Daktilo 1984Daktilo 1984
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • E-Bültene Abone Ol
    Facebook Twitter Instagram Telegram
    Twitter Facebook YouTube Instagram WhatsApp
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Destek Ol Abone Ol
    • İZLE
      • Çavuşesku’nun Termometresi
      • Varsayılan Ekonomi
      • 2’li Görüş
      • İki Savaş Bir Yazar
      • Yakın Tarih
      • Mayhoş Muhabbetler
      • Tümünü Gör
    • OKU
      • Yazılar
      • Röportajlar
      • Çeviriler
      • Asterisk2050
      • Yazarlar
    • DİNLE
      • Çerçeve
      • Zedcast
      • Tuhaf Zamanların İzinde
      • SenSensizsin
      • Tümünü Gör
    • D84 FYI
      • Hariçten Gazel
      • Avrupa Gündemi
      • ABD Gündemi
      • Altüst
    • D84 INTELLIGENCE
      • Kitap Yorum
      • Göç Sorunu
      • Başkanlık Sistemi Projesi
      • Devlet Kapasitesi Liberteryenizmi
      • Herkes için Siyaset Bilimi
      • Yapay Zeka
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Anasayfa » Güney Kore’nin Körfez Açılımı: Yoon Suk Yeol’ün BAE Ziyareti
    Yazılar

    Güney Kore’nin Körfez Açılımı: Yoon Suk Yeol’ün BAE Ziyareti

    Eyüp Ersoy10 Mart 20236 dk Okuma Süresi
    Paylaş
    Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp

    [voiserPlayer]

    Asya’daki birçok devlet gibi Güney Kore de Orta Doğu bölgesindeki varlığını tahkim etme arayışında ve bu amaçla bölge ülkeleri ile münasebetlerini geliştirmeye çabalıyor. Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol’ün Ocak ayında Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) yaptığı dört günlük resmi ziyaret, bu çabanın son örneğini teşkil etti. Bu ziyaret, iki ülke arasında diplomatik ilişkilerin tesis edildiği 1980 yılından bu yana, görevdeki bir Güney Kore devlet başkanının BAE’ye gerçekleştirdiği ilk ziyaret olması açısından oldukça önemli. Ziyaret, Güney Koreli yetkililer tarafından, iki ülke arasındaki “stratejik ortaklığın” geliştirilmesine yönelik kararlılığın ifadesi olarak nitelendirildi. 14-17 Ocak tarihlerinde gerçekleşen ziyaretin gündemini, iki ülkenin “dört kilit alan” olarak nitelendirdiği enerji, nükleer enerji, yatırım ve savunma konuları oluşturdu.

    İki ülke devlet başkanlarının 15 Ocak Pazar günü gerçekleştirdiği görüşme, geniş bir alanda çok sayıda ikili anlaşmanın imzalanmasına şahit oldu. Bu alanlar arasında, temiz enerji çerçevesinde hidrojen kullanımı, su kaynakları, uzay alanında iş birliği, ulaşım, mali konularda iş birliği, stratejik enerji ortaklığı, ham petrol depolama ile savunma ve havacılık alanları bulunuyor. İki ülkenin ilgili devlet kurumları arasında imzalanan anlaşmaların geniş kapsamı, tarafların münasebetlerini çeşitlendirerek geliştirme niyetlerinin bir göstergesi. BAE Devlet Başkanı Muhammed bin Zayid el-Nehyan ile görüşmesinin ardından Yoon Suk Yeol, 2011 yılından bu yana BAE’de görev yapan Güney Kore özel kuvvetler komutanlığına bağlı birliği ziyaret etti. 150 civarında askeri personelden oluşan birliğe bağlı askerlere hitaben bir konuşma da yapan Güney Kore devlet başkanı, “kardeş ülke” BAE’nin güvenliğinin Güney Kore’nin güvenliği olduğunu ifade etti. 2011’den bu yana 3000’e yakın Güney Koreli askeri personelin bu birlik dahilinde BAE’de görev yapmış olduğunu da ifade edelim.

    Pazartesi günü ise Yoon Suk Yeol, Güney Kore’nin Körfez bölgesindeki en ciddi yatırımı olan Barakah nükleer enerji santralini ziyaret etti. Bir kamu şirketi olan Kore Elektrik Enerjisi Kurumu (Kepco) liderliğinde bir konsorsiyum tarafından inşa edilmekte olan Barakah nükleer enerji santrali, Güney Kore’nin ülke dışındaki ilk nükleer santral projesi olarak ülke yönetiminin özel önem verdiği bir yatırım. Aynı gün tertip edilen iş zirvesinde yaptığı konuşmada da misafir devlet başkanı, enerji konusuna kapsamlı bir yer ayırdı. Yoon Suk Yeol’e göre temiz enerji alanındaki iş birliği, iki ülkenin enerji güvenliğini artırmanın yanında küresel enerji piyasasının istikrarına da katkı sağlayacak. Aynı gün iki ülke yönetimi bu ziyarete dair ortak bir bildiri yayımladılar. İki ülke arasındaki münasebetleri, “özel stratejik ortaklık” şeklinde vasıflandıran bildiri, 14 ana başlık altında ikili ilişkilerin mevcut durumuna ve geleceğine dair iki ülkenin ortak tavır, anlayış ve beklentilerini ortaya koydu.

    Güney Kore yönetiminin BAE ile ilişkilerini stratejik ortaklık seviyesine çıkarma iradesinin altında çok sayıda sebep yatıyor. Siyasi olarak, BAE yönetimi son dönemde Orta Doğu jeopolitiğinde oldukça dinamik bir dış politika icra ediyor. Körfez bölgesinin bu önemli bölgesel aktörü ile arasındaki münasebetler, Seul yönetimi açısından Orta Doğu’daki stratejik ağırlığını artırmanın ve bir anlamda dış politikasında bir Orta Doğu derinliği yaratmanın başlıca aracı olarak değerlendiriliyor. İkili ilişkilerin gelişim seyrini ise ekonomik beklentiler ve bu beklentiler temelinde geliştirilen ortaklıklar tayin ediyor. Ziyareti esnasında Yoon Suk Yeol’e yüzden fazla Güney Koreli iş insanının eşlik etmesi, Seul hükümetinin ekonomik iş birliklerine atfettiğini önemin bir emaresi. Güney Kore’nin Orta Doğu bölgesine ihracatında BAE, bölge ülkeleri arasında Türkiye’den sonra ikinci sırada geliyor. Bölgeden yapılan ithalatta ise BAE dördüncü sırada yer alıyor. İki ülke arasındaki ticaret hacmi, 12 milyar dolar seviyesine yaklaşmış bulunuyor. Güney Kore ile Körfez İş Birliği Konseyi (KİK) arasında 2008 yılında başlayan serbest ticaret anlaşması (STA) müzakereleri ise halen devam ediyor.

    Güney Kore, enerjide dışa bağımlı bir ülke ve petrolünün % 60’ını Orta Doğu bölgesinden ithal ediyor. Orta Doğu’dan ithal edilen petrolün ise yaklaşık % 17’sini BAE’den ithal ediyor. Güney Kore’nin artan enerji ihtiyacının kesintisiz ve sürdürülebilir şekilde devam etmesi noktasında da Abu Dabi yönetimi ile münasebetlerin geliştirilmesi önem arz ediyor. Yatırım ilişkileri de üzerinde hassasiyetle durulan bir alan. Örneğin, 2020 yılında Güney Koreli inşaat şirketlerinin dünyada aldığı ihalelerin yaklaşık % 30’u Orta Doğu pazarından gelmiş bulunuyor. Bu minvalde, Dubai’de bulunan ünlü Burç Halife binasını, Samsung’a bağlı bir yan şirketin ana yüklenici olduğu bir konsorsiyum inşa etmişti. Diğer taraftan, Güney Kore ekonomisine BAE merkezli finansal yatırım çekmek de oldukça önemli bir ekonomik hedef. Bu doğrultuda, Yoon Suk Yeol’ün ziyareti esnasında Abu Dabi yönetimi, Güney Kore ekonomisine 30 milyar dolarlık bir yatırım yapmayı da taahhüt etti.

    Güney Kore açısından BAE ile hızlı bir şekilde tesis edilen askeri ve güvenlik ilişkilerindeki ivmenin sürdürülmesi, diğer bir stratejik hedef. Ülkeden BAE’ye yönelik iki önemli sanayi ihracatı 2021 yılında gerçekleşti. Güney Kore savunma sanayi, Abu Dabi silahlı kuvvetlerine 3.5 milyar dolar değerindeki bir anlaşma çerçevesinde Cheongung-2 karadan havaya füze sistemleri ihraç etti. Yine aynı yıl, K-239 Chunmoo çok namlulu roketatar sistemlerinden 8 batarya da BAE silahlı kuvvetlerine teslim edildi. Güney Kore yönetimi, BAE’deki ve elbette tüm Orta Doğu savunma sanayi pazarındaki payını artırmak istiyor. BAE ile geliştirilen yakın güvenlik iş birliğinin Güney Kore’nin enerji güvenliğine katkı sağlayacağı düşüncesi, Seul hükümetinin bölgeye yaklaşımını tayin eden etkenlerden bir diğeri. 2021 yılında İran donanmasına bağlı birlikler, bir Güney Kore petrol tankerini zapt etmiş ve ancak dört ay sonra serbest bırakmıştı. Yoon Suk Yeol, ziyareti esnasında BAE’de konuşlu Güney Koreli askeri personele yaptığı konuşmada İran’ın bölgedeki faaliyetlerinden duyulan rahatsızlığı da dile getirdi.

    Güney Kore’nin icra ettiği diplomatik açılımdan elbette BAE yönetiminin de kendi adına beklentileri bulunuyor. Siyasi olarak Abu Dabi yönetimi, kendi dış politikasında bir Asya derinliği teşkil etme çabasında. Örneğin BAE, Ekim 2021 tarihinde ABD, Hindistan ve İsrail ile birlikte I2U2 adı verilen gayri resmi bir çok taraflı oluşumun kurucu üyelerinden birisi oldu. BAE hükümeti, Asya jeopolitiğinde ortaklıklarını çeşitlendirme ve geliştirme perspektifi çerçevesinde Güney Kore ile münasebetlerini de ileriye taşıma arzusunda.

    BAE ile Güney Kore arasındaki ticari ilişkiler, Abu Dabi yönetiminin beklentilerinden uzak durumda. 2021 yılı verilerine göre BAE’den Güney Kore’ye yönelik ihracat hacmi, Vietnam, Tayland, Bangladeş gibi çok sayıda diğer Asya ülkelerine yapılan ihracatın gerisinde. BAE’nin Asya’daki ithalat ortakları arasında ise Güney Kore ancak altıncı sırada yer alıyor. Ticari ilişkilerdeki bu görece zayıflığa rağmen BAE yönetimi, Seul ile arasındaki enerji ilişkilerinin gelişmesinden oldukça memnun. Güney Kore, BAE’nin petrol ihracatında kayda değer bir Asya pazarı. Enerji ilişkilerinin dayanak noktasını ise Güney Kore’nin BAE’de inşa etmekte olduğu 20 milyar dolarlık Barakah nükleer enerji santrali projesi teşkil ediyor. Bu projenin, tamamlandığında BAE’nin enerji ihtiyacının dörtte birini tek başına karşılayacağı öngörülüyor. Son olarak, Abu Dabi yönetimi tarafından Güney Kore savunma sanayinin, özellikle hava savunma sistemleri noktasında, oldukça önemli bir alternatif tedarik pazarı olarak değerlendirildiğini de belirtelim.

    Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol’ün son BAE ziyareti, Seul yönetiminin Orta Doğu’da mevcut ilişkilerini ve ortaklıklarını geliştirmeye yönelik daha aktif bir diplomasi izleyeceğinin işareti. Asya’daki diğer birçok devlet gibi, Güney Kore de Orta Doğu’ya yönelik bir diplomatik açılım stratejisi takip ediyor ve bu açılım BAE örneğinde görüldüğü gibi bölge ülkelerinde hevesli bir karşılık buluyor.

    Fotoğraf: Louie Nicolo Nimor

    Dünya Ekonomi R1 Siyaset
    Paylaş Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp
    Önceki İçerikBay Kemal ve Sleepy Joe
    Sonraki İçerik Yeter! Söz, Milletindir

    Diğer İçerikler

    Yazılar

    Yatırım mı Sömürü mü?: ABD ve Ukrayna Arasında Tartışmalı Maden Anlaşması

    14 Mayıs 2025 Cem Özen
    Bültenler

    Dünya Gündemi: Trump’ın Körfez Turu, ABD-Çin Ticaret Savaşlarında Geçici Ateşkes

    13 Mayıs 2025 Bahadır Çelebi
    Yazılar

    Abdülhamid ve Sherlock Holmes

    12 Mayıs 2025 Umut Dağıstan

    Yorumlar kapalı.

    Güncel İçerikler

    Yatırım mı Sömürü mü?: ABD ve Ukrayna Arasında Tartışmalı Maden Anlaşması

    14 Mayıs 2025 Yazılar Cem Özen

    Dünya Gündemi: Trump’ın Körfez Turu, ABD-Çin Ticaret Savaşlarında Geçici Ateşkes

    13 Mayıs 2025 Bültenler Bahadır Çelebi

    Abdülhamid ve Sherlock Holmes

    12 Mayıs 2025 Yazılar Umut Dağıstan

    ABD Gündemi: Trump’ın İlk 100 Günü, Sol Muhalefet Meydanlarda, Kamuda Tasfiyeler, Mineral Anlaşması

    10 Mayıs 2025 Bültenler Emrullah Özdemir

    E-Bültene Abone Olun

    Güncel içeriklerden ilk siz haberdar olun




    Archives

    • Mayıs 2025
    • Nisan 2025
    • Mart 2025
    • Şubat 2025
    • Ocak 2025
    • Aralık 2024
    • Kasım 2024
    • Ekim 2024
    • Eylül 2024
    • Ağustos 2024
    • Temmuz 2024
    • Haziran 2024
    • Mayıs 2024
    • Nisan 2024
    • Mart 2024
    • Şubat 2024
    • Ocak 2024
    • Aralık 2023
    • Kasım 2023
    • Ekim 2023
    • Eylül 2023
    • Ağustos 2023
    • Temmuz 2023
    • Haziran 2023
    • Mayıs 2023
    • Nisan 2023
    • Mart 2023
    • Şubat 2023
    • Ocak 2023
    • Aralık 2022
    • Kasım 2022
    • Ekim 2022
    • Eylül 2022
    • Ağustos 2022
    • Temmuz 2022
    • Haziran 2022
    • Mayıs 2022
    • Nisan 2022
    • Mart 2022
    • Şubat 2022
    • Ocak 2022
    • Aralık 2021
    • Kasım 2021
    • Ekim 2021
    • Eylül 2021
    • Ağustos 2021
    • Temmuz 2021
    • Haziran 2021
    • Mayıs 2021
    • Nisan 2021
    • Mart 2021
    • Şubat 2021
    • Ocak 2021
    • Aralık 2020
    • Kasım 2020
    • Ekim 2020
    • Eylül 2020
    • Ağustos 2020
    • Temmuz 2020
    • Haziran 2020
    • Mayıs 2020
    • Nisan 2020
    • Mart 2020
    • Şubat 2020
    • Ocak 2020
    • Aralık 2019
    • Kasım 2019
    • Ekim 2019
    • Eylül 2019
    • Ağustos 2019
    • Temmuz 2019
    • Haziran 2019
    • Mayıs 2019
    • Nisan 2019
    • Mart 2019

    Categories

    • Asterisk2050
    • Bültenler
    • Çeviriler
    • D84 INTELLIGENCE
    • EN
    • Forum
    • Özetler
    • Podcast
    • Röportajlar
    • Uncategorized
    • Videolar
    • Yazılar
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    İçerik
    • Yazılar
    • Podcast
    • Forum
    • Röportajlar
    • Çeviriler
    • Özetler
    • Bültenler
    • D84 INTELLIGENCE
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    Sosyal Medya
    • Twitter
    • Facebook
    • Instagram
    • Youtube
    • LinkedIn
    • Apple Podcast
    • Spotify Podcast
    • Whatsapp Kanalı
    Kurumsal
    • Anasayfa
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • Yazarlar
    • İçerik Sağlayıcılar
    • Yayın İlkeleri ve Yazım Kuralları
    © 2025 DAKTİLO1984
    • KVKK Politikası
    • Çerez Politikası
    • Aydınlatma Metni
    • Açık Rıza Beyanı

    Arama kelimesini girin ve Enter'a tıklayın. İptal etmek için Esc'ye tıklayın.

    Çerezler

    Sitemizde mevzuata uygun şekilde çerez kullanılmaktadır.

    Fonksiyonel Her zaman aktif
    Sitenin çalışması için ihtiyaç duyulan çerezlerdir
    Preferences
    The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
    İstatistik
    Daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak için kullanılan çerezlerdir The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
    Pazarlama
    Size daha uygun içeriklerin iletilmesi için kullanılan çerezlerdir
    Seçenekleri yönet Hizmetleri yönetin {vendor_count} satıcılarını yönetin Bu amaçlar hakkında daha fazla bilgi edinin
    Seçenekler
    {title} {title} {title}