Daktilo 1984Daktilo 1984
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • E-Bültene Abone Ol
    Facebook Twitter Instagram Telegram
    Twitter Facebook YouTube Instagram WhatsApp
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Destek Ol Abone Ol
    • İZLE
      • Çavuşesku’nun Termometresi
      • Varsayılan Ekonomi
      • 2’li Görüş
      • İki Savaş Bir Yazar
      • Yakın Tarih
      • Mayhoş Muhabbetler
      • Tümünü Gör
    • OKU
      • Yazılar
      • Röportajlar
      • Çeviriler
      • Asterisk2050
      • Yazarlar
    • DİNLE
      • Çerçeve
      • Zedcast
      • Tuhaf Zamanların İzinde
      • SenSensizsin
      • Tümünü Gör
    • D84 FYI
      • Hariçten Gazel
      • Avrupa Gündemi
      • ABD Gündemi
      • Altüst
    • D84 INTELLIGENCE
      • Kitap Yorum
      • Göç Sorunu
      • Başkanlık Sistemi Projesi
      • Devlet Kapasitesi Liberteryenizmi
      • Herkes için Siyaset Bilimi
      • Yapay Zeka
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Anasayfa » Arabesk, Siyasal İslam ve AKP için Yolun Sonu 1
    Yazılar

    Arabesk, Siyasal İslam ve AKP için Yolun Sonu 1

    Özgün Emre Koç1 Haziran 20225 dk Okuma Süresi
    Paylaş
    Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp

    [voiserPlayer]

    Türkiye geçtiğimiz 70 yılda büyük bir demografik dönüşüm yaşadı ve bu dönüşüm siyasetten popüler kültüre her alanda ifadesini buldu. 1950’lerde tarımda yaşanan makineleşme ve kentlerdeki işçi talebinin artışı nedeniyle kırsal nüfus kentlere göç etmeye başladı. Fiziksel emeğe olan ihtiyacın azalmasının yanında 1980’lerden itibaren uygulanan tarım politikalarıyla tarımsal üretim ve tarım istihdamı zarar gördü. Önceleri kentlere yığılan köylü kitleler kent yaşamının dinamikleri tarafından emilip zamanla kentlileştirilebilirken 80’lere ve 90’lara geldiğimizde kentler aldığı göç miktarını artık taşıyamayacak noktaya geldi ve bir kentsel çöküş yaşandı. Kentsel çöküş ifadesinden kastım, Türk modernleşmesinin ürünü olan kent kültürünün artık modern bireyler yetiştirebilme kapasitesinin sona ermesidir.

    Esasında bu çöküşün emareleri kendini 1970’lerden itibaren göstermeye başlamıştı. Fakat 80’lere kadar köyden kente yığılan güvencesiz, işsiz kalabalıklar sınıf atlama olasılığının varlığı, ücretsiz nitelikli eğitime ulaşabilme gibi etkenler sayesinde belli ölçüde kentlileşebildiler. Elbette bu kentlileşme süreci de sancısız değildi. Türkiye’nin sanayileşme ihtiyacına yanıt verebilen bir planlı kentleşme politikası olmadığı gibi kentleri doldurmaya başlayan bu ucuz ve güvencesiz işgücü sanayici tarafından memnuniyetle karşılandı. Kentlerin çeperine yığılan, gecekondularda yaşayan güvencesiz nüfus, yaşadığı adaletsizlikler karşısında yer yer solun da tabanını oluşturmaya başladı. Siyasi iktidarlar gecekondu bölgelerini yavaş yavaş bir oy fırsatı olarak görüp imar afları ve altyapı yatırımlarıyla sisteme entegre etmeye çalıştı.

    İyiden iyiye kente alternatif bir nicel büyüklüğe ulaşan gecekondu nüfusu kendi kültürünü oluşturmaya başladı. Kırdan kente gelenler kendi gelenek ve ahlâklarını kente taşımak istedi ama ne köylü kalabildi ne de kentli olabildi. Kentlerin bu nüfusu soğurabilmesi için çözüm üreten bir devlet aklı da yoktu. Kır kültürüyle kent arasında yaşanan uyumsuzluk, adaletsizlik duygusu ve yoksullaşma kendini arabeskle dışa vurmaya başladı. Türkiye’de arabesk müziğin doğuşu ve yükselişi 1940’larda esen Mısır sineması rüzgârlarına kadar geriye götürülebilir. 1948’de yasaklanana kadar Kahire sinema endüstrisi Türk izleyicisinin zevklerini biçimlendirdi. Kendi ulusal müziğini yaratmaya çalışan Arap dünyasının, “Türk müziği” diyerek reddettiği Osmanlı müziğine karşı geliştirmeye başladığı modern Arap müziğinin bu filmler aracılığıyla Türk dinleyicisine ulaştığını söyleyebiliriz. 

    O dönemde Türkiye, halk müziğini Batılı formlarla sistemli hale getirmeye çalışıyordu. Sisteme entegre olamayan kalabalıklar açısındansa arabesk müzik daha çizgi dışı, serbest ve kuralsız bir icra alanı sağlıyordu. Kent ve köy yaşamı arasında sıkışan kitleler, arabeski kendi özgün konumlarının kültürel “ethos”u olarak benimsemeye başladılar. Keder, umutsuzluk ve kadercilik temaları etrafında şekillenen arabesk müzik yavaş yavaş bütün olarak bir alt-kültürün ifadesi haline geldi. Telif haklarındaki belirsizliğin de yardımıyla bu türde müzikler yaygın biçimde dolaşıma girebildi. Önceleri burun kıvrılan ve dışlanan arabesk, 12 Eylül darbesini takip eden depolitizasyon ve sağ popülizmin de yardımıyla giderek güçlendi ve alt sınıflar arasında baskın kültür halini aldı.

    Bu dönemde Turgut Özal’ın da arabesk müziğe ilgi duyduğu biliniyordu. Hatta Anavatan Partisi’nin seçim şarkılarında arabesk ezgiler tercih edilmeye başlanmıştı. Bundan sonra arabesk giderek anaakımlaştı, 90’larda ve 2000’lerde artık Türk pop müziğinin de önemli bir unsuru haline geldi. Arabeskin 80’lerde başlayan imparatorluğunu ve dönemin ruhunu en iyi anlatan film şüphesiz Yavuz Turgul’un Muhsin Bey’idir. Arabesk yıldızı olan Ali Nazik’in filmin sonuna doğru karısı Sevda’ya şiddet uyguladığı sahne de aslında geleceği nasıl bir kültürün biçimlendireceğinin bir habercisidir. Kentlerin çöküşünü takip eden kültürel dönüşüm siyasetteki dönüşümle paralellik arz etti. Hatta kendi siyasetini, kendi modernliğini ve kendi iktidarını yarattı. Bazı yaklaşımlar bu dönüşümü çevrenin merkezi ele geçirmesi olarak yorumladı. 80’lerde başlayan bu sosyolojik eğilim 2002’de iktidara gelen AKP ile mutlak ifadesine kavuşmuş oldu.

    Arabesk kültürü bir isyan kültürü olarak yorumlayanlar da olmasına karşın yaşanan sınıfsal ve kültürel gerilimi mevcudu yıkıp yeniyi inşa edebilme potansiyeline sahip olmadı. Arabesk karamsardı. Modernliğin görünümlerine, kentli orta ve üst sınıfların yaşam tarzına ve sahip olduğu imkânlara öykünen ama aynı zamanda içinde yaşadığı ekonomik ve sosyal koşullar tarafından bu nimetlere ulaşması engellendiği için modernlikten nefret eden bireyin umutsuz bir avuntusuydu. Hiçbir yere ait olamamışlığın, sisteme dâhil olamamışlığın bizatihi kendisinin bir kimliğe dönüştürülmesiydi.

    Köyde organik bir toplumsal bütünlük içinde, herkesin birbirini denetlemesine dayalı bir ahlâk sistemiyle yaşamını sürdüren kitleler, kentsel mekânın anonimliği içinde kaybolmanın getirdiği sarhoş edici bir yalnızlık ve serbestliği de tatmaya başladı. Ahlâkın karşılıklı sıkı denetim üzerine kurulu olduğu kır yaşamının aksine kentlerde denetimsiz, kırsal ahlâk normları ve davranış biçimlerinin büyük ölçüde geçersiz olduğu uçsuz bucaksız bir dünyayla karşılaştılar. Kentsel anonimlik içinde davranışlarını köydeki gibi yakından izleyen, denetleyen gözler yoktu. Sınıfsal çelişmeler ile modernliğe yönelik imrenme ve nefret karışımı duygular da üstüne eklenince kentlerde şiddet, madde bağımlılığı ve cinsel suçlar arttı. Arabesk böylesi bir mekânsal dönüşümün kültürel ifadesiydi. Dolayısıyla arabeskin isyanı devrimci bir isyan değil, modern öncesinin moderne karşı tutucu bir reaksiyonuydu.

    Kentlilik karşısında arabeskte ifadesini bulan kültürel gerilim başka bir şeyi daha besledi: dinselleşme. Arabeskle dışa vurulan kronik umutsuzluğun pençesindeki kitleleri özellikle 12 Eylül sonrası iktidarların da teşvikiyle yeni tarikatlar ele geçirmeye başladı. “Yeni” diyorum çünkü günümüz tarikatları ve siyasal İslam, modern fenomenlerdir. Bu hareketler terminolojik anlamda Selefist olmasalar da ortaya çıktıkları tarihsel koşullar itibarıyla modernliğe bir tepki ve “bozulmamış öze dönüş” arayışıdır diyebiliriz. 12 Eylül öncesinde başlayan ama 12 Eylül sonrasında iyice kurumsallaşan toplumu dinselleştirme siyaseti kentlere yığılıp kentli olmayı başaramamış, kentin çevresinde hapsolmuş kitleler üzerinde etkili oldu. Bir yanıyla kent kültürü üzerinden cumhuriyetin modernleşme projesine tepki duyan kitle, öte yandan dinselleşmenin sağladığı yeni toplumsal ilişkiler, aidiyet olanakları ve ekonomik motivasyonlar sayesinde kendine yeni bir kimlik edinmeye başladı.

    Bu kimliğin bir ayağında arabesk ve kaba milliyetçi refleksler varken diğer ayağında da İslamcılık filizlendi. Arabeskin doğup yaygınlaştığı kentsel mekânlar ile İslami siyasi hareketlere kaynaklık eden kentsel mekânlar birbiriyle örtüşür. İki akım da büyük şehirleri kuşatan gecekondu ve işçi mahallelerinde gelişti. 90’lardan itibaren de giderek anaakımlaştı: Refah Partisi’yle başlayıp Adalet ve Kalkınma Partisi’yle zirvesine ulaşan siyasi hareket. Türkiye’de siyasal İslamcı hareketin kökleri daha eskilere dayansa da ülkeyi dönüştürecek potansiyele ulaşması bu dönemde oldu. Arabesk ve siyasal İslam’ın filizlendiği demografik yatağın iktidara gelişi, geleneksel kurumları ve sistemi tasfiyesi, sosyolojiyi dönüştürme çabaları ve bu çabaların büyük ölçüde başarısız olması bir sonraki yazının konusu olacak. İkinci yazıda AKP-Erdoğan siyasi projesinin neden sosyolojik olarak yolun sonuna geldiğini anlatmayı deneyeceğim.

    Fotoğraf:  Hussein Himmati

    Siyaset Sosyoloji Türkiye'de Siyaset
    Paylaş Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp
    Önceki İçerikYeni Spor Yasasının Hukuksal Kapsamı
    Sonraki İçerik Kitap Yorum: Jorge Luis Borges, Alçaklığın Evrensel Tarihi

    Diğer İçerikler

    Videolar

    Parlamenter Sistem Nasıl Geri Gelecek? | Çavuşesku’nun Termometresi #252

    8 Mayıs 2025 Melis Konakçı, İlkan Dalkuç ve Burak Bilgehan Özpek
    Yazılar

    Savaşların Kazananı Olur Mu?

    7 Mayıs 2025 Oytun Meçik
    Yazılar

    Türkiye’de Serbest Gazeteciliğin Geleceği: Zorluklar ve Çözüm Yolları

    3 Mayıs 2025 Gökhan Korkmaz

    Yorumlar kapalı.

    Güncel İçerikler

    ABD Gündemi: Trump’ın İlk 100 Günü, Sol Muhalefet Meydanlarda, Kamuda Tasfiyeler, Mineral Anlaşması

    10 Mayıs 2025 Bültenler Emrullah Özdemir

    Turkey and Israel: Intense Geopolitical Rivalry from the Mediterranean to Central Asia

    8 Mayıs 2025 D84 INTELLIGENCE Reza Talebi

    Savaşların Kazananı Olur Mu?

    7 Mayıs 2025 Yazılar Oytun Meçik

    Dünya Gündemi: İsrail Gazze’yi Kalıcı Şekilde İşgale Hazırlanıyor

    6 Mayıs 2025 Bültenler Bahadır Çelebi

    E-Bültene Abone Olun

    Güncel içeriklerden ilk siz haberdar olun




    Archives

    • Mayıs 2025
    • Nisan 2025
    • Mart 2025
    • Şubat 2025
    • Ocak 2025
    • Aralık 2024
    • Kasım 2024
    • Ekim 2024
    • Eylül 2024
    • Ağustos 2024
    • Temmuz 2024
    • Haziran 2024
    • Mayıs 2024
    • Nisan 2024
    • Mart 2024
    • Şubat 2024
    • Ocak 2024
    • Aralık 2023
    • Kasım 2023
    • Ekim 2023
    • Eylül 2023
    • Ağustos 2023
    • Temmuz 2023
    • Haziran 2023
    • Mayıs 2023
    • Nisan 2023
    • Mart 2023
    • Şubat 2023
    • Ocak 2023
    • Aralık 2022
    • Kasım 2022
    • Ekim 2022
    • Eylül 2022
    • Ağustos 2022
    • Temmuz 2022
    • Haziran 2022
    • Mayıs 2022
    • Nisan 2022
    • Mart 2022
    • Şubat 2022
    • Ocak 2022
    • Aralık 2021
    • Kasım 2021
    • Ekim 2021
    • Eylül 2021
    • Ağustos 2021
    • Temmuz 2021
    • Haziran 2021
    • Mayıs 2021
    • Nisan 2021
    • Mart 2021
    • Şubat 2021
    • Ocak 2021
    • Aralık 2020
    • Kasım 2020
    • Ekim 2020
    • Eylül 2020
    • Ağustos 2020
    • Temmuz 2020
    • Haziran 2020
    • Mayıs 2020
    • Nisan 2020
    • Mart 2020
    • Şubat 2020
    • Ocak 2020
    • Aralık 2019
    • Kasım 2019
    • Ekim 2019
    • Eylül 2019
    • Ağustos 2019
    • Temmuz 2019
    • Haziran 2019
    • Mayıs 2019
    • Nisan 2019
    • Mart 2019

    Categories

    • Asterisk2050
    • Bültenler
    • Çeviriler
    • D84 INTELLIGENCE
    • EN
    • Forum
    • Özetler
    • Podcast
    • Röportajlar
    • Uncategorized
    • Videolar
    • Yazılar
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    İçerik
    • Yazılar
    • Podcast
    • Forum
    • Röportajlar
    • Çeviriler
    • Özetler
    • Bültenler
    • D84 INTELLIGENCE
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    Sosyal Medya
    • Twitter
    • Facebook
    • Instagram
    • Youtube
    • LinkedIn
    • Apple Podcast
    • Spotify Podcast
    • Whatsapp Kanalı
    Kurumsal
    • Anasayfa
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • Yazarlar
    • İçerik Sağlayıcılar
    • Yayın İlkeleri ve Yazım Kuralları
    © 2025 DAKTİLO1984
    • KVKK Politikası
    • Çerez Politikası
    • Aydınlatma Metni
    • Açık Rıza Beyanı

    Arama kelimesini girin ve Enter'a tıklayın. İptal etmek için Esc'ye tıklayın.

    Çerezler

    Sitemizde mevzuata uygun şekilde çerez kullanılmaktadır.

    Fonksiyonel Her zaman aktif
    Sitenin çalışması için ihtiyaç duyulan çerezlerdir
    Preferences
    The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
    İstatistik
    Daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak için kullanılan çerezlerdir The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
    Pazarlama
    Size daha uygun içeriklerin iletilmesi için kullanılan çerezlerdir
    Seçenekleri yönet Hizmetleri yönetin {vendor_count} satıcılarını yönetin Bu amaçlar hakkında daha fazla bilgi edinin
    Seçenekler
    {title} {title} {title}