Daktilo 1984Daktilo 1984
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • E-Bültene Abone Ol
    Facebook Twitter Instagram Telegram
    Twitter Facebook YouTube Instagram WhatsApp
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Destek Ol Abone Ol
    • İZLE
      • Çavuşesku’nun Termometresi
      • Varsayılan Ekonomi
      • 2’li Görüş
      • İki Savaş Bir Yazar
      • Yakın Tarih
      • Mayhoş Muhabbetler
      • Tümünü Gör
    • OKU
      • Yazılar
      • Röportajlar
      • Çeviriler
      • Asterisk2050
      • Yazarlar
    • DİNLE
      • Çerçeve
      • Zedcast
      • Tuhaf Zamanların İzinde
      • SenSensizsin
      • Tümünü Gör
    • D84 FYI
      • Hariçten Gazel
      • Avrupa Gündemi
      • ABD Gündemi
      • Altüst
    • D84 INTELLIGENCE
      • Kitap Yorum
      • Göç Sorunu
      • Başkanlık Sistemi Projesi
      • Devlet Kapasitesi Liberteryenizmi
      • Herkes için Siyaset Bilimi
      • Yapay Zeka
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Anasayfa » Marvel Cinematic Universe Genel Değerlendirme
    Yazılar

    Marvel Cinematic Universe Genel Değerlendirme

    İlhan Archy10 Haziran 201910 dk Okuma Süresi
    Paylaş
    Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp

    [voiserPlayer]

    11 yıllık eğlenceli, coşku dolu, yer yer hayal kırıklığına uğratan uzun bir serüveni genel olarak değerlendirmeye hazır mısınız? Aslında bu yazıya başlamadan önce tüm filmleri bir daha izleme niyetindeydim ama çoğunu sinemada 2 defa izlediğim veya sonrasında başka online mecralarda tekrar üzerinden geçtiğim için hafızama güveniyorum. Değerlendirmede kısmen eksik veya hatalı yerler olabilir, şimdiden affola. Ayrıca genel kıstas olarak şahsi beğenim ön plana çıktığı için sizin kafanızdaki listeyle de uyuşmayabilir. Olay da bu zaten, benim kıstaslarıma göre hazırlanmış bir liste bu, siz de tamamen kişisel sebeplerle bu listeye katılmayabilir, beğenmeyebilirsiniz. Liste kendi puanlama kriterlerimde en iyiden en kötüye doğru sıralanmıştır. Mümkün mertebe kısa tutmaya çalıştım ama bir yandan da kestirip atmak istemedim, umarım beğenerek okursunuz.

    Notlar ve sebeplerini açıklamadan önce dürüst esnaflık gereği puanları önden yazayım dedim, gerisini okumak sizin tercihiniz olsun.

    1) Captain America: Winter Soldier

    89/100, Marvel’ın aksiyon bombası. 21. yy’ın en iyi 10 aksiyon filminden birisi şimdilik.

    Dosta kalkan eller kırılsın…

    Captain America origin filminden meh duygularla ayrılan, ilk Avengers filminde kendisine pek bayılmayan seyircileri şaşkına düşürdüğünden emin olduğum bir film. Kaliteli çekimler, soluksuz aksiyon, sünmeyen ama seyircinin ilgisini hep canlı tutan bir kurgu ve abartılmamış bir plot twist. Ayrıca filmin OST’si yine tüm MCU filmleri içinde en iyisi. Serinin en iyi gişesine imza atamamış olsa da açık ara kalitesi ile diğerlerinden kat be kat üstün. Bu filmden önce çok kayda değer işlere imza atmamış olan Russo biraderler artık alanının en bilinen isimlerinden birisi.

    2) Iron Man

    81/100, Everything has an end, has a beginning

    Bittin gözüm aydın…

    Bu kadar iyi bir açılış yapmasaydı MCU filmleri aynı ivmeyle devam edebilir miydi? Bence fan ilgisini ve konuya yabancıların merakını uyandırmak için gereken tüm her şey bu filmde mevcuttu. Kahramanla fiziksel ve mizaç olarak benzerlikleri bulunan, orta seviye bilinirliği olan bir Holywood yıldızı ile ekrana taşınmış, titizlikle yeniden yazılmış bir origin hikayesi ve teknik alanda herkesin ağzını açık bırakacak bir iş. Bu film sayesinde milyonlarca insan film bittikten sonra en az 10 dakika çıkacak kısa sahneyi görmek için salonda bekler oldu. Bir nesli kendisine esir etti Marvel. Bu başarı değilse nedir? (Bilmeyenler için trivia, filmin yönetmeni Iron Man’in badigardı Happy Hogan karakterini oynayan Jon Favreau)

    3) Marvel’s The Avengers

    80/100, olmasaydı olmazdılar…

    We will rock you!

    İlk toplama süper kahraman filmi. Çekilmeden önce ortalıkta yeterli referans oluşturabilecek ürün olmamasına rağmen hem sinematik anlamda hem de ticari anlamda başarılı olup, standartları belirleyen bir film. Kendisinden sonra gelen MCU filmlerini de esprili, neşeli anlatım dili, çekim teknikleri konusunda etkilemiş DC’nin de uyanıp pazarı komple kaptırmadan kendi filmlerini çekmeye yönelttiren bir iş. Thanos ile düğümlenecek hikayenin ilk ipuçları burada verildi.

    4) Guardians of the Galaxy

    79/100, nostalji, retro göndermeler, bol kahkaha

    Rocket Racoon: Önemli olan boyu değil, işlevi.

    Hiç beklenmedik bir anda çıkagelen, Marvel franchise içinde bilinirliği çok düşük olan, ama buna rağmen gişede beklenmedik bir başarıya imza atan eğlenceli bir iş. Komik, aksiyonu tadında ve çok renkli. Başrol oyuncusunu bir türlü sevememiş olsam da (Parks and Recreation’da da sevmezdim) hakkını teslim etmek gerekiyor. Bu film tamamen onun etrafında inşa edildi ve onun başarılı performansı Marvel’a hem sinematik anlamda hem de çizgi roman alanında cesaret verdi.

    5) Ant Man and the Wasp

    78/100, gururlu underdog, kimse anmasa da ismini seni unutmayacağız… 

    Kaptan, iş görüşmem var bu vapuru kaçıramam. Akbili karşıda inince bassam olur mu?

    Eğlenceli konusu, başarılı oyuncular, kendi içinde tutarlı dinamikleri ile MCU’nun nedense çok ismi geçmeyen ama en başarılı işlerinden birisi. Seksapelli, aşırı popüler oyuncular olmayınca ve çok iddiası olmayınca nedense o kadar beğeni kazanmıyor anladığım. Sanmam ki çoğu MCU seyircisinin ilk 10 listesinde yer alsın. Filmin tek zayıf yanı aşırı goofy kötü adamları.

    6) Captain America: Civil War

    77/100, a.k.a Winter Soldier Pt. II veya Avengers 2,5

    Yeni İstanbul Havalimanında uzun süren taksi süreleri, acelesi olan kahramanlarımızı mağdur etti…

    Winter Soldier’a çoğu açıdan benzeyen ama belli anlarda onun kadar başarılı olamadığı için toplamda onun gerisine düşmüş bir iş. Yönetmenlerin önceki filmlerinde elde ettiği başarıyı tekrar etmeleri anlaşılır ama bu defa iş daha karmaşık. Hem MCU konu akışı açısından kritik bir dönüm noktası hem de Winter Soldier aksine çok fazla kahramanı istihdam etmeleri biraz karmaşaya yol açmış gibi. Russo kardeşlerin Avengers yönetmenlik konusunu devralmadan önceki antrenmanı gibi oldu diyebiliriz. Ayrıca o güne dek beyazperdede görünmüş en accurate Spiderman ilk bu filmde görüldü.

    7) Thor: Ragnarok

    74/100, eksiklerine rağmen ortalamanın üstünde

    Yeni nesil AVM masaj koltukları…

    Thor bende hep Marvel evreninin köşede kalmış kahramanı gibi gelir. MCU içindeki yeri de spekülasyonlara açık. Ne kadar popülerdir, ne kadar önemli görürler çoğu kişi farklı düşünür. Thor ilk iki çok kayda değer olmayan filminden sonra bu filmle biraz sükse yapmayı, eleştirmen ve seyirci ilgisini çekmeyi başarabildi diyebiliriz. Aslında Thor gibi Marvel’ın en maskülen karakterinin bir Guardians of the Galaxy konseptiyle sunulması bence out of character bir seçim ama genel olarak çok eğlenceli olduğu için görmezden gelinebilir. Aslında film 60% Thor filmi 40% Hulk filmi. Yapımcılar böylece başka bir Hulk filmi için masrafa girmeyip tek taşla iki kuş vurmuşlardır diyebiliriz.

    8) Doctor Strange

    74/100, sınıfın eski çalışkan öğrencisi önceki ödevlerinden kopya çekerken yakalandı

    Hoşlandığım kız bana homeopati övdü. BANA!

    Temelde bir Iron Man 1 senaryosu uyarlaması bu film (ilk Ant Man filmi de öyledir diyebiliriz) ama içindeki mistik ögeler, bilim ve ruhani dünyaya dair ortaya attığı tartışmalar, esprili dili ve mükemmel görsel efektleri ile listedeki yerini bileği ile hak ediyor diyebiliriz. Şimdilik Spiderman ve Hulk ile birlikte adına tek film çekilen kahramanlardan birisi. Ama MCU phase 4te kendisine daha fazla görev düşecek diye tahmin ediyoruz.

    9) Black Panther

    71/100, muhteşem diyemem neden bu kadar ses çıkarttığını da pek anlayamadım

    Bayramdan bayrama, cenazeden cenazeye görüşüyoruz kuzen. Olmuyor böyle, arayı açmayalım…

    Bu da temelde bir Thor uyarlaması aslına bakarsak. Diğer filmlerden öne çıkmasını sağlayan kötü adamların performansı. Michael B. Jordan ve Andy Serkis diğer MCU filmlerinde eksik olan düzgün, etkileyici kötü adam karakterini fazlasıyla beceriyorlar. Efektleri nedense kalite olarak ortalama MCU filmlerinden aşağıda.

    10) Avengers: Age of Ultron

    70/100, Joss Whedon’dan düzeyli bir elveda

    Iftar öncesi İstanbul trafiği (temsili)

    MCU filmleri içinde en çok hakkı yenen filmlerden birisi bence bu. Hikaye akışı içinde çok kritik bir yere sahip. Çoğu kilit konunun başlangıcı bu filmde filizleniyor ve artık şöhretin doruğunda olan oyuncuları şımarmadan düzgün bir iş çıkartmaya ikna edebilmek var işin ucunda. Joss Whedon bu ikisini de başarıyla yapıyor. Geri kalan tüm beğenilmeyen şeyler için bkz: Disney

    11) Spider-Man: Homecoming

    69/100, yuvaya hoş geldin Peter Parker

    HŞŞŞ! Rahatsız etmeyin! Mary Jane için “flörte atmalık şarkılar” spotify listesi hazırlıyorum…

    Yıllardır Sony elinde Spiderman’in bazen iyi bazen kötü işlerine tanık olduk. Kim oynarsa oynasın ortaya çıkan örümcek adam gerek Peter Parker gerekse alter egosu olarak çizgi romanlarda resmedilenden biraz farklı olarak karşımıza çıktı hep. Bu defa değil. Örümcek adam tam olması gerektiği gibi, tam da karaktere uygun bir aktör tarafından (özür dilerim Tobey Maguire, sen de çok iyiydin ama) ekrana taşındı (aslında kendisini ilk Civil War’da gördük) ve bir şekilde MCU’ya X-men’den önce dahil edildi. Filmin en zayıf yanı villain hikayesi. Yani daha düzgün bir origin hikayesi yazılamaz mıydı? Elbette yazılabilirdi.

    12) Guardians of the Galaxy Vol. 2

    69/100 Eğlenceli ve komik bir filme kıyasla duygusal bir devam filmi

    Ben ölünce hepsi sana miras kalacak oğul!!

    İlk filmin bir benzerini yapma denemesi. Aslında başarılı da denebilir. Ama şakalar genelde abartılı, etkisiz ve fazla ısrar edilmiş. Oysa duygusal açıdan daha başarılı aktarım yapabilecekken iki yönlü uğraşmaya çalışmış ekip ve oyuncular. Esas hikayeye çok katkısı yok ama zaman öldürmek için ideal. Ayrıca tüm MCU filmlerindeki en iyi after credit scene bunda.

    13) Captain America: The First Avenger

    63/100, aslında Winter Soldier gibi bir yapıt gölgelemese daha beğenilebilir ama kıyasa mahkum

    Açılın kapılar, Red Skull’a gidelim…

    Ne ilk Iron Man kadar iyi ne de ilk (ve tek) Hulk filmi kadar kötü. Kahramanımızın dünyaya bakışını ve prensiplerini ve bunların sebeplerini öğrenmek için iyi bir film. Genel olarak değerlendirirsek başarısız olduğu bir yer yok (efektler biraz kötü gibi ama düşünürsek hangi filmin efektlerinden övgüyle bahsedebiliriz?) ama parladığı bir alan da yok esasında.

    14) Avengers: End Game

    62/100. MCU’nun hak ettiği değil, ihtiyacı olan final.

    Hepsinin ismini tek seferde sayabilene ödül var!

    11 yıllık bir hikayenin finali. Aslında bu filmle genel olarak yapım ekibinden oyuncularına dek bir demir yorgunluğu hissediyoruz (politik gönderme yapmayacağım). Artık kariyerine yeni bir yön vermek isteyen oyuncular bu son üzerinde baya etkili olmuşlar ama son bir çabayla ellerinden geleni de esirgememişler. Kendisinden önce gelen Infinity War’un başarısız derleme girişimi sonrası arkada kalan dağınıklığı toplaması açısından bence iyi. Yeni kadro ve yeni katılımlar ile birlikte (X-men de dahil edilsin diyeceğim ama şimdilik onların dahil edilmesi planlarda yok) neler yapacaklar merakla bekliyoruz.

    15) Thor: God of Thunder

    58/100 MCU henüz mütevazi işler çıkarırken

    Gölgelerin gücü adınaaa!!

    Aslında filmin esas villain Loki hariç akılda yer eden çok fazla bir şey olmadığını belirtmeliyim. Efektler eh, kadro aslında göz dolduruyor ama performanslar eh, konu kendini beğenmiş bir kahramanın halkla bütünleşip doğruyu bulması (yani eh). Bu film koskoca bir eh işte. Ama sadece Loki’yi hikayeye dahil etmesi bile yeterli. O olmasa kötü adam konusunda çok sıkıntı çekerlerdi.

    16) Avengers: Infinity War

    57/100 finalden önceki son viraj, biraz yalpalamalar var…

    Ah be. Ne güzel olurdu oysa değil mi?

    Benim gözümde en önemli aksamalardan birisi bu film. Ara geçiş yapabilecekken daha karmaşık hale getiriyor ama doğası gereği çeşitli handikapları bünyesinde barındırdığı için hoş görülebilir. Derleyip toplayıp finale pas atma kısmını pek hakkıyla veremiyor. Ama ikonik finali nedeniyle bu eksikler biraz görmezden geliniyor gibi.

    Buraya kadar sabırla gelebildiğini için tebrikler ve teşekkürler son 6 filmi biraz daha kısa açıklamalarla geçiştireceğim.

    17) Ant-Man

    57/100 iyi ki devam filmi gelmiş, bu haliyle çok bir şey ifade etmezmiş

    Clark Kent’in telefon kulübesi varsa benim de küvetim var…

    Film ekstra bir şey vaat etmiyor. İlk Iron Man filmi ile senaryo ve çeşitli sahneler açısından çok fazla benzerlikler var. Orjinalite düşük, durgun, biraz karışık bir film. Yer yer eğlenceli anları var ama bunlardan iyi bir film çıkar mı tam emin değilim.

    18) Captain Marvel

    57/100 atılan taş ürkütülen kuşa değmemiş

    Kree zorunlu askerlik kanunlarına eleştirel bir bakış….

    Başrol oyuncusu sebebiyle çok gürültü çıkardı ama film genel olarak bakınca ilgiye değer bir tarafı yok gibi. Ayrıca bu filme dek iyi kötü devam eden hikaye devamlılığı burada büyük bir darbe alıyor bence. Captain Marvel artık MCU’nun geleceği, umarım sonraki filmlerde daha düzgün bir iş çıkartırlar.

    19) Iron Man 2

    50/100, esas hikayeye katkısı yok, boş, sıkıcı ve anlamsız

    Kimse benim kucaklamamdan kaçamaz…

    Prodüktörler Thanos ve Avengers hikayesi akarken “bari arada biraz Iron Man satalım ne böyle boş boş duruyor?” diye çekmişler bu filmi. Iron Man 3’e kıyasla şaheser sayılır ama ilk filmi düşününce hayal kırıklığı.

    20) Thor the Dark World

    50/100 Beğenilmeyecek bir yanı yok ama beğenilecek bir yanı da yok

    Esas hikayeye katkısı olup da bu kadar boş olan başka film yok diyebilirim. Sadece Loki için izlemek isteyebilirsiniz bunu.

    21) Iron Man 3

    43/100 Hikaye o kadar gereksiz ki, ilk izlediğimde Iron Man MCU için bitmiştir demiştim

    ….

    Bu biraz düşündürdü. Aşırı sıkıcı ve keyifsiz bir film olmasının yanı sıra sonunculuk için çekiştiği rakibi çok güçlüydü ama belli açılardan biraz daha iyi olduğu için sınıfı geçebildi. Olmasa da olurmuş, hatta keşke olmasaymış dedirten ama nedense gişede aşırı başarılı olmuş bir film.

    22) The Incredible Hulk

    36/100 o kadar kötü ki Marvel bir devam filmi için bile uğraşmadı

    O hareketi yanlış yapıyorsun kardeşim…

    Her açıdan öyle büyük bir başarısızlık ki. Başrol oyuncusu değişti, devam filmi çekilmedi, Avengers 2 de bir romans hikayesi yaratmayı deneyip sonra olmamış gibi davrandılar. İzlemesi, anlatması, yorumlaması sıkıcı bir film. Öyle ki MCU timeline a dahil olduğunu 3 sene önce kazara öğrendim.

    Buraya dek sabırla hepsini okuyan arkadaşlara teşekkür ederim. İnanın yazması, planlaması, değerlendirmesi daha zordu.

    Kültür Sanat
    Paylaş Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp
    Önceki İçerikİmamoğlu Hangi Seçmen Gruplarından Oy Alabilir?
    Sonraki İçerik Demokrasi Sadece İç Mesele midir? Uluslararası Aktörlerin Hiç mi Etkisi Yok?

    Diğer İçerikler

    Yazılar

    Yatırım mı Sömürü mü?: ABD ve Ukrayna Arasında Tartışmalı Maden Anlaşması

    14 Mayıs 2025 Cem Özen
    Yazılar

    Abdülhamid ve Sherlock Holmes

    12 Mayıs 2025 Umut Dağıstan
    Yazılar

    Savaşların Kazananı Olur Mu?

    7 Mayıs 2025 Oytun Meçik

    Yorumlar kapalı.

    Güncel İçerikler

    Yatırım mı Sömürü mü?: ABD ve Ukrayna Arasında Tartışmalı Maden Anlaşması

    14 Mayıs 2025 Yazılar Cem Özen

    Dünya Gündemi: Trump’ın Körfez Turu, ABD-Çin Ticaret Savaşlarında Geçici Ateşkes

    13 Mayıs 2025 Bültenler Bahadır Çelebi

    Abdülhamid ve Sherlock Holmes

    12 Mayıs 2025 Yazılar Umut Dağıstan

    ABD Gündemi: Trump’ın İlk 100 Günü, Sol Muhalefet Meydanlarda, Kamuda Tasfiyeler, Mineral Anlaşması

    10 Mayıs 2025 Bültenler Emrullah Özdemir

    E-Bültene Abone Olun

    Güncel içeriklerden ilk siz haberdar olun




    Archives

    • Mayıs 2025
    • Nisan 2025
    • Mart 2025
    • Şubat 2025
    • Ocak 2025
    • Aralık 2024
    • Kasım 2024
    • Ekim 2024
    • Eylül 2024
    • Ağustos 2024
    • Temmuz 2024
    • Haziran 2024
    • Mayıs 2024
    • Nisan 2024
    • Mart 2024
    • Şubat 2024
    • Ocak 2024
    • Aralık 2023
    • Kasım 2023
    • Ekim 2023
    • Eylül 2023
    • Ağustos 2023
    • Temmuz 2023
    • Haziran 2023
    • Mayıs 2023
    • Nisan 2023
    • Mart 2023
    • Şubat 2023
    • Ocak 2023
    • Aralık 2022
    • Kasım 2022
    • Ekim 2022
    • Eylül 2022
    • Ağustos 2022
    • Temmuz 2022
    • Haziran 2022
    • Mayıs 2022
    • Nisan 2022
    • Mart 2022
    • Şubat 2022
    • Ocak 2022
    • Aralık 2021
    • Kasım 2021
    • Ekim 2021
    • Eylül 2021
    • Ağustos 2021
    • Temmuz 2021
    • Haziran 2021
    • Mayıs 2021
    • Nisan 2021
    • Mart 2021
    • Şubat 2021
    • Ocak 2021
    • Aralık 2020
    • Kasım 2020
    • Ekim 2020
    • Eylül 2020
    • Ağustos 2020
    • Temmuz 2020
    • Haziran 2020
    • Mayıs 2020
    • Nisan 2020
    • Mart 2020
    • Şubat 2020
    • Ocak 2020
    • Aralık 2019
    • Kasım 2019
    • Ekim 2019
    • Eylül 2019
    • Ağustos 2019
    • Temmuz 2019
    • Haziran 2019
    • Mayıs 2019
    • Nisan 2019
    • Mart 2019

    Categories

    • Asterisk2050
    • Bültenler
    • Çeviriler
    • D84 INTELLIGENCE
    • EN
    • Forum
    • Özetler
    • Podcast
    • Röportajlar
    • Uncategorized
    • Videolar
    • Yazılar
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    İçerik
    • Yazılar
    • Podcast
    • Forum
    • Röportajlar
    • Çeviriler
    • Özetler
    • Bültenler
    • D84 INTELLIGENCE
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    Sosyal Medya
    • Twitter
    • Facebook
    • Instagram
    • Youtube
    • LinkedIn
    • Apple Podcast
    • Spotify Podcast
    • Whatsapp Kanalı
    Kurumsal
    • Anasayfa
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • Yazarlar
    • İçerik Sağlayıcılar
    • Yayın İlkeleri ve Yazım Kuralları
    © 2025 DAKTİLO1984
    • KVKK Politikası
    • Çerez Politikası
    • Aydınlatma Metni
    • Açık Rıza Beyanı

    Arama kelimesini girin ve Enter'a tıklayın. İptal etmek için Esc'ye tıklayın.

    Çerezler

    Sitemizde mevzuata uygun şekilde çerez kullanılmaktadır.

    Fonksiyonel Her zaman aktif
    Sitenin çalışması için ihtiyaç duyulan çerezlerdir
    Preferences
    The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
    İstatistik
    Daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak için kullanılan çerezlerdir The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
    Pazarlama
    Size daha uygun içeriklerin iletilmesi için kullanılan çerezlerdir
    Seçenekleri yönet Hizmetleri yönetin {vendor_count} satıcılarını yönetin Bu amaçlar hakkında daha fazla bilgi edinin
    Seçenekler
    {title} {title} {title}