Daktilo 1984Daktilo 1984
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • E-Bültene Abone Ol
    Facebook Twitter Instagram Telegram
    Twitter Facebook YouTube Instagram WhatsApp
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Destek Ol Abone Ol
    • İZLE
      • Çavuşesku’nun Termometresi
      • Varsayılan Ekonomi
      • 2’li Görüş
      • İki Savaş Bir Yazar
      • Yakın Tarih
      • Mayhoş Muhabbetler
      • Tümünü Gör
    • OKU
      • Yazılar
      • Röportajlar
      • Çeviriler
      • Asterisk2050
      • Yazarlar
    • DİNLE
      • Çerçeve
      • Zedcast
      • Tuhaf Zamanların İzinde
      • SenSensizsin
      • Tümünü Gör
    • D84 FYI
      • Hariçten Gazel
      • Avrupa Gündemi
      • ABD Gündemi
      • Altüst
    • D84 INTELLIGENCE
      • Kitap Yorum
      • Göç Sorunu
      • Başkanlık Sistemi Projesi
      • Devlet Kapasitesi Liberteryenizmi
      • Herkes için Siyaset Bilimi
      • Yapay Zeka
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Anasayfa » Almanya’da Seçim Sistemi ve Partiler: Nasıl Çalışıyor?
    Forum

    Almanya’da Seçim Sistemi ve Partiler: Nasıl Çalışıyor?

    İpek Maya Saygın21 Eylül 20217 dk Okuma Süresi
    Paylaş
    Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp

    Seçim Sistemi Nasıl İşliyor?

    [voiserPlayer]

    Almanya’da federal seçimler 26 Eylül’de yapılacak. Anketler göz önünde bulundurulduğunda, hiçbir partinin tek başına sağlayamayacağı tahmin ediliyor. Bu sebeple, yeni hükümetin kurulmasının 2022’si bulması olası gözüküyor. Bu yazıda seçim sistemini kısaca tanıtmayı, partilerle ilgili genel fikir vermeyi ve koalisyon ihtimallerini özetlemeyi planladım.

    Seçmenler federal parlamento için oy kullanıyorlar, milletvekilleri ise başbakanı -Almanya’da tarihi olarak bu kişiye “Şansölye” deniyor- seçiyorlar. Türkiye’de sistem değişikliği öncesinde alışık olduğumuz gibi Almanya’da da en çok oyu alan partinin hükümeti kurması bekleniyor. Savaş sonrası Almanya tarihinde, hiçbir parti tek başına hükümeti kuracak şekilde çoğunluk elde edemedi. Bu sebeple, meclisteki partiler çoğunluk oluşturabilmek için birbirleriyle koalisyon görüşmeleri yürütüyorlar.

    Federal Parlamento (Bundestag) için oy kullanırlarken seçmenler iki tercihte bulunuyorlar. Birinci tercih, partilerin o seçim bölgesinde “doğrudan aday” olarak gösterdiği kişiler arasından yapılıyor. Bu yolla Federal Parlamento’nun 299 milletvekili belirleniyor. İkinci tercih ise seçmenlerin partilerin Bundestag’da hangi oranda temsil edilmesini istediğiyle ilgili. Her partinin ilgili seçim bölgesinde aday milletvekili listesi var, ikinci tercihlerde alınan oy oranıyla orantılı olacak şekilde parlamentoda dağılım yapılıyor. Bu yolla da 299 milletvekilinin belirlenmesi ve toplamda 598 sandalyeli bir parlamento yapısının oluşturulması hedefleniyor. Buna karşılık partilerin mecliste temsilini, seçmenlerin “ikinci tercih”lerindeki oranda sağlamak adına sayı artabiliyor. Meclis’in sabit bir milletvekili sayısı olduğundan bahsedebilmek olanaklı değil.

    Ayrıca partiler, Bundestag’da temsil edilebilmek için 5%’lik seçim barajını da geçmek zorundalar. Yine de üç “doğrudan aday”ı seçtirebilmiş olan parti barajı geçmiş olarak kabul ediliyor.

    Siyasal Partiler

    Almanya siyasetinde irili ufaklı birçok parti bulunuyor. 2017 yılındaki federal seçimlerde barajı yalnızca altı(CSU ile birlikte yedi) parti geçebilmişti. Üstelik her parti “başbakan adayı” çıkarmıyor. Geleneksel olarak merkez sol SPD ve merkez sağ CDU/CSU seçimlere şansölye adaylarıyla katılırken, bu seçimlerde ilk kez Yeşiller de aday çıkardı. Diğer partilerse “spitzenkandidat”larıyla -Türkçe’ye sıklıkla liste başı aday olarak çevriliyor- seçim programlarını sürdürüyorlar.

    Hristiyan Demokrat Birlik(CDU)/ Hristiyan Sosyal Birlik(CSU)

    Siyasi spektrumda merkez sağda kalan CDU, aynı zamanda Şansölye Angela Merkel’in de partisi. CDU federal seçimlere, “kardeş parti”si CSU ile birlikte katılıyor. CSU, yalnızca Almanya’nın 16 eyaletinden biri olan Bavyera’da örgütlü. İki parti arasındaki iş birliği gereği, CDU Bavyera’da yarışmıyor. “(Hristiyan) Birlik partileri” federal mecliste de ortak grup çatısı altında siyaset yapıyorlar, başbakan adaylarını birlikte belirliyorlar.

    CDU/CSU seçim programlarında Avrupa ordusu kurma fikrine destek verirken, NATO’ya da bağlılıklarını vurguluyorlar. Rusya ve Çin’le ilişkilerde daha sert tutum alınması gerektiğinden bahsediyorlar. Türkiye’nin AB üyesi olmasını desteklemediklerini belirtiyorlar, yine de ülkenin önemli bir ortak olduğu vurgusunu yapıyorlar. İç politika bağlamında ise, vergi artışlarına karşılar, dayanışma vergisini de kaldırmayı hedefliyorlar. İklim krizini önemli bulmakla birlikte, dizel araçların yasaklanması ya da otobanlara hız sınırının getirilmesi gündemlerinde yok.

    CSU lideri Söder
    Kaynak: tr.detv.us

    CSU’nun genel başkanı Bavyera Başbakanı Söder. Hristiyan Sosyal Birlik, CDU’dan daha sağda kalan söylemleriyle biliniyor. Halihazırdaki şansölye adayları ise Kuzey Ren-Vestfalya Başbakanı ve CDU lideri Laschet. Laschet, Merkel’e benzetiliyor. Kuzey Ren-Vestfalya’da göç bakanlığı görevini yürütürken Türklerle kurduğu iyi ilişkiler sebebiyle de kendisine “Türk Armin” lakabı takılmıştı. Muhafazakâr siyasetçi, başlarda anketlerde önde gitse de Almanya’da yaşanan sel felaketinde Cumhurbaşkanı Steinmeier’in basına konuştuğu sırada kahkahalar atarken görüntülenmişti. Yorumcular, bu hatanın tüm seyri değiştirdiğini söylüyorlar.

    Sosyal Demokrat Parti(SPD)

    SPD, Almanya’daki merkez siyasetin solunda kalıyor. Savaş sonrası Almanya’da, koalisyon hükümetlerine liderlik eden -CDU’yla birlikte- iki partiden biri. 2005 yılından beri, Merkel’in şansölye koltuğunda oturduğu ülkede Sosyal Demokratlar, 2013’ten beri Birlik partileriyle “büyük koalisyon”u (GroKo) oluşturuyorlar.

    Sosyal Demokratlar seçim programlarında, Avrupa’nın çıkarlarının Almanya’nın da çıkarları olduğundan hareketle kıtada daha fazla “birlik” hedefliyorlar. SPD, Türkiye’nin yönünü Avrupa’ya ve değerlerine çevirmesi ihtimalinde AB üyeliği ihtimalini doğrudan dışlamıyor. Parti; iç politikada dar ve orta gelirlilerin vergi yükünü azaltmayı, çevre dostu uygulamaları arttırmayı da amaçlıyor. SPD ayrıca halihazırda 9,5 Euro olan saatlik asgari ücreti, 12 Euro’ya çıkarmayı vaat etti.

    Sosyal Demokrat Parti, 2019’dan beri eş başkanlık şeklinde idare ediliyor, başbakan adayları Maliye Bakanı Scholz eş başkanlardan biri değil. Üstelik Scholz, eş başkanlar Esken ve Walter-Borjans’a karşı 2019’daki genel başkanlık yarışından mağlup ayrılmıştı. Şansölye adaylığı ilk açıklandığında kimsenin şans vermediği Hamburglu politikacı, anketlerdeki liderliğini duygusuz, monoton ama hatasız konuşmaları sebebiyle kendisine yakıştırılan “Scholzomat” ünvanına borçlu.

    Ortada şansölye adayı Scholz, parti eş başkanları Walter-Borjans ve Esken ile birlikte
    Kaynak: tagesspiegel.de

    Birlik 90/Yeşiller

    Batı Almanya’da 1970’lerde kurulan Yeşiller, 1983’te ilk kez barajı geçerek federal parlamentoda temsil edilmeye başladı. Doğu’daki totaliter rejimin yıkılmasının akabinde Almanya’nın birleşmesi sonrası, Yeşiller doğulu Birlik 90 hareketiyle bütünleşerek “Birlik 90/Yeşiller” ismini aldı. 1998-2005 yılları arasında Sosyal Demokratlar’ın liderlik ettiği koalisyonun küçük ortaklığını yapan Yeşiller, o tarihten beri muhalefet sıralarında.

    Parti, Avrupa Birliği’yle daha derin entegrasyon talep ediyor, NATO’yla iş birliğinin yılmaz savunucusu. İlaveten Türkiye, Rusya, Çin gibi ülkelerle kurulan ilişkilerde insan hakları ihlallerinin gündemde tutulması önemseniyor. Yeşiller, Türkiye’nin AB üyeliği konusunda Sosyal Demokratlar’la benzer tutum takınıyor. Seçim programlarında SPD gibi asgari ücretin 12 Euro’ya çıkarılması vaat ediliyor. Birlik90/Yeşiller için şüphesiz en önemli konu iklim krizi. 2038’de ise kömür enerjisinden vazgeçmek hedeflendiği gibi; parti karbon vergisini de iklim kriziyle mücadelede önemli buluyor.

    2008’den 2018’e kadar on yıl boyunca partinin eş başkanlarından biri, ebeveynleri Türkiye kökenli olan Cem Özdemir’di. 2018’den bu yana Eş Başkanlık görevlerini Habeck ve Baerbock yürütüyor. Her ne kadar anketlerde Habeck öne çıktıysa da parti Baerbock’ü şansölye adayı olarak belirledi. Baerbock, adaylığının açıklanmasının akabinde yüksek popülarite kazansa da özgeçmişini şişirdiği ve kitabında usulsüz alıntı yaptığı iddialarının ardından partisine oy kaybettirdi.

    Yeşiller Eş Başkanı ve Şansölye Adayı Baerbock ve Eş Başkan Habeck
    Kaynak: politico.eu

    Hür Demokrat Parti (FDP)

    CDU/CSU’yla kıyasladığında ekonomik olarak daha muhafazakâr kalan parti, bireysel özgürlükler gibi konularda merkeze daha yakın. Piyasa dostu olarak anılan parti, savaş sonrası Almanya’da 13 kez koalisyonun küçük ortağı oldu. Liberaller, 2013’te baraj altında kalmışlardı.

    FDP, “Avrupa Federal Devleti”ni savunuyor. Buna karşılık pandemi döneminde açıklanan AB kurtarma paketi programının bir seferle sınırlı kalmasını istiyorlar. Türkiye’nin AB üyesi olamayacağını söylemekle birlikte, önemli bir partner olduğunu vurguluyorlar ve iş birliğinden yanalar. “Hiçbir zaman bu kadar çok yapacak işimiz olmamıştı.” diyen FDP, değişime ihtiyacı hatırlatıyor ve Almanya’nın sancılı dijitalleşme sürecini hızlandırma niyetinde. Daha az vergi, daha çok yatırım partinin temel mottosu.

    FDP liste başı adayı ve genel başkanı Lindner
    Kaynak: staufen.ag

    Sol Parti (Die Linke)

    Sol Parti, Almanya Demokratik Cumhuriyeti (DDR) diktatörlüğündeki tek partinin uzantısı ve “demokratik sosyalizm”i savunuyor.

    NATO’nun lağvedilmesini ya da örgüte Rusya’nın da dahil edilmesini isteyen parti, Almanya’nın silah ihracatına son vermesini ve Alman ordusunun yurtdışı operasyonlara katılmamasını taleplerini dillendiriyor. Türkiye’yle ilişkilerde, insan haklarında ilerleme olmadığı müddetçe gelişme olmamasını talep ediyorlar. Kamulaştırmaları savunan parti, zenginlerden daha fazla vergi geliri elde etmeyi hedefliyor ve saatlik asgari ücreti 13 Euro’ya çıkarmayı vaat ediyor.

    Sol Parti liste başı adayları Wissler ve Bartsch
    Kaynak: web.de

    Almanya için Alternatif (AfD)

    Barajı geçmeyi başaran partiler arasında en sağda kalan Almanya için Alternatif, 2013 yılında kurulduğunda yalnızca Avrupa şüphecisi ve Euro karşıtı olarak ortaya çıkmıştı. 2017 seçimlerinde, Hristiyan Demokratlar ve Sosyal Demokratlar’ın ardından %12,6’yla üçüncü parti olan AfD ana muhalefet görevini üstlendi. Bugün bünyesinde neo-nazileri bulunduran Anayasa karşıtı bir siyasal örgütlenme olan Almanya için Alternatif, Nazi dönemini “Almanya tarihinin kuş pisliği kadar küçük ve önemsiz bir kısmı” olduğunu iddia eden Gauland’ı onursal başkan olarak seçmişti.

    Aşırı sağ parti, Rusya’yla yakın iş birliğini önemsiyor, Avrupa Birliği’nin ulusal egemenliği önceleyen daha esnek bir yapıda olmasının gerekliliğini savunuyor. AfD göç karşıtı bir parti, 2015’teki mülteci krizinden sonra gelen ve nüfusu bir milyonu aşan Ortadoğulu göçmenlerin ülkeden gönderilmesini istiyor. Üstelik partili birçok siyasetçi koronavirüs pandemisine şüpheyle yaklaştığı gibi, yer yer aşının gerekliliğini ve etkisini de sorguluyorlar.

    AfD, Almanya’nın doğu eyaletlerinde seçmenlerin 20%’sinden fazlasının desteğini kazanıyor. Buna karşılık yerel ya da federal bazda hiçbir siyasi parti, AfD’yle koalisyon masasına oturmayacağını açıkladı.

    Almanya için Alternatif’in liste başı adayları Weidel ve Chrupalla
    Kaynak: presseportal.de

    Hükümet nasıl kurulacak?

    16 Eylül tarihli anket
    Kaynak: Deutschland Wählt

    Anketlere bakıldığında yarışın lider Sosyal Demokratlar ve hemen arkasından ikinci gözüken Hristiyan Demokratlar arasında geçtiğini söylemek mümkün. Alman demokrasi geleneğinde, Meclis’te en fazla sandalye kazanan partinin şansölye adayının Bundestag’da çoğunluğu sağlayacak şekilde diğer partilerle müzakere etmesi var. 

    Hem SPD’nin hem CDU/CSU’nun tekrardan bir araya gelip “büyük koalisyon”u kurmayacaklarını açıklamalarının ardından, geriye kalan seçenekler üç partili koalisyonlar oluyor. Bu halde, Sosyal Demokratlar’ın liderliğinde Yeşiller ve Liberaller’le “trafik lambası” ya da Liberaller yerine Sol Parti’yle “kırmızı-kırmızı-yeşil” koalisyonunun kurulması bekleniyor. Eğer Scholz bu işi başaramazsa, Sol Parti’yle koalisyonu reddeden CDU/CSU; Yeşiller ve Liberaller’le “jamaica” koalisyonunu kurabilir. Halkın en çok desteklediği koalisyon modelinin trafik lambası olduğunu da not etmekte yarar var.

    Dünya
    Paylaş Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp
    Önceki İçerikHariçten Gazel Haftalık Dış Haberler Bülteni (13-19 Eylül)
    Sonraki İçerik Laiklik – Dinselleşme Hesaplaşması | Konuk: Ali Aktaş | Devr-i Sabık #7

    Diğer İçerikler

    Bültenler

    ABD Gündemi: Trump’ın İlk 100 Günü, Sol Muhalefet Meydanlarda, Kamuda Tasfiyeler, Mineral Anlaşması

    10 Mayıs 2025 Emrullah Özdemir
    D84 INTELLIGENCE

    Turkey and Israel: Intense Geopolitical Rivalry from the Mediterranean to Central Asia

    8 Mayıs 2025 Reza Talebi
    Yazılar

    Savaşların Kazananı Olur Mu?

    7 Mayıs 2025 Oytun Meçik

    Yorumlar kapalı.

    Güncel İçerikler

    ABD Gündemi: Trump’ın İlk 100 Günü, Sol Muhalefet Meydanlarda, Kamuda Tasfiyeler, Mineral Anlaşması

    10 Mayıs 2025 Bültenler Emrullah Özdemir

    Turkey and Israel: Intense Geopolitical Rivalry from the Mediterranean to Central Asia

    8 Mayıs 2025 D84 INTELLIGENCE Reza Talebi

    Savaşların Kazananı Olur Mu?

    7 Mayıs 2025 Yazılar Oytun Meçik

    Dünya Gündemi: İsrail Gazze’yi Kalıcı Şekilde İşgale Hazırlanıyor

    6 Mayıs 2025 Bültenler Bahadır Çelebi

    E-Bültene Abone Olun

    Güncel içeriklerden ilk siz haberdar olun




    Archives

    • Mayıs 2025
    • Nisan 2025
    • Mart 2025
    • Şubat 2025
    • Ocak 2025
    • Aralık 2024
    • Kasım 2024
    • Ekim 2024
    • Eylül 2024
    • Ağustos 2024
    • Temmuz 2024
    • Haziran 2024
    • Mayıs 2024
    • Nisan 2024
    • Mart 2024
    • Şubat 2024
    • Ocak 2024
    • Aralık 2023
    • Kasım 2023
    • Ekim 2023
    • Eylül 2023
    • Ağustos 2023
    • Temmuz 2023
    • Haziran 2023
    • Mayıs 2023
    • Nisan 2023
    • Mart 2023
    • Şubat 2023
    • Ocak 2023
    • Aralık 2022
    • Kasım 2022
    • Ekim 2022
    • Eylül 2022
    • Ağustos 2022
    • Temmuz 2022
    • Haziran 2022
    • Mayıs 2022
    • Nisan 2022
    • Mart 2022
    • Şubat 2022
    • Ocak 2022
    • Aralık 2021
    • Kasım 2021
    • Ekim 2021
    • Eylül 2021
    • Ağustos 2021
    • Temmuz 2021
    • Haziran 2021
    • Mayıs 2021
    • Nisan 2021
    • Mart 2021
    • Şubat 2021
    • Ocak 2021
    • Aralık 2020
    • Kasım 2020
    • Ekim 2020
    • Eylül 2020
    • Ağustos 2020
    • Temmuz 2020
    • Haziran 2020
    • Mayıs 2020
    • Nisan 2020
    • Mart 2020
    • Şubat 2020
    • Ocak 2020
    • Aralık 2019
    • Kasım 2019
    • Ekim 2019
    • Eylül 2019
    • Ağustos 2019
    • Temmuz 2019
    • Haziran 2019
    • Mayıs 2019
    • Nisan 2019
    • Mart 2019

    Categories

    • Asterisk2050
    • Bültenler
    • Çeviriler
    • D84 INTELLIGENCE
    • EN
    • Forum
    • Özetler
    • Podcast
    • Röportajlar
    • Uncategorized
    • Videolar
    • Yazılar
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    İçerik
    • Yazılar
    • Podcast
    • Forum
    • Röportajlar
    • Çeviriler
    • Özetler
    • Bültenler
    • D84 INTELLIGENCE
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    Sosyal Medya
    • Twitter
    • Facebook
    • Instagram
    • Youtube
    • LinkedIn
    • Apple Podcast
    • Spotify Podcast
    • Whatsapp Kanalı
    Kurumsal
    • Anasayfa
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • Yazarlar
    • İçerik Sağlayıcılar
    • Yayın İlkeleri ve Yazım Kuralları
    © 2025 DAKTİLO1984
    • KVKK Politikası
    • Çerez Politikası
    • Aydınlatma Metni
    • Açık Rıza Beyanı

    Arama kelimesini girin ve Enter'a tıklayın. İptal etmek için Esc'ye tıklayın.

    Çerezler

    Sitemizde mevzuata uygun şekilde çerez kullanılmaktadır.

    Fonksiyonel Her zaman aktif
    Sitenin çalışması için ihtiyaç duyulan çerezlerdir
    Preferences
    The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
    İstatistik
    Daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak için kullanılan çerezlerdir The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
    Pazarlama
    Size daha uygun içeriklerin iletilmesi için kullanılan çerezlerdir
    Seçenekleri yönet Hizmetleri yönetin {vendor_count} satıcılarını yönetin Bu amaçlar hakkında daha fazla bilgi edinin
    Seçenekler
    {title} {title} {title}