Daktilo 1984Daktilo 1984
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • E-Bültene Abone Ol
    Facebook Twitter Instagram Telegram
    Twitter Facebook YouTube Instagram WhatsApp
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Destek Ol Abone Ol
    • İZLE
      • Çavuşesku’nun Termometresi
      • Varsayılan Ekonomi
      • 2’li Görüş
      • İki Savaş Bir Yazar
      • Yakın Tarih
      • Mayhoş Muhabbetler
      • Tümünü Gör
    • OKU
      • Yazılar
      • Röportajlar
      • Çeviriler
      • Asterisk2050
      • Yazarlar
    • DİNLE
      • Çerçeve
      • Zedcast
      • Tuhaf Zamanların İzinde
      • SenSensizsin
      • Tümünü Gör
    • D84 FYI
      • Hariçten Gazel
      • Avrupa Gündemi
      • ABD Gündemi
      • Altüst
    • D84 INTELLIGENCE
      • Kitap Yorum
      • Göç Sorunu
      • Başkanlık Sistemi Projesi
      • Devlet Kapasitesi Liberteryenizmi
      • Herkes için Siyaset Bilimi
      • Yapay Zeka
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Anasayfa » Türkiye Ekonomisi: ABD Faiz Arttırdı, Türkiye Faiz İndirdi
    Bültenler

    Türkiye Ekonomisi: ABD Faiz Arttırdı, Türkiye Faiz İndirdi

    Caner Gerek26 Eylül 20226 dk Okuma Süresi
    Paylaş
    Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp

    [voiserPlayer]

    Ekonomos Haftalık Ekonomi ve Finans Bülteni (19 – 25 Eylül 2022)

    Amerikan Merkez Bankası FED faiz artışlarına devam ediyor. 21 Eylül Çarşamba günü yapılan toplantı sonucunda faizler 75 baz puan daha artırıldı. Üst üste üçüncü kez 75 baz puanlık artışla yüzde 3-3,25 aralığına gelen ABD faiz oranları, 2008 finansal krizinden bu yana görülmüş en yüksek seviye. Yönlendirme olarak ise önümüzdeki toplantılarda faiz artışlarının devam etmesinin uygun olduğu belirtildi. Bundan sonraki dönemde faiz artırım hızı verilere bağlı olacak. Powell karar sonrası basın toplantısında uzun vadede potansiyelin altında bir büyümenin beklendiğini belirtti. Powell ayrıca “Bu sürecin resesyona sebep olup olmayacağını bilmiyoruz, resesyon olacaksa da ne kadar büyük olacak bilmiyoruz” ifadesini kullandı. Powel’ın konuşması genel olarak piyasada şahin olarak algılandı. Ancak 75 baz puan faiz artışı kararı piyasalar açısından sürpriz niteliği taşımıyordu.

    Bu kararın öncesinde ve sonrasında birçok Merkez Bankası da faiz artırım kararı aldı. İçinden geçtiğimiz faiz artırım rüzgarını anlamak açısından ülkelerin son dönemde yaşadığı enteresan döneme bakabiliriz. Avrupa Merkez Bankası kuruluşundan bu yana ilk kez 75 baz puanlık artışa giderken İsviçre Merkez Bankası negatif faizden pozitif faize geçmek durumunda kaldı. İngiltere Merkez Bankası son 27 yılın en yüksek faiz artışını gerçekleştirdi. Brezilya ve Peru gibi ülkeler ise neredeyse son bir yıldır soluksuz şekilde faiz artırmaya devam ediyor. Bizle sık sık beraber anılan Arjantin’de ise enflasyon oranının yüzde 70’e yaklaşmasıyla faiz oranları yüzde 75 oranına yükseltildi.

    Dünya Ekonomilerindeki Faiz Artışları Türkiye İçin Ne Anlama Geliyor?

    Neredeyse tüm dünya faiz artırımına giderken Türkiye geçen sene Eylül ayında başlattığı faiz indirimi politikasına devam ediyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası geçen aydan sonra bu ay da 100 baz puanlık faiz indirimine gitti ve faiz düşürme deneyini sürdürdü. Mevcut durumda politika faizi yüzde 12 oldu. Karar piyasada pek şaşkınlıkla karşılanmadı. Uzun süredir devam eden para politikasının etkisizleştirilmesi politikası nedeniyle mevcut faiz seviyelerinin 100 baz puan aşağıda ya da yukarıda olması pek bir şey ifade etmediğinden piyasalarda önemli bir hareketlilik gözlemlenmedi.

    TCMB Türkiye’deki ekonomik aktiviteye ilişkin ise 2022’nin ilk yarısında güçlü bir büyüme gözlemlendiğini ancak Temmuz ayı başından bu yana öncü göstergelerin zayıflayan dış talebin etkisiyle büyümede bir yavaşlamaya işaret ettiğini belirtti. TCMB ayrıca, yüksek enflasyonun bize özgü olmadığını küresel bir sorun olduğunu da vurgulamaktan çekinmedi. Bu karar sonrası bankaların kur korumalı mevduat için ödeyecekleri faiz oranı da düşmüş oldu. Hatırlayacak olursak bankalar politika faizinin yüzde 3 fazlası oranında mevduat faizi ödüyorlardı. Böylelikle kredi faizlerini düşürmedikleri sürece faiz marjı bankaların lehine daha da açılmış oluyor. Fakat bu avantajlı yeni durumun hemen ardından bankaların aldığı komisyon oranlarına dair de yeni bir düzenleme geldi.

    Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeye göre, kredi tahsis ücretleri ilk limit tahsisinde tahsis edilen kredi limitinin yüzde 0,25’ini, limit yenilemelerinde yenilenen limitin yüzde 0,125’ini geçemeyecek. Buradaki düzenlemenin amacı bankaların ticari kredilere ödedikleri faiz oranını politika faizine yaklaştırırken aldıkları komisyonu sınırlamak. Bankacılık sisteminde bankalar, aldıkları faizi düşük göstermek için faiz gelirinin bir kısmını komisyon tarafında gösteriyor. Böylelikle de aslında düşük faizle kredi veriyormuş gibi gösterip kredi müşterisi için maliyeti yüksek tutuyor.

    TCMB tarafı ise kredi maliyetlerini düşürmeye çalışıyor. O nedenle de kredi kullanacakların maliyetini düşürmek için bankaların bu komisyon ücretlerine sınırlama getirildi. TCMB tarafı böylelikle son iki politika faizi kararıyla bankaların faiz maliyetini düşürürken hemen ertesi gün bu düzenlemeyi yaparak bankaları kredi faizini düşük fiyattan vermeye zorluyor. Tabii bu kredilerin ticari krediler olduğuna vurgu yapmak gerekir. TCMB ticari kredilerin maliyetini düşürmeye çalışıyor. Tüm dünyada faizler artarken ve ekonomik aktivite yavaşlarken Türkiye tam tersine kredi genişlemesi yaparak ekonomiyi ısıtmaya çalışıyor.

    Borsada Kritik Hafta

    Bir süredir borsadaki yukarı yönlü tuhaf hareketlilik bu bültenin de gündemindeydi. Buradaki tuhaf yükseliş özellikle geçen hafta ile birlikte yerini endişeye bırakmış durumda. Açığa çıkmaya başlayan bilgilere göre kaldıraçlı işlemlerin yapıldığı Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası (VİOP) tarafında birtakım yüklü işlemler yapılarak banka hisselerinin spot piyasadaki fiyatları hızla yukarı çekildi. Böylelikle hem ekonomide işlerin iyi gittiği imajını oluşturmak hem de tasarruf sahiplerini buraya yönlendirmek istenildi.

    Fakat bu yönlendirme çabasının altında neyin yattığı, banka hisselerindeki sert düşüş sonrası oldukça tartışmalı hale geldi. İşte bu amaç için kullanılan kaldıraçlı işlemler biraz karmaşık bir işlem türü olmakla birlikte düşük sermayeyle yüksek hacimli işlem yapabilmenin sağlandığı işlemlerdir. Bu sayede düşük sermayeyle çok daha yüksek işlem hacmi ve kar elde edebiliyorsunuz. Fakat beklentiler gerçekleşmezse ve sizin yaptığınız işlemin tersi durum söz konusu olursa olası zarara karşı sizden teminat istenir. Çünkü kaldıraçlı işlemler nasıl yüksek kazanca sebep olabiliyorsa yüksek zarara da neden olabilir. İşte burada bazı organize işlerde işler tersine dönmüş gözüküyor.

    Banka hisse fiyatları Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin yatırım yapmak isteyenleri borsaya davetinin hemen akabinde sert şekilde düşmeye başlamıştı. Bu düşüşle birlikte kaldıraçlı işlem yapanlar zarar etmeye başladıkça teminat çağrısı gerçekleşti. Teminat çağrıları demek bu zarar eden kişilerin gereken teminat seviyesinin altına düştükçe daha fazla teminat koyması demek, bunun için Takasbank tarafından çağrı yapılır. Teminat tamamlanmazsa işlem yapılan aracı kurumun ortaya çıkan zararı kapatması mecburiyeti var. Aracı kurumlar bu teminatı gerekirse kendileri tamamlar ve sonrasında da müşterisinden tahsis etmeye çalışır. Fakat görünen o ki yüklü zararlar nedeniyle aracı kurumlar da oldukça zor durumda kalıyor.

    Bu durumdan çıkılabilmesi için bazı seçenekler bulunuyor. Bunlardan birisi hisselerin tekrardan yükselmeye başlamasıyla teminat gereksiniminin azalması. Nitekim, Eylül sonunda vadeler dolacağı için bu hafta içerisinde hisselerin yükselmesi gerekecek. Aksi takdirde çok büyük zararlar edilecek ya da vadeli işlemler kontratlarında uzlaşma talep edilecek. Vadeli işlemlerde uzlaşma ise çok istisnai durumlarda uygulanmakta ve böylesi karanlık gözüken bir olayda bu yöntemin kullanılması kredibilite açısından oldukça zararlı. Burada zarara uğrayan kişilerin kurtarılmaya çalışılmasının da bir açıklaması olması gerekecek. O nedenle görünen o ki bu duruma gerek kalmadan bir şekilde sorun çözülmeye çalışılacak.

    İktidar tarafındaki sessizlik, sorunun dillendirilmeden çözülmeye çalışıldığı izlenimini veriyor. Bu noktada geçen haftanın enteresan olaylarından birisi de Halk Bankası’nın hisse geri alımı yapması oldu. Banka daha önce ABD’deki davada bile geri alıma gitmezken VİOP tarafında riskli işlemler yapan ve şu ana kadar zarar eden henüz kim oldukları belirsiz kişileri adeta kurtarmak istercesine bir geri alım yapmış gözüküyor. Böylelikle banka öz kaynaklarını çiftçiye esnafa destek olmak için değil, birilerini kurtarmak amacıyla hisselerini geri almak için kullanıyor. Konuyla ilgili daha ayrıntılı bilgilenmek isteyenler Cüneyt Akman’ın Para Analiz sitesindeki yazısına bakabilirler. Önümüzdeki hafta borsadaki bu durumun nereye evrildiğini incelemeye devam edeceğiz.

    Ekonomi Ekonomos Haftalık Ekonomi ve Finans Bülteni
    Paylaş Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp
    Önceki İçerikTurkish Presidential System and Media Freedom
    Sonraki İçerik Kürt Sorununa Ne Oldu?

    Diğer İçerikler

    Bültenler

    Dünya Gündemi: Trump’ın Körfez Turu, ABD-Çin Ticaret Savaşlarında Geçici Ateşkes

    13 Mayıs 2025 Bahadır Çelebi
    Bültenler

    ABD Gündemi: Trump’ın İlk 100 Günü, Sol Muhalefet Meydanlarda, Kamuda Tasfiyeler, Mineral Anlaşması

    10 Mayıs 2025 Emrullah Özdemir
    Yazılar

    Savaşların Kazananı Olur Mu?

    7 Mayıs 2025 Oytun Meçik

    Yorumlar kapalı.

    Güncel İçerikler

    Yatırım mı Sömürü mü?: ABD ve Ukrayna Arasında Tartışmalı Maden Anlaşması

    14 Mayıs 2025 Yazılar Cem Özen

    Dünya Gündemi: Trump’ın Körfez Turu, ABD-Çin Ticaret Savaşlarında Geçici Ateşkes

    13 Mayıs 2025 Bültenler Bahadır Çelebi

    Abdülhamid ve Sherlock Holmes

    12 Mayıs 2025 Yazılar Umut Dağıstan

    ABD Gündemi: Trump’ın İlk 100 Günü, Sol Muhalefet Meydanlarda, Kamuda Tasfiyeler, Mineral Anlaşması

    10 Mayıs 2025 Bültenler Emrullah Özdemir

    E-Bültene Abone Olun

    Güncel içeriklerden ilk siz haberdar olun




    Archives

    • Mayıs 2025
    • Nisan 2025
    • Mart 2025
    • Şubat 2025
    • Ocak 2025
    • Aralık 2024
    • Kasım 2024
    • Ekim 2024
    • Eylül 2024
    • Ağustos 2024
    • Temmuz 2024
    • Haziran 2024
    • Mayıs 2024
    • Nisan 2024
    • Mart 2024
    • Şubat 2024
    • Ocak 2024
    • Aralık 2023
    • Kasım 2023
    • Ekim 2023
    • Eylül 2023
    • Ağustos 2023
    • Temmuz 2023
    • Haziran 2023
    • Mayıs 2023
    • Nisan 2023
    • Mart 2023
    • Şubat 2023
    • Ocak 2023
    • Aralık 2022
    • Kasım 2022
    • Ekim 2022
    • Eylül 2022
    • Ağustos 2022
    • Temmuz 2022
    • Haziran 2022
    • Mayıs 2022
    • Nisan 2022
    • Mart 2022
    • Şubat 2022
    • Ocak 2022
    • Aralık 2021
    • Kasım 2021
    • Ekim 2021
    • Eylül 2021
    • Ağustos 2021
    • Temmuz 2021
    • Haziran 2021
    • Mayıs 2021
    • Nisan 2021
    • Mart 2021
    • Şubat 2021
    • Ocak 2021
    • Aralık 2020
    • Kasım 2020
    • Ekim 2020
    • Eylül 2020
    • Ağustos 2020
    • Temmuz 2020
    • Haziran 2020
    • Mayıs 2020
    • Nisan 2020
    • Mart 2020
    • Şubat 2020
    • Ocak 2020
    • Aralık 2019
    • Kasım 2019
    • Ekim 2019
    • Eylül 2019
    • Ağustos 2019
    • Temmuz 2019
    • Haziran 2019
    • Mayıs 2019
    • Nisan 2019
    • Mart 2019

    Categories

    • Asterisk2050
    • Bültenler
    • Çeviriler
    • D84 INTELLIGENCE
    • EN
    • Forum
    • Özetler
    • Podcast
    • Röportajlar
    • Uncategorized
    • Videolar
    • Yazılar
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    İçerik
    • Yazılar
    • Podcast
    • Forum
    • Röportajlar
    • Çeviriler
    • Özetler
    • Bültenler
    • D84 INTELLIGENCE
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    Sosyal Medya
    • Twitter
    • Facebook
    • Instagram
    • Youtube
    • LinkedIn
    • Apple Podcast
    • Spotify Podcast
    • Whatsapp Kanalı
    Kurumsal
    • Anasayfa
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • Yazarlar
    • İçerik Sağlayıcılar
    • Yayın İlkeleri ve Yazım Kuralları
    © 2025 DAKTİLO1984
    • KVKK Politikası
    • Çerez Politikası
    • Aydınlatma Metni
    • Açık Rıza Beyanı

    Arama kelimesini girin ve Enter'a tıklayın. İptal etmek için Esc'ye tıklayın.

    Çerezler

    Sitemizde mevzuata uygun şekilde çerez kullanılmaktadır.

    Fonksiyonel Her zaman aktif
    Sitenin çalışması için ihtiyaç duyulan çerezlerdir
    Preferences
    The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
    İstatistik
    Daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak için kullanılan çerezlerdir The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
    Pazarlama
    Size daha uygun içeriklerin iletilmesi için kullanılan çerezlerdir
    Seçenekleri yönet Hizmetleri yönetin {vendor_count} satıcılarını yönetin Bu amaçlar hakkında daha fazla bilgi edinin
    Seçenekler
    {title} {title} {title}