eril hegemonya altında siyasilerin her kadının bürünmek zorunda olduğunu iddia ettikleri ana veya bacı rolüne bir tepkidir.

    Yazılarım, kadının kendi benliği ve bedeni ile bir siyasi aktör olma çabasındayken, siyasi erkekleşmeye yaşayan kadınların kendi kimliğini kaybetmesi üzerine bir eleştiriler içermektedir.

    Şimdi gözlerimizi kapatıyoruz ve derin derin nefesler alıp, hayal mi gerçek mi olduğunu anlayamadığımız bir yolculuğa çıkıyoruz.

    Hazır evlerimize sığmış, dört duvarlar arasında her gün 20 adım öteye gidemez vaziyetteyken bugün sizleri sıkıştığınız duvar aralarından alıp, uzun beyaz bulutların ülkesine* Aotearoa’ya bir yolculuğa çıkaracağım: Yeni Zelanda…

    Yeni Zelanda ya da başka bir ifadeyle Yeni Zelanda Milletler Topluluğu, Güney Yarımküre’de bir ada ülkesidir. Ressam Bob Ross’un “Şimdi şuraya doğanın ve huzurun resmini çizelim!” dediği güzellikte bir ülke. Neoliberal’in en cafcaflı öznesi olan beyaz yakalıların “Ağbi işi gücü bırakıp kıyısında bir kafe açacağım.” diyerek her an salça olabileceği bir lokasyon niteliğinde olan bu ülke ile Türkiye arasında çok kilometreli mesafeler olacak ki, başkentinde yapılan nüfus sayımına göre sadece 50 Türk nüfusu bulunmaktadır.

    Yeni Zelanda’ya ilk kez 1000 yıl önce Polinezyalı Maoriler yerleşmiştir. “Kim ki bunlar?” diyecek olursanız; iyi örgütlenmiş, kan bağı ile gelen şefler ve gücü baskın rahipler tarafından yönetilen bir kabiledir.

    -Ee, haka dansını yapanlar mı yani?

    Dur dur oraya girmeyeceğim, bugünün konusu değil.

    Hadi yine iyisiniz, önümüzdeki YKS, KPSS ve bilumum sınavlarda sadece bu yazıyı okuyanlar +5 net rakiplerine fark atacak:

    “1769-1779 yılları arasında ülkeyi 4 kez ziyaret eden İngiliz kâşif James Cook tarafından şimdiki ismi New Zealand olarak adlandırılmış, İngiliz Kraliyeti, 1840’ta Maori şefleri ile Waitangi anlaşmasını yaparak Yeni Zelanda’yı İmparatorluğu’nun kolonisi olarak ilan etmiştir. Ülke nüfusunun çoğunluğunu Avrupa kökenliler oluşturur. Yeni Zelanda’nın yerli halkı Maoriler ise nüfusun %14,9’unu oluşturmaktadır.”

    Yeni Zelanda halkı kendilerini Yeni Zelanda’da yaşayan uçamayan bir ulusal kuş olan Kivi olarak adlandırmaktadır. Bizim çayından, çekirdeğinde, kreminden faydalandığımız kivimiz ile karıştırmayın.

    200’den fazla etnik grubun yaşadığı, 160 dilin konuşulduğu bir ülkede tek bir baskın dinden bahsetmek mümkün mü?

    Laiklik elden gidiyeah…

    Dur dur sakin ol!

    Hristiyanlık ülkede baskın din olsa da halkın çoğunluğu seküler yaşam tercih etmektedir. Onu takip eden dinler ise; Hinduizm, Budizm ve İslam’dır.

    Şunu okuyan kör oldu:

    “Yeni Zelanda, Transparency International 2013 Yolsuzluk Algısı Endeksi’nde 100 üzerinden 91 puanla birinci sırada yer almıştır (0 puan = yüksek yolsuzluk, 100 puan = temiz).”  

    Neonfikirler’de politika keyfi…

    Biraz da ülkenin siyasi modeline bakalım!

    İngiliz Uluslar Topluluğu’na mensup olan Yeni Zelanda’nın yönetim biçimi, İngiliz sistemi parlamenter demokrasiye sahip anayasal monarşidir. Anayasal demokrasi olarak da adlandırılan devlet düzenini belirleyen tek bir belge bulunmamaktadır. Eee hani istikrar önemliydi? Bunu bir düşünelim…

    Güçler ayrılığı, temel Anayasal ilkeler arasındadır. İyi bari bakın burası çok önemli. Sınavda çıkar!

    Bu da olur mu demeyin, Devlet Başkanı, İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth olup, Yeni Zelanda Başbakanının teklifi üzerine genellikle beş yıllık sürelerle atadığı Genel Vali tarafından temsil edilmektedir. Kraliçe ve Genel Vali tarafsız ve simgesel konumdadır. Olur olur… O da mümkündür.

    Yeni Zelanda yasama organının adı “Temsilciler Meclisi”dir. Vatandaşın özgür iradesi ile verdiği oylarıyla üç yıllık süreyle seçilen 120 üyeden oluşan, tek kamaralı (Ne yani ön kamerası yok mu!) bir parlamento şeklinde faaliyet göstermektedir.

    Şimdi esas konumuza, yani esas kadına geliyoruz. Çok heyecanlı, yolculuğun bundan sonraki kısmında kemerleri sıkı bağlayın, sevdiklerinize tutunun ve kimseyi ötekileştirmeden farklılıklara itiraz etmeden, farklı olan bir isimle tanışalım;

    Yeni Zelanda İşçi Partisi lideri Jacinda Ardern.

    23 Eylül 2017 tarihinde gerçekleşen milletvekili seçimlerinde İşçi Partisi-Önce Yeni Zelanda Partisi koalisyonu kurulmuş ve yeni hükümetin Başbakanı İşçi Partisi lideri, aynı zamanda esas kadınımız olan Jacinda Ardern olmuştur.

    İsminin geçtiği yerlerde şu altın değerinde sözler kulağımda çınlıyordu: ‘’Eğer ortada farklılıklar varsa, başka bir seçenek olan barışçıl yollar vardır. Konuşmalıyız, diyalog kurmalıyız, başka bir soru daha sormalıyız ve birbirimizden korkmamalıyız’’

    Peki bu empatik güzel ve Trump’ın her defasında “yine mi sen be kadın!” dediği Jacinda Kate Laurell Ardern KİMDİR?

    Özü, sözü, yüreği güzel bu esas kadın, 26 Temmuz 1980 yılında, ülkesi kış uykusundayken gözlerini dünyaya açmıştır. Daha ilk doğduğu anda gözlerinden parlayan ışığın, dünyayı kuzey ışıkları edasında aydınlatacağını kim bilebilirdi ki? Ben doğduğum zaman da gözlerimi kocaman, masmavi açmışım; “Naber dünyalılar ben geldim.” der gibi. Tamam tamam bir koç kadını olarak buradan da kendime pay çıkarmayacağım, söz!

    Babası kolluk kuvvetleri mensubu olan 1980 doğumlu Arder, 16 yaşına kadar Mormon inancı ile yetiştirildi, fakat daha sonra Mormon kilisesinin homofobik (#fobiniuçur) tutumu nedeniyle bu inancını bıraktı ve agnostik oldu. Şimdi agnostikler bunu düşünsün (!)

    Yıllar birbirini kovalarken, aylar, mevsimler geçerken… Arden, 19 Ekim 2017’de ülkesi Yeni Zelanda’nın yeni başbakanı olarak seçilmiş ve 26 Ekim 2017’de göreve başlamıştır. Arden’in aile kökleri İngiliz asıllıdır, ancak fırsat bulduğu her zaman kapitalizme karşı yaptığı cesur açıklamalarla dikkat çekmiştir. Dedikodu! Patron kesimi pek sevmezmiş kendisini.

    Tek nefeste okuyalım; tam ismi Jacinda Kate Laurell Ardern olan Yeni Zelanda Başbakanı, partneri ve televizyon sunucusu Clarke Gayford, geçen yıl dünyaya getirdiği kızı ve kedisiyle yaşıyor. Kızının adına bakar mısınız; yerli Maori dilinde “aydınlık aşk” anlamına gelen Neve Te Aroha. Haydi karşılıklı baş parmaklarımızı birleştirip, kalp işareti yapmaya davet ediyorum sizi.

    Peki esas kadınımız, eril siyasi alanda topuklarının sesini duyurmaya başlarken neler yaşadı? Hadi hep birlikte okuyalım. Kahveleriniz soğuduysa, tazeleme vakti… 

    Dünyanın en genç kadın başbakanı Jacinda Ardern, Waikato Üniversitesi’nde siyasal iletişim okudu. O da bu işlere benim gibi genç yaşta bulaştıysa demek ki. Tutkusu kendisinden gelen bir alan; politika.

    Siyasetle yolu İşçi Partisi’nin hatırı sayılır üyelerinden biri olan halası sayesinde kesişti.  Marie Ardern, yeğeni Jacinda’nın daha henüz 19 yaşındayken bir milletvekilinin seçim kampanyasında çalışmasına vesile oldu. İyi mi etti kötü mü etti, acaba paralel evrenlere bir soralım derim.

    Üniversiteden mezun olduktan hemen sonra bir süreliğine eski Başbakan Helen Clark’ın ofisinde, ardından bir süre de Londra’da Tony Blair’in ofisinde çalıştı. Evvel zaman içinde kalbur saman içinde İşçi Partisi’nin önemli bir kanadı olan, genç kanadın öne çıkan aktörlerinden birisi haline geldi.

    2008 yılında Uluslararası Sosyalist Gençlik Birliği başkanı seçildi; tam da o yıl parlamentoya girdi. Artık zaman onun lehine ilerliyordu. Parti lideri Phil Goff ona destek oldu ve ön plana çıkararak, gençlikle ilişkiler konusunda partisinin sözcüsü oldu. Ne parti genel başkanları var, görün görün. Bizim kadınlarımız vardır da buyurun izleyin’deki “kadın figür” değil, tecrübeli olduğu alanda söz sahibi olan bir siyasi rol üstlenmişti. 

    2017 yılına geldiğimizde partisinin en genç başkanı sıfatını kazandı (37). Seçilmesinin ardından İşçi Partisi’ne bağışlar adeta rekor kırmıştı. Hem ülkesinde hem de dünyada pozitif bir dönüşümün öncüsü olarak karşılanmıştı. Medyayı da arkasına almış, Jacindamania rüzgarı estirmeye çoktan başlamıştı.

    Dünyanın bir kesimi, Trump şaşkınlığını onunla atlatmaya çalışır gibiydi. (Ardern, 2017’de Trump’a karşı yapılan kadınlar yürüyüşünde yer almıştı ve onunla sert bir karşılaşma yaşamasına aylar vardı.)

    Biliyorum yazı çok heyecanlı ilerliyor, ancak şimdilik kısa bir mola! Yazının bundan sonraki bölümünde, seçim kampanyası sırasında karşılaştığı durum ve kişilere, sempatizan ve muhaliflerine etraflıca yer verilecektir. Bir sonraki yazıya kadar sağlıcakla ve merakla kalın…

    *Bu yazı Dış Politikada Kadınlar Platformu tarafından sağlanan fon desteğiyle sizlere ulaştırılmıştır.


    https://tr.wikipedia.org/wiki/Yeni_Zelanda

    https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-47651471

    https://tr.euronews.com/2019/03/22/teror-saldirisi-sonrasi-takdir-toplayan-yeni-zelanda-basbakani-jacinda-ardern-kimdir

    http://esitlikadaletkadin.org/yeni-bir-liderlik/

    https://tr.wikipedia.org/wiki/Jacinda_Ardern

    https://gezimanya.com/yeni-zelanda

    http://www.mfa.gov.tr/yeni-zelanda-siyasi-gorunumu.tr.mfa

    Dünya
    Paylaş Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp
    Önceki İçerikTürk Futbolunda “Reform”a İhtiyacımız Var
    Sonraki İçerik Türkiye’de yaratıcı içerik üretmek | Konuk: Mustafa Aslan| Açık Toplum #24

    Diğer İçerikler

    Yazılar

    Yatırım mı Sömürü mü?: ABD ve Ukrayna Arasında Tartışmalı Maden Anlaşması

    14 Mayıs 2025 Cem Özen
    Bültenler

    Dünya Gündemi: Trump’ın Körfez Turu, ABD-Çin Ticaret Savaşlarında Geçici Ateşkes

    13 Mayıs 2025 Bahadır Çelebi
    Bültenler

    ABD Gündemi: Trump’ın İlk 100 Günü, Sol Muhalefet Meydanlarda, Kamuda Tasfiyeler, Mineral Anlaşması

    10 Mayıs 2025 Emrullah Özdemir

    Yorumlar kapalı.

    Güncel İçerikler

    Yatırım mı Sömürü mü?: ABD ve Ukrayna Arasında Tartışmalı Maden Anlaşması

    14 Mayıs 2025 Yazılar Cem Özen

    Dünya Gündemi: Trump’ın Körfez Turu, ABD-Çin Ticaret Savaşlarında Geçici Ateşkes

    13 Mayıs 2025 Bültenler Bahadır Çelebi

    Abdülhamid ve Sherlock Holmes

    12 Mayıs 2025 Yazılar Umut Dağıstan

    ABD Gündemi: Trump’ın İlk 100 Günü, Sol Muhalefet Meydanlarda, Kamuda Tasfiyeler, Mineral Anlaşması

    10 Mayıs 2025 Bültenler Emrullah Özdemir

    E-Bültene Abone Olun

    Güncel içeriklerden ilk siz haberdar olun




    Archives

    • Mayıs 2025
    • Nisan 2025
    • Mart 2025
    • Şubat 2025
    • Ocak 2025
    • Aralık 2024
    • Kasım 2024
    • Ekim 2024
    • Eylül 2024
    • Ağustos 2024
    • Temmuz 2024
    • Haziran 2024
    • Mayıs 2024
    • Nisan 2024
    • Mart 2024
    • Şubat 2024
    • Ocak 2024
    • Aralık 2023
    • Kasım 2023
    • Ekim 2023
    • Eylül 2023
    • Ağustos 2023
    • Temmuz 2023
    • Haziran 2023
    • Mayıs 2023
    • Nisan 2023
    • Mart 2023
    • Şubat 2023
    • Ocak 2023
    • Aralık 2022
    • Kasım 2022
    • Ekim 2022
    • Eylül 2022
    • Ağustos 2022
    • Temmuz 2022
    • Haziran 2022
    • Mayıs 2022
    • Nisan 2022
    • Mart 2022
    • Şubat 2022
    • Ocak 2022
    • Aralık 2021
    • Kasım 2021
    • Ekim 2021
    • Eylül 2021
    • Ağustos 2021
    • Temmuz 2021
    • Haziran 2021
    • Mayıs 2021
    • Nisan 2021
    • Mart 2021
    • Şubat 2021
    • Ocak 2021
    • Aralık 2020
    • Kasım 2020
    • Ekim 2020
    • Eylül 2020
    • Ağustos 2020
    • Temmuz 2020
    • Haziran 2020
    • Mayıs 2020
    • Nisan 2020
    • Mart 2020
    • Şubat 2020
    • Ocak 2020
    • Aralık 2019
    • Kasım 2019
    • Ekim 2019
    • Eylül 2019
    • Ağustos 2019
    • Temmuz 2019
    • Haziran 2019
    • Mayıs 2019
    • Nisan 2019
    • Mart 2019

    Categories

    • Asterisk2050
    • Bültenler
    • Çeviriler
    • D84 INTELLIGENCE
    • EN
    • Forum
    • Özetler
    • Podcast
    • Röportajlar
    • Uncategorized
    • Videolar
    • Yazılar
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    İçerik
    • Yazılar
    • Podcast
    • Forum
    • Röportajlar
    • Çeviriler
    • Özetler
    • Bültenler
    • D84 INTELLIGENCE
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    Sosyal Medya
    • Twitter
    • Facebook
    • Instagram
    • Youtube
    • LinkedIn
    • Apple Podcast
    • Spotify Podcast
    • Whatsapp Kanalı
    Kurumsal
    • Anasayfa
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • Yazarlar
    • İçerik Sağlayıcılar
    • Yayın İlkeleri ve Yazım Kuralları
    © 2025 DAKTİLO1984
    • KVKK Politikası
    • Çerez Politikası
    • Aydınlatma Metni
    • Açık Rıza Beyanı

    Arama kelimesini girin ve Enter'a tıklayın. İptal etmek için Esc'ye tıklayın.

    Çerezler

    Sitemizde mevzuata uygun şekilde çerez kullanılmaktadır.

    Fonksiyonel Her zaman aktif
    Sitenin çalışması için ihtiyaç duyulan çerezlerdir
    Preferences
    The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
    İstatistik
    Daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak için kullanılan çerezlerdir The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
    Pazarlama
    Size daha uygun içeriklerin iletilmesi için kullanılan çerezlerdir
    Seçenekleri yönet Hizmetleri yönetin {vendor_count} satıcılarını yönetin Bu amaçlar hakkında daha fazla bilgi edinin
    Seçenekler
    {title} {title} {title}