Daktilo 1984Daktilo 1984
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • E-Bültene Abone Ol
    Facebook Twitter Instagram Telegram
    Twitter Facebook YouTube Instagram WhatsApp
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Destek Ol Abone Ol
    • İZLE
      • Çavuşesku’nun Termometresi
      • Varsayılan Ekonomi
      • 2’li Görüş
      • İki Savaş Bir Yazar
      • Yakın Tarih
      • Mayhoş Muhabbetler
      • Tümünü Gör
    • OKU
      • Yazılar
      • Röportajlar
      • Çeviriler
      • Asterisk2050
      • Yazarlar
    • DİNLE
      • Çerçeve
      • Zedcast
      • Tuhaf Zamanların İzinde
      • SenSensizsin
      • Tümünü Gör
    • D84 FYI
      • Hariçten Gazel
      • Avrupa Gündemi
      • ABD Gündemi
      • Altüst
    • D84 INTELLIGENCE
      • Kitap Yorum
      • Göç Sorunu
      • Başkanlık Sistemi Projesi
      • Devlet Kapasitesi Liberteryenizmi
      • Herkes için Siyaset Bilimi
      • Yapay Zeka
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Anasayfa » Kitap Yorum: Henry VIII and the English Reformation, D. G. Newcombe
    Yazılar

    Kitap Yorum: Henry VIII and the English Reformation, D. G. Newcombe

    Birol Başkan20 Ocak 20226 dk Okuma Süresi
    Paylaş
    Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp

    [voiserPlayer]

    1529 yılının Kasım ayında İngiliz Parlamentosu kilise mensuplarını doğrudan ilgilendiren üç kanun çıkarttı. Kanunlar, mensupların cenaze ve miras için istedikleri ücretler ile kilise-içi atamalara ilişkin düzenlemeler ve sınırlamalar getiriyordu. Dört yıl sonra 1533 yılının Mart ayında kiliseye yönelik kapsamlı ve radikal eleştiriler içeren Kilise Mensuplarına Karşı Rica (Supplication Against the Ordinaries) çıkarıldı ve saraya gerekli tedbirlerin alınması için gönderildi. 1534 yılı Aralık ayında ise, İngiltere kralını “İngiltere Kilisesinin Yeryüzü üzerindeki Tek ve En Üstün Başı” olarak ilan eden Üstünlük Kanunu (Act of Supremacy) çıkartıldı. Bu son kanunla İngiliz Kilisesi Roma Katolik Kilisesi’nden tamamen ayrılmış oldu. Takip eden yıllarda Kilise’nin teolojik öğretileri ve ritüellerine ilişkin de düzenlemeler yapıldı. İngiliz dini ıslahatını (reformasyon) başlatan itici güç ne idi? Ve ıslahatın takip ettiği tarihi seyri hangi etmenler şekillendirdi?

    David G. Newcombe’un Henry VIII and the English Reformation başlıklı kitabı bu sorulara cevap arıyor. Kitaba göre dini ıslahatın itici gücü, çok net bir şekilde, dönemin İngiltere kralı 8. Henry’nin, Tudor hanedanlığının devamını sağlayacak bir erkek çocuk istemesiydi. Henry’nin ilk eşi Catherine bilindiği kadarıyla altı kez hamile kalmıştı, ancak bu hamileliklerden sadece bir kız çocuğu, geleceğin İngiltere kraliçesi Mary, hayatta kalabilmişti. 8. Henry Catherine’den boşanmak istedi. Ancak Roma’nın özel izni gerekiyordu. Roma bu özel izni vermeyince, 8. Henry 1529 yılında  İngiltere parlamentosunu topladı ve İngiliz dini ıslahatına evrilecek süreci başlattı. Henry takip eden yıllarda da kritik müdahelelerde bulunarak ıslahatın seyrini kolaylaştırdı ve hızlandırdı.

    Kralın erkek çocuk saplantısı İngiliz dini ıslahatının itici gücü iken, sürecin tarihi seyrini etkileyen etmenler arasında en önemlisi bütün Kıta Avrupasını sarsan benzer dini ıslahat hareketleri ve bu hareketlerin taleplerinin İngiltere’de de taraftar bulmasıydı. İngiltere tarihinde de radikal dini ıslahat talebinde bulunanlar olmuştu ve bu isimlerden en önemlisi John Wyclif’ti. Üstelik Wyclif’in Lollardlar olarak bilinen takipçileri onaltıncı yüzyıla kadar varlıklarını yeraltında da olsa devam ettirmişlerdi. Lollardlar dini ıslahatın doğal toplumsal destekçileriydi. Islahatçıların Kilise içinden de destekçileri olduğu gibi, Kilise dışından da destekçileri vardı. Mesela, 1529 yılında toplanan ve Kiliseye karşı üç kanun çıkararak, dini ıslahatın kapısını açan parlamentonun açılışını yapan isim Ütopya yazarı hümanist filozof Thomas More’dan başkası değildi.

    Wyclif’in ıslahat talebinde bulunduğu ondördüncü yüzyıldan farklı olarak, onaltıncı yüzyılda devletin Kilise’ye karşı harekete geçmesini destekleyecek politik olarak güçlü çevreler vardı: kralın Catherine’den boşanması için atılacak her adımı destekleyecek Anne Boleyn ve destekçileri gibi… Ancak ıslahatçıların gücünün mutlak olmadığını, Henry’nin işine geldiği kadarıyla etkinlik gösterebildiklerini, Roma Katolik Kilisesi’nden ayrılmak istemeyenlerin de hem siyasi olarak hem de toplumsal olarak güçlü olduğunu not etmemiz gerekir. İngiliz dini ıslahatının seyrini bu iki birbirine zıt grubun mücadelesi belirledi ve muhafazakar kesimin gücü sayesinde İngiliz protestanlığı Kıta Avrupa protestanlığı ile karşılaştırıldığında nispeten daha sınırlı kaldı.

    İngiliz dini ıslahatının seyrini başından sonuna kadar etkileyen ikinci önemli etken ise Batı Avrupa jeopolitiğiydi. Roma Katolik Kilisesinin 8. Henry’ye Catherine’den boşanmak için izin vermemesinin teolojik sebebi yanında önemli bir jeopolitik sebebi de vardı. Dönemin İspanya kralı ve Kutsal Roma İmparatoru Charles, Henry’nin boşanmak istediği Catherine’in öz be öz yeğeniydi (kızkardeşi Castille Kraliçesi Joanna’nın oğlu). Charles, Katolik Kilisesi’nin Avrupa’yı kasıp kavuran Protestan hareketlere karşı en önemli destekçisiydi, ki 1521 yılında Worms Meclisini toplayan ve bu mecliste Martin Luther’i sapkın/heretik ilan ederek, görüşlerinin kabulünü, savunulmasını ve yayılmasını yasaklayan Charles’dı. Daha da önemlisi Charles’ın doğrudan Roma’yı tehdit edebilecek askeri bir gücü vardı. Hatta Henry’nin boşanma talebine cevap beklediği dönemde Papa, Charles’in doğrudan kontrolü altındaydı. Catherine, Charles’in teyzesi olmasaydı ve Papa daha hür hareket edebilseydi, muhtemelen Henry’ye istediği izni verecek ve İngiliz dini ıslahatı belki de hiç gerçekleşmeyecek veya daha ileri bir tarihte çok daha farklı bir tarihi seyir izleyecekti.

    Henry VIII and the English Reformation İngiltere tarihinin kritik bir dönemine ışık tutuyor. Nitekim yazar kitabını söz konusu döneme ilişkin tarih yazını içerisine yerleştiriyor ve özellikle İngiliz dini ıslahatını salt yukarıdan devletin bir girişimi olduğunu veya aşağıdan tabandan yükselen bir taleple gerçekleştiğini iddia eden karşıt tezleri eleştiriyor. Kitabın sunduğu tez ise varolan bu iki zıt tezin başarılı bir sentezi. Bu sentezle kitap teleolojik bir anlatı yapmaktan kaçınıyor. Diğer bir deyişle kitap ele aldığı tarihi olayı kaçınılmaz olarak gerçekleşen bir olay olarak değil, siyasi ve toplumsal aktörlerin içinde oldukları özel koşullarda aldıkları kararların neticesi olan bir olay olarak inceliyor.

    Kitabın ele aldığı dönem İngiliz tarihi içerisinde kısa bir dönem olsa da, son derece karmaşık bir dönem. Ayrıca konuyu tam olarak anlayabilmek için de temel düzeyde de olsa Hristiyan teolojisi ve hukuku bilgisi gerekiyor. Kitap gerek tarihi detay niteliğinde bilgileri, gerekse Hristiyan teolojisi ve hukuk bilgilerini daha büyük sürecin bir parçası olarak ve anlatının takibini zorlaştırmayacak şekilde olabildiğince sade bir üslupla veriyor. Ancak konunun tam anlamıyla derinlemesine bir ele alınışı olduğunu iddia etmek çok zor. Bu haliyle de sadece bir giriş kitabı niteliğinde…

    Çağrışımlar

    İngiliz dini ıslahatının gerekçeleri Kilise’ye ve mensuplarına yönelik yolsuzluk, yetersizlik ve görevi kötüye kullanma ve benzeri rahatsızlıklardı. Ancak, yazarın da belirttiği üzere, bu rahatsızlıklar yeni değildi. Hatta bu ve benzer rahatsızlıklar Kilise içinde de tartışılıyor ve etkin olmasa da zaman zaman ıslahat girişimlerine konu oluyordu. Henry’nin önayak olduğu ve İngiliz parlamentosunun yaptığı girişimi alışılmamış kılan Kilise-dışı bir kurumun, devletin, Kilise’nin tarihi olarak özerk olan alanına doğrudan müdahalesiydi. Bu müdahale ile aslında Hristiyan teolojisinde varsayılan, Tanrı’nın iki kılıcı arasındaki denklik, İmparator ve Papa denkliği, veya Devlet ve Kilise denkliği, tamamen birincisi lehine bozuluyordu. Böylelikle devlet, nihayetinde kendi sınırları içerisinde hayatın her alanı ile alakalı düzenleme yapma hakkını veya o sınırlar içinde mutlak hakimiyetini (absolute sovereignty) ilan edeceği yola girmiş oluyordu.

    Mutlak hakimiyet iddiasıyla devlet kendi sınırları içerisinde dinin ne olduğu ve ne olmadığı ile siyasetten ekonomiye insan hayatının farklı alanlarında oynayacağı/oynaması gereken rol veya rolleri de belirleme hakkını ve yetkisini iddia ediyordu. Ve elbette takip eden yüzyıllarda devlet sadece İngiltere’de değil, bütün Avrupa ve dünyada, bu hakkı ve yetkiyi sonuna kadar kullanacak ve dinin alanını kendi elleriyle çizecekti. Dolayısıyla, ironik gelse de, gelecekte devletin sekülerleşmesi olarak da isimlendirilecek süreç devletin dini ıslahat girişimi ve müdahelesiyle başladı. Bir çok ülkede de devletin sekülerleşmesi dinin ıslahatı ile paralel olarak gerçekleşti. Özellikle Müslüman dünyada…

    Modern devlet nerede inşa edilirse edilsin, inşacıların elinde dine ne olması gerektiği konusunda hazır bir şablon yoktu.  8. Henry dönemi ve sonrası İngiltere’de olduğu gibi ülke-içi siyasi güç mücadelesi, bu mücadeleye dahil olan grupların nisbi gücü, jeopolitik dalgalanmalar dahil bir çok etmen dinin devlet ve devlet-dışı alanlardaki konumunu etkiledi, şekillendirdi. Aslında dinin devletle olan ilişkisi ve daha geniş alanlardaki rollerine ilişkin mücadele halen daha devam ediyor ve bir süre daha devam edecek. Nihai neticeyi ise kısa vadede tarafların örgütlülüğü, mücadeleciliği, fanatikliği ve kaynakları ile daha uzun vadede ise sosyo-ekonomik yapı şekillendirecek.

    Kitap Yorum Tarih
    Paylaş Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp
    Önceki İçerikTürk Milliyetçilerinin Kazakistan Sınavı
    Sonraki İçerik Sinek Yasaları

    Diğer İçerikler

    Yazılar

    Savaşların Kazananı Olur Mu?

    7 Mayıs 2025 Oytun Meçik
    Podcast

    İrlanda Tarihi II: Global Ekonominin Merkezindeki Ada | Çerçeve S3 #73

    6 Mayıs 2025 Serim Çetin, İlkan Dalkuç ve Mert Söyler
    Podcast

    İrlanda Tarihi I: Keltler, Cromwell, IRA | Çerçeve S3 #72

    6 Mayıs 2025 Serim Çetin, İlkan Dalkuç ve Mert Söyler

    Yorumlar kapalı.

    Güncel İçerikler

    Turkey and Israel: Intense Geopolitical Rivalry from the Mediterranean to Central Asia

    8 Mayıs 2025 D84 INTELLIGENCE Reza Talebi

    Savaşların Kazananı Olur Mu?

    7 Mayıs 2025 Yazılar Oytun Meçik

    Dünya Gündemi: İsrail Gazze’yi Kalıcı Şekilde İşgale Hazırlanıyor

    6 Mayıs 2025 Bültenler Bahadır Çelebi

    Türkiye’de Serbest Gazeteciliğin Geleceği: Zorluklar ve Çözüm Yolları

    3 Mayıs 2025 Yazılar Gökhan Korkmaz

    E-Bültene Abone Olun

    Güncel içeriklerden ilk siz haberdar olun




    Archives

    • Mayıs 2025
    • Nisan 2025
    • Mart 2025
    • Şubat 2025
    • Ocak 2025
    • Aralık 2024
    • Kasım 2024
    • Ekim 2024
    • Eylül 2024
    • Ağustos 2024
    • Temmuz 2024
    • Haziran 2024
    • Mayıs 2024
    • Nisan 2024
    • Mart 2024
    • Şubat 2024
    • Ocak 2024
    • Aralık 2023
    • Kasım 2023
    • Ekim 2023
    • Eylül 2023
    • Ağustos 2023
    • Temmuz 2023
    • Haziran 2023
    • Mayıs 2023
    • Nisan 2023
    • Mart 2023
    • Şubat 2023
    • Ocak 2023
    • Aralık 2022
    • Kasım 2022
    • Ekim 2022
    • Eylül 2022
    • Ağustos 2022
    • Temmuz 2022
    • Haziran 2022
    • Mayıs 2022
    • Nisan 2022
    • Mart 2022
    • Şubat 2022
    • Ocak 2022
    • Aralık 2021
    • Kasım 2021
    • Ekim 2021
    • Eylül 2021
    • Ağustos 2021
    • Temmuz 2021
    • Haziran 2021
    • Mayıs 2021
    • Nisan 2021
    • Mart 2021
    • Şubat 2021
    • Ocak 2021
    • Aralık 2020
    • Kasım 2020
    • Ekim 2020
    • Eylül 2020
    • Ağustos 2020
    • Temmuz 2020
    • Haziran 2020
    • Mayıs 2020
    • Nisan 2020
    • Mart 2020
    • Şubat 2020
    • Ocak 2020
    • Aralık 2019
    • Kasım 2019
    • Ekim 2019
    • Eylül 2019
    • Ağustos 2019
    • Temmuz 2019
    • Haziran 2019
    • Mayıs 2019
    • Nisan 2019
    • Mart 2019

    Categories

    • Asterisk2050
    • Bültenler
    • Çeviriler
    • D84 INTELLIGENCE
    • EN
    • Forum
    • Özetler
    • Podcast
    • Röportajlar
    • Uncategorized
    • Videolar
    • Yazılar
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    İçerik
    • Yazılar
    • Podcast
    • Forum
    • Röportajlar
    • Çeviriler
    • Özetler
    • Bültenler
    • D84 INTELLIGENCE
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    Sosyal Medya
    • Twitter
    • Facebook
    • Instagram
    • Youtube
    • LinkedIn
    • Apple Podcast
    • Spotify Podcast
    • Whatsapp Kanalı
    Kurumsal
    • Anasayfa
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • Yazarlar
    • İçerik Sağlayıcılar
    • Yayın İlkeleri ve Yazım Kuralları
    © 2025 DAKTİLO1984
    • KVKK Politikası
    • Çerez Politikası
    • Aydınlatma Metni
    • Açık Rıza Beyanı

    Arama kelimesini girin ve Enter'a tıklayın. İptal etmek için Esc'ye tıklayın.

    Çerezler

    Sitemizde mevzuata uygun şekilde çerez kullanılmaktadır.

    Fonksiyonel Her zaman aktif
    Sitenin çalışması için ihtiyaç duyulan çerezlerdir
    Preferences
    The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
    İstatistik
    Daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak için kullanılan çerezlerdir The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
    Pazarlama
    Size daha uygun içeriklerin iletilmesi için kullanılan çerezlerdir
    Seçenekleri yönet Hizmetleri yönetin {vendor_count} satıcılarını yönetin Bu amaçlar hakkında daha fazla bilgi edinin
    Seçenekler
    {title} {title} {title}