Daktilo 1984Daktilo 1984
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • E-Bültene Abone Ol
    Facebook Twitter Instagram Telegram
    Twitter Facebook YouTube Instagram WhatsApp
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Destek Ol Abone Ol
    • İZLE
      • Çavuşesku’nun Termometresi
      • Varsayılan Ekonomi
      • 2’li Görüş
      • İki Savaş Bir Yazar
      • Yakın Tarih
      • Mayhoş Muhabbetler
      • Tümünü Gör
    • OKU
      • Yazılar
      • Röportajlar
      • Çeviriler
      • Asterisk2050
      • Yazarlar
    • DİNLE
      • Çerçeve
      • Zedcast
      • Tuhaf Zamanların İzinde
      • SenSensizsin
      • Tümünü Gör
    • D84 FYI
      • Hariçten Gazel
      • Avrupa Gündemi
      • ABD Gündemi
      • Altüst
    • D84 INTELLIGENCE
      • Kitap Yorum
      • Göç Sorunu
      • Başkanlık Sistemi Projesi
      • Devlet Kapasitesi Liberteryenizmi
      • Herkes için Siyaset Bilimi
      • Yapay Zeka
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Anasayfa » Göçmen Sorunu, Gıda Güvenliği Krizi ve Ukrayna Savaşı
    Bültenler

    Göçmen Sorunu, Gıda Güvenliği Krizi ve Ukrayna Savaşı

    Bahadır Çelebi17 Mayıs 20226 dk Okuma Süresi
    Paylaş
    Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp

    [voiserPlayer]

    Rusya’nın Ukrayna’yı işgali çok boyutlu bir uluslararası kriz olarak güvenlik alanının dışında da birçok alanda kendisini gösterdi. Geçtiğimiz hafta Rusya-Ukrayna Savaşı’yla ilgili olarak yaşanan gelişmeler savaşın yol açtığı bu çok boyutlu sorunları bir kez daha ortaya koydu. Savaş sürdükçe artarak devam eden göçmen sorunu ciddi boyutlara ulaşırken savaşın Karadeniz’e yansımaları ve Odesa limanının ulaşıma kapatılması tüm dünyayı ciddi bir gıda krizine doğru sürüklüyor. Ancak gıda ve göçmen meselesinden önce ilk olarak, bu savaşın geldiğimiz noktada Avrupa güvenliği açısından paradigma değişikliğine neden olduğu iddialarını kanıtlar nitelikte bir gelişme olan Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliği meselesine değinelim.

    İsveç ve Finlandiya’nın NATO Üyeliği

    İsveç ve Finlandiya NATO kurulduğundan bu yana tarafsız tutumunu koruyarak NATO’ya üye olmayan Avrupa ülkelerinin başında geliyordu. Ta ki Putin yönetimi hoyratça Ukrayna’yı topyekûn bir işgale kalkışana kadar. Rusya-Ukrayna Savaşı’nın başından bu yana İsveç ve Finlandiya kamuoyu NATO’ya üye olma konusunu tartışıyordu. Bu tartışmalar somut meyvesini verdi. İsveç ve Finlandiya hükümetleri NATO’ya resmi üyelik başvurusu yapma kararı aldı. ABD ve genel olarak Avrupa ülkeleri bu kararı desteklerken Erdoğan’dan İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üye olmasına dair olumsuz sinyaller geldi.

    Erdoğan İsveç ve Finlandiya’nın teröristlere ev sahipliğini yaptığını iddia ederek NATO üyeliklerine karşı çıkabileceklerini belirtti. Erdoğan’ın bu açıklaması İsveç ve Finlandiya üyeliklerini veto etme gücüne dayanarak ABD ve Avrupa’ya karşı pazarlık gücünü elinde bulundurma hamlesi olarak değerlendiriliyor. Bir ülkenin NATO’ya üye olabilmesi için mevcut 30 üye ülkenin de bu talebi onaylaması gerekiyor. Dolayısıyla, Türkiye’nin veto hakkı bulunuyor. Ancak genel olarak Batılı ülkeler Türkiye’nin sorun çıkartsa da İsveç ve Finlandiya’nın üyeliklerini kabul edeceğini düşünüyorlar. Bu bağlamda yakın zamanda İsveç ve Finlandiya’dan yetkili heyetler Türkiye’ye gelerek görüşmelerde bulunacak.

    Türkiye’nin veto hakkını kullanarak, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırması ile değişen Avrupa ve genel olarak Batı Güvenlik mimarisinin yeni yapısının dışında kalmak isteyeceğini kimse beklemiyor. Her ne kadar Türkiye, Rusya ve Ukrayna arasında bir denge siyaseti gütme çabasında olsa da böylesine önemli bir konuda veto yetkisini kullanmayacaktır. Ancak Erdoğan yönetimi, bu gücünü kullanarak Batı’dan belli taleplerde bulunabilir. Bu gelişmelere karşı Putin ise İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üye olmasının kendileri için sorun olmadığını ancak NATO’nun bu ülkelerde askeri varlık bulundurmasına karşılık vereceklerini söyleyerek tepki gösterdi. Sonuçta Rusya’nın kendi güvenlik endişelerini ortadan kaldırmak bahanesiyle giriştiği Ukrayna işgali, NATO’nun Rusya sınırlarında daha da güçlenmesine sebep olacak ve Rusya’nın güvenlik endişelerini artıracak yeni bir NATO genişleme hamlesine yol açmış oldu. Sonuç itibarıyla NATO bir savunma örgütü. Ancak Ukrayna Savaşı’ndaki gelişmelere göre NATO’nun İsveç ve özellikle de Rusya ile sınırı bulunan Finlandiya’da askeri güç bulundurmak ve askeri tatbikatlar yaparak gövde gösterisinde bulunmak gibi yollara başvuracağını bekleyebiliriz. Bu durum da elbette yeni tartışmaları beraberinde getirecektir.       

    Gıda Güvenliği ve Rusya-Ukrayna Savaşı

    Avrupa’nın tahıl ambarı ve dünyanın en büyük tahıl üreticilerinden biri olan Ukrayna’da Rusya’nın işgaliyle tehlike altına giren buğday üretiminin bu yıl oldukça düşmesi bekleniyor. Zira, Rusya’nın Ukrayna’nın iç bölgelerine kadar girmesi, geniş tarım arazilerinde üretimin aksamasına neden oldu. Bu durum buğday fiyatları üzerinde zaten artışa neden olmuşken geçen hafta yaşanan başka bir gelişme de buğday arzı probleminin üzerine tuz biber ekti. Bu gelişme Hindistan’ın buğday ihracatını yasaklamasıydı.

    Bu yıl hasat döneminde dünyanın diğer büyük üreticileri olan Kanada, Avustralya ve Avrupa’da iklim koşulları nedeniyle buğday üretiminin azalacağı beklentisi hakim. Çin’den sonra dünyanın en büyük buğday üreticisi olan Hindistan’dan gelen son olumsuz haberle ise buğday fiyatları tekrar yükselişe geçti. Aslında Hindistan, Ukrayna’nın buğday arzındaki azalışı kapatmayı ve dünyaya geçtiğimiz yıllara oranla daha fazla buğday ithalatı yapmayı planlıyordu. Ancak sıcaklığın beklenenden yüksek seyretmesi nedeniyle Hindistan hükümeti, buğday rekoltesi tahminlerini azaltarak revize etti ve buğday ihracatını kendi ihtiyaçlarını karşılamak için durdurduğunu duyurdu. Bu durumun önümüzdeki dönemde tüm dünyada un ve ekmek fiyatlarında artışa neden olacağı ve enflasyona artı bir yük getireceği bekleniyor.

    Ancak olumsuzluklar bununla da bitmiyor. Ukrayna mevcut durumda üretebildiği tahılı Odesa limanından ihraç ediyor. Birleşmiş Milletler Gıda Ajansına göre şu an 25 milyon ton tahıl Odesa limanında sıkışıp kalmış durumda. Rusya’nın Karadeniz’in kuzeyini kapatması ve Ukrayna ticari gemilerine izin vermemesi, tahıl arzı konusunda Ukrayna’ya bağımlı olan birçok ülkeyi tedirgin ediyor. Avrupa Birliği ise Ukrayna tahılını Polonya’nın Baltık kıyısındaki limanlarından ihraç etmenin yollarını arıyor. İklim krizi ve Rusya-Ukrayna Savaşı’nın neden olduğu küresel tahıl fiyatlarındaki artış, oldukça kırılgan ekonomilere sahip Afrika ülkelerini daha fazla tehdit ediyor ve küresel gıda güvenliğini tehlikeye atıyor.

    Ukraynalı Göçmen Krizi

    Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrası 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana Avrupa içinde yaşanan en büyük göçmen krizi, her geçen gün derinleşerek daha ciddi boyutlara ulaşıyor. Birleşmiş Milletlerin verdiği son rakamlara göre 13 milyon civarında Ukraynalı evlerini terk etmiş durumda. Evlerini terk eden Ukraynalıların bir kısmı ülke içinde başka şehirlere geçerken diğer kısmı ise Avrupa başta olmak üzere birçok farklı bölge ve ülkeye göç etmek durumunda kaldı.

    Bu 13 milyon kişi içerisinden 6 milyondan fazla kişi komşu ülkelere göç etti. Bu ülkeler arasında Ukraynalıların en çok gittiği ülke ise Polonya oldu. Polonya halkının kardeşlik duygularıyla Ukrayna halkına en çok kucak açan halk olduğunu söyleyebiliriz. Geldiğimiz noktada 6.2 milyon insanın Ukrayna dışına çıktığını biliyoruz. BBC’nin haberine göre Ukraynalıların gittiği ülkeler ve giden göçmen sayısı aşağıdaki gibi;

    Polonya 3.376.992
    Romanya 919.574
    Rusya 850.534
    Macaristan 610.076
    Moldova 464.294
    Slovakya 424.027
    Beyaz Rusya 27.308[1]

    Elbette bu ülkelere göç eden birçok Ukraynalı diğer ülkelere geçebiliyor. Ayrıca daha az sayıda insan da bu listede olmayan Türkiye gibi ülkelere göç etmiş durumda. Bazı Avrupa ülkeleri Ukraynalılara acil vize verdi. Örneğin, 16 Mayıs’a kadar Çekya tarafından 345.203 Ukraynalıya ve 14 Mayıs itibarıyla da Almanya tarafından 700 binden fazla Ukraynalıya vize verildiği biliniyor. Muhtemelen Ukraynalı göçmenlerin Avrupa Birliği ülkelerine geçtikten sonra en çok tercih ettiği adres Almanya oluyor.

    Rusya-Ukrayna Savaşı Ukrayna’nın doğu bölgesinde Donbas ve etrafına taşındı. Savaşın beklenenden daha uzun süreceği artık kesinleşmiş durumda. Bu hafta Mariupol’de Rusya zaferini ilan ederken Ukrayna’nın en büyük ikinci kenti olan Kharkiv’de ise Ukrayna’nın Rusya’yı geri püskürttüğü haberleri geliyor. Bu durumda iki tarafın da Donbas bölgesinde uzun sürecek çatışmalara hazırlandığını söyleyebiliriz. Dolayısıyla, savaşın neden olduğu insani kriz ve göçmen sorunu önümüzdeki dönemde daha da büyüyecek gibi görünüyor. Ancak şunu da belirtmek gerekir ki Avrupalılar Ukraynalı göçmenleri Suriye, Irak ve Afganistan’dan gelen göçmenlere göre çok daha olumlu karşılıyor. Yine de Ukraynalı göçmen sayısının artması ve savaşın daha da uzaması AB ülkelerinde yeni bir göçmen tartışmasına neden olabilir ve popülist partilere malzeme verebilir.


    [1] https://www.bbc.com/news/world-60555472

    Dünya Göç Sorunu
    Paylaş Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp
    Önceki İçerikAnayasa Mahkemesi Tüm Yabancılar Geri Gönderilebilir Dedi Mi?
    Sonraki İçerik Kaftancıoğlu Kararı Erken seçim Sinyali mi? | Çavuşesku’nun Termometresi #108

    Diğer İçerikler

    Bültenler

    ABD Gündemi: Trump’ın İlk 100 Günü, Sol Muhalefet Meydanlarda, Kamuda Tasfiyeler, Mineral Anlaşması

    10 Mayıs 2025 Emrullah Özdemir
    D84 INTELLIGENCE

    Turkey and Israel: Intense Geopolitical Rivalry from the Mediterranean to Central Asia

    8 Mayıs 2025 Reza Talebi
    Yazılar

    Savaşların Kazananı Olur Mu?

    7 Mayıs 2025 Oytun Meçik

    Yorumlar kapalı.

    Güncel İçerikler

    ABD Gündemi: Trump’ın İlk 100 Günü, Sol Muhalefet Meydanlarda, Kamuda Tasfiyeler, Mineral Anlaşması

    10 Mayıs 2025 Bültenler Emrullah Özdemir

    Turkey and Israel: Intense Geopolitical Rivalry from the Mediterranean to Central Asia

    8 Mayıs 2025 D84 INTELLIGENCE Reza Talebi

    Savaşların Kazananı Olur Mu?

    7 Mayıs 2025 Yazılar Oytun Meçik

    Dünya Gündemi: İsrail Gazze’yi Kalıcı Şekilde İşgale Hazırlanıyor

    6 Mayıs 2025 Bültenler Bahadır Çelebi

    E-Bültene Abone Olun

    Güncel içeriklerden ilk siz haberdar olun




    Archives

    • Mayıs 2025
    • Nisan 2025
    • Mart 2025
    • Şubat 2025
    • Ocak 2025
    • Aralık 2024
    • Kasım 2024
    • Ekim 2024
    • Eylül 2024
    • Ağustos 2024
    • Temmuz 2024
    • Haziran 2024
    • Mayıs 2024
    • Nisan 2024
    • Mart 2024
    • Şubat 2024
    • Ocak 2024
    • Aralık 2023
    • Kasım 2023
    • Ekim 2023
    • Eylül 2023
    • Ağustos 2023
    • Temmuz 2023
    • Haziran 2023
    • Mayıs 2023
    • Nisan 2023
    • Mart 2023
    • Şubat 2023
    • Ocak 2023
    • Aralık 2022
    • Kasım 2022
    • Ekim 2022
    • Eylül 2022
    • Ağustos 2022
    • Temmuz 2022
    • Haziran 2022
    • Mayıs 2022
    • Nisan 2022
    • Mart 2022
    • Şubat 2022
    • Ocak 2022
    • Aralık 2021
    • Kasım 2021
    • Ekim 2021
    • Eylül 2021
    • Ağustos 2021
    • Temmuz 2021
    • Haziran 2021
    • Mayıs 2021
    • Nisan 2021
    • Mart 2021
    • Şubat 2021
    • Ocak 2021
    • Aralık 2020
    • Kasım 2020
    • Ekim 2020
    • Eylül 2020
    • Ağustos 2020
    • Temmuz 2020
    • Haziran 2020
    • Mayıs 2020
    • Nisan 2020
    • Mart 2020
    • Şubat 2020
    • Ocak 2020
    • Aralık 2019
    • Kasım 2019
    • Ekim 2019
    • Eylül 2019
    • Ağustos 2019
    • Temmuz 2019
    • Haziran 2019
    • Mayıs 2019
    • Nisan 2019
    • Mart 2019

    Categories

    • Asterisk2050
    • Bültenler
    • Çeviriler
    • D84 INTELLIGENCE
    • EN
    • Forum
    • Özetler
    • Podcast
    • Röportajlar
    • Uncategorized
    • Videolar
    • Yazılar
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    İçerik
    • Yazılar
    • Podcast
    • Forum
    • Röportajlar
    • Çeviriler
    • Özetler
    • Bültenler
    • D84 INTELLIGENCE
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    Sosyal Medya
    • Twitter
    • Facebook
    • Instagram
    • Youtube
    • LinkedIn
    • Apple Podcast
    • Spotify Podcast
    • Whatsapp Kanalı
    Kurumsal
    • Anasayfa
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • Yazarlar
    • İçerik Sağlayıcılar
    • Yayın İlkeleri ve Yazım Kuralları
    © 2025 DAKTİLO1984
    • KVKK Politikası
    • Çerez Politikası
    • Aydınlatma Metni
    • Açık Rıza Beyanı

    Arama kelimesini girin ve Enter'a tıklayın. İptal etmek için Esc'ye tıklayın.

    Çerezler

    Sitemizde mevzuata uygun şekilde çerez kullanılmaktadır.

    Fonksiyonel Her zaman aktif
    Sitenin çalışması için ihtiyaç duyulan çerezlerdir
    Preferences
    The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
    İstatistik
    Daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak için kullanılan çerezlerdir The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
    Pazarlama
    Size daha uygun içeriklerin iletilmesi için kullanılan çerezlerdir
    Seçenekleri yönet Hizmetleri yönetin {vendor_count} satıcılarını yönetin Bu amaçlar hakkında daha fazla bilgi edinin
    Seçenekler
    {title} {title} {title}