Daktilo 1984Daktilo 1984
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • E-Bültene Abone Ol
    Facebook Twitter Instagram Telegram
    Twitter Facebook YouTube Instagram WhatsApp
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Destek Ol Abone Ol
    • İZLE
      • Çavuşesku’nun Termometresi
      • Varsayılan Ekonomi
      • 2’li Görüş
      • İki Savaş Bir Yazar
      • Yakın Tarih
      • Mayhoş Muhabbetler
      • Tümünü Gör
    • OKU
      • Yazılar
      • Röportajlar
      • Çeviriler
      • Asterisk2050
      • Yazarlar
    • DİNLE
      • Çerçeve
      • Zedcast
      • Tuhaf Zamanların İzinde
      • SenSensizsin
      • Tümünü Gör
    • D84 FYI
      • Hariçten Gazel
      • Avrupa Gündemi
      • ABD Gündemi
      • Altüst
    • D84 INTELLIGENCE
      • Kitap Yorum
      • Göç Sorunu
      • Başkanlık Sistemi Projesi
      • Devlet Kapasitesi Liberteryenizmi
      • Herkes için Siyaset Bilimi
      • Yapay Zeka
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Anasayfa » Faiz Kararı: Türkiye Ekonomisi İçin Her Şey Kötüye Gidiyor
    Bültenler

    Faiz Kararı: Türkiye Ekonomisi İçin Her Şey Kötüye Gidiyor

    Caner Gerek20 Haziran 20224 dk Okuma Süresi
    Paylaş
    Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp

    Ekonomos Haftalık Ekonomi ve Finans Bülteni (13-19 Haziran)

    [voiserPlayer]

    Amerikan Merkez Bankası (FED) 15 Haziran tarihli toplantısında para politikası faizini 75 baz puan yükselterek 1994 yılından sonra ilk kez bu kadar yüksek oranda bir artışa gitti. Bir ay öncesine dönüldüğünde 75 baz puanlık bir artış piyasalarca beklenen bir durum değildi, beklenti 50 baz puanlık bir artıştı. Beklentileri değiştiren ise bir önceki hafta cuma günü açıklanan ve beklentilerin üstünde gelen mayıs ayı enflasyonu oldu. Mayıs ayında ABD enflasyonu yıllık olarak % 8,3 olarak gerçekleşti ve bu yüksek enflasyon FED’in daha agresif faiz artışına gideceği beklentisini artırdı ve nihayetinde de 50 baz puanın üzerinde bir artışa neden oldu. FED Başkanı Powell karar sonrası toplantıda yaptığı açıklamada “Enflasyonu düşürmeye büyük önem veriyoruz ve bunu yapmak için hızla hareket ediyoruz.” dedi. Her ne kadar Powell bu büyüklükte bir artışın yaygın olmasını beklemediğini söylese de bir sonraki Temmuz ayı toplantısında 50 ya da 75 baz puanlık bir artışın geleceğini beklediğini de iletti.

    Bankalar, kısa vadeli borçlanma için birbirlerinden aldıkları faizde bu artan politika faiz oranını bir kıyaslama noktası (benchmark) olarak kullandıkları için bu faiz artışı oldukça önemli. Bununla birlikte, konut ve otomotiv kredileri gibi çok sayıda tüketici kredi ürünü bu faiz oranından etkilenmektedir. Böylece faizlerdeki bu artışın tüketim tarafını sınırlayıcı etki yapması beklenmekte. Nitekim, bu karar sonrası FED’in ekonomik büyüme beklentisi %1,7’ye indi. Mart ayında ekonomik büyüme beklentisi FED için %2,8 idi. Tüketim tarafında beklenen düşüş ise yüksek faiz artışının ABD’yi resesyona götürebileceği tartışmalarını daha da kuvvetlendirdi. Önceki bültenlerde de bahsettiğimiz üzere son dönemlerde ABD’de ekonomik büyümenin düşeceği, stagflasyona gireceği beklentisi artmıştı ve farklı finansal kuruluşların yöneticilerinden endişeli açıklamalar gelmişti. Bu faiz kararı ile birlikte bu beklenti daha da güçlenmiş oldu. Fakat bu noktada Powell farklı düşünüyor. Powell, “Son aylarda gördüğümüz finansal koşullardaki sıkılaşma, büyümeyi yavaşlatmaya devam etmeli ve talebin arz ile daha iyi dengelenmesine yardımcı olmalı” diyerek, büyümede yavaşlamanın gerekliliğine vurgu yaptı.  

    ABD dışındaki diğer gelişmiş birçok ülke de artan enflasyonla birlikte faiz artırımına gitmekte. Bunlardan en dikkat çekici olanı ise İsviçre’nin 15 yıl sonra ilk kez faiz artışına giderek faizleri -0,75’ten -0,25’e getirmesi oldu. Diğer birçok ülkede olduğu gibi İsviçre de özellikle gıda ve enerji fiyatlarındaki artışın tetiklediği enflasyona karşı korunma önlemi almakta. Enflasyondan korunmaya çalışan İsviçre’de Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon beklentisi ise sadece %2,8.

    Faiz Kararı: Türkiye Gibi Gelişmekte Olan Ülkelere Etkisi

    Başta ABD olmak üzere dünyadaki faiz artırımı dalgasının, en çok da Türkiye’nin de içinde bulunduğu gelişmekte olan ülkeleri negatif etkilemesi bekleniyor. Faiz artırımının gelişmekte olan ülkelere en önemli etkilerinden birisi sermaye kaçışının gerçekleşecek olması. Gelişmekte olan ülkelere yatırım yapan yatırımcılar ABD’deki faiz getirisinin artışıyla birlikte ABD’yi daha cazip bulmakta ve böylece gelişmekte olan ülkelerden ABD’ye doğru bir sermaye hareketi gerçekleşmekte.

    İkinci bir negatif etki ise gelişmekte olan ülkelerin mevcut yüksek borçluluğu. Özellikle Covid-19 dönemi ile birlikte gelişmekte olan ülkelerin dış borçluluğu artmış durumda ve artan faizlerle birlikte dış borçlanmaya gitmek veya mevcut borçları döndürmek bu ülkeler için daha da zor hale gelmekte.

    Bir diğer negatif etki ise faiz artışları ile birlikte gelişmekte olan ülkelerin kurlarında görülen dalgalanma. Kurlardaki dalgalanma ekonomik belirsizlikleri artırırken, ülkelerin dış borç miktarını da yukarıya çekmekte. Paul Volcker’ın Merkez Bankası Başkanı olduğu 1980’li yılların başında ABD’deki faiz artışları birçok Latin Amerika ülkesinin borçluluğunu artırarak bu ülkeleri temerrüde düşürmüştü.

    Faiz artışının tüm bu negatif etkilerinin varlığında gelişmekte olan ülkeler de hızla faiz artışına gitmekte. Bunlar arasında Brezilya Merkez Bankası’nın üst üste 11. toplantısında da faiz artışına gitmesi en çok dikkat çekenlerden. Yine ekonomik riskler söz konusu olduğunda sıklıkla Türkiye ile birlikte anılan Arjantin de bu yıl içerisinde 6. kez faiz artışına giderek faizleri %52’ye çıkarmış durumda. Mevcut durumda Arjantin’de enflasyon oranı %60,7.

    Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin hızla faiz artırım kararı verdiği bu dönemde, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ise 2021 Aralık ayından bu yana faizleri %14 seviyesinde sabit tutmakta. Böylece dünyanın gittiği yönün aksine yukarıda bahsi geçen faiz artırımlarının negatif etkilerine karşı TCMB tarafında bir önlem alma gereksinimi duyulmamakta. Üstelik bu faizi sabit tutma kararı resmi enflasyonun %73.5’e ulaştığı bir yüksek enflasyon döneminde devam edebilmekte.

    Hem ABD faizlerinin artışıyla ABD’ye olan yatırımların daha cazip hale gelmesi, hem de risk iştahının azaldığı bu dönemde hala gelişmekte olan ülkelerde yüksek getiri arayan yatırımcı için faizleri artan ve daha az riskli olarak ölçülen diğer gelişmekte olan ülkeler varken, Türkiye yatırımcı çekmekten oldukça uzak bir hale gelmektedir. Bu durum Türkiye’yi ekonomik anlamda kırılgan ülkeler listesinin en tepesine oturtmaktadır. Bu nedenle son dönemlerde gittikçe artan dolar yetersizliği de göz önünde bulundurulduğunda Türkiye’nin yurtdışından borçlanmalarda diğer gelişmekte olan ülkelere göre daha zorlanması ve dolar likiditesindeki problemlerle daha büyük kur dalgalanmalarıyla karşı karşıya kalma ihtimali her geçen gün daha da artmakta.

    Dünya Ekonomi Ekonomos Haftalık Ekonomi ve Finans Bülteni
    Paylaş Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp
    Önceki İçerikNe Eğitimde Ne İstihdamda Gençler: Cinsiyet Temelli Uçurum
    Sonraki İçerik Mann Edebiyatından Süzülenler:
    Büyülü Dağ Romanının İki Katmanı

    Diğer İçerikler

    Yazılar

    Yatırım mı Sömürü mü?: ABD ve Ukrayna Arasında Tartışmalı Maden Anlaşması

    14 Mayıs 2025 Cem Özen
    Bültenler

    Dünya Gündemi: Trump’ın Körfez Turu, ABD-Çin Ticaret Savaşlarında Geçici Ateşkes

    13 Mayıs 2025 Bahadır Çelebi
    Bültenler

    ABD Gündemi: Trump’ın İlk 100 Günü, Sol Muhalefet Meydanlarda, Kamuda Tasfiyeler, Mineral Anlaşması

    10 Mayıs 2025 Emrullah Özdemir

    Yorumlar kapalı.

    Güncel İçerikler

    Yatırım mı Sömürü mü?: ABD ve Ukrayna Arasında Tartışmalı Maden Anlaşması

    14 Mayıs 2025 Yazılar Cem Özen

    Dünya Gündemi: Trump’ın Körfez Turu, ABD-Çin Ticaret Savaşlarında Geçici Ateşkes

    13 Mayıs 2025 Bültenler Bahadır Çelebi

    Abdülhamid ve Sherlock Holmes

    12 Mayıs 2025 Yazılar Umut Dağıstan

    ABD Gündemi: Trump’ın İlk 100 Günü, Sol Muhalefet Meydanlarda, Kamuda Tasfiyeler, Mineral Anlaşması

    10 Mayıs 2025 Bültenler Emrullah Özdemir

    E-Bültene Abone Olun

    Güncel içeriklerden ilk siz haberdar olun




    Archives

    • Mayıs 2025
    • Nisan 2025
    • Mart 2025
    • Şubat 2025
    • Ocak 2025
    • Aralık 2024
    • Kasım 2024
    • Ekim 2024
    • Eylül 2024
    • Ağustos 2024
    • Temmuz 2024
    • Haziran 2024
    • Mayıs 2024
    • Nisan 2024
    • Mart 2024
    • Şubat 2024
    • Ocak 2024
    • Aralık 2023
    • Kasım 2023
    • Ekim 2023
    • Eylül 2023
    • Ağustos 2023
    • Temmuz 2023
    • Haziran 2023
    • Mayıs 2023
    • Nisan 2023
    • Mart 2023
    • Şubat 2023
    • Ocak 2023
    • Aralık 2022
    • Kasım 2022
    • Ekim 2022
    • Eylül 2022
    • Ağustos 2022
    • Temmuz 2022
    • Haziran 2022
    • Mayıs 2022
    • Nisan 2022
    • Mart 2022
    • Şubat 2022
    • Ocak 2022
    • Aralık 2021
    • Kasım 2021
    • Ekim 2021
    • Eylül 2021
    • Ağustos 2021
    • Temmuz 2021
    • Haziran 2021
    • Mayıs 2021
    • Nisan 2021
    • Mart 2021
    • Şubat 2021
    • Ocak 2021
    • Aralık 2020
    • Kasım 2020
    • Ekim 2020
    • Eylül 2020
    • Ağustos 2020
    • Temmuz 2020
    • Haziran 2020
    • Mayıs 2020
    • Nisan 2020
    • Mart 2020
    • Şubat 2020
    • Ocak 2020
    • Aralık 2019
    • Kasım 2019
    • Ekim 2019
    • Eylül 2019
    • Ağustos 2019
    • Temmuz 2019
    • Haziran 2019
    • Mayıs 2019
    • Nisan 2019
    • Mart 2019

    Categories

    • Asterisk2050
    • Bültenler
    • Çeviriler
    • D84 INTELLIGENCE
    • EN
    • Forum
    • Özetler
    • Podcast
    • Röportajlar
    • Uncategorized
    • Videolar
    • Yazılar
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    İçerik
    • Yazılar
    • Podcast
    • Forum
    • Röportajlar
    • Çeviriler
    • Özetler
    • Bültenler
    • D84 INTELLIGENCE
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    Sosyal Medya
    • Twitter
    • Facebook
    • Instagram
    • Youtube
    • LinkedIn
    • Apple Podcast
    • Spotify Podcast
    • Whatsapp Kanalı
    Kurumsal
    • Anasayfa
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • Yazarlar
    • İçerik Sağlayıcılar
    • Yayın İlkeleri ve Yazım Kuralları
    © 2025 DAKTİLO1984
    • KVKK Politikası
    • Çerez Politikası
    • Aydınlatma Metni
    • Açık Rıza Beyanı

    Arama kelimesini girin ve Enter'a tıklayın. İptal etmek için Esc'ye tıklayın.

    Çerezler

    Sitemizde mevzuata uygun şekilde çerez kullanılmaktadır.

    Fonksiyonel Her zaman aktif
    Sitenin çalışması için ihtiyaç duyulan çerezlerdir
    Preferences
    The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
    İstatistik
    Daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak için kullanılan çerezlerdir The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
    Pazarlama
    Size daha uygun içeriklerin iletilmesi için kullanılan çerezlerdir
    Seçenekleri yönet Hizmetleri yönetin {vendor_count} satıcılarını yönetin Bu amaçlar hakkında daha fazla bilgi edinin
    Seçenekler
    {title} {title} {title}