Daktilo 1984Daktilo 1984
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • E-Bültene Abone Ol
    Facebook Twitter Instagram Telegram
    Twitter Facebook YouTube Instagram WhatsApp
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Destek Ol Abone Ol
    • İZLE
      • Çavuşesku’nun Termometresi
      • Varsayılan Ekonomi
      • 2’li Görüş
      • İki Savaş Bir Yazar
      • Yakın Tarih
      • Mayhoş Muhabbetler
      • Tümünü Gör
    • OKU
      • Yazılar
      • Röportajlar
      • Çeviriler
      • Asterisk2050
      • Yazarlar
    • DİNLE
      • Çerçeve
      • Zedcast
      • Tuhaf Zamanların İzinde
      • SenSensizsin
      • Tümünü Gör
    • D84 FYI
      • Hariçten Gazel
      • Avrupa Gündemi
      • ABD Gündemi
      • Altüst
    • D84 INTELLIGENCE
      • Kitap Yorum
      • Göç Sorunu
      • Başkanlık Sistemi Projesi
      • Devlet Kapasitesi Liberteryenizmi
      • Herkes için Siyaset Bilimi
      • Yapay Zeka
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Anasayfa » Yeni Merkez Sağın Beş Riski
    Yazılar

    Yeni Merkez Sağın Beş Riski

    Burak Dalgın5 Ağustos 20247 dk Okuma Süresi
    Paylaş
    Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp

    Nisan ayında Daktilo1984’te yayınlanan yeni merkez sağ kavramını tarif ettiğim yazım (Link: https://daktilo1984.com/yazilar/yeni-merkez-sag/) beklediğimin çok üzerinde ilgi uyandırdı. Eski bakan/milletvekillerinden hevesli gençlere, sivil toplum önderlerinden Anadolu’nun dört yanından siyasetçilere kadar pek çok kişi yazdı, aradı, ziyaretime geldi. Verimli ve keyifli sohbetlerimiz için her birine tekrardan teşekkür ediyorum.

    Bu yoğun ilgi vesilesiyle, şimdi de yeni merkez sağın önündeki beş riski ele alalım ve bunların nasıl aşılabileceğini konuşalım: nostalji, bagaj, ölçek, denge ve fırsatçılık.

    BİR: NOSTALJİ

    Merkez sağ denince pek çok kişi, yarına dair bir yönetme iddiasından çok “eski güzel günler”den bahsediyor: Menderes’in, Demirel’in, Özal’ın seçim zaferleri ve icraatları coşkuyla anılıyor. Köklü bir mazi elbette kıymetli. Ancak kimyasal tıbbın kurucusu Paraclesus’un sözünü de unutmamalıyız: “İlacı zehirden ayıran dozudur.” Yeni dünyayı kavrayan bir vizyon ve ülkemizi buna hazırlayacak bir irade yoksa, iş siyasetten ziyade müze bekçiliğine dönüşüyor.

    Unutmayalım, nüfusumuzun yarısı internetin/cep telefonunun olmadığı yılları hiç yaşamadı. AK Parti dışında bir iktidar dönemi bilmiyor. Unutmayalım, seçmenimizin yarısı 12 Eylül darbesinden sonra doğdu. Tecrübeli siyasetçiler için adeta güncel olan 70’lerin, 80’lerin kıyasıya rekabetini hiç hatırlamıyor. Unutmayalım, Demirel Menderes’ten, Özal da Demirel’den farklı öncelik ve üslupla siyaset yaptı ve merkez sağı yeniden inşa etti.

    Tanıl Bora’ya kulak verelim: “Demirel’in yürüttüğü merkez sağ siyasetin çeşitli ideolojik kombinasyonları arasında millî iradecilik temelli demokratlık, devletin bekası temelli cumhuriyetçilik ve bilhassa ‘kalkınma davası’ en uzun soluklularıdır. Özal, ideolojiler-sonrası çağın çığır açıcısı misyonuyla, serbest piyasacılık, dünyaya açılma, transformasyon, reformculuk gibi tabirleri tercih etti.”

    Yeni merkez sağ, kayda değer bir oyuncu olabilmek için Yahya Kemal’in veciz ifadesindeki gibi “kökü mâzîde olan âtî” olmalı. Bunun yolu, bugünün gerçeklerini (şehirleşme, hizmet sektörü, toplumsal beklentiler) anladığını ve dönüşümlerini (jeopolitik, teknolojik, tedarik zinciri) yönetebileceğini göstermekten geçiyor.

    İKİ: BAGAJ

    Merkez sağa getirilen önemli bir eleştiri, 1990’lardaki kötü performans. Nitekim mafya-çete ilişkileriyle, yolsuzlukla, yönetemeyen koalisyonlarla anılan bu dönemin sonunda seçmen, merkez sağın iki büyük partisine ciddi bir bedel ödetmişti. 1991’de toplam yüzde 51 oy alan ANAP ve DYP, 2002’de ancak yüzde 15 alabildi.

    Tarihe bir holigan fanatizmiyle değil, doğruları sürdürmek, eksikleri tamamlamak, yanlışlardan ders almak için bakmalıyız. Yeni merkez sağ eskinin hatalarını kabullenmekten kaçmamalı, bilakis bunlardan ders aldığını göstermeli ve neyinin “yeni” olduğunu net şekilde ifade etmeli. Bu çerçevede yeni merkez sağ için dört yeni husus önermiştim: hürriyet vurgusu, başarabilme vizyonu, çözüm iradesi ve siyasi esneklik.

    Ancak teorik hedefler yetmez. Zira bunları somutlaştıracak ve vatandaş için seçenek haline getirecek olan şey şahıslardır. 2008 Obama başkanlık kampanyasında da sıkça değinildiği gibi, esas mesaj bizzat kadrodaki kişilerdir (the man is the message). Bagaj riskini bertaraf etmenin en pratik yolu kadrodur.

    ÜÇ: ÖLÇEK

    Paris Yaz Olimpiyatlarında mücadele eden sporcular ne için ter döküyor? Madalya. Her gün yeni yeni zorluklarla boğuşan şirketler ne için uğraşıyor? Kâr etmek. Seçime girme yeterliliği olan 36 parti ne için yarışıyor? Oy almak. Elbette bu bahsettiklerimizin her birinin ilave hedefleri de var (iyi bir yarış çıkarmak, bilinen bir marka olmak, prestij kazanmak). Ancak her birinin temel varlık sebebi aşikâr.

    Oy almayan bir siyasi hareket varlığını sürdüremez. Ancak, merkez sağın bu konuda ilave bir zorluğu da var. Zira, burası siyasetin geleneksel iktidar burcu. Çok partili ilk serbest seçimin yapıldığı 1950’den AK Parti’nin iktidara geldiği 2002‘ye kadar olan yarım asra bir bakalım. Merkez sağın liderleri bu sürenin 21 yılında cumhurbaşkanı (diğerlerinin tamamı askerdi), 32 yılında başbakandı.

    Elbette tabiat boşluk kaldırmaz. Merkez sağ hassasiyetleri olan seçmen önce -büyük ölçüde- AK Parti tarafından kapsandı. Partinin 2007 seçim şarkısı olan Tek Başına İş Başına’daki vurgular bu açıdan manidar. 31 Mart 2024 seçimlerindeyse merkez sağ ile özdeşleşmiş İstanbul’da, Bursa’da, Balıkesir’de, Manisa’da, Denizli’de yüzde 50 civarı oya ulaşan CHP bu seçmenin desteğini aldı. Nitekim bu illerde kazanan adayların profiline bakınca, bu desteğin tesadüf olmadığını da görüyoruz. Ancak bu yeni haritanın genel seçimde nasıl olacağını öngörmek zor.

    1950-2002 merkez sağ pratiğinin Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde birebir işleme imkanı yok. Tam da bu yüzden, yeni merkez sağın esnek bir siyasi yaklaşıma sahip olması şart. Yeni merkez sağı “tapulu arazisini geri almaya talip” bir partinin ötesinde, öncelikleri tespit edilmiş bir zihniyet, üslup ve kadro olarak düşünmeliyiz. 

    DÖRT: DENGE

    Haziran başında Financial Times’da “Liberal Muhafazakârlığa Ne Oldu” (What Happened to Liberal Conservatism) başlıklı Edmund Fawcett imzalı bir makale çıktı. Yazı “merkez sağ” denebilecek bu alanın kapsadığı üç grubun birbiriyle olan çelişkisini tartışıyordu: serbest piyasa ve küreselleşme taraftarları, milli refah devletini savunanlar ve etnik-kültürel gelenekselciler. Bu üç grubun bizdeki üç sağ liderin temsil ettiği alanlara (sırasıyla Özal, Demirel ve Erbakan) denk gelmesi ilginç.

    Evet, teorik açıdan bu ciddi bir meydan okuma. Gerçekten de üç farklı yaklaşım farklı çözümleri öne çıkarıyor. Ancak pratik hayatta bunun aşılabileceğini düşünüyorum.

    Öncelikle, merkez sağın muğlaklığı ve pragmatizmi, bu çelişkileri yönetmekteki en büyük avantajı. Sözkonusu üç alanın merkez sağ siyasetteki görece ağırlığı bugün 10-15 yıl önceden çok daha farklı (siyasi ve ekonomik olarak daha milliyetçi, toplumsal refah konularına daha çok kulak veren, şehirli hürriyet taleplerine daha açık). 10-15 yıl sonra da bugünden farklı olacak. Tam da bu yüzden, siyasi yelpazede eskimiş reçeteler yerine yeni şeyler söylemeye en mecbur siyasi alan merkez sağ.

    Buna ilaven, iki hafta önce bu mecrada yayınlanan makalemde tarif ettiğim “Meseleleri Mesele Etmeyen Ülke” (Link: https://daktilo1984.com/yazilar/meselelerini-mesele-etmeyen-ulke/) haline gelmiş olmamız, problem çözme iradesini başlıbaşına kıymetli bir siyasi pozisyona dönüştürüyor. Kronik cari açıktan düzensiz göçe, başıboş sokak köpeklerinden sıkışık trafiğe, internet hızından deprem hazırlığına kadar pek çok yapısal konuda yıllardır adım atamayan bir memlekette, çözüm odaklı ve icraatçı bir merkez sağ teorik tartışmalarda boğulmak yerine reel meselelere odaklanmalı.

    BEŞ: FIRSATÇILIK

    Merkez sağın gündeme gelmesi siyaset içindeki veya siyasete dahil olmak isteyen çeşitli aktörler tarafından bir konumlanma fırsatı olarak görülebilir. Bu yaklaşımlar için Thatcher’ın güçlü olmakla ilgili sözünü merkez sağa uyarlayabiliriz: “Merkez sağ olduğunuzu söyleme ihtiyacı hissediyorsanız, merkez sağ değilsinizdir.” Nitekim Menderes, Demirel veya Özal “merkez sağın lideri” olduklarını vurgulama ihtiyacı hissetmediler.

    Zaten merkez sağın tarif etmesi pek kolay olmayan, ancak “görünce tanınan” bir zihniyet, üslup ve kadro olduğunu düşünüyorum. Bu çerçevede demokrasi, adalet, muhafazakarlık, milliyetçilik, kalkınma ve teşebbüs hürriyeti gibi kavramlar sıkça kullanılır. Ancak bu alana talip olanları değerlendirmek açısından biz yine de iki tarif denemesini yazımıza ekleyelim.

    İlki benden. Eylül 2023’de Fatih Atik‘in Ankara Masası programına konuk olmuştum. “Türkiye’nin önünü açacak damar hürriyetçi merkez sağ siyasettir” deyince bu kavramı açmamı istemişti. Dört temel sütun sıraladım: toplumun ve cumhuriyetin değerleriyle barışık; geniş hürriyetleri savunan; vizyon ve hamle odaklı ve iktidar olma hedefli.

    Diğeri Adalet Partisi’nin TBMM Başkanı, Demokratik Parti’nin ise kurucu genel başkanı olan Ferruh Bozbeyli’den. Onun “demokratik sağ” tarifi şöyle: “Siyasi yönü cumhuriyetçi, sosyal yönü milliyetçi, iktisadi yönü hür teşebbüs”.

    SONUÇ

    Türkiye’nin iddialı, kapsamlı, geniş kesimleri ikna eden ve hızla uygulanacak bir reform programına ihtiyacı var. Bürokratik çarkların insafına terk edilen işlerle, sadece acıyı hafifleten ama meseleleri kökten çözmeyen pansuman tedbirlerle veya vatandaşın gerçek ihtiyaçlarını hiçe sayan gündemlerle, içinde bulunduğumuz halden çıkma ihtimalimiz yok.

    Çözümün anahtarı, kültür savaşlarına ve kimlik siyasetine karşı kapsayıcılık; siyasi ve iktisadi yasaklara karşı geniş hürriyetler; vasatlığa karşı vizyon ve hamle; imtiyazlı kesimler, rant grupları ve lobilere karşı orta direk, girişimciler ve KOBİ’ler; hamasete karşı pasaportumuzun itibarını, paramızın değerini, insanımızın hayat kalitesini yükseltmeye odaklı bir endeks milliyetçiliği; köklü kurumlarımızı ve şehirlerimizi tahrip etmeye karşı doğal ve kültürel mirasımızı muhafaza etme; baba, bakkal veya Tanrı devlet yerine kalkınma katalizörü, şeffaf ve etkin devlet; kulis politikasına karşı vatandaşın gerçek gündemi odaklı bir siyasettir.

    Geniş hürriyetleri vurgulayan, başarabilme vizyonuna sahip, çözüm iradesini ortaya koyan ve esnek siyasi yaklaşım benimseyen yeni merkez sağ bunu sağlayabilir. Bunun için risklerle yüzleşecek, bunların nasıl aşılacağını belirleyecek ve başarıya gidecek yolu açacak kadrolara ihtiyaç vardır. Hepsi mümkündür. Enseyi karartmayınız.

    Yeni Merkez Sağ tartışmamızı, katkılarınızla zenginleştirerek sürdüreceğiz.

    R2 Siyaset Sosyoloji
    Paylaş Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp
    Önceki İçerikHamas Lideri İsmail Haniye’nin Öldürülmesi ve Bölgedeki Dinamikler | 2’li Görüş #4
    Sonraki İçerik Krizdeki Liberalizm ve Milliyetçilik Realitesi

    Diğer İçerikler

    Yazılar

    Batık Maliyet mi, Gemileri Yakmak mı? İktidarın İzlediği Yolun Mantığı

    22 Mayıs 2025 Alper Yağcı
    Yazılar

    Gençlerin Sandıktan Uzaklaştığı Türkiye: Seçime Katılım Düşerken Umut Nerede?

    21 Mayıs 2025 Deniz Gün Eraslan
    Videolar

    Küreselde ve Yerelde Kadınlar, Romanya-Polonya Seçimleri ve Trump’ın Ortadoğu Gezisi |2’li Görüş #41

    20 Mayıs 2025 Bahadır Çelebi ve Melis Konakçı

    Yorumlar kapalı.

    Güncel İçerikler

    Batık Maliyet mi, Gemileri Yakmak mı? İktidarın İzlediği Yolun Mantığı

    22 Mayıs 2025 Yazılar Alper Yağcı

    Gençlerin Sandıktan Uzaklaştığı Türkiye: Seçime Katılım Düşerken Umut Nerede?

    21 Mayıs 2025 Yazılar Deniz Gün Eraslan

    19 Mayıs 1919: Bağımsızlık Ruhunun Uyanışı ve Türk Gençliğine Bırakılan Emanet

    19 Mayıs 2025 Yazılar Erdal Kesin

    Fesih Kararı ve Türkiye’de Siyasetin Yönü | Burak Bilgehan Özpek Fesih Kararını Değerlendirdi

    19 Mayıs 2025 Röportajlar Daktilo1984

    E-Bültene Abone Olun

    Güncel içeriklerden ilk siz haberdar olun




    Archives

    • Mayıs 2025
    • Nisan 2025
    • Mart 2025
    • Şubat 2025
    • Ocak 2025
    • Aralık 2024
    • Kasım 2024
    • Ekim 2024
    • Eylül 2024
    • Ağustos 2024
    • Temmuz 2024
    • Haziran 2024
    • Mayıs 2024
    • Nisan 2024
    • Mart 2024
    • Şubat 2024
    • Ocak 2024
    • Aralık 2023
    • Kasım 2023
    • Ekim 2023
    • Eylül 2023
    • Ağustos 2023
    • Temmuz 2023
    • Haziran 2023
    • Mayıs 2023
    • Nisan 2023
    • Mart 2023
    • Şubat 2023
    • Ocak 2023
    • Aralık 2022
    • Kasım 2022
    • Ekim 2022
    • Eylül 2022
    • Ağustos 2022
    • Temmuz 2022
    • Haziran 2022
    • Mayıs 2022
    • Nisan 2022
    • Mart 2022
    • Şubat 2022
    • Ocak 2022
    • Aralık 2021
    • Kasım 2021
    • Ekim 2021
    • Eylül 2021
    • Ağustos 2021
    • Temmuz 2021
    • Haziran 2021
    • Mayıs 2021
    • Nisan 2021
    • Mart 2021
    • Şubat 2021
    • Ocak 2021
    • Aralık 2020
    • Kasım 2020
    • Ekim 2020
    • Eylül 2020
    • Ağustos 2020
    • Temmuz 2020
    • Haziran 2020
    • Mayıs 2020
    • Nisan 2020
    • Mart 2020
    • Şubat 2020
    • Ocak 2020
    • Aralık 2019
    • Kasım 2019
    • Ekim 2019
    • Eylül 2019
    • Ağustos 2019
    • Temmuz 2019
    • Haziran 2019
    • Mayıs 2019
    • Nisan 2019
    • Mart 2019

    Categories

    • Asterisk2050
    • Bültenler
    • Çeviriler
    • D84 INTELLIGENCE
    • EN
    • Forum
    • Özetler
    • Podcast
    • Röportajlar
    • Uncategorized
    • Videolar
    • Yazılar
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    İçerik
    • Yazılar
    • Podcast
    • Forum
    • Röportajlar
    • Çeviriler
    • Özetler
    • Bültenler
    • D84 INTELLIGENCE
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    Sosyal Medya
    • Twitter
    • Facebook
    • Instagram
    • Youtube
    • LinkedIn
    • Apple Podcast
    • Spotify Podcast
    • Whatsapp Kanalı
    Kurumsal
    • Anasayfa
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • Yazarlar
    • İçerik Sağlayıcılar
    • Yayın İlkeleri ve Yazım Kuralları
    © 2025 DAKTİLO1984
    • KVKK Politikası
    • Çerez Politikası
    • Aydınlatma Metni
    • Açık Rıza Beyanı

    Arama kelimesini girin ve Enter'a tıklayın. İptal etmek için Esc'ye tıklayın.

    Çerezler

    Sitemizde mevzuata uygun şekilde çerez kullanılmaktadır.

    Fonksiyonel Her zaman aktif
    Sitenin çalışması için ihtiyaç duyulan çerezlerdir
    Preferences
    The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
    İstatistik
    Daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak için kullanılan çerezlerdir The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
    Pazarlama
    Size daha uygun içeriklerin iletilmesi için kullanılan çerezlerdir
    Seçenekleri yönet Hizmetleri yönetin {vendor_count} satıcılarını yönetin Bu amaçlar hakkında daha fazla bilgi edinin
    Seçenekler
    {title} {title} {title}