Daktilo 1984Daktilo 1984
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • E-Bültene Abone Ol
    Facebook Twitter Instagram Telegram
    Twitter Facebook YouTube Instagram WhatsApp
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Destek Ol Abone Ol
    • İZLE
      • Çavuşesku’nun Termometresi
      • Varsayılan Ekonomi
      • 2’li Görüş
      • İki Savaş Bir Yazar
      • Yakın Tarih
      • Mayhoş Muhabbetler
      • Tümünü Gör
    • OKU
      • Yazılar
      • Röportajlar
      • Çeviriler
      • Asterisk2050
      • Yazarlar
    • DİNLE
      • Çerçeve
      • Zedcast
      • Tuhaf Zamanların İzinde
      • SenSensizsin
      • Tümünü Gör
    • D84 FYI
      • Hariçten Gazel
      • Avrupa Gündemi
      • ABD Gündemi
      • Altüst
    • D84 INTELLIGENCE
      • Kitap Yorum
      • Göç Sorunu
      • Başkanlık Sistemi Projesi
      • Devlet Kapasitesi Liberteryenizmi
      • Herkes için Siyaset Bilimi
      • Yapay Zeka
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Anasayfa » Kitap Yorum: Geleneksel İslam’ın Kritiği, Mustafa Öztürk
    Yazılar

    Kitap Yorum: Geleneksel İslam’ın Kritiği, Mustafa Öztürk

    Yasin Ege Akgün4 Ocak 20247 dk Okuma Süresi
    Paylaş
    Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp

    İlahiyatçı Prof. Mustafa Öztürk’ün Geleneksel İslam’ın Kritiği isimli kitabı, İslam geleneğini Tarihselci bir perspektifle değerlendiren bir yapıt olarak karşımıza çıkmaktadır. Mustafa Öztürk bu kitabında, uzun süredir üzerine çalıştığı tartışmalı konular hakkında yazdığı makaleleri bir araya getirmiş.

    Kitapta işlenen konularda hem Geleneksel İslam anlayışını temsil eden Sünni teolojiye hem de diğer modernist İslam yorumlarına çeşitli eleştiriler getirilmektedir. Mustafa Öztürk bu kitabında Sünni teolojiyle hesaplaşılması ve tarihselci bir yaklaşımla yeni bir din anlayışının geliştirilmesi gerektiğini savunmaktadır. Bu yazımda Tarihselcilik düşüncesinin temel hatlarını, Mustafa Öztürk’ün Tarihselcilik anlayışını ve Geleneksel İslam’ın Kritiği kitabının Mustafa Öztürk’ün çalışmalarındaki yerini tartışmak istiyorum.

    Tarihselcilik Kavramının Tarihi

    İlahiyat alanındaki Tarihselcilik kavramını, tarih felsefesindeki, tarihin bir kurala göre işlediği düşüncesini yansıtan Historicism kavramından ayırmamız gerekmektedir. Tarih felsefesindeki bu kavramın Türkçeye Tarihselcilik olarak çevrilmesini uygun bulmayan Mete Tunçay, Karl Popper’in Açık Toplum ve Düşmanları kitabını Türkçeye çevirirken bu kelimenin yerine “Tarihsicilik” çevirisini önermiştir.[1]

    İlahiyat alanında Tarihselci metot, geleneksel yöntem tarafından tarihüstüleştirilen tüm ön kabullerin tarihselleştirilerek tekrar yorumlanmasını ifade eder. Aslında din fenomeninin tarihselleştirilerek incelenmesi, dinler tarihi, din sosyolojisi gibi sosyal bilimlerde doğal bir kabul olarak karşımıza çıkmaktadır. Oryantalist İslam tarihçilerinin bakış açısı da bu duruma uygundur. Ancak bu metot İslam ilahiyatçıları için yeni bir fikirdir.

    Sünni İslam anlayışında kabul gören Kur’an-ı Kerim’in mahluk olmadığı inancı gereği, onun ezelden beri var olduğuna inanılır. Bu sebeple, geleneksel yorumlara bağlı kalan din bilginleri ayetlerin tarihsel şartlar içinde indiği görüşünü kabul etmemiştir.[2]

    Aslında dini hükümlere dair tarihsel yaklaşımlar, özellikle modern dönemde, bazı ulema ve fikir insanlarında parçalı bir şekilde görülebilmektedir. Meşrutiyet döneminde Musa Carullah, Mansurizade Said, Ziya Gökalp gibi isimler, tarihsel bir perspektifle yeni yorumlar geliştirmiş ve medeni kanunun zeminini hazırlamıştır.[3] Mısırlı din bilgini Nasr Hamid Ebu Zeyd’in tarihsel bir yaklaşımı yansıtan tefsir metodu bu alanda bir çığır açmıştır.[4] Ancak tüm bu birikim sistemli olmaktan uzak bir görüntüye sahiptir.

    Tarihselciliği sistemli bir metodoloji olarak sunan ilk isim Pakistanlı din bilgini Fazlur Rahman olacaktır. Fazlur Rahman’ın 1965 yılında çıkan Tarih Boyunca İslami Metodoloji Sorunu eseri epey ses getirmiştir.[5] Fazlur Rahman’ın fikirleri Post-İslamcılığın tüm dünyada yayıldığı 1990’lı yıllarda Türkiye ilahiyatında da yankı uyandırmış ve gündemden düşmemiştir. Ancak doksanlı yılların sonunda yaşanan 28 Şubat darbesi ve 2002 yılında gelen AKP iktidarı bu tartışmaların kitleselleşemeden bitmesine neden olmuştur.

    Türkiye’de tarihselci görüşleri tekrardan gündeme getiren isim Mustafa Öztürk olacaktır. Mustafa Öztürk kendine has bir fikir insanı olarak televizyonda, internette; gazete yazılarıyla, kitap ve makale yayınlarıyla tanınan bir figüre dönüşmüştür. Üretkenliği, güçlü hitabeti, alanına hakimiyeti ve orijinal fikirleri Mustafa Öztürk’ü dinlenen ve tartışılan bir ilahiyatçıya dönüştürmüştür.

    Mustafa Öztürk’ün Tarihselcilik Anlayışı

    Mustafa Öztürk’e göre kutsal metin bir kitaptan ziyade bir hitaptır. Bundan dolayı her ayetin bir muhatabı, bir iniş sebebi ve kendi bağlamı vardır. Ayetler bağlamlarından koparılmadan, ilk muhatabın anladığı şekilde değerlendirilmelidir. Ayetlerin asıl maksadı anlaşıldıktan sonra inananlar için günümüze ne söylediği daha iyi görülebilecektir. Bundan dolayı Öztürk, ayetleri muhkem-müteşabih olarak ayırmaz. Bütün ayetler bir sorun üzerine inmiştir ve ilk muhatapları tarafından anlaşılmıştır.

    Öztürk, Tarihselci görüşü sebebiyle dini tarihe gömmekle suçlanmıştır ve İslam’ın evrensel mesajına aykırı bir düşüncede olduğu savunulmuştur. Ancak Tarihselciler, tarihselciliğin karşıtının evrenselcilik değil de tarihüstücülük olduğunu dile getirmektedir. İslam’ın evrensel hakikatleri dile getirdiğini kabul etmekle birlikte, dinin kapsamı konusunda farklı bir düşünceye sahiptirler.

    Öztürk’e göre toplumun sosyolojisi ve yaşam koşulları değişir. Değişen hukuk kuralları gibi toplumsal yaşamın dinamik alanlarında dinin kıyamete kadar değişmeyecek hükümleri yoktur. Kur’an’daki hukuki hükümler, dönemin Arap örf ve geleneklerinde yapılan tedrici değişikliklerdir ve değişmez kurallar değildir. Şeriat, peygamberin geldiği Arap toplumunun bütün kültürel fenomenlerini bir kutsallık halesinin içine alan bir zihnin ürünüdür.

    Öztürk, Kuran’da kadınların toplumdaki rolünü yansıtan ayetler veya köleliğin devam ettirilmesi gibi konularda, dönemin koşulları çerçevesinde yapılan tedrici ve olumlu düzenlemelerin var olduğunu ve bu ayetlerdeki son hükümlerin kıyamete kadar yoruma kapalı bir şekilde yaşanmasına gerek olmadığı kanaatindedir.

    Dinin değişmez hükümleri; ahlak esasları, ibadetler ve en temelde tevhid ilkesidir. Bunlar İslam’ın evrensel doğrularıdır. Dinin kapsamı bunlardan ibarettir. Tanrının tasavvuru konusunda da kelamdaki gibi bir tek doğru anlayışın olmadığı ve bu konunun kişinin kendi tahayyülüne bırakıldığı görülmektedir.

    Peygamberin görevi, kendi döneminde iyi bir toplumun temsilini yaratmak ve bunu insanlığa bırakmaktır. Din insanlardan tek yaratıcıya inanmaları, ona ibadet etmeleri ve iyi ahlaklı insanlar olmaları dışında bir şey istememektedir. Dinin dikte ettiği bir hukuk veya devlet düzeni yoktur.

    Öztürk, kutsal metinlerde geçen kıssaları tarihte yaşanmış gerçek olaylar olarak okumaz ve bu kıssaların ilk muhatap için ne anlama geldiğini sorgular. Kıssalar onlara göre öğretici hikayelerdir ve tarihsel bir gerçekliği olmak zorunda değildir.

    Öztürk din ve bilim konusunda ise din ile bilimin bir ilişkisi olmadığını, çünkü dinin bilim alanında bir iddiasının olmadığını dile getirir. Tanrıya inanmak adına mantıksal argümanlara ihtiyaç duymaz ve tanrıya “fideist” bir şekilde bağlanır.

    Kurumsal din olarak ifade edilen diyanet, tarikat gibi yapılar doğaları gereği kendi tahakküm alanlarını genişletmek için dinin müdahale alanını da olabildiğince genişletmiştir. Dinin toplumsal rolü olabildiğince şekle ve günlük siyasi meselelere indirgenerek bir disiplin mekanizmasına dönüşür. Bu durum, halkı “terbiye” eder ancak halkın İslam’ın asıl anlamına ulaşması ve iyi bir insan olmasını engeller. Böylece dinin en önemli yanını ıskalar. Halkın beklentilerinin meşru sınırlarını çizme gücünü elde eden kurumsal din, siyasi iktidarlarla iş birliği halindedir. Bundan dolayı, kurumsal dini yapıların İslam anlayışı sorgulanmalı ve din daha bireysel bir inanç meselesi olarak yaşanmalıdır.

    Öztürk’ün kutsal metni yorumlama yönteminde Spinoza’dan ve Fazlur Rahman’dan, ahlak anlayışı konusunda Kant’tan ve inanç konusunda Soren Kierkegaard’tan etkilendiği bilinmektedir. Fikirlerinin oluşumunda hocası Ömer Özsoy’un da etkileri vardır. Bunun yanında geniş bir entelektüel okuryazarlığı olduğu, kitaptaki metinlerin disiplinler arası referanslarından anlaşılmaktadır. Mustafa Öztürk’ün fikirlerinin tamamını bu yazıda açıklamamız mümkün olamazdı; bu nedenle yukarıda, son kitabında konu ettiği Tarihselci din yorumu bağlamındaki temel görüşlerine yer verdim.[6]

    Geleneksel İslam’ın Kritiği Kitabı

    Mustafa Öztürk’ün makaleleri, ansiklopedi maddeleri, televizyon ve YouTube yayınlarının yanında 27 akademik kitabı, Kur’an-ı Kerim meali ve şu an 3 cildi tamamlanmış olan bir Kur’an-ı Kerim tefsiri de vardır. Görüldüğü üzere epey üretken bir düşünce insanı olan Öztürk’ün Geleneksel İslam’ın Kritiği isimli kitabı 2023 yılında çıkan son kitabıdır.

    Öztürk bu kitapta, din alanında en çok tartışma yaratan konuları, Tarihselci perspektifle ele aldığı makalelerini toplamıştır. Sunuş kısmında bu perspektifi, “Ehli sünnet müdafaasına”  karşı “Protest İslam” olarak isimlendirmektedir.

    Kitabın ilk makalesi Tarihselcilik düşüncesinin tarihi ve meselelerine dair geniş bir okumayı yansıtır. Bu makalede Tarihselci metodun ilahiyat alanında yarattığı yeni imkanlar tartışılmış ve Tarihselci metoda yöneltilen eleştiriler incelenmiştir.

    İkinci makalede dinin tanımı ve kapsamı tartışılmış, neyin din olduğu neyin olmadığı gibi sorulara cevap verilmiştir. Peygamber dönemindeki din anlayışı, Mekke ve Medine dönemlerinde dine yüklenen anlamlar incelenmiş ve bir tasnif yapılmıştır. Öztürk, kendi din anlayışını da bu makalede açıklamaktadır.

    Üçüncü makalesinde İslam hukuku ile İslam öncesi Arap hukuku arasındaki geçişkenlik işlenmiştir. Öztürk bu bölümde, Kur’an-ı Kerim’deki hükümlerin İslam öncesi Arap örfüyle benzerlikleri üzerinde durmuş, Kur’an hükümlerinin tedrici doğasını izah etmiş ve Kur’an-ı Kerim’deki hükümlerin kıyamete kadar korunması gerektiği inancını sorgulamıştır.

    Dördüncü makale İslam geleneğindeki kölelerin ve cariyelerin durumunu incelemektedir. Geleneksel İslam anlayışında ve İslam tarihinde kölelik kurumunun yerinin ve hukuki bir statüsünün olduğunu dile getiren Öztürk, evrenselci bakış açısıyla bu durumun yarattığı açmazları irdeler. Kölelik kurumunun 7. yüzyılın Arap toplumunun kompleks ilişkileri içinde kaldırılamadığını, ancak kölelerin durumunda bazı iyileştirmeler yapıldığını anlatır.

    Beşinci makale Kuran’daki ve geleneksel İslam’daki kadının yerini açıklamaktadır. Geleneksel İslam anlayışını inşa eden din adamlarının ataerkil kodlarının bu konunun doğru anlaşılmasını engellediğini vurgulayan Öztürk, Kuran ayetlerini modern dönemin değerleriyle uyumlulaştırma çabası olarak gördüğü “Modernist İslam” yorumlarını da eleştirmektedir.  Peygamber döneminde kadınların hayatında İslam öncesine döneme dair kötü uygulamaların engellendiği, ancak ataerkil sistemin korunduğu görülmektedir. Öztürk’e göre bu hükümler, toplumlar değiştikçe değişebilir; sabit ve kutsal değildir. Dolayısıyla, bu hükümleri evrensel kabul eden geleneksel ve modernist düşünceleri eleştirmektedir.

    Kitaptaki altıncı ve son makale cihad kavramı üzerinedir. Bu makale kitabın en uzun makalesidir ve cihad kavramının teoloji-politik inşası detaylı bir şekilde incelenir. Cihad kavramının terminolojisi, savaş ve fetih anlamına gelen cihadın Sünni İslam’ın devletler hukukundaki yeri, Sünni İslam’ın siyaset ve dünya tasavvuru aktarılır ve Tarihselci bir perspektifle eleştirilir.

    Mustafa Öztürk’ün bu kitabını onun külliyatındaki diğer kitaplarından ayıran en bariz özellik, kanaatimce sunuş kısmında gizlidir. Bu kitaptaki makaleler bir amaç etrafında toplanmıştır. Bundan dolayı, kitaptaki her makalede Sünni İslam anlayışı yapı-söküme uğratılır ve alternatif bir tarihselci metotla ulaşılmış dini bir görüş sunulur. Bu kitap aynı zamanda, Sünni İslam anlayışına karşı alternatif bir İslam anlayışını savunan entelektüel bir manifestodur.


    [1] Karl Popper, Açık Toplum ve Düşmanları, çev: Mete Tunçay, Liberte Yayınları, 2020, İstanbul, s.21
    [2] https://sorularlaislamiyet.com/kuran-mahluk-mudur-bu-meseleden-dolayi-bazi-mezhep-imamlarina-iskence-yapildigi-dogru-mudur-0
    [3] Niyazi Berkes, Türkiye’de Çağdaşlaşma, Yapı Kredi Yayınları, İstanbul,2020, s.458
    [4] Ömer Özsoy, Kur’an ve Tarihsellik Yazıları, Otto Yayınları, Ankara, 2018, s.41-59
    [5] Bkz. Fazlur Rahman, Tarih Boyunca İslami Metodoloji Sorunu, çev. Salih Akdemir, Ankara Okulu Yayınları, Ankara, 2019
    [6] Mustafa Öztürk’ün gazete yazılarının, YouTube yayınlarının, kitaplarının bulunduğu dijital arşiv http://mustafaozturkarsivi.blogspot.com

    Kitap Kitap Yorum L1 Sosyoloji Tarih
    Paylaş Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp
    Önceki İçerikKömürden Neden Çıkamıyoruz? | Asterisk2050 Özel Yayın
    Sonraki İçerik Türkiye’de Futbol ve Protestolar | Çerçeve S3 #24

    Diğer İçerikler

    Yazılar

    Abdülhamid ve Sherlock Holmes

    12 Mayıs 2025 Umut Dağıstan
    Yazılar

    Savaşların Kazananı Olur Mu?

    7 Mayıs 2025 Oytun Meçik
    Podcast

    İrlanda Tarihi II: Global Ekonominin Merkezindeki Ada | Çerçeve S3 #73

    6 Mayıs 2025 Serim Çetin, İlkan Dalkuç ve Mert Söyler

    Yorumlar kapalı.

    Güncel İçerikler

    Dünya Gündemi: Trump’ın Körfez Turu, ABD-Çin Ticaret Savaşlarında Geçici Ateşkes

    13 Mayıs 2025 Bültenler Bahadır Çelebi

    Abdülhamid ve Sherlock Holmes

    12 Mayıs 2025 Yazılar Umut Dağıstan

    ABD Gündemi: Trump’ın İlk 100 Günü, Sol Muhalefet Meydanlarda, Kamuda Tasfiyeler, Mineral Anlaşması

    10 Mayıs 2025 Bültenler Emrullah Özdemir

    Turkey and Israel: Intense Geopolitical Rivalry from the Mediterranean to Central Asia

    8 Mayıs 2025 D84 INTELLIGENCE Reza Talebi

    E-Bültene Abone Olun

    Güncel içeriklerden ilk siz haberdar olun




    Archives

    • Mayıs 2025
    • Nisan 2025
    • Mart 2025
    • Şubat 2025
    • Ocak 2025
    • Aralık 2024
    • Kasım 2024
    • Ekim 2024
    • Eylül 2024
    • Ağustos 2024
    • Temmuz 2024
    • Haziran 2024
    • Mayıs 2024
    • Nisan 2024
    • Mart 2024
    • Şubat 2024
    • Ocak 2024
    • Aralık 2023
    • Kasım 2023
    • Ekim 2023
    • Eylül 2023
    • Ağustos 2023
    • Temmuz 2023
    • Haziran 2023
    • Mayıs 2023
    • Nisan 2023
    • Mart 2023
    • Şubat 2023
    • Ocak 2023
    • Aralık 2022
    • Kasım 2022
    • Ekim 2022
    • Eylül 2022
    • Ağustos 2022
    • Temmuz 2022
    • Haziran 2022
    • Mayıs 2022
    • Nisan 2022
    • Mart 2022
    • Şubat 2022
    • Ocak 2022
    • Aralık 2021
    • Kasım 2021
    • Ekim 2021
    • Eylül 2021
    • Ağustos 2021
    • Temmuz 2021
    • Haziran 2021
    • Mayıs 2021
    • Nisan 2021
    • Mart 2021
    • Şubat 2021
    • Ocak 2021
    • Aralık 2020
    • Kasım 2020
    • Ekim 2020
    • Eylül 2020
    • Ağustos 2020
    • Temmuz 2020
    • Haziran 2020
    • Mayıs 2020
    • Nisan 2020
    • Mart 2020
    • Şubat 2020
    • Ocak 2020
    • Aralık 2019
    • Kasım 2019
    • Ekim 2019
    • Eylül 2019
    • Ağustos 2019
    • Temmuz 2019
    • Haziran 2019
    • Mayıs 2019
    • Nisan 2019
    • Mart 2019

    Categories

    • Asterisk2050
    • Bültenler
    • Çeviriler
    • D84 INTELLIGENCE
    • EN
    • Forum
    • Özetler
    • Podcast
    • Röportajlar
    • Uncategorized
    • Videolar
    • Yazılar
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    İçerik
    • Yazılar
    • Podcast
    • Forum
    • Röportajlar
    • Çeviriler
    • Özetler
    • Bültenler
    • D84 INTELLIGENCE
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    Sosyal Medya
    • Twitter
    • Facebook
    • Instagram
    • Youtube
    • LinkedIn
    • Apple Podcast
    • Spotify Podcast
    • Whatsapp Kanalı
    Kurumsal
    • Anasayfa
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • Yazarlar
    • İçerik Sağlayıcılar
    • Yayın İlkeleri ve Yazım Kuralları
    © 2025 DAKTİLO1984
    • KVKK Politikası
    • Çerez Politikası
    • Aydınlatma Metni
    • Açık Rıza Beyanı

    Arama kelimesini girin ve Enter'a tıklayın. İptal etmek için Esc'ye tıklayın.

    Çerezler

    Sitemizde mevzuata uygun şekilde çerez kullanılmaktadır.

    Fonksiyonel Her zaman aktif
    Sitenin çalışması için ihtiyaç duyulan çerezlerdir
    Preferences
    The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
    İstatistik
    Daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak için kullanılan çerezlerdir The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
    Pazarlama
    Size daha uygun içeriklerin iletilmesi için kullanılan çerezlerdir
    Seçenekleri yönet Hizmetleri yönetin {vendor_count} satıcılarını yönetin Bu amaçlar hakkında daha fazla bilgi edinin
    Seçenekler
    {title} {title} {title}