Daktilo 1984Daktilo 1984
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • E-Bültene Abone Ol
    Facebook Twitter Instagram Telegram
    Twitter Facebook YouTube Instagram WhatsApp
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Destek Ol Abone Ol
    • İZLE
      • Çavuşesku’nun Termometresi
      • Varsayılan Ekonomi
      • 2’li Görüş
      • İki Savaş Bir Yazar
      • Yakın Tarih
      • Mayhoş Muhabbetler
      • Tümünü Gör
    • OKU
      • Yazılar
      • Röportajlar
      • Çeviriler
      • Asterisk2050
      • Yazarlar
    • DİNLE
      • Çerçeve
      • Zedcast
      • Tuhaf Zamanların İzinde
      • SenSensizsin
      • Tümünü Gör
    • D84 FYI
      • Hariçten Gazel
      • Avrupa Gündemi
      • ABD Gündemi
      • Altüst
    • D84 INTELLIGENCE
      • Kitap Yorum
      • Göç Sorunu
      • Başkanlık Sistemi Projesi
      • Devlet Kapasitesi Liberteryenizmi
      • Herkes için Siyaset Bilimi
      • Yapay Zeka
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Anasayfa » Demokrasiyi Nasıl Ölçeriz?
    Yazılar

    Demokrasiyi Nasıl Ölçeriz?

    Bahadır Çelebi30 Mayıs 20236 dk Okuma Süresi
    Paylaş
    Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp

    [voiserPlayer]

    Demokrasi tüm dünyada kabul edilen bir değer. Bütün ülkeler resmi açıklamalarında demokrasi kavramına vurgu yaparlar. En otoriter rejimler bile sıklıkla kendilerinin daha demokrat ve özgürlükçü olduğunu iddia ederler. Tanımlanması zor olan bu kavram birçok farklı alt başlık altında değerlendirilerek sayısal veriler eşliğinde ortaya konabilir. Peki, böylesine geniş kabul gören bu kavramı ülkeler bazında nasıl ölçebiliriz? Ve bu ölçümler ne işe yarar?

    Elbette ki demokrasi dediğimizde diğer birçok alt başlık bu kavramla birlikte gelir. Modernleşme tarihi içindeki gelişmelere bağlı olarak tarihsel sürecin aşamalarında insanlığın ortak bir değeri olarak ortaya çıkan ve siyasetin nasıl şekilleneceğini tayin eden birçok demokrasi mekanizması da ortaya çıkmıştır. Hukukun üstünlüğü, erkler ayrılığı, adil seçimler, çoğulculuk, basın özgürlüğü, kadın hakları ve ekonomik özgürlükler gibi birçok alt başlık, demokrasiyle ilişkilendirilerek güçlü bir demokrasinin göstergesi olmuşlardır.

    BM ve ona bağlı kurumların çalışmaları sonucunda tüm dünya ülkelerine dair birçok veri düzenli olarak yayınlanır. Bu veriler ışığında uluslararası toplum bilgilendirilerek sorunlara dair çağrılar yapılır ve çözüm önerileri aranır. Uluslararası kurumlar dışında sivil toplum örgütleri ve bağımsız kurumların araştırma birimleri tarafından da yapılan detaylı ve nitelikli çalışmalarla ülkelerin yıllar içinde hem kendi içlerindeki gelişmeler hem de diğer ülkelerle karşılaştırmalı olarak belirlenen ölçümler ortaya konulur.

    Demokrasi endeksleri denince tüm dünyada en çok rağbet edilen endeksler arasında The Economist’in araştırma birimi Economist Intelligence Unit (EIU) tarafından hazırlanan Demokrasi Endeksi, Freedom House’un hazırladığı Dünya Özgürlükler Endeksi ve V-Dem Enstitüsü’nün hazırladığı Demokrasi Raporu ön plana çıkar. Son derece geniş bir veri setine ve detaylı analizlere dayanan bu raporlar arasında V-Dem Demokrasi Raporu, en ayrıntılı olması yönüyle diğerlerinden ayrılır. Bu açıdan diğer endekslerin nasıl yapıldığına ve çalıştığına örnek olması için V-Dem Demokrasi Raporu’na kısaca göz atalım.

    V-Dem Enstitüsü 2014 yılında Profesör Staffan I. Lindberg tarafından İsveç Göteborg üniversitesinde kurulmuştur. V-Dem demokrasi üzerine en büyük küresel veri setini üretmektedir: 1789’dan 2022’ye kadar 202 ülke için 31 milyondan fazla veri noktası. Yaklaşık 4,000 akademisyen ve diğer ülke uzmanları, V-Dem’in yüzlerce farklı parametresini akademik olarak ölçümlemektedir. Bu ölçümler, demokrasinin doğasını, nedenlerini ve sonuçlarını incelemek için yeni yollar sağlar. V-Dem’in kullandığı veri seti her yıl yeni gelişmeler ve çalışmalara bağlı olarak genişletilmektedir. Yıllık Demokrasi Raporu’nun yanı sıra V-Dem Enstitüsü kurulduğundan bu yana çok sayıda politika özeti, akademik makale ve çalışma makalesi de yayınlamıştır.

    V-Dem öncelikle demokrasileri ölçmek için beş ana başlıkta farklı demokrasi çeşitlerini sınıflandırır. V-Dem adındaki çeşitlilik (varities) ifadesi de bu beş farklı demokrasi çeşidine işaret eder. Bunlar: seçimli, liberal, katılımcı, müzakereci ve eşitlikçi demokrasidir. Ülkeleri bu beş demokrasi çeşidi ya da kıstası üzerinden değerlendiren V-Dem uzmanları bu sayede tanımlanması zor bir kavram olan demokrasinin en genel özelliklerine dair de net bir tablo sunar. Akademisyenler için de bir referans olan ve her yıl yayınlanan V-Dem Demokrasi Raporu, Siyaset Bilimci Daniel Hegedus tarafından, “bilimsel araştırmalar için nicel demokrasi verilerinin en önemli kaynağı” olarak tanımlanıyor.

    V-Dem Demokrasi Raporu’nun 2023 raporundan verilerle bu endeksin nasıl oluşturulduğuna bakalım. V-Dem çalışanları ve projeye katkı verenler uluslararası bir işbirliği şeklinde çalışıyorlar. Bu yılki rapor için 5 baş araştırmacı, 19 V-Dem’in çalışanı, 23 proje yöneticisi, 33 bölgesel yönetici, 134 ülke koordinatörü ve 4000 ülke uzmanı birlikte çalıştı ve 31 bin adet veri üretti. 

    Bu yılki raporun alt başlığı Otokratikleşmeye Karşı Koyma (The Defiance in the Face of Autocratization) tüm dünyada son yıllarda gözlemlenen otoriterleşme eğilimlerine vurgu yapıyor.  Bunun sebebi son 35 yılda demokratikleşme konusunda tüm dünyada sağlanan ilerlemelerin tamamen kaybolması. V-Dem’in vardığı sonuca göre dünya nüfusunun yüzde 72’sini oluşturan 5.7 milyarlık nüfus, 2022 yılı itibariyle otokrasi olarak nitelendirilen rejimler altında yaşıyor. Bunun anlamı, 2022 yılında dünyanın ulaştığı demokrasi seviyesi endekslere göre 1986 yılı seviyesine düşmüş olması. Daha özelde ise Doğu Avrupa, Orta Asya, Latin Amerika ve Karayip bölgesi, Soğuk Savaş döneminin sonunda aldığı demokrasi puanlarına geri düştü.

    Tüm dünyada demokraside yaşanan gerilemeyi gösteren V-Dem’in diğer sonuçları ise on-yirmi yıllık dönemi kapsıyor. Son yirmi yılda ilk defa dünyadaki yakın otoriter (closed autocratieis) sınıflandırmasında yer alan ülke sayısı liberal demokrasi olarak tanımlanan ülke sayısını geçti. Dünya nüfusunun yüzde 28’ine tekabül eden 2.2 milyar insan yakın otoriter rejim tipi altında yaşıyor. Buna karşın dünya nüfusunun yalnızca yüzde 13’üne karşılık gelen 1 milyar insan liberal demokrasilerde yaşıyor.

    Dünyanın genel demokrasi durumunu ortaya koymak bakımından V-Dem’in diğer bir sınıflandırması ise demokratikleşen-otoriterleşen rejim ayrımı. Bu sınıflandırmaya göre 2002 yılında 43 olan demokratikleşen ülke sayısı 2022’de 14’e düşmüş. 2002 yılında 13 olan otoriterleşen ülke sayısı ise 2022’de 42’ye çıkmış. Bu bağlamda önemli bir gösterge olarak demokratikleşen ülkeler arasında 1998 yılında yüzde 74 olan ticaret hacmi, 2022 yılında yüzde 47’ye düşmüş. Bu veri oldukça önemli. Zira demokrasiler söz konusu ticaret olduğunda otoriter rejimlerle iş tutmaktan geri kalmıyor ve ticaret hacimlerini tehlikeye atmamak için otoriterleşmeye daha çok göz yumuyor.

    Elbette 56 sayfalık V-Dem 2023 Demokrasi Raporu’nda çok daha detaylı veriler var. Dünya çapında veriler olduğu gibi bölgeler bazında da ülkeler ele alınmış. Ayrıca ülke ülke analizlere de yer verilmiş ve ülke bazında değerlendirmeler de sunulmuş. Örneğin, Mahsa Amini’nin öldürülmesiyle geniş çaplı protesto eylemleriyle karşı karşıya kalan İran için değerlendirme yapılmış. 2022’de bu olayların yaşandığı İran için 2021 yılı ile sivil toplumun baskılanması, siyasi cinayetler, politik kutuplaşma ve demokratik mobilizasyon gibi kriterler bağlamında geriye gidiş açık şekilde ortaya konulmuş.

    Yine Yunanistan için özel bir değerlendirilme yapılmış. 2022 yılında liberal demokrasi sınıfından seçimli demokrasi seviyesine düşen Yunanistan, 10 farklı gösterge bağlamında 2017 yılından bu yana düşüş sergilemiş. Bu on kriter demokrasi ölçümlerinde V-Dem’in başvurduğu parametreler için de güzel bir örnek sunuyor: yargısal denetim, yargıya uygunluk, yüksek mahkemenin bağımsızlığı, alt mahkeme bağımsızlığı, işkenceye karşı özgürlük, yönetici denetimi, gazetecilere baskı, müzakere aralığı, akademik özgürlükler, kültürel ifade ve yüksek mahkeme kararlarına uygunluk. İran ve Yunanistan örneğinde de görüldüğü üzere, hukukun üstünlüğü, sivil toplum ve bağımsız medyaya karşı takınılan tutum, muhalif hareketler ve kuruluşlara karşı rejimlerin nasıl davrandığı, ekonomik özgürlükler gibi ana başlıklar altında geliştirilen birçok ölçüm kıstası ülkelerin yıllar içinde demokrasi ya da otoriter rejim yönlerinden hangisine yöneleceğini sağlam verilerle destekleyerek açık bir şekilde ortaya koyuyor.  

    Demokrasi dünyanın geldiği noktada son derece kırılgan bir değer. Otoriterleşme tehlikesi, her an mücadele, her koşulda denetim, sivil toplum duyarlılığı ve halkın uyanık olmasını gerektiren ciddi bir problem. Hannah Arendt totalitarizm tehlikesine karşı her zaman uyanık ve tetikte olmamız konusunda insanlığı uyarmıştı. Son yıllarda tüm dünyada yaşanan otoriterleşme eğilimi de bu tehlikenin ne kadar gerçek ve demokrasinin ne kadar kırılgan olduğunu V-Dem’in ayrıntılı veri seti ve titiz araştırmasının ortaya koyduğu üzere bizlere tekrar gösteriyor.

    V-Dem Institute, DEMOCRACY REPORT 2023 Defiance in the Face of Autocratization, https://www.v-dem.net/documents/29/V-dem_democracyreport2023_lowres.pdf

    Dünya R1 Siyaset
    Paylaş Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp
    Önceki İçerikNedenler ve Sonuçlar | Çavuşesku’nun Termometresi #158
    Sonraki İçerik Kiminle yürüyeceğiz? | Masa #51

    Diğer İçerikler

    Yazılar

    19 Mayıs 1919: Bağımsızlık Ruhunun Uyanışı ve Türk Gençliğine Bırakılan Emanet

    19 Mayıs 2025 Erdal Kesin
    Röportajlar

    Fesih Kararı ve Türkiye’de Siyasetin Yönü | Burak Bilgehan Özpek Fesih Kararını Değerlendirdi

    19 Mayıs 2025 Daktilo1984
    Röportajlar

    Türkiye’de Gazetecilik | TGS’den Basın Özgürlüğü Raporu: İlyas Coşkun ve Ülkü Şahin ile Söyleşi

    18 Mayıs 2025 Gökhan Korkmaz

    Yorumlar kapalı.

    Güncel İçerikler

    19 Mayıs 1919: Bağımsızlık Ruhunun Uyanışı ve Türk Gençliğine Bırakılan Emanet

    19 Mayıs 2025 Yazılar Erdal Kesin

    Fesih Kararı ve Türkiye’de Siyasetin Yönü | Burak Bilgehan Özpek Fesih Kararını Değerlendirdi

    19 Mayıs 2025 Röportajlar Daktilo1984

    Türkiye’de Gazetecilik | TGS’den Basın Özgürlüğü Raporu: İlyas Coşkun ve Ülkü Şahin ile Söyleşi

    18 Mayıs 2025 Röportajlar Gökhan Korkmaz

    Post-PKK Düzeni ve Türk Siyasetinde Muhtemel Değişiklikler

    16 Mayıs 2025 Yazılar Armağan Öztürk

    E-Bültene Abone Olun

    Güncel içeriklerden ilk siz haberdar olun




    Archives

    • Mayıs 2025
    • Nisan 2025
    • Mart 2025
    • Şubat 2025
    • Ocak 2025
    • Aralık 2024
    • Kasım 2024
    • Ekim 2024
    • Eylül 2024
    • Ağustos 2024
    • Temmuz 2024
    • Haziran 2024
    • Mayıs 2024
    • Nisan 2024
    • Mart 2024
    • Şubat 2024
    • Ocak 2024
    • Aralık 2023
    • Kasım 2023
    • Ekim 2023
    • Eylül 2023
    • Ağustos 2023
    • Temmuz 2023
    • Haziran 2023
    • Mayıs 2023
    • Nisan 2023
    • Mart 2023
    • Şubat 2023
    • Ocak 2023
    • Aralık 2022
    • Kasım 2022
    • Ekim 2022
    • Eylül 2022
    • Ağustos 2022
    • Temmuz 2022
    • Haziran 2022
    • Mayıs 2022
    • Nisan 2022
    • Mart 2022
    • Şubat 2022
    • Ocak 2022
    • Aralık 2021
    • Kasım 2021
    • Ekim 2021
    • Eylül 2021
    • Ağustos 2021
    • Temmuz 2021
    • Haziran 2021
    • Mayıs 2021
    • Nisan 2021
    • Mart 2021
    • Şubat 2021
    • Ocak 2021
    • Aralık 2020
    • Kasım 2020
    • Ekim 2020
    • Eylül 2020
    • Ağustos 2020
    • Temmuz 2020
    • Haziran 2020
    • Mayıs 2020
    • Nisan 2020
    • Mart 2020
    • Şubat 2020
    • Ocak 2020
    • Aralık 2019
    • Kasım 2019
    • Ekim 2019
    • Eylül 2019
    • Ağustos 2019
    • Temmuz 2019
    • Haziran 2019
    • Mayıs 2019
    • Nisan 2019
    • Mart 2019

    Categories

    • Asterisk2050
    • Bültenler
    • Çeviriler
    • D84 INTELLIGENCE
    • EN
    • Forum
    • Özetler
    • Podcast
    • Röportajlar
    • Uncategorized
    • Videolar
    • Yazılar
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    İçerik
    • Yazılar
    • Podcast
    • Forum
    • Röportajlar
    • Çeviriler
    • Özetler
    • Bültenler
    • D84 INTELLIGENCE
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    Sosyal Medya
    • Twitter
    • Facebook
    • Instagram
    • Youtube
    • LinkedIn
    • Apple Podcast
    • Spotify Podcast
    • Whatsapp Kanalı
    Kurumsal
    • Anasayfa
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • Yazarlar
    • İçerik Sağlayıcılar
    • Yayın İlkeleri ve Yazım Kuralları
    © 2025 DAKTİLO1984
    • KVKK Politikası
    • Çerez Politikası
    • Aydınlatma Metni
    • Açık Rıza Beyanı

    Arama kelimesini girin ve Enter'a tıklayın. İptal etmek için Esc'ye tıklayın.

    Çerezler

    Sitemizde mevzuata uygun şekilde çerez kullanılmaktadır.

    Fonksiyonel Her zaman aktif
    Sitenin çalışması için ihtiyaç duyulan çerezlerdir
    Preferences
    The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
    İstatistik
    Daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak için kullanılan çerezlerdir The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
    Pazarlama
    Size daha uygun içeriklerin iletilmesi için kullanılan çerezlerdir
    Seçenekleri yönet Hizmetleri yönetin {vendor_count} satıcılarını yönetin Bu amaçlar hakkında daha fazla bilgi edinin
    Seçenekler
    {title} {title} {title}