Daktilo 1984Daktilo 1984
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • E-Bültene Abone Ol
    Facebook Twitter Instagram Telegram
    Twitter Facebook YouTube Instagram WhatsApp
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Destek Ol Abone Ol
    • İZLE
      • Çavuşesku’nun Termometresi
      • Varsayılan Ekonomi
      • 2’li Görüş
      • İki Savaş Bir Yazar
      • Yakın Tarih
      • Mayhoş Muhabbetler
      • Tümünü Gör
    • OKU
      • Yazılar
      • Röportajlar
      • Çeviriler
      • Asterisk2050
      • Yazarlar
    • DİNLE
      • Çerçeve
      • Zedcast
      • Tuhaf Zamanların İzinde
      • SenSensizsin
      • Tümünü Gör
    • D84 FYI
      • Hariçten Gazel
      • Avrupa Gündemi
      • ABD Gündemi
      • Altüst
    • D84 INTELLIGENCE
      • Kitap Yorum
      • Göç Sorunu
      • Başkanlık Sistemi Projesi
      • Devlet Kapasitesi Liberteryenizmi
      • Herkes için Siyaset Bilimi
      • Yapay Zeka
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Anasayfa » Kitap Yorum: Steven D. Levitt ve Stephen J. Dubner, Freakonomics
    Yazılar

    Kitap Yorum: Steven D. Levitt ve Stephen J. Dubner, Freakonomics

    Birol Başkan8 Eylül 20228 dk Okuma Süresi
    Paylaş
    Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp

    [voiserPlayer]

    İsrail’in Haifa kentinde bir çalışma yürütülür. On çocuk yuvası dört hafta boyunca gözlemlenir. Tutulan kayıtlara göre çocuklarını yuvadan geç alan ailelerin haftalık ortalaması yuva başına sekizdir. Beşinci haftadan başlayarak takip eden 16 hafta boyunca ailelere geç alışlar için çocuk başına 3 $ ceza konur. Amaç aileleri tam vaktinde çocuklarını almaya teşvik etmektir. Ancak tam tersi olur. Daha fazla aile çocuklarını geç almaya başlamıştır. Çocuklarını yuvadan geç alan ailelerin haftalık ortalaması yuva başına 20’yi bulur.

    Bu çalışmanın gösterdiği basitçe şudur: İnsan davranışını anlamak için onların karşı karşıya oldukları cezalar veya ödüller veya ikisinin karışımından oluşan teşviklere bakmak gerekir.

    İnsanların karşı karşıya oldukları teşvikler bazen onları iş ahlaklarının zıttına davranmaya itebilir. Mesela, Japon Sumo güreşçilerini… Teşvikler, güreşçileri bazen maçları bile isteye kaybetmeye teşvik eder. Bu meslek ahlakına zıt davranışın izini, en elit Sumo güreşçileri arasında yapılan turnuvalarda sürmek mümkündür. Bu turnuvalar iki ayda bir yapılır, 15 gün sürer ve güreşçiler her gün sadece bir maç, yani turnuva boyunca 15 maç yapar. 15 maçın en az sekizini kazanan güreşçinin sıralamadaki yeri yükselir. Kazanamayanın yeri ise düşer, hatta ardı ardına düşüşler sonunda elit sumocular kategorisinin dışına atılır. Güreşçinin sıralamadaki yeri maddi gelirini ve manevi kazançlarını sıkı sıkıya etkiler.

    1989 yılından 2000 yılına kadar yapılan bütün elit turnuvaların son gününde yapılan maçlara bakıldığında. Daha önceki 14 maçın yedisini kazanmış, yedisini kaybetmiş, dolayısıyla sıralamada yükselmek için son maçını mutlaka kazanmak zorunda olan 7-7’lik güreşçilerin, son maç itibarıyla sıralamada yükselmeyi garantilemiş güreşçilerle karşı karşıya geldikleri maçları çok daha yüksek oranda kazandıklarını görüyoruz. Mesela, 7-7’lik güreşçiler daha önceki maçların sekizini kazanmış, altısını kaybetmiş, 8-6’lık güreşçilerle karşı karşıya geldikleri maçların yüzde 79.6’sını, daha önceki maçların dokuzunu kazanmış, beşini kaybetmiş, 9-5’lik güreşçilerle karşı karşıya geldikleri maçların ise yüzde 73.4’ünü kazanmışlardır. Ancak, 7-7’lik güreşçilerin aynı güreşçilerle geçmişte karşı karşıya geldiği maçlardaki kazanma oranları sırasıyla yüzde 48.7 ve yüzde 47.2’dir. Elbette 8-6’lık ve 9-5’lik güreşçilere nazaran 7-7’lik güreşçiler için son maçtaki kazanma dürtüsü çok daha güçlüdür, o yüzden turnuvanın son günündeki maça daha fazla asılmaları normaldir. Ancak, 8-6’lık ve 9-5’lik güreşçilerin maça asılmamaları, hatta bile isteye maçı vermeleri için de güçlü bir sebep vardır. Gelecek turnuvalarda kendileri 7-7’lik güreşçi durumunda, şu an 7-7’lik olan güreşçi ise onların yerinde olabilir.

    İnsanları iş ahlaklarına zıt davranmaya teşvik eden bir hal de İktisatçıların bilgi asimetrisi adını koydukları haldir. Bu hal ikili bir ilişkide taraflardan birinin diğerine kıyasla ilişkinin konusu hakkında çok daha fazla bilgili olması halidir ve daha bilgili olanı, bilgisini kullanarak karşı tarafı aldatmaya ve ilişkiden daha fazla şahsi menfaat temin etmeye iten bir teşvik ortamı yaratır. Mesela, emlakçıların müşterileri ile ilişkileri bilgi asimetrisinin yoğun olduğu bir ilişkidir. Zira emlakçılar, emlak piyasasını, ev almaya veya satmaya çalışan müşterilerine kıyasla her açıdan çok daha iyi biliyordur. Emlakçılar pekala bu hali kendi lehlerine olacak şekilde kullanabilirler.

    Bir çalışma emlakçıların kendilerine ait evleri, müşterilerine ait evlere kıyasla ortalama 10 gün daha fazla piyasada tuttuğunu, bunun neticesinde ise kendilerine ait evleri yüzde 3 daha fazla bir fiyata sattıklarını bulmuştur. Bu farkın sebebi emlakçıların her iki haldeki kazançları arasındaki farktır. Emlakçı kendi evini sattığında ev fiyatı üzerinden yüzde 3’lük fazlanın tamamını kendine alacaktır. Ancak müşterisinin evini sattığında o yüzde 3’ün sadece küçük bir yüzdesini alacaktır. Dolayısıyla emlakçılar, müşterilerinin sattığı evler için gelen teklifleri hemen kabul etmeleri için teşvik ederlerken, ev kendilerine ait olduğunda ise daha yüksek fiyat veren başka müşterileri beklerler. Bu yüzden de emlakçıların kendilerine ait evler, müşterilerine ait evlerden daha fazla piyasada kalır.

    Varolan teşvik sisteminin kısa ve uzun vadeli etkileri birbirine zıt olabilir. Uyuşturucu satış piyasasındaki teşvik gibi. Şikago’nun güneyinde aktif siyahi bir çete üzerine yapılan sosyolojik bir çalışma bunu gösterir. Bu çete; çete lideri, onun altında güvenlik, muhasebe ve tedarikten sorumlu üç kişi ve en altta da yıllara göre sayıları 20 ile 75 arasında değişen sokak satıcılarından oluşmaktadır. Çete üyelerinden en yüksek geliri, o dönem saatte 66 $’la çete lideri, sonra saatte 7 $’la onun altındaki üç kişi kazanmaktadır. Sokak satıcılarının kazancı ise saatte 3.30 $’dır ve o dönemin asgari ücretinin altındadır. Kazancın düşüklüğü bir tarafa, çete üyeliği risklidir. Çetenin dört yıllık tarihinde normal bir çete mensubu ortalama 5.9 kez tutuklanmış, 2.4 kez ölümcül olmayacak şekilde yaralanmıştır. İş başında öldürülme ihtimali ise 4’te 1’dir. Amerika’nın en tehlikeli işi kabul edilen kereste kesiciliğinde bile ölüm oranı aynı dönem 200’de 1’dir.

    Ancak, çete üyeliği Şikago’nun bu fakir bölgesinin siyahi gençleri için çekicidir, hatta normal bir gelir için belki tek kapıdır. Üstelik işini iyi yapanlar için çok daha büyük zenginliğin yolu açılıyordur. Ancak teşvik sistemindeki sorun tam olarak budur. Çete üyelerinin işlerini iyi yapması gerekmektedir. Piyasada aktif tek bir çete yoktur. Bilakis dar bir piyasada birbirinin bölgesine göz diken onlarca çete vardır. Çete üyesinin işini iyi yapması sertliği ve acımasızlığı ile nam salması demektir ve kendi bölgesine göz dikenlerle gözü kara silahlı çatışmaya girmesi. Çete savaşları kaçınılmazdır. Ancak çatışmalar büyük bir sorundur aynı zamanda. Zira yapılan işin riskini artırıyordur ve müşterileri kaçırıyordur. Teşvik sistemi kısaca çelişkilidir. Kısa vadede çete lehine, uzun vadede ise aleyhine işliyordur.

    Hayatın herhangi bir alanında var olan teşvik sisteminde yapılan, dışarıdan empoze veya içten kaynaklı değişikliklerin uzun vadeli, öngörülemeyen dramatik sonuçları olabilir. 1973 yılında Anayasa Mahkemesi’nin bütün Amerika çapında kürtajı yasal hale getirmesi gibi. Bu kararla kürtaj bir gecede yasallaşır ve masrafı da 500 $’dan 100 $’ın altına düşer. Diğer bir deyişle, özellikle istemeden hamile kalmış, bekar, genç ve fakir bir kadın için teşvik yapısı bir gecede değişmiş ve kürtaj daha cazip hale gelmiştir. Nitekim Anayasa Mahkemesinin kararının ertesi yılı 750 bin kadın kürtaj olur. 1980 yılı itibarıyla kürtaj olan kadınların sayısı 1.6 milyona ulaşır ve takip eden yıllarda bu seviyelerde kalır. Böylelikle fakir ve bekar anneler tarafından yetiştirilecek, istenmedikleri içinde iyi bir aile ortamında büyüyemeyecek, iyi bir eğitim alamayacak ve suç çetelerinin insan sermayesi olacak milyonlarca çocuk topluma katılamaz. Katılamadıkları için de Amerika boyunca 1990’lı yıllarda suç oranları dramatik bir şekilde düşer. 

    *          *          *

    İnsan davranışları nasıl anlaşılır/açıklanır? Steven D. Levitt ve Stephen J. Dubner’in Freakonomics’te bu soruya verdikleri cevap son derece basittir: insanların karşı karşıya kaldıkları teşviklerin yapısına bakılarak. Ancak bunu yapmak o kadar basit değildir. Zira insanlar, hayatın farklı alanlarında, siyaset, ekonomi, kültür, din, ve saire çeşitli nitelikte faktörün, farklı bileşimlerle şekillendirdiği teşvik yapıları ile karşı karşıyadır, bu yüzden de hayatın belli bir alanında aktif teşvik yapısını çözümlemek, uzun zaman ve yoğun emek harcamayı gerektirebilir.

    Freakonomics yayınlandığı tarihten dört yıl içinde 4 milyon adet sattı. Bu hiç kuşkusuz müthiş bir ticari başarı. Ancak bu ticari başarının sebebi elbette sadece yazarların “insan davranışını teşvikler şekillendirir” iddiasının orijinalliği değil. Hatta bu iddia orijinal bile değil. İnsanların farkında olarak veya farkında olmayarak sorunlarını çözmeye çalışırken yaptığı bu değil mi? Teşvikleri değiştirmek. Bir şeyden sakındırmak için korkut, yaptırmak için ödüllendir. Yazarların kendi kültüründen örnek verirsek, havuç ve sopa mecazının anlatmaya çalıştığı şey.  

    Freakonomics’in varsa bir orijinalliği bu fikri en uç noktaya götürmesi, hayatın her alanına yayılan küçük büyük her şeyde aynı prensipin işlediğini ve insan davranışlarını şekillendirdiğini, yönlendirdiğini iddia etmesi ve bunu da oldukça çarpıcı örneklerle gösterebilmesi. Öğretmenlerle, Sumo güreşçilerini, Ku Klux Klan üyeleri ile emlakçıları, uyuşturucu çete üyeleri ile çocuklarına isim seçen aileleri aynı tartışma içinde ele alabilmesi ve bunu yaparak hayatın farklı alanlarında yaygın, genel kabul görmüş kanıları ve inançları sorgulatması, o kanı ve inançların yerine daha basit, daha anlamlı, daha insani, bazen de oldukça şaşırtıcı bir açıklama önerebilmesi…

    Freakonomics’in en güçlü yönü, başka bir açıdan da en zayıf yönü. Zira akademik dahi olsa her kitabın başı, gelişmesi ve sonu olan bir hikayesi vardır. Freakonomics’in böyle bir hikayesi yok. Nitekim yazarlar da bunu itiraf ediyor. Kitap konudan konuya fütursuzca atlayarak ilerliyor, birbiri ile aslında bağlantısız farklı alan ve konulara değiniyor. Ele alınan konuların yarattığı keşmekeşi bir düzen içinde birbirine bağlayan tek bir tema var: her alanda insan davranışını teşviklerin şekillendirdiği, yönlendirdiği. Ancak eklemeliyim. Bu son derece genel tema bile kitabın sadece ilk üç bölümünü birbirine bağlıyor, son üç bölümünü değil. Zira kürtaj ve suç oranları arasındaki ilişkiyi ele alan dördüncü bölümde ve onu takip eden iyi ebeveynlik konusunu ele alan son iki bölümde “insan davranışları ve teşvik” temasına vurgu son derece zayıf. Kitabı meşhur eden ve en şaşırtıcı bulgunun tartışıldığı dördüncü bölümde bahis var ama çok kısa. Hatta bir iki cümle. Beşinci bölümde o kadarcığı bile yok, altıncı bölümde ise örtük bir gönderme var.

    Bu haliyle Freakonomics iyi bir akademik kitap değil. Sadece yazarların hayatın farklı alanlarından ilginç ve bazen şaşırtıcı bilgileri ve tespitleri sıraladığı bir kitap. O kadar.

    Steven D. Levitt ve Stephen J. Dubner, Freakonomics, Harper Collings, 2009.

    Fotoğraf: Mike Swigunski

    Ekonomi Kitap Yorum
    Paylaş Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp
    Önceki İçerikGorbaçov Hayatını Kaybetti, Ukrayna Saldırıya Geçti
    Sonraki İçerik Millet İttifakı Ne Durumda? | Beril Eski, İlkan Dalkuç ve Burak Bilgehan Özpek | Nabız #103

    Diğer İçerikler

    Yazılar

    Savaşların Kazananı Olur Mu?

    7 Mayıs 2025 Oytun Meçik
    Yazılar

    Türkiye’de Serbest Gazeteciliğin Geleceği: Zorluklar ve Çözüm Yolları

    3 Mayıs 2025 Gökhan Korkmaz
    Yazılar

    Mansur Yavaş Cumhurbaşkanı, Ekrem İmamoğlu Başbakan Formülüne Dönüş mü?

    2 Mayıs 2025 Armağan Öztürk

    Yorumlar kapalı.

    Güncel İçerikler

    ABD Gündemi: Trump’ın İlk 100 Günü, Sol Muhalefet Meydanlarda, Kamuda Tasfiyeler, Mineral Anlaşması

    10 Mayıs 2025 Bültenler Emrullah Özdemir

    Turkey and Israel: Intense Geopolitical Rivalry from the Mediterranean to Central Asia

    8 Mayıs 2025 D84 INTELLIGENCE Reza Talebi

    Savaşların Kazananı Olur Mu?

    7 Mayıs 2025 Yazılar Oytun Meçik

    Dünya Gündemi: İsrail Gazze’yi Kalıcı Şekilde İşgale Hazırlanıyor

    6 Mayıs 2025 Bültenler Bahadır Çelebi

    E-Bültene Abone Olun

    Güncel içeriklerden ilk siz haberdar olun




    Archives

    • Mayıs 2025
    • Nisan 2025
    • Mart 2025
    • Şubat 2025
    • Ocak 2025
    • Aralık 2024
    • Kasım 2024
    • Ekim 2024
    • Eylül 2024
    • Ağustos 2024
    • Temmuz 2024
    • Haziran 2024
    • Mayıs 2024
    • Nisan 2024
    • Mart 2024
    • Şubat 2024
    • Ocak 2024
    • Aralık 2023
    • Kasım 2023
    • Ekim 2023
    • Eylül 2023
    • Ağustos 2023
    • Temmuz 2023
    • Haziran 2023
    • Mayıs 2023
    • Nisan 2023
    • Mart 2023
    • Şubat 2023
    • Ocak 2023
    • Aralık 2022
    • Kasım 2022
    • Ekim 2022
    • Eylül 2022
    • Ağustos 2022
    • Temmuz 2022
    • Haziran 2022
    • Mayıs 2022
    • Nisan 2022
    • Mart 2022
    • Şubat 2022
    • Ocak 2022
    • Aralık 2021
    • Kasım 2021
    • Ekim 2021
    • Eylül 2021
    • Ağustos 2021
    • Temmuz 2021
    • Haziran 2021
    • Mayıs 2021
    • Nisan 2021
    • Mart 2021
    • Şubat 2021
    • Ocak 2021
    • Aralık 2020
    • Kasım 2020
    • Ekim 2020
    • Eylül 2020
    • Ağustos 2020
    • Temmuz 2020
    • Haziran 2020
    • Mayıs 2020
    • Nisan 2020
    • Mart 2020
    • Şubat 2020
    • Ocak 2020
    • Aralık 2019
    • Kasım 2019
    • Ekim 2019
    • Eylül 2019
    • Ağustos 2019
    • Temmuz 2019
    • Haziran 2019
    • Mayıs 2019
    • Nisan 2019
    • Mart 2019

    Categories

    • Asterisk2050
    • Bültenler
    • Çeviriler
    • D84 INTELLIGENCE
    • EN
    • Forum
    • Özetler
    • Podcast
    • Röportajlar
    • Uncategorized
    • Videolar
    • Yazılar
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    İçerik
    • Yazılar
    • Podcast
    • Forum
    • Röportajlar
    • Çeviriler
    • Özetler
    • Bültenler
    • D84 INTELLIGENCE
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    Sosyal Medya
    • Twitter
    • Facebook
    • Instagram
    • Youtube
    • LinkedIn
    • Apple Podcast
    • Spotify Podcast
    • Whatsapp Kanalı
    Kurumsal
    • Anasayfa
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • Yazarlar
    • İçerik Sağlayıcılar
    • Yayın İlkeleri ve Yazım Kuralları
    © 2025 DAKTİLO1984
    • KVKK Politikası
    • Çerez Politikası
    • Aydınlatma Metni
    • Açık Rıza Beyanı

    Arama kelimesini girin ve Enter'a tıklayın. İptal etmek için Esc'ye tıklayın.

    Çerezler

    Sitemizde mevzuata uygun şekilde çerez kullanılmaktadır.

    Fonksiyonel Her zaman aktif
    Sitenin çalışması için ihtiyaç duyulan çerezlerdir
    Preferences
    The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
    İstatistik
    Daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak için kullanılan çerezlerdir The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
    Pazarlama
    Size daha uygun içeriklerin iletilmesi için kullanılan çerezlerdir
    Seçenekleri yönet Hizmetleri yönetin {vendor_count} satıcılarını yönetin Bu amaçlar hakkında daha fazla bilgi edinin
    Seçenekler
    {title} {title} {title}