Daktilo 1984Daktilo 1984
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • E-Bültene Abone Ol
    Facebook Twitter Instagram Telegram
    Twitter Facebook YouTube Instagram WhatsApp
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Destek Ol Abone Ol
    • İZLE
      • Çavuşesku’nun Termometresi
      • Varsayılan Ekonomi
      • 2’li Görüş
      • İki Savaş Bir Yazar
      • Yakın Tarih
      • Mayhoş Muhabbetler
      • Tümünü Gör
    • OKU
      • Yazılar
      • Röportajlar
      • Çeviriler
      • Asterisk2050
      • Yazarlar
    • DİNLE
      • Çerçeve
      • Zedcast
      • Tuhaf Zamanların İzinde
      • SenSensizsin
      • Tümünü Gör
    • D84 FYI
      • Hariçten Gazel
      • Avrupa Gündemi
      • ABD Gündemi
      • Altüst
    • D84 INTELLIGENCE
      • Kitap Yorum
      • Göç Sorunu
      • Başkanlık Sistemi Projesi
      • Devlet Kapasitesi Liberteryenizmi
      • Herkes için Siyaset Bilimi
      • Yapay Zeka
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Anasayfa » Dünya Gündemi: Dört Soruda İran’ın İsrail Saldırısı
    Bültenler

    Dünya Gündemi: Dört Soruda İran’ın İsrail Saldırısı

    Bahadır Çelebi16 Nisan 20246 dk Okuma Süresi
    Paylaş
    Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp

    Hariçten Gazel Haftalık Dış Haberler Bülteni (9-15 Nisan 2024)

    13 Nisan’ı 14 Nisan’a bağlayan gece tüm dünya gündemini sarsan ve İran’ın kendi topraklarından 300’den fazla İHA ve füze ile doğrudan İsrail’i hedef aldığı bir saldırı yaşandı.

    Bu saldırılar birçoklarına göre danışıklı dövüş ya da dostlar alışverişte görsün kabilinden saldırılardı. Ancak kanaatimce durum ne komplo teorilerinin yansıttığı gibi İran’ın İsrail ve Netanyahu hükümetine el uzatması, ne de yalnızca göstermelik bir hamleydi.

    Yine de saldırı öncesi, felaket tellallarının ve tık alma sevdalısı internet sayfalarının yansıttığının aksine 3. Dünya Savaşı başlatacak büyüklükte bir saldırıya şahit olmadığımız gibi İran’ın son derece kontrollü ve iyi hesap edilmiş bir saldırı planıyla ortaya çıktığını gördük.

    Bu yazıda son dönemde iyice alevlenen İran-İsrail gerilimine dair en çok merak edilen dört soruya cevap vererek İran’ın İsrail’e düzenlediği saldırının ne anlama geldiğini anlatmaya çalışacağım.

    İran Neden İsrail’e Saldırı Düzenledi?

    İsrail Mart ayının sonunda İran’ın Şam konsolosluğuna bir saldırı düzenlemiş ve bu saldırıda Devrim Muhafızları Ordusu komutanlarından Tuğgeneral Muhammed Rıza Zahidi, bir diğer general, 5 İranlı ve 6 Suriyeli kişi öldürülmüştü.

    İran bu saldırının ardından İsrail’e karşılık vereceğini açıklamış ve İsrail’in bu saldırıyı Şam’daki İran konsolosluğunda gerçekleştirmesinin kendi topraklarına bir saldırı olması nedeniyle bir misilleme yaparak uluslararası hukuktan kaynaklanan hakkını kullanacağının altını çizmişti.

    Son iki haftadır İran’ın İsrail’e bir saldırı yapacağı konuşuluyor ve ülkeler arasında bu konuda diplomasi kanalları çalışıyordu. Ancak birçok uzman İran’ın kendi topraklarından doğrudan İsraili hedef alacağını tahmin etmiyordu.

    İran bu saldırı tehdidini hafta sonu yaptığı İHA ve füzeler ile gerçekleştirdi ve ilk kez İsrail topraklarına, doğrudan kendi topraklarından fitili ateşlenen bir saldırıyı hayata geçirmiş oldu.       

    İran İsrail’e Nasıl Saldırdı?

    Cumartesi gecesi İsrail’de hava saldırısı alarmı verildi. Bölge sakinlerine sığınak aramaları çağrısında bulunulurken hava savunma sistemlerinin devreye girmesiyle patlama sesleri birçok yerden duyuldu.

    Ülkenin çeşitli yerlerinde gece gökyüzünü aydınlatan müdahaleler yapıldı ve İran’ın gönderdiği çok sayıda insansız hava aracı ve füze İsrail topraklarına ulaşamadan İsrail ve müttefikleri tarafından düşürüldü. En az bir balistik füzenin de atmosferin dışında vurulduğu düşünülüyor.

    İran, Irak, Suriye ve Yemen’den ateşlenen ve İsrail, ABD, İngiltere ve Ürdün tarafından düşürülen İHA ve füzeler ile birlikte en az dokuz ülke İran’ın bu operasyonuna saldırı ve savunma anlamında dahil oldu.

    İran saldırısında insansız hava araçları, seyir füzeleri ve balistik füzeler kullanıldı. İsrail’in Askeri Sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari televizyonda yaptığı açıklamada, saldırının 170 insansız hava aracı ve hiçbiri İsrail topraklarına girmeyen 30 seyir füzesi ve az bir kısmı İsrail’e ulaşan en az 110 balistik füze içerdiğini söyledi. Bu rakamlar bağımsız kaynaklarca henüz doğrulanmadı.

    ABD Savunma Bakanlığı, ABD güçlerinin İran, Irak, Suriye ve Yemen’den fırlatılan düzinelerce füze ve insansız hava aracını önlediğini açıkladı.

    Lübnan’daki İran destekli Hizbullah grubu da İsrail’in Suriye’den ilhak ettiği işgal altındaki Golan Tepeleri’nde yer alan bir İsrail askeri üssüne iki roket fırlattığını açıkladı.

    Gönderilen İHA ve füzelerin çoğu nispeten uzaktan geldiği için İsrail bunları durdurmak üzere F-35 hayalet avcı uçaklarını gönderebildi. IDF, İran tarafından gönderilen 30 seyir füzesinden 25’inin ülke dışında vurulduğunu söyledi.

    Bu ilk savunma hattını aşan her bir İHA ve füze için İsrail, 7 Ekim’den bu yana yürürlükte olan üç kademeli füze savunma sistemlerini kullandı.

    Ayrıca ABD, İngiliz ve Ürdün güçleri de İran’dan atılan İHA ve füzelerin havada imha edilmesine katkı verdi. ABD istihbarat paylaşımı ile de İsrail’i destekledi. Dolayısıyla İran saldırısı, birkaç füze istisna olmak üzere, İsrail topraklarına ulaşamadan önlenmiş oldu.

    İran Bu Saldırı ile Ne Elde Etti?

    Hagari İran’ın saldırısı sonucunda hava savunma sistemlerinden kaçan balistik füzelerden birkaçının savunmayı geçip İsrail topraklarına isabet ettiğini söyledi.

    Bunlardan biri İsrail’in güneyindeki Negev çölünde bulunan Nevatim hava kuvvetleri üssünü hafifçe vurdu. Hagari üssün hâlâ çalışır durumda olduğunu belirtti.

    İki ABD’li yetkili ise beş balistik füzenin hava savunma sistemlerinden kaçarak İsrail topraklarına düştüğünü söyledi. Yetkililer ayrıca, İran’ın öncelikli hedefinin ülkenin F-35 savaş uçaklarının konuşlandığı üs olduğunu belirttiler.

    İran’ın resmi haber ajansı ise saldırının hava üssüne “ağır darbeler” indirdiğini iddia etti. İran bu saldırıyı özellikle iç kamuoyuna bir zafer olarak sunuyor. İsrail tarafı da İran’ın saldırısının topraklarına ulaşmadan engellendiğini vurgulayarak tabir caizse karizmasını çizdirmediğini anlatmaya çalışıyor.

    Ancak neresinden bakarsak bakalım İran’ın bu saldırısı İsrail ve İran’ın diğer rakipleri için bir gözdağı niteliği taşıyor. Zira İran’ın, İsrail’e çokça zarar vererek daha büyük bir savaşın fitilini ateşlemek istememesi nedeniyle yaptığı sınırlı ve kontrollü saldırısından çok daha büyüğünü yapacak potansiyeli var.

    Öte yandan, İsrail ise bir karşı misilleme yapma opsiyonunu masada tutuyor. İsrail’in aşırı sağ kesimi, İran’a karşılık vermezlerse İsrail’in bölgedeki caydırıcılığının zarar göreceğini ve bölgedeki İran destekli grupların cesaretleneceğini düşünüyor.

    Ancak ABD, İsrail’in İran’a karşı saldırı yapması durumunda İsrail’e destek vermeyeceğini belirtti. Orta Doğu’daki diğer ülkeler ve Avrupa ülkeleri de bölgede çatışmaların tırmanmasını ve büyük bir savaşın çıkmasını istemiyor.

    Geldiğimiz noktada İsrail, Gazze Savaşı ve müttefiklerin baskısı nedeniyle İran’a ciddi bir misillemede bulunamaz ise İran rejimi bu saldırıdan umduğu amaçlara ulaşmış olarak çıkacaktır diyebiliriz.

    Bundan Sonra Neler Olabilir?

    İsrailli yetkililerin açıklamalarına bakılırsa İsrail ordusu, İran’a karşılık vermeye hazırlanıyor. İranlı yetkililer ise İsrail’in karşılık vermesi durumunda çok daha büyük bir misilleme yapacaklarını ve bölgedeki ABD üslerini de vuracaklarını ifade ediyorlar.

    Ancak Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Nasır Kanani, İran’ın saldırılarının sınırlı bir meşru müdafaa eylemi olduğunu ve Batılı ülkelerin Tahran’ın itidalli tutumunu takdir etmeleri gerektiğini de söyledi.

    Pazar günü yapılan BM Güvenlik Konseyi’nin acil toplantısında Genel Sekreter Antonio Guterres, bölge savaşın eşiğindeyken her iki tarafa da “yatıştırma ve gerilimi azaltma” çağrısında bulundu.

    Pazar günü video konferans yoluyla bir araya gelen G7 liderleri de itidal çağrısında bulundu. Ancak İran’ın saldırılarını da kınadılar.

    Bu durumda en olası senaryo İsrail’in çok ciddi olmayan bir karşı saldırıda bulunması olabilir. Zaten İran’ın desteklediği güçler ile İsrail ordusu arasında Orta Doğu’nun çeşitli yerlerinde çatışmalar sürüyor.

    Lübnan’ın güneyinde Hizbullah, Yemen’de Husiler ve İran destekli birçok devlet altı aktör İsrail ile düşük yoğunluklu bir çatışmayı -özellikle Suriye iç savaşının başından bu yana- sürdürüyor. İsrail İran’ın bu vekil güçlerine yapacağı saldırılarla da zevahiri kurtarmak isteyebilir.

    İsrail’in karşılık olarak İran topraklarını vurması gibi kötü bir senaryoda ise olacakları tahmin etmek çok güç. Orta Doğu her an ateşlenebilecek fitillerle dolu ve bu fitillerin birçoğu Hamas’ın İsrail’e saldırısı ile başlayan ve artık bir soykırıma dönüşen Gazze Savaşı ile her zamankinden daha çok ateşlenmeye yakın. İran’ın İsrail’e saldırısı ise zemini çok daha kayganlaştırdı.   

    Dünya Hariçten Gazel R1
    Paylaş Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp
    Önceki İçerikIstakozun Feryadı | Çavuşesku’nun Termometresi #198
    Sonraki İçerik Yerel Seçimde Ne Değişti?

    Diğer İçerikler

    Yazılar

    Yatırım mı Sömürü mü?: ABD ve Ukrayna Arasında Tartışmalı Maden Anlaşması

    14 Mayıs 2025 Cem Özen
    Bültenler

    Dünya Gündemi: Trump’ın Körfez Turu, ABD-Çin Ticaret Savaşlarında Geçici Ateşkes

    13 Mayıs 2025 Bahadır Çelebi
    Bültenler

    ABD Gündemi: Trump’ın İlk 100 Günü, Sol Muhalefet Meydanlarda, Kamuda Tasfiyeler, Mineral Anlaşması

    10 Mayıs 2025 Emrullah Özdemir

    Yorumlar kapalı.

    Güncel İçerikler

    Türkiye’de Gazetecilik | TGS’den Basın Özgürlüğü Raporu: İlyas Coşkun ve Ülkü Şahin ile Söyleşi

    18 Mayıs 2025 Röportajlar Gökhan Korkmaz

    Post-PKK Düzeni ve Türk Siyasetinde Muhtemel Değişiklikler

    16 Mayıs 2025 Yazılar Armağan Öztürk

    Transformation of the Sovereign in Liberal Democracy and Criticism of Liberalism from Schmitt’s Perspective

    16 Mayıs 2025 D84 INTELLIGENCE Deniz Nas

    Küçük Partilerin Oy Oranını Hesaplamak Neden Zordur?

    15 Mayıs 2025 Yazılar Salih Yasun

    E-Bültene Abone Olun

    Güncel içeriklerden ilk siz haberdar olun




    Archives

    • Mayıs 2025
    • Nisan 2025
    • Mart 2025
    • Şubat 2025
    • Ocak 2025
    • Aralık 2024
    • Kasım 2024
    • Ekim 2024
    • Eylül 2024
    • Ağustos 2024
    • Temmuz 2024
    • Haziran 2024
    • Mayıs 2024
    • Nisan 2024
    • Mart 2024
    • Şubat 2024
    • Ocak 2024
    • Aralık 2023
    • Kasım 2023
    • Ekim 2023
    • Eylül 2023
    • Ağustos 2023
    • Temmuz 2023
    • Haziran 2023
    • Mayıs 2023
    • Nisan 2023
    • Mart 2023
    • Şubat 2023
    • Ocak 2023
    • Aralık 2022
    • Kasım 2022
    • Ekim 2022
    • Eylül 2022
    • Ağustos 2022
    • Temmuz 2022
    • Haziran 2022
    • Mayıs 2022
    • Nisan 2022
    • Mart 2022
    • Şubat 2022
    • Ocak 2022
    • Aralık 2021
    • Kasım 2021
    • Ekim 2021
    • Eylül 2021
    • Ağustos 2021
    • Temmuz 2021
    • Haziran 2021
    • Mayıs 2021
    • Nisan 2021
    • Mart 2021
    • Şubat 2021
    • Ocak 2021
    • Aralık 2020
    • Kasım 2020
    • Ekim 2020
    • Eylül 2020
    • Ağustos 2020
    • Temmuz 2020
    • Haziran 2020
    • Mayıs 2020
    • Nisan 2020
    • Mart 2020
    • Şubat 2020
    • Ocak 2020
    • Aralık 2019
    • Kasım 2019
    • Ekim 2019
    • Eylül 2019
    • Ağustos 2019
    • Temmuz 2019
    • Haziran 2019
    • Mayıs 2019
    • Nisan 2019
    • Mart 2019

    Categories

    • Asterisk2050
    • Bültenler
    • Çeviriler
    • D84 INTELLIGENCE
    • EN
    • Forum
    • Özetler
    • Podcast
    • Röportajlar
    • Uncategorized
    • Videolar
    • Yazılar
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    İçerik
    • Yazılar
    • Podcast
    • Forum
    • Röportajlar
    • Çeviriler
    • Özetler
    • Bültenler
    • D84 INTELLIGENCE
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    Sosyal Medya
    • Twitter
    • Facebook
    • Instagram
    • Youtube
    • LinkedIn
    • Apple Podcast
    • Spotify Podcast
    • Whatsapp Kanalı
    Kurumsal
    • Anasayfa
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • Yazarlar
    • İçerik Sağlayıcılar
    • Yayın İlkeleri ve Yazım Kuralları
    © 2025 DAKTİLO1984
    • KVKK Politikası
    • Çerez Politikası
    • Aydınlatma Metni
    • Açık Rıza Beyanı

    Arama kelimesini girin ve Enter'a tıklayın. İptal etmek için Esc'ye tıklayın.

    Çerezler

    Sitemizde mevzuata uygun şekilde çerez kullanılmaktadır.

    Fonksiyonel Her zaman aktif
    Sitenin çalışması için ihtiyaç duyulan çerezlerdir
    Preferences
    The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
    İstatistik
    Daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak için kullanılan çerezlerdir The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
    Pazarlama
    Size daha uygun içeriklerin iletilmesi için kullanılan çerezlerdir
    Seçenekleri yönet Hizmetleri yönetin {vendor_count} satıcılarını yönetin Bu amaçlar hakkında daha fazla bilgi edinin
    Seçenekler
    {title} {title} {title}