Daktilo 1984Daktilo 1984
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • E-Bültene Abone Ol
    Facebook Twitter Instagram Telegram
    Twitter Facebook YouTube Instagram WhatsApp
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Destek Ol Abone Ol
    • İZLE
      • Çavuşesku’nun Termometresi
      • Varsayılan Ekonomi
      • 2’li Görüş
      • İki Savaş Bir Yazar
      • Yakın Tarih
      • Mayhoş Muhabbetler
      • Tümünü Gör
    • OKU
      • Yazılar
      • Röportajlar
      • Çeviriler
      • Asterisk2050
      • Yazarlar
    • DİNLE
      • Çerçeve
      • Zedcast
      • Tuhaf Zamanların İzinde
      • SenSensizsin
      • Tümünü Gör
    • D84 FYI
      • Hariçten Gazel
      • Avrupa Gündemi
      • ABD Gündemi
      • Altüst
    • D84 INTELLIGENCE
      • Kitap Yorum
      • Göç Sorunu
      • Başkanlık Sistemi Projesi
      • Devlet Kapasitesi Liberteryenizmi
      • Herkes için Siyaset Bilimi
      • Yapay Zeka
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Anasayfa » DEVA Partisi Merkezi Hareketlendirdi mi?
    Forum

    DEVA Partisi Merkezi Hareketlendirdi mi?

    Salih Yasun10 Mart 20215 dk Okuma Süresi
    Paylaş
    Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp

    [voiserPlayer]

    Deva Partisi 9 Mart 2020’de siyasete kendisini merkezde konumlandırarak başladı[1]. Bu bağlamda geçmişte farklı akımlarda siyaset yapmış ve siyasete yeni girmiş kişileri bünyesinde bir araya getirdi. Çok sesliliği parti içinde sağlayarak ideolojiler üstü siyaset yapmak günümüz Türkiye’sinde hem birçok fırsatı hem de riski barındırıyor. Oy potansiyeli bakımından AKP’nin sağdan aşırı sağa kaydığı bir dönemde merkez siyaseti geniş bir seçmen kitlesine hitap edebilir ve bir müzakere alanı oluşturabilir.  Bununla birlikte merkezde konumlanan bir parti farklı siyasi partilerle iletişim kurabilir ve ittifak siyasetinde kilit bir rol edinebilir.

    Çok sesliliğin başlıca potansiyel handikapları arasındaysa partinin geç politika üretip gündemi yakalayamaması ya da gündeme dair uyumlu bir çözüm önerisi sunamaması sayılabilir. Partinin bileşenlerini birbirine bağlayan ideoloji ve dağıtım mekanizmaları zayıfsa ve başarılı olma ihtimali çok da yüksek görünmüyorsa çok seslilik bir noktada dezavantaja da dönüşebilir ve parti dağılma eğilimleri gösterebilir. DEVA Partisi kurulduğundaki ilk hedefi merkezden kendisine yönelik toplumsal destekle yeni bir çekim gücü oluşturmaktı. Bu şekilde DEVA Partisi bir “anahtar” parti konumuna bürünebilecek ve yeni siyasette oyun kurucu olabilecekti. Hatta bu bağlamda partinin kurucu iradesi %50+1 hedefi koyuyordu[2].

    Kuruluşundan geçen bir sene boyunca partinin beklenen teveccühü görememesi en önemli dezavantajı oldu. Nitekim bir iki istisna hariç anketler kararsızlar dağıtıldığında DEVA Partisinin oy oranını %1 ve %3 bandında gösteriyor. Karşılaştırma açısından, kuruluşundan altı ay sonra İyi Parti %10 oy oranına ulaşmış, AKP ise 15 ay sonra tek başına iktidar olmuştu. Beklenen ilgi elde edilemeyince DEVA Partisi’nin merkezden siyaseti şekillendirme iddiasının da ciddi şekilde zayıfladığı düşünülebilir.  Peki DEVA Partisi umduğu ilgiyi neden göremedi?

    Zor Zamanlarda Siyaset

    Kutuplaşmış bir Türkiye’de merkezde bir çekim gücü oluşturmanın belirli zorlukları olduğu bir gerçek. “Ana akım” medyada bir türlü yer bulamaması, maddi kaynaklarının sınırları ve pandemi koşullarının partinin görünürlüğünü olumsuz etkilediği de kuşkusuz önemli etkenler. Ancak, Deva Partisi’nin beklenen ilgiyi görememesinde parti kaynaklı sebepler de var. Öyle ki parti kurulma iddiaları konuşulmaya başladıktan itibaren (2019’un başları) sanki potansiyel desteğini eritmek için elinden geleni yaptı. Kuruluş süreci birçok kez muğlak ve toplumla özenle açıklanmamış sebeplerle ertelendi[3]. Parti kurulduktan sonraysa uzun süren sessizliklere gömüldü. Bu da seçmenle direk temas kurmak açısından partinin isteksiz ve çözüm üretme konusunda gönülsüz olduğu izlenimini uyandırdı. Seçmenle girilen bazı diyaloglar ise partide hala iktidar partisinin üstten bakıcı kültürünün baskın olabileceği izlenimini uyandırdı[4]. Netice itibarıyla da parti seçmende heyecan yaratmada ve teşkilatlanma düzeyinde kitleleri mobilize ve motive etmede zorlandı. Hatta toplumsal destek arayan bir siyasi partiden ziyade bir düşünce kuruluşu ve hatta bir kulüp izlenimi verdi. 

    Örneğin bulunduğum Bursa ilinde hala en büyük üç ilçenin başkanları atanamadı. DEVA gönüllüsü olmak için başvuru yapanların birçok kısmının bugün genel merkezin yerini bile bilmiyor olması şaşırtıcı olmaz. Daha da ilginciyse bir ilk olarak il başkanlığının Bursa’nın idari ve siyasi kalbi olan Osmangazi’den en gelişmiş ilçesi olan Nilüfer’e taşınmasıydı. Oysa ki hayat pahalılığından, göçlerden ve işsizlikten en derin etkilenmiş, nüfus olarak en yoğun ve Deva Partisinin “merkez” siyasetine yakın bir konumda durabilecek seçmen grupları Osmangazi ve Yıldırım ilçelerinde ikamet etmekte. Taşınmanın bu seçmen gruplarıyla etkileşimde çıkarabileceği psikolojik ve fiziksel etkenler acaba değerlendirildi mi?

    Kuşkusuz İyi Parti’nin gittikçe merkeze kayması ve AKP’deki beklenen kadrosal kopmaların gerçekleşmemesi de DEVA Partisi’nin büyüme hedefini zora soktu. Artık muhalefetin yerelde başta Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş olmak üzere seçmenle yönetişim ve dağıtım vesilesiyle direkt temas kurup tanınırlıklarını arttırabilen ve bağlarını kuvvetlendirebilen aktörleri mevcut. Yani DEVA Partisi kendisiyle benzer seçmen kitlelerine hitap eden ancak gerek teşkilatlanma gerekse kaynak konusunda ondan daha donanımlı olan birçok siyasi rakiple yarışmakta.

    DEVA Partisi’nin diğer bir dezavantajıysa başta Babacan olmak üzere yönetici kademesinin AKP’den kopuşunun çok geç bir tarihte gerçekleşmiş olması. Başkanlık sistemiyle alakalı 2017 Anayasa Değişikliği olmak üzere bugünkü sorunların temellerinin atıldığı birçok kararda parti yöneticilerinin önemli bir kısmının imzası ve desteği bulunuyor. Partinin başkanlık sistemini sorunların temeline koyan politika üretme stratejisinin[5] inandırıcılığına bu durum ciddi bir engel teşkil edebilir.

    2021 Türkiyesi İçin Ekonomi

    Ali Babacan’ın halkta belirli bir teveccüh görmesinin birinci sebebi olarak 2002-2011 arasında yakalanmış yüksek büyüme ve düşük enflasyon gösterilebilir[6]. Özellikle geçim darlılığının seçmenin başlıca sorunlarından birisini oluşturduğu pandemi döneminde bu marka değerini kullanarak DEVA Partisi alternatif bir söylem ve politika geliştirebilirdi. Ancak bu noktada da partinin zayıf kaldığı düşünülebilir.

    Seçmeni ikna etmesi konusunda hukukun üstünlüğü, basın özgürlüğü ve Merkez Bankasına müdahale edilmemesi gibi konular muhalefetin çeşitli bileşenleri tarafından on yıldan fazladır dile getiriliyor. Bu bağlamda günümüz siyasetinde fark yaratabilmek için yeni bir ekonomik söylem geliştirebilmek çok önemli. Bu söylem eşitsizlik ve başta israf olmak üzere vergilerin verimsiz kollarda harcanması üzerine oluşturulabilir. Ancak, bu konularda şekillendirilmiş bir politikanın da sorunların temellerine vurgu yapması beklenecektir.

    Örneğin bugün vergi mükelleflerine hem büyük bir yük hem de risk oluşturan iktidara yakın şirketlerin kaynaklarını büyüttükçe büyüttüğü özelleştirilme[7] ve ihale[8]  süreçleri ne kadar şeffaf ve toplum çıkarına dönük yürütüldü? İşçilerine düşük maaşlarla astronomik çalışma koşulları dayatan[9] ve artık fiyat belirleme gücüne sahip olan tedarik zincirleri nasıl çok hızlı büyüyebildi? Babacan bu gibi konularda ne gibi mücadeleler verdi ve (verdiyse) neden başarısız oldu? Günümüz Türkiye’sinin sorunlarının kamusal sebepleri olduğu gibi özel sektör bazlı sebepleri de var. Bu sebepler derinlemesine irdelenmedikçe DEVA Partisi’nin eşitsizlik konusundaki söylemleri bir bakış açısı sunmakta yetersiz kalacaktır.

    Özetle, benim görüşüm ilk yılında DEVA Partisi merkezde beklenilen ilgiyi sağlayamadığı yönündedir. Bu ilgiyi sağlayamamasının hem yapısal hem de partiden kaynaklanan sebepleri mevcuttur. Yakın dönemde partinin çok sesli bileşenleri arasında bir nebze ayrışma ve dağılmayı gözlemlemek şaşırtıcı olmaz. Ancak, DEVA Partisi toplumda karşılığı olan bir söylem geliştirirse ve birey temelli siyaseti öncelerse belirli sosyo-ekonomik gruplarda bir karşılık yaratabilir. Bunun içinse siyasetin yalnızca partililerin iştirak ettiği toplantıların dışına taşması, partinin katılımcı demokrasi mekanizmalarını işletmesi ve geçmişi iyi analiz ederek hedef kitlelerin sorunlarına çözüm önerileri getirmesi gerekir.  

    Fotoğraf: Gülsen Solaker / Deutsche Welle


    [1] https://www.dw.com/tr/babacan%C4%B1n-yeni-partisinde-hedef-t%C3%BCrkiye-partisi-olmak/a-52691720

    [2] https://www.bbc.com/turkce/haberler-turkiye-49955809

    [3] https://www.milligazete.com.tr/haber/3617996/ali-babacanin-partisi-yine-ertelendi

    [4] https://twitter.com/myeneroglu/status/1254733230789611521

    [5] https://devapartisi.org/parti/e-arsiv/ali-babacan-kotu-yonetim-hepimizi-fakirlestirdi-sorunlar-cozmek-icin-iktidara-talibiz

    [6] http://www.metropoll.com.tr/upload/content/files/1890-monthin5numbers-feb21.pdf

    [7] http://www.limak.com.tr/basin/basinda-limak/2010/uludag-elektrik-limak-holdinge-gitti

    [8] https://tele1.com.tr/iste-akpnin-dortlu-muteahhit-grubu-ve-aldiklari-ihaleler-191252/

    [9] https://www.cumhuriyet.com.tr/video/a101-iscilerinden-fazla-calismaya-isyan-1818446

    Siyaset
    Paylaş Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp
    Önceki İçerikBarış Ertürk ile 5 Olay #5
    Sonraki İçerik 1. Yılında Covid 19 ve Kısıtlamalar | Konuk: Doç. Dr. Ömer Coşkun | Eskisi Gibi Değil

    Diğer İçerikler

    Videolar

    Parlamenter Sistem Nasıl Geri Gelecek? | Çavuşesku’nun Termometresi #252

    8 Mayıs 2025 Melis Konakçı, İlkan Dalkuç ve Burak Bilgehan Özpek
    Yazılar

    Savaşların Kazananı Olur Mu?

    7 Mayıs 2025 Oytun Meçik
    Yazılar

    Türkiye’de Serbest Gazeteciliğin Geleceği: Zorluklar ve Çözüm Yolları

    3 Mayıs 2025 Gökhan Korkmaz

    Yorumlar kapalı.

    Güncel İçerikler

    Abdülhamid ve Sherlock Holmes

    12 Mayıs 2025 Yazılar Umut Dağıstan

    ABD Gündemi: Trump’ın İlk 100 Günü, Sol Muhalefet Meydanlarda, Kamuda Tasfiyeler, Mineral Anlaşması

    10 Mayıs 2025 Bültenler Emrullah Özdemir

    Turkey and Israel: Intense Geopolitical Rivalry from the Mediterranean to Central Asia

    8 Mayıs 2025 D84 INTELLIGENCE Reza Talebi

    Savaşların Kazananı Olur Mu?

    7 Mayıs 2025 Yazılar Oytun Meçik

    E-Bültene Abone Olun

    Güncel içeriklerden ilk siz haberdar olun




    Archives

    • Mayıs 2025
    • Nisan 2025
    • Mart 2025
    • Şubat 2025
    • Ocak 2025
    • Aralık 2024
    • Kasım 2024
    • Ekim 2024
    • Eylül 2024
    • Ağustos 2024
    • Temmuz 2024
    • Haziran 2024
    • Mayıs 2024
    • Nisan 2024
    • Mart 2024
    • Şubat 2024
    • Ocak 2024
    • Aralık 2023
    • Kasım 2023
    • Ekim 2023
    • Eylül 2023
    • Ağustos 2023
    • Temmuz 2023
    • Haziran 2023
    • Mayıs 2023
    • Nisan 2023
    • Mart 2023
    • Şubat 2023
    • Ocak 2023
    • Aralık 2022
    • Kasım 2022
    • Ekim 2022
    • Eylül 2022
    • Ağustos 2022
    • Temmuz 2022
    • Haziran 2022
    • Mayıs 2022
    • Nisan 2022
    • Mart 2022
    • Şubat 2022
    • Ocak 2022
    • Aralık 2021
    • Kasım 2021
    • Ekim 2021
    • Eylül 2021
    • Ağustos 2021
    • Temmuz 2021
    • Haziran 2021
    • Mayıs 2021
    • Nisan 2021
    • Mart 2021
    • Şubat 2021
    • Ocak 2021
    • Aralık 2020
    • Kasım 2020
    • Ekim 2020
    • Eylül 2020
    • Ağustos 2020
    • Temmuz 2020
    • Haziran 2020
    • Mayıs 2020
    • Nisan 2020
    • Mart 2020
    • Şubat 2020
    • Ocak 2020
    • Aralık 2019
    • Kasım 2019
    • Ekim 2019
    • Eylül 2019
    • Ağustos 2019
    • Temmuz 2019
    • Haziran 2019
    • Mayıs 2019
    • Nisan 2019
    • Mart 2019

    Categories

    • Asterisk2050
    • Bültenler
    • Çeviriler
    • D84 INTELLIGENCE
    • EN
    • Forum
    • Özetler
    • Podcast
    • Röportajlar
    • Uncategorized
    • Videolar
    • Yazılar
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    İçerik
    • Yazılar
    • Podcast
    • Forum
    • Röportajlar
    • Çeviriler
    • Özetler
    • Bültenler
    • D84 INTELLIGENCE
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    Sosyal Medya
    • Twitter
    • Facebook
    • Instagram
    • Youtube
    • LinkedIn
    • Apple Podcast
    • Spotify Podcast
    • Whatsapp Kanalı
    Kurumsal
    • Anasayfa
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • Yazarlar
    • İçerik Sağlayıcılar
    • Yayın İlkeleri ve Yazım Kuralları
    © 2025 DAKTİLO1984
    • KVKK Politikası
    • Çerez Politikası
    • Aydınlatma Metni
    • Açık Rıza Beyanı

    Arama kelimesini girin ve Enter'a tıklayın. İptal etmek için Esc'ye tıklayın.

    Çerezler

    Sitemizde mevzuata uygun şekilde çerez kullanılmaktadır.

    Fonksiyonel Her zaman aktif
    Sitenin çalışması için ihtiyaç duyulan çerezlerdir
    Preferences
    The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
    İstatistik
    Daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak için kullanılan çerezlerdir The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
    Pazarlama
    Size daha uygun içeriklerin iletilmesi için kullanılan çerezlerdir
    Seçenekleri yönet Hizmetleri yönetin {vendor_count} satıcılarını yönetin Bu amaçlar hakkında daha fazla bilgi edinin
    Seçenekler
    {title} {title} {title}