Daktilo 1984Daktilo 1984
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • E-Bültene Abone Ol
    Facebook Twitter Instagram Telegram
    Twitter Facebook YouTube Instagram WhatsApp
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Destek Ol Abone Ol
    • İZLE
      • Çavuşesku’nun Termometresi
      • Varsayılan Ekonomi
      • 2’li Görüş
      • İki Savaş Bir Yazar
      • Yakın Tarih
      • Mayhoş Muhabbetler
      • Tümünü Gör
    • OKU
      • Yazılar
      • Röportajlar
      • Çeviriler
      • Asterisk2050
      • Yazarlar
    • DİNLE
      • Çerçeve
      • Zedcast
      • Tuhaf Zamanların İzinde
      • SenSensizsin
      • Tümünü Gör
    • D84 FYI
      • Hariçten Gazel
      • Avrupa Gündemi
      • ABD Gündemi
      • Altüst
    • D84 INTELLIGENCE
      • Kitap Yorum
      • Göç Sorunu
      • Başkanlık Sistemi Projesi
      • Devlet Kapasitesi Liberteryenizmi
      • Herkes için Siyaset Bilimi
      • Yapay Zeka
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Anasayfa » Hakikatleri Ayarlama Enstitüsü’nün 28 Şubat’ı ve Meral Akşener
    Forum

    Hakikatleri Ayarlama Enstitüsü’nün 28 Şubat’ı ve Meral Akşener

    Nurettin Kalkan9 Kasım 20227 dk Okuma Süresi
    Paylaş
    Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp

    [voiserPlayer]

    Türk siyasî hayatı dersinin temel amacı, Türkiye’de -Osmanlı tecrübesi de göz önünde bulundurularak- parlamento, siyasî partiler, sivil toplum örgütleri, seçimler, ordu ve seçim sistemleri gibi kurum ve olguların tarihî gelişimleri ile bunların pratik politik süreçlerle olan irtibatını, etkileşimini kavramaktır. Bu genel tarif, Türk siyasî hayatının akademik ve teorik tarafına ilişkindir. Konunun gündelik siyasetteki tezahürü ise tabir caizse bir arazi kavgasından farksızdır. Mazide vuku bulan hadiselerden, bugün kâr getirecek hisseler yahut kullanılacak bonuslar devşirmeye çalışmak Türk siyasetinin rutinlerinden. Derrida’nın yapısöküm tekniği, bizde metinden ziyade bol bol çarpıtma ve saptırma efektinin eşliğinde olay üzerinde tatbik ediliyor. Hakikatin iktidar tarafından belirlendiği bir ülkede ve propagandanın hakikatten daha inandırıcı olduğu post-truth çağında “bunda garipsenecek ne var yahu” diyenler kuşkusuz olacaktır. Haklılar; fakat garipsememek, kabul etmek anlamına gelmemeli. Zira otoriter rejimler; düşünce, algı ve ifadeleri yeniden şekillendiren manipülatif diskurlarını tam da bu kitlesel kabul üzerine inşa ederler. Öyle ki kabul, gayriahlakîliğin normalleşmesi ve meşrulaşması için otoriter rejimlerin ihtiyaç duyduğu ikna retoriğinin orijin noktasıdır. Bu yönüyle söz konusu rejimlerin tahribat boyutunu yalnızca kurumsal bağlama hapsetmemek lazım. Adeta birer hakikat ve hissiyatları ayarlama enstitüsü gibi çalışan otoriter rejimler, bireylerin ahlakî gelişimlerine de büyük zararlar verir. Erdemli tavrın hiçbir mecrada geçer akçe olmadığı bir vasatta, ahlakî endişenin yerini toplumsal münafıklık alır.

    Tarih, özellikle de siyasî tarih yukarıda özetlenen sürecin en kullanışlı cephaneliğidir. Muhataplarını daima önceden belirlediği hükümleri, değerleri ve hazır reçeteleri kabule zorlayan bir iktidar anlayışı, hem kendi siyasî pozisyonunu tahkim etmek hem de rakibinin politik itibarını sarsmak için maziyi çarpıtmaktan geri durmaz. Türkiye’de, bu tarihi-politik istismar alanlarının en mümbit ve cari olanı 28 Şubat’tır. 28 Haziran 1996’da iktidara gelen Refah-Yol Hükûmeti’nin 18 Haziran 1997’de istifa etmesine neden olan ve kamuoyunda 28 Şubat Süreci olarak bilinen dönem, AK Parti’nin mutlak iyi-kötü eksenine sıkıştırıp iki yakası bir araya gelmeyen bir dilemma kıvamına getirdiği olaylardan. Mamafih 28 Şubat’ın muhtevası hâlâ tam anlamıyla tartışılmış değil. Halbuki bu konunun farklı perspektiflerden irdelenebileceği bir literatür yığını var. Juan Linz’in demokrasilerin çöküşünde sivil aktörlerin hatalarına da odaklandığı teorisinden tutun, Samuel Huntington’ın askerî müdahaleleri anlamlandırmak için ilgili ülkenin kurumsal ve siyasî ilişkilerini masaya yatırdığı modeline kadar kafi miktarda teori mevcut.

    Ne yazık ki 28 Şubat hakkında üretilen akademik tezlerin -istisnaî birkaç örnek hariç- bile teorik bir çerçeveye değil, konjonktürün ruhuna yaslandığı görülmekte. Bu ürkekliğin temelinde ise bir siyasî özne olarak AK Parti’nin; bazı spesifik olayları, eylem, karar ve tutumların hatta şahsiyetlerin değerlendirilmesinde bir ahlakî ölçüt niteliğine büründürmesi var. 28 Şubat bunlardan sadece biri. Michael Humphrey’in vurguladığı gibi özne, mağduriyetini ne kadar spesifik bir olayın çıktısı olarak kurgulayabilirse, siyasî tanınırlığı ve haklılığı için o ölçüde kaynak yaratmış olur. İktidarın elinde ise bu kapsamda istifade edebileceği spesifik olaylar silsilesi var: 28 Şubat, 27 Nisan, kapatma davası, 17-25 Aralık ve 15 Temmuz. AK Parti’nin, ülkedeki ekonomik pejmürdeliğe rağmen iç grup motivasyonunu diri tutmasına ve hasar gören kimliğini yeniden onarabilmesine imkan veren faktörlerden biri de bu zengin mağduriyet menüsüdür. Öte yandan bu mağduriyet hâli, işlerin yolunda gitmediği zamanlarda iktidarını muhafaza etmek için siyaset ötesine yahut siyaset öncesine atıf yapar. Propaganda çarklarının 32 kısım tekmili birden çalıştırılır ve iktidarın ödemek zorunda olduğu siyasî fatura, bir günah keçisine ahlakî fatura olarak yansıtılır. Bu günah keçisi de iktidarın siyasî istikbalini en çok tehdit eden aktörler arasından seçilir. İşte İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in partisini kurduğu 25 Ekim 2017 tarihinden bugüne dek türlü yakıştırmalara maruz kalmasındaki temel espri de burada yatmaktadır.  

    Bir gayya kuyusu içerisinde siyasî mücadelesini sürdüren Meral Akşener, yeni bir bölüm sonu canavarıyla karşı karşıya: 28 Şubat. Akşener birkaç gündür tedavülde olan bir videoda alenen çarpıtılan sözleri sebebiyle 28 Şubatçılıkla yaftalanmakta. İktidar mahfillerinin 28 Şubat’taki duruşundan ötürü hep sitayişle bahsettikleri Akşener, şimdilerde Refah-Yol Hükûmeti’nin kundakçısı olarak takdim ediliyor. Susurluk Skandalı’ndan sonra istifa eden Mehmet Ağar’ın yerine Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk (ve tek) kadın İçişleri Bakanı olarak 8 Kasım 1996’da göreve başlayan ve Susurluk’un tüm tortu ve kalıntısının sorumluluğunu bir anda üzerinde bulan Akşener, post-modern darbenin failliğiyle suçlanıyor. Susurluk’un gürültüsü devam ederken ilk ciddi sınavını Kumarhaneler Kralı Ömer Lütfi Topal’ın öldürülmesine dair yürütülen soruşturmada veren, mezkur soruşturmada adı geçen İstanbul Emniyet Müdürü Kemal Yazıcıoğlu ve yardımcısı ile Özel Hareket Daire Başkanı İbrahim Şahin’i görevden alarak hukuk devleti ilkesinin gereğini yapan Meral Akşener, hukuksuzluğun payandası olmakla itham ediliyor. Askerin siyasete müdahalesine müzahir olan dönemin Emniyet Müdürü Alaaddin Yüksel’i bir gece operasyonuyla görevden alan İçişleri Bakanı Akşener, 28 Şubatçılıkla anılıyor.

    Hafıza-i beşer nisyan ile malul olmasın diyerek örnekleri biraz daha çeşitlendirip somutlaştıralım. TSK bünyesinde kurulan ve görevi kamuoyu ve bürokrasiyi mobilize ederek RP’yi kuşatmak olan 28 Şubat’ın icracı kurumu Batı Çalışma Grubu’nun (BÇG) varlığını ispatlayan belgeyi Başbakan Necmettin Erbakan ve Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’e vererek bu grubun varlığından devletin tepesini ilk kim haberdar etmiştir? Ayrıca BÇG’nin bazı resmî ve özel kişileri fişlediğini, hükûmete yapılacak bir askerî darbenin de Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı tarafından ortaya çıkarıldığını kamuoyuna kim ilan etmiştir? Cevapları yekten verelim: Meral Akşener. Akşener, 7 Temmuz 1997 tarihinde yaptığı basın toplantısında şöyle demiştir:

    “…Mesela Batı Çalışma Grubu’nun örgütlenmesinin hukukî dayanağı olmadığı yolunda ciddi endişeler ortaya çıkmaktadır. Çok önemli bir husus var. Batı Çalışma Grubu’nun varlığı ilk defa bu belge ile öğrenildi. Belge, Cumhurbaşkanı tarafından Genelkurmay’a iletildikten sonra bu grup kamuoyuna deşifre edilmiştir. İrticaya karşı etkin mücadele amacıyla böyle bir organizasyona gidildiği ifade edilmektedir. Bizim Cumhurbaşkanı’na arz ettiğimiz belgede ise grubun çalışmalarının irtica ile sınırlı olmadığı açıkça görülecektir.”

    28 Şubat’ın kudretlileri ile mütemadiyen karşı karşıya gelen Akşener, Genelkurmay’ın bilgisi dahilinde, Batı Çalışma Grubu tarafından düzenlenen irtica brifinglerine vali, emniyet müdürü ve kaymakamlarla birlikte içişleri bakanlığı personelinden hiç kimsenin gitmesine izin vermeyeceğini, bu toplantılara katılan ya da katılanlar olursa kızağa çekileceklerini net bir biçimde ifade etmiştir. Akşener’in “Bu toplantıya gidecek olan içişleri bakanlığı personeli görevden alınacaktır. 81 ilin valisi de gitse 81’ini de görevden alırım” demesi askerî bürokrasi ile arasının açılmasına neden olmuştur. Üstelik bu durum basit bir soğukluk olarak kalmamış, Akşener ahlaka mugayir sözlere ve tehditlere hedef olmuştur. Dönemin Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanı Çetin Saner’in “Gelirsek o kadını yağlı kazığa oturturuz” tehdidiyle karşılaşan Akşener, bu çirkin mesaja “Söyleyin ona ben Balkanlıyım. Kazık deyince aklıma Balkanlı olan Kazıklı Voyvoda geldi. Kazıklı Voyvoda’yı da iyi tanırız. Ama unutulmasın ki Kazıklı Voyvoda sapıktır” diyerek cevap vermiştir.

    Aslında siyasî ve toplumsal bir kamplaşma süreci olan 28 Şubat’ın ana teması irticadır. Askeri bürokrasi, var olan irtica olgusunun en büyük alamet-i farikalarından biri olarak başörtüsünü görmektedir. Hakan Akpınar’ın 28 Şubat Post Modern Darbenin Öyküsü başlıklı kitabında dönemin İçişleri Bakanı Meral Akşener ile komutanlar arasında başörtüsü özelinde geçen bir anekdota yer verilmiştir. Buna göre, 28 Şubat 1997 tarihli Millî Güvenlik Kurulu toplantısında kendisine irticanın delili niteliğinde gösterilen bir fotoğrafa Akşener şu tepkiyi göstermiştir:

    “Eski bir pardösü, ucuz bir eşarp, ayağında topukları yenmiş bir çift siyah ayakkabı, yanında da elinden tuttuğu kabak kafalı bir çocuk olan kadının” irtica örneği olarak lanse edilmesine kızan Akşener, komutanlara şu uyarıyı yapıyor: “Ben polislere emredeceğim ve bu hanımın başındaki örtüyü çektireceğim. Fransız askerleri de çekmişti Maraş’ta. Bunun karşılığına hazır mısınız?”

    Esasen ne Akşener’in bakanlık dönemine dair misalleri çoğaltmaya ne de kendisinin malum videoda kullandığı “Refah-Ana” ifadesinin manasını tartışmaya gerek var; çünkü hakikati kabul etmek idrakten önce bir tıynet meselesidir ve unutulmamalıdır ki hakikat için tüketilen hiçbir nefes, yazılan hiçbir harf zayi olmaz.

    Kuvvetle muhtemel Meral Akşener bu mesnetten yoksun iddialarla karşılaşmaya devam edecek. Hâlihazırda egemen konumda olan mazinin mağdurları, üst düzey bir hayal gücüyle siyasetin postal izini takip ettiği bir dönemde, sivil alanın haysiyetine olabildiğince halel getirmemeye çalışan 28 Şubat’ın belki de en berrak portresini galiz bir şekilde karalamakta beis görmeyecektir. Bu noktada Akşener’in ve İYİ Parti’nin yapması gereken, asılsız ve fasılsız suçlamalara karşı mukabelede bulunmak değildir. Böyle bir yöntemin tercihi, siyasî mücadeleyi töhmet perdesi asla kapanmayacak ahlakî bir sahneye taşımak olur. Burası ise Hakikatleri Ayarlama Enstitüsü’nün kendi sahasıdır ve galip ayrılmak muhaldir. Dolayısıyla oyunu siyasî zeminde tutmak ve iktidarın defolarını bütün çıplaklığıyla resmetmek başvurulacak en makul yöntemdir.

    Fotoğraf: Kamal Hossain 

    Siyaset
    Paylaş Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp
    Önceki İçerikCOP27 ve Küresel İklim Politikaları
    Sonraki İçerik Devlet Kapasitesi, Ekonomik Büyüme ve Ters Nedensellik

    Diğer İçerikler

    Videolar

    Parlamenter Sistem Nasıl Geri Gelecek? | Çavuşesku’nun Termometresi #252

    8 Mayıs 2025 Melis Konakçı, İlkan Dalkuç ve Burak Bilgehan Özpek
    Yazılar

    Savaşların Kazananı Olur Mu?

    7 Mayıs 2025 Oytun Meçik
    Yazılar

    Türkiye’de Serbest Gazeteciliğin Geleceği: Zorluklar ve Çözüm Yolları

    3 Mayıs 2025 Gökhan Korkmaz

    Yorumlar kapalı.

    Güncel İçerikler

    Turkey and Israel: Intense Geopolitical Rivalry from the Mediterranean to Central Asia

    8 Mayıs 2025 D84 INTELLIGENCE Reza Talebi

    Savaşların Kazananı Olur Mu?

    7 Mayıs 2025 Yazılar Oytun Meçik

    Dünya Gündemi: İsrail Gazze’yi Kalıcı Şekilde İşgale Hazırlanıyor

    6 Mayıs 2025 Bültenler Bahadır Çelebi

    Türkiye’de Serbest Gazeteciliğin Geleceği: Zorluklar ve Çözüm Yolları

    3 Mayıs 2025 Yazılar Gökhan Korkmaz

    E-Bültene Abone Olun

    Güncel içeriklerden ilk siz haberdar olun




    Archives

    • Mayıs 2025
    • Nisan 2025
    • Mart 2025
    • Şubat 2025
    • Ocak 2025
    • Aralık 2024
    • Kasım 2024
    • Ekim 2024
    • Eylül 2024
    • Ağustos 2024
    • Temmuz 2024
    • Haziran 2024
    • Mayıs 2024
    • Nisan 2024
    • Mart 2024
    • Şubat 2024
    • Ocak 2024
    • Aralık 2023
    • Kasım 2023
    • Ekim 2023
    • Eylül 2023
    • Ağustos 2023
    • Temmuz 2023
    • Haziran 2023
    • Mayıs 2023
    • Nisan 2023
    • Mart 2023
    • Şubat 2023
    • Ocak 2023
    • Aralık 2022
    • Kasım 2022
    • Ekim 2022
    • Eylül 2022
    • Ağustos 2022
    • Temmuz 2022
    • Haziran 2022
    • Mayıs 2022
    • Nisan 2022
    • Mart 2022
    • Şubat 2022
    • Ocak 2022
    • Aralık 2021
    • Kasım 2021
    • Ekim 2021
    • Eylül 2021
    • Ağustos 2021
    • Temmuz 2021
    • Haziran 2021
    • Mayıs 2021
    • Nisan 2021
    • Mart 2021
    • Şubat 2021
    • Ocak 2021
    • Aralık 2020
    • Kasım 2020
    • Ekim 2020
    • Eylül 2020
    • Ağustos 2020
    • Temmuz 2020
    • Haziran 2020
    • Mayıs 2020
    • Nisan 2020
    • Mart 2020
    • Şubat 2020
    • Ocak 2020
    • Aralık 2019
    • Kasım 2019
    • Ekim 2019
    • Eylül 2019
    • Ağustos 2019
    • Temmuz 2019
    • Haziran 2019
    • Mayıs 2019
    • Nisan 2019
    • Mart 2019

    Categories

    • Asterisk2050
    • Bültenler
    • Çeviriler
    • D84 INTELLIGENCE
    • EN
    • Forum
    • Özetler
    • Podcast
    • Röportajlar
    • Uncategorized
    • Videolar
    • Yazılar
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    İçerik
    • Yazılar
    • Podcast
    • Forum
    • Röportajlar
    • Çeviriler
    • Özetler
    • Bültenler
    • D84 INTELLIGENCE
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    Sosyal Medya
    • Twitter
    • Facebook
    • Instagram
    • Youtube
    • LinkedIn
    • Apple Podcast
    • Spotify Podcast
    • Whatsapp Kanalı
    Kurumsal
    • Anasayfa
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • Yazarlar
    • İçerik Sağlayıcılar
    • Yayın İlkeleri ve Yazım Kuralları
    © 2025 DAKTİLO1984
    • KVKK Politikası
    • Çerez Politikası
    • Aydınlatma Metni
    • Açık Rıza Beyanı

    Arama kelimesini girin ve Enter'a tıklayın. İptal etmek için Esc'ye tıklayın.

    Çerezler

    Sitemizde mevzuata uygun şekilde çerez kullanılmaktadır.

    Fonksiyonel Her zaman aktif
    Sitenin çalışması için ihtiyaç duyulan çerezlerdir
    Preferences
    The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
    İstatistik
    Daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak için kullanılan çerezlerdir The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
    Pazarlama
    Size daha uygun içeriklerin iletilmesi için kullanılan çerezlerdir
    Seçenekleri yönet Hizmetleri yönetin {vendor_count} satıcılarını yönetin Bu amaçlar hakkında daha fazla bilgi edinin
    Seçenekler
    {title} {title} {title}