Daktilo 1984Daktilo 1984
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • E-Bültene Abone Ol
    Facebook Twitter Instagram Telegram
    Twitter Facebook YouTube Instagram WhatsApp
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Destek Ol Abone Ol
    • İZLE
      • Çavuşesku’nun Termometresi
      • Varsayılan Ekonomi
      • 2’li Görüş
      • İki Savaş Bir Yazar
      • Yakın Tarih
      • Mayhoş Muhabbetler
      • Tümünü Gör
    • OKU
      • Yazılar
      • Röportajlar
      • Çeviriler
      • Asterisk2050
      • Yazarlar
    • DİNLE
      • Çerçeve
      • Zedcast
      • Tuhaf Zamanların İzinde
      • SenSensizsin
      • Tümünü Gör
    • D84 FYI
      • Hariçten Gazel
      • Avrupa Gündemi
      • ABD Gündemi
      • Altüst
    • D84 INTELLIGENCE
      • Kitap Yorum
      • Göç Sorunu
      • Başkanlık Sistemi Projesi
      • Devlet Kapasitesi Liberteryenizmi
      • Herkes için Siyaset Bilimi
      • Yapay Zeka
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Anasayfa » Film İncelemesi: Leyla’nın Kardeşleri
    Forum

    Film İncelemesi: Leyla’nın Kardeşleri

    Rabia Nur Kartal1 Mayıs 20236 dk Okuma Süresi
    Paylaş
    Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp

    [voiserPlayer]

    İranlı yönetmen Saeed Roustayi’nin yönetmenliğini yaptığı Leyla’nın Kardeşleri (2022) filmi yoksul bir ailenin yaşamı özelinde İran’ın sosyo-kültürel yapısına yönelik sunduğu eleştirel yansımalarla kült yapımlar arasında yer almayı sonuna kadar hak ediyor. Filmde Leyla’nın öncülüğünde kardeşleri Rıza, Ferhad, Perviz ve Manuçehr’in, babaları İsmail’e karşı gelerek kendi yaşamlarını kazanma mücadeleleri aktarılıyor.

    Bu kardeşlerin düzenli bir işleri yoktur ve güvencesiz bir gelecek onları beklemektedir. Leyla, erkek kardeşlerine bir kurtuluş yolu önerir. Tüm kardeşler birikmiş paraları ile Leyla ve Perviz’in çalıştığı AVM’de bulunan bir dükkânı satın almak isterler. Ancak buna sermayeleri yetmez. Tek çareleri, babaları İsmail’in bir gün kendi aşiretlerinin başına geçip yıllardır özlemle beklediği reislik ve itibarı elde etme umuduyla eşinden ve çocuklarından sakladığı 40 altındır. Fakat baba İsmail’in bu parayı ailesiyle paylaşmak veya çocuklarına yeni bir iş kurmaya yardımcı olmak gibi bir niyeti yoktur. Üstelik altınları da şanının bir göstergesi olarak aşiretlerinin vefat eden reisi ve aynı zamanda kuzeni olan Gulam’ın torununun düğününde sunmak istemektedir. Nitekim, ancak bu şekilde reisliği hak edebilecektir.

    Oysa Leyla, yıllarca ailesine maddi ve manevi anlamda hizmet etmiş, buna mukabil ailesinden bir nebze sevgi, anlayış ve emek görememiştir. Leyla için dizginleri eline alma vakti artık gelmiştir. Ailesinin hakkı olarak gördüğü ve kardeşlerinin iş kurmasını destekleyecek o 40 altına, kardeşlerinin muhalefetine rağmen el koyar. Ancak yalanı bir hayat felsefesi haline getiren babaları İsmail’in türlü oyun ve hileleri neticesinde bu duygu sömürüsüne yenilen erkek kardeşler satın almış oldukları dükkânı iade etmek ve altınları babalarına geri vermek zorunda kalırlar. Fakat yüksek enflasyon ve kur farkları sebebiyle günden güne eriyen paraları, altınları kendi değeriyle ve adediyle alma imkânı vermez. Dahası, babalarının altınları geri almak için söylemiş olduğu yalanlar gün yüzüne çıkınca aile birlikleri temelden sarsılır. En sonunda ise Manuçehr’in ülkeyi terk etmek zorunda kalmasıyla da hayal kırıklıkları ve umutsuzluk içerisinde eski hayatlarına geri dönerler. 

    Filmdeki bazı noktalar İran toplumunun sosyal ve siyasi dinamiklerini değerlendirmek açısından da verimli bir malzeme sunuyor. Filmde baba İsmail’in kuzeni ve aynı zamanda aşiret reisi olan Gulam’ın yasının nihayet bulmaması, daimi bir intizar hali ve vasiyetin bir türlü açılıp halefin belirlenememesi, aşiret içerisindeki birçok insanın planlanan faaliyetlerinin hayata geçirilmemesine sebep olmaktadır. İlginç olan durum ise yası sonlandırmayan ve dolayısıyla vasiyeti de açmayan Gulam’ın oğlu Bayram, esasen oğlunun düğün masraflarını yüklenecek manipüle edilmeye açık bir kişi bulmak ve masraflardan kurtulmak niyetindedir. Bu gecikmeyi ise dinini ve geleneklerini bahane ederek açıklamaya çalışmaktadır. Filmde bir araya gelen aşiret üyelerinin daimi bir salavat söylemi hem bir uyuşukluk halini hem de dinlerine bağlı olma görüntüsü altında  toplumsal çıkarlarını gizleme eğilimlerini ortaya koymaktadır.

    Filmde ilk olarak Leyla ve ailesinin içinde bulundukları yoksulluk hali ve öğrenilmiş çaresizlikleri  göze çarpmaktadır. Kardeşlerden gerek Manuçehr’in kolay yoldan para kazanma umuduyla illegal faaliyetlere girmesi -ki filmin sonunda bundan ötürü ülkeden kaçmak zorunda kalacaktır- gerekse de Rıza’nın hakkını arama konusundaki pasifliği, bir yıllık maaşından cesaretsizliği sebebiyle vazgeçmesi, sorunlarla yüzleşmekten korkan tavrı ve zayıflığı kanıksayan tutumu, filmde yoğun bir şekilde yaşanan çaresizlik ve umutsuzluğu yansıtmaktadır. Dahası, filmde sıkça sergilenen toplumsal alandaki keskin gelir farklılıklarını Leyla’nın Rıza’ya söylemiş olduğu şu sözlerde görmekteyiz:

    Leyla:“Tüm zenginlerin birbirini tanıdığını biliyor muydun? Sayıları az. Yoksullarsa birbirini tanımıyor ama kılıklarından ayırt ediliyor.”

    Nitekim zenginler, kişilik, kimlik ve otantisite sahibi iken fakirler sayılarının çokluğu ile bağlantılı olarak kolaylıkla başkalarının yerine ikame edilebilir nitelikte olup, bio’dan (insanın insanlığı) zoe’ye (insanın hayvanlığı) indirilen bir yaşam formunda konumlanmaktadır. Filmdeki birçok kare, bu belirsiz, güvencesiz ve kimliksiz yığınları tüm gerçekliği ile ortaya koymaktadır.

    Leyla ve ailesinin özel hayatlarındaki belirsizlik/cansızlık ile ülkeleri arasında bir ilişki kurulduğunda benzer noktaları görmek mümkün. İran’daki mezhepsel faktörlerden kaynaklanan intizar ve eylemsizlik hali, bazı acı tarihi tecrübelerin “seçilmiş bir travma” haline getirilerek olumlanması, Mehdi kimliğinin sunmuş olduğu kurtuluşa bağlanan eylemsiz umut ve atalet ele alındığında İran’ın sosyal, kültürel ve politik dinamiklerinin filmdeki yansımaları görülebilir. Tarihsel tecrübelerin toplumsal hafızadaki farklı izdüşümleri, Türk-İran-Yahudi kültürleri ekseninde bir kıyaslama yapıldığında daha anlaşılır olacaktır.

    Mesela İranlı yahut Yahudi bir ailenin evini ziyaret ettiğinizde Kerbela veya Babil Sürgünü’nü aktaran görseller bulmanız olası iken bir Türk’ün evine gittiğinizde İstanbul’un Fethi veya Alparslan’ın Malazgirt Zaferi’ne dair tablolar görebilirsiniz. İranlılar ve Yahudiler yas ve acı kültürünü “seçilmiş travma” yapma ve dahi yası siyasallaştırma anlamında benzer nitelikler sergilerken Türklerde daha ziyade hamaset ve zafer odaklı bir tarih inşası gözlenir.  Filmde İran teo-politiğinin amentüsü olan “seçilmiş travmalar”, “kutsanan yas” ve “Mehdi beklentisinin getirdiği tembellik hali”nin izlerini görmek mümkün.

    Bu bağlamda Leyla’nın başkaldırışı ve direnişi sadece ailesine değil, ülkesinin sosyal, siyasal ve kültürel mirasınadır da aynı zamanda. Leyla karakterinin bu yaşam biçimine yönelik kuşkucu yaklaşımını, “Bence ortada vasiyet bile yok. Varsa bile bu, ölü birinin hayatlarımıza hükmetmesine izin veriyoruz demektir.” ifadelerinde görmekteyiz. Gulam’ın vasiyetine ve ölmüş kişilerin insanların hayatlarına müdahalesine yönelik tepkisi, temelde malum mirasa dair güçlü bir itirazı ortaya koymaktadır. İsyanı, esas fitne sebebi olarak gördüğü fakirlik, yoksulluk ve hürriyetsizliğe yöneliktir.

    Nitekim, baskıcı paternal/baba devlet bile koyun-çoban tipolojisinden hareketle tebaasına dair sorumluluklarını yerine getirme amacı güderken ne mikro düzeyde Leyla’nın babasının ailesine yönelik bir hizmeti ve empatisi söz konusudur ne de makro düzeyde mensubu oldukları devlet, yurttaşlarının haklarına öncelik veriyordur. Tıpkı babası İsmail gibi yöneticiler de kendi yakınlarının/yurttaşlarının değil, kendi menfaatini gözetiyor; kendi toplumunun sıkıntılar içerisinde olmasına aldırış etmiyor, göstermelik itibar ve şöhret için tüm varlığını ona hiç değer vermeyenler uğruna feda etmeyi göze alıyordur. Bu kölelik ahlakına karşı ise Leyla, “hayat”ı seçiyor ve hayatları için gerekli olan araçları edinmek için eyleme geçiyordur.

    Leyla’nın Ali Rıza’ya iş kurmasına yönelik telkinleri, en başta teslimiyetçi, atıl ve kapalı kafeslerinden bir nebze olsun kurtulma ve özgürleşme istemini yansıtıyor. Dükkan aslında Leyla ve kardeşleri için hem özgüven, yeni bir hayata başlama umudu/motivasyonu, güvence, refah ve özgürlüğü sağlayan mülkiyet hem de seçilmiş travmalarına ve talihlerine karşı bir başkaldırı. Eski ve köhne geleneklere, atalar kültüne, işlevsiz rehberlere, atıl yöntemlere, bağımlılık ve sömürüye karşı bir reddediş çağrısı. Bu isyanı mutlu olmaktan korktuğunu ifade eden kardeşi Rıza’ya verdiği yanıttan da görmek mümkün:

    Rıza: “Büyümenin zamanla, yavaşça ve emin adımlarla hayallerinden vazgeçmek demek olduğunu öğrendim. Güzel olan her şeyden korkuyorum.”
    Leyla: “..Çünkü nasıl düşüneceğin değil, ne düşüneceğin öğretildi sana.”

    Leyla her şeyi göze alarak babasının ölümü pahasına değişim istemektedir. Çünkü bazen çocukların ailesini terbiye etmesi gerekir. Babası vefat ettiğinde yüzünde beliren o manidar tebessüm, tüm engellerden ve gereksiz yüklerden kurtularak silkindikleri bir geleceğe dair ümidi yansıtmaktadır. Belki de Leyla’nın bu azmi ve cesareti filmin adına da sirayet etmiş, kardeşler Leyla’ya nispet edilerek Leyla’nın kimliğinde anlam ve değer kazanmıştır. 

    Kültür Sanat R1 Sinema
    Paylaş Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp
    Önceki İçerikEkonomi Gündemi: Güven Endeksi Yükseliyor, Merkez Bankası Faizi Değiştirmedi
    Sonraki İçerik İYİ Parti kimin partisi? | Masa #43

    Diğer İçerikler

    Yazılar

    Savaşların Kazananı Olur Mu?

    7 Mayıs 2025 Oytun Meçik
    Yazılar

    1 Mayis’ta, 10 Maddede Türkiye’de Emek

    1 Mayıs 2025 Burak Dalgın
    Yazılar

    Jeopolitik Krizler Döneminde Türkiye’nin AB’ye Yaklaşımı: Çıkar Temelli Bir İttifak mı?

    28 Nisan 2025 Deniz Gün Eraslan

    Yorumlar kapalı.

    Güncel İçerikler

    Yatırım mı Sömürü mü?: ABD ve Ukrayna Arasında Tartışmalı Maden Anlaşması

    14 Mayıs 2025 Yazılar Cem Özen

    Dünya Gündemi: Trump’ın Körfez Turu, ABD-Çin Ticaret Savaşlarında Geçici Ateşkes

    13 Mayıs 2025 Bültenler Bahadır Çelebi

    Abdülhamid ve Sherlock Holmes

    12 Mayıs 2025 Yazılar Umut Dağıstan

    ABD Gündemi: Trump’ın İlk 100 Günü, Sol Muhalefet Meydanlarda, Kamuda Tasfiyeler, Mineral Anlaşması

    10 Mayıs 2025 Bültenler Emrullah Özdemir

    E-Bültene Abone Olun

    Güncel içeriklerden ilk siz haberdar olun




    Archives

    • Mayıs 2025
    • Nisan 2025
    • Mart 2025
    • Şubat 2025
    • Ocak 2025
    • Aralık 2024
    • Kasım 2024
    • Ekim 2024
    • Eylül 2024
    • Ağustos 2024
    • Temmuz 2024
    • Haziran 2024
    • Mayıs 2024
    • Nisan 2024
    • Mart 2024
    • Şubat 2024
    • Ocak 2024
    • Aralık 2023
    • Kasım 2023
    • Ekim 2023
    • Eylül 2023
    • Ağustos 2023
    • Temmuz 2023
    • Haziran 2023
    • Mayıs 2023
    • Nisan 2023
    • Mart 2023
    • Şubat 2023
    • Ocak 2023
    • Aralık 2022
    • Kasım 2022
    • Ekim 2022
    • Eylül 2022
    • Ağustos 2022
    • Temmuz 2022
    • Haziran 2022
    • Mayıs 2022
    • Nisan 2022
    • Mart 2022
    • Şubat 2022
    • Ocak 2022
    • Aralık 2021
    • Kasım 2021
    • Ekim 2021
    • Eylül 2021
    • Ağustos 2021
    • Temmuz 2021
    • Haziran 2021
    • Mayıs 2021
    • Nisan 2021
    • Mart 2021
    • Şubat 2021
    • Ocak 2021
    • Aralık 2020
    • Kasım 2020
    • Ekim 2020
    • Eylül 2020
    • Ağustos 2020
    • Temmuz 2020
    • Haziran 2020
    • Mayıs 2020
    • Nisan 2020
    • Mart 2020
    • Şubat 2020
    • Ocak 2020
    • Aralık 2019
    • Kasım 2019
    • Ekim 2019
    • Eylül 2019
    • Ağustos 2019
    • Temmuz 2019
    • Haziran 2019
    • Mayıs 2019
    • Nisan 2019
    • Mart 2019

    Categories

    • Asterisk2050
    • Bültenler
    • Çeviriler
    • D84 INTELLIGENCE
    • EN
    • Forum
    • Özetler
    • Podcast
    • Röportajlar
    • Uncategorized
    • Videolar
    • Yazılar
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    İçerik
    • Yazılar
    • Podcast
    • Forum
    • Röportajlar
    • Çeviriler
    • Özetler
    • Bültenler
    • D84 INTELLIGENCE
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    Sosyal Medya
    • Twitter
    • Facebook
    • Instagram
    • Youtube
    • LinkedIn
    • Apple Podcast
    • Spotify Podcast
    • Whatsapp Kanalı
    Kurumsal
    • Anasayfa
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • Yazarlar
    • İçerik Sağlayıcılar
    • Yayın İlkeleri ve Yazım Kuralları
    © 2025 DAKTİLO1984
    • KVKK Politikası
    • Çerez Politikası
    • Aydınlatma Metni
    • Açık Rıza Beyanı

    Arama kelimesini girin ve Enter'a tıklayın. İptal etmek için Esc'ye tıklayın.

    Çerezler

    Sitemizde mevzuata uygun şekilde çerez kullanılmaktadır.

    Fonksiyonel Her zaman aktif
    Sitenin çalışması için ihtiyaç duyulan çerezlerdir
    Preferences
    The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
    İstatistik
    Daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak için kullanılan çerezlerdir The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
    Pazarlama
    Size daha uygun içeriklerin iletilmesi için kullanılan çerezlerdir
    Seçenekleri yönet Hizmetleri yönetin {vendor_count} satıcılarını yönetin Bu amaçlar hakkında daha fazla bilgi edinin
    Seçenekler
    {title} {title} {title}