Daktilo 1984Daktilo 1984
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • E-Bültene Abone Ol
    Facebook Twitter Instagram Telegram
    Twitter Facebook YouTube Instagram WhatsApp
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Destek Ol Abone Ol
    • İZLE
      • Çavuşesku’nun Termometresi
      • Varsayılan Ekonomi
      • 2’li Görüş
      • İki Savaş Bir Yazar
      • Yakın Tarih
      • Mayhoş Muhabbetler
      • Tümünü Gör
    • OKU
      • Yazılar
      • Röportajlar
      • Çeviriler
      • Asterisk2050
      • Yazarlar
    • DİNLE
      • Çerçeve
      • Zedcast
      • Tuhaf Zamanların İzinde
      • SenSensizsin
      • Tümünü Gör
    • D84 FYI
      • Hariçten Gazel
      • Avrupa Gündemi
      • ABD Gündemi
      • Altüst
    • D84 INTELLIGENCE
      • Kitap Yorum
      • Göç Sorunu
      • Başkanlık Sistemi Projesi
      • Devlet Kapasitesi Liberteryenizmi
      • Herkes için Siyaset Bilimi
      • Yapay Zeka
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Anasayfa » Ankara-Bakü İlişkisi Neden ABD-İsrail İlişkisine Benzemeye Başladı?
    Yazılar

    Ankara-Bakü İlişkisi Neden ABD-İsrail İlişkisine Benzemeye Başladı?

    Barçın Yinanç9 Ocak 20246 dk Okuma Süresi
    Paylaş
    Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp

    Gazze savaşı bize bir kez daha gösterdi ki ABD-İsrail ilişkisinde, artık büyük ortak küçük ortağa sözünü geçiremiyor.

    Süper güçlerin büyük güç rekabetinde, görece daha ufak güçlere mahkum kalabilmesi görülmemiş bir durum değil.

    Ancak ABD-İsrail ilişkilerinde denge öylesine bozuldu ki, İsrail zaman içinde Amerikan toplumunda sağladığı nüfuz alanıyla ülkenin iç siyasetinde etkin bir aktör olarak seçimlerin gidişatında fark yaratmakla kalmayıp Washington’ın dış politikasını da artık rehin alma, hatta belirleme noktasına geldi.

    Çok benzer bir ilişki yapısını, yakınlıklarını “bir millet iki devlet” mottosuyla açıklayan Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinde de görüyoruz.

    1948 yılında kurulan İsrail, ABD’den sağladığı destek olmasaydı belki de zor ayakta dururdu. Güç dengesini lehine çevirmesi yarım asır aldı.

    Azerbaycan, Sovyetler Birliği’nin dağılmaya yüz tutmasıyla 1991 yılında bağımsızlığını ilan etti. Bakü’nün Ankara’yla arasındaki güç dengesini lehine çevirmesi için çeyrek asır yeterli oldu.

    Diplomatik temsilciliklerini açana kadar, az sayıdaki Azerbaycan diplomatının Türk büyükelçiliklerindeki odaları kullandıkları günler elbet geride kaldı. Dağlık Karabağ savaşı sürerken Azerbaycan’dan çıkan petrolü Ermenilere satan Azerileri de bugün elbet kimse hatırlamak istemez.

    Baba-Oğul Aliyev’leri Takdir Etmek Gerek

    Aslında elbet gönül, zengin doğal gaz ve petrol kaynaklarıyla Azerbaycan’ın, Kafkasların Norveç’i olmasını isterdi. Bırakın demokratik bir sistem kurgulamayı, refahın adil bölüşüldüğü bir düzen de hiçbir zaman hedeflenmedi.

    Ancak Bakü’yü bazı konularda alkışlamak gerek. Her şeyden önce Bakü, Rusya gibi bir enerji deviyle boy ölçüşemese de, yine de alternatif bir enerji kaynağı ve sonuçta bir rakip olarak Kremlin’i çok iyi idare etti.

    Bağımsızlığın ilk yıllarında Türkiye’den giden, alfabeden, sokak adlarına, bürokrasiden, danışmanlara, Rus etkisini biran önce sıfırlama taleplerine direndi. Böylece Rusya’nın olası hışmından kendisini korumayı başarabildi.

    Petrol ve doğal gaz gelirleriyle ordusunu güçlendirerek, sabırla doğru zamanı beklemeye başladı. Bu arada yumurtaları tek bir sepete koymak yerine, Türkiye’nin yanı sıra, İran düşmanlığı ile Azerbaycan’a yanaşmaya çok hevesli İsrail’in askeri teknolojisini alarak da akıllılık etti.

    Kimilerine göre sadece yıllar içinde değil, son olarak 2020’deki İkinci Karabağ Savaşı’nda da  Türkiye’nin verdiği destek olmasa, Bakü bugünkü askeri üstünlüğünü sağlamakta çok zorlanırdı. Her hal ve karda Türkiye doğru olanı yaptı ve Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ’ı geri alması için elinden geleni esirgemedi.

    İkinci savaştan sonra Ermenilerle anlaşma zemini bulamayan Bakü, 2023 Eylül’ünde Karabağ’a son bir askeri müdahale ile oradaki yönetimin kendini feshetmesini sağlayıp bir anlamda 30 yıllık donmuş savaşa son vermiş oldu.

    Ermeni İşgali Bittiğine Göre Normalleşme Neden Başlamıyor?

    Bu gelişmeler paralelinde Türkiye’nin Ermenistan’la ilişkilerinin normalleşme sürecinin hız kazanması beklenirdi. Halbuki süreç neredeyse durmuş gibi. Çünkü, Türkiye’nin Ermenistan’la ilişkileri Azerbaycan tarafından rehin alınmış durumda.

    Hatırlatmak gerekirse, Türkiye Ermenistan’ı 1991’de tanıyarak bu ülkenin bağımsızlığını kabul eden ilk ülkelerden oldu. Ancak Karabağ savaşı iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin kurulmasını engelledi. Ermenistan’ın 1993 yılında Azerbaycan’ın Kelbecer bölgesini işgal etmesi üzerine de Türkiye Ermenistan’la sınırını kapattı.

    Ermenistan’ın Kelbecer bölgesindeki işgali bittiğine ve Azerbaycan Karabağ’ı geri aldığına göre Türkiye’nin Ermenistan’la sınır kapısını açmasının önündeki engelin de otomatik olarak kalkmış olması gerekir.

    Yine hatırlatmakta fayda var; İkinci Karabağ savaşı sonrasında Ankara doğru bir hamle ile Ermenistan’a diyalog çağrısında bulunmuş, Ermenistan lideri Nikol Paşinyan da askeri hezimetin toplumda yarattığı şokun hafiflemesini bekledikten sonra bu çağrıya olumlu yanıt vermişti.

    Hatta iki ülke normalleşmenin yol haritasını belirlemek üzere özel temsilciler atamış, yapılan görüşmeler üzerine 2022’de Türkiye-Ermenistan sınırının üçüncü ülke vatandaşlarına açılması kararı alınmıştı.

    Sınır kapısı 2022’de açılamadı. Az bir süreliğine de olsa sınırın açılması için 2023’teki amansız depremin gerçekleşmesi gerekti. Ermenistan’dan gelen yardımlar için açılan sınır kapısı, deprem vesilesiyle ilk kez Ankara’ya gelen Ermenistan dışişleri bakanıyla, Türk dışişleri bakanı arasında yapılan görüşmeler sırasında yine gündeme geldi.

    Hatta üçüncü ülke vatandaşlarına ek olarak iki ülkenin kırmızı pasaportlu yetkililerine de sınırın açılması kararı alındı. Bu karar “yaz bitmeden” uygulamaya konsun da dendi. Ama dendiği ile kaldı. Kapı tekrar kapandı, çünkü Türkiye’de seçimler vardı. İktidar, seçimler öncesinde Bakü’yü rahatsız edecek bir adım atmak istemedi.

    Azerbaycan’dan AKP’ye Seçim Desteği

    Azerbaycan’ın, Recep Tayyip Erdoğan’ın ve AKP liderliğindeki sağcı koalisyonun kazanmasını istediği, açıktan da destek verdiği sır değil.

    Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, seçimlerden önce yapılan Teknofest’e gelerek, Azeri halkının Erdoğan’ın ziyaretini beklediğini cümle aleme ilan etti. Sanatçı olsun, akademisyen olsun kimi Azerilerin seçimler öncesinde bol bol doğu illerinde boy gösterdikleri de biliniyor.

    İlk kez bu kadar açık biçimde Azerbaycan’ın seçimleri etkileyecek bir lobiyi harekete geçirmesi nedeniyle ABD-İsrail paralelliğini rahatça kurmak mümkün olabiliyor.

    Tabii Azerbaycan, sırtını sadece Türkiye’deki Azeri kökenlilere ya da milliyetçi çevrelere dayamakla yetinmedi. Özellikle son on yılda Türkiye’deki nüfuz alanını arttıracak önemli hamleler yaptı.

    Bu anlamda 2008 yılı çok önemli bir dönüm noktasıdır. Türkiye’nin Ermenistan’la anlaşma potansiyelini gören, süreç çökse de bundan ders çıkaran Bakü, o tarihten itibaren hiç boş durmadı. Özellikle ekonomik anlamda çok ciddi yatırımlar yaptı.

    Seçim dönemi geçtiğine ve bu arada Azerbaycan Karabağ’ı tamamen kontrol altına aldığına göre Ankara, Ermenistan’la normalleşme için neyi bekliyor diye sormak gerek. Üstelik Azerbaycan ile Ermenistan 7 Aralık 2023’te ortak bir açıklama yaparak nihai barışa giden yolda çok önemli bir adım atmışken Ankara’nın Erivan’la normalleşme adımları atarak Erivan-Bakü anlaşmasını teşvik etmesi beklenirdi.

    Ancak Bakü’nün gözünde böyle bir denklem yok. Bakü’ye göre Ankara’nın Erivan’a dönük en küçük bir adımı bile Bakü’nün elini zayıflatacak, Erivan’ın masada daha tavizsiz olmasına yol açacak. Bakü denkleme böyle yaklaştığı için, bırakın Türk- Ermeni kara sınırlarının iki halka açılmasını, üçüncü ülke vatandaşlarına bile açılması mümkün olamıyor.

    Fidan’dan Net Mesaj: Önce Bakü-Erivan Anlaşması

    14 Aralık’ta Bakü’yü ziyaret eden Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın mesajı son derece netti. Fidan, Türkiye-Ermenistan normalleşmesi için Bakü ile Erivan arasında nihai barış anlaşmasının sağlanmasının bekleneceğini söyledi.

    Halbuki, en baştan Türkiye’nin pozisyonu, bu süreçlerin birbirini destekleyecek, teşvik edecek şekilde paralel yürütülmesi idi. Eminim ki iktidarın “diplomatik aklının” tercihi de, Türkiye’nin bir an önce Ermenistan’la normalleşme adımlarını hızlandırması yönünde.

    Ancak ABD-İsrail ilişki dinamiğinde olduğu gibi artık küçük ortak, bildiğini okuma konusunda ısrarcı olduğu gibi, büyük ortağın da elini kolunu bağlı tutmakta bir sakınca görmüyor.

    Tabii gündemde yerel seçimler olup üstüne de ekonomik kırılganlıklar eklenince büyük ortak da bir nevi kendi elini kolunu bağlamış oluyor.

    Ankara’nın beklentisi, Bakü’nün bir an önce Erivan’la nihai barış anlaşmasını imzalaması. Bu anlaşmayı takiben Erivan’la normalleşmenin hız kazanmasıyla Kafkaslarda yeni bir istikrar ve işbirliği döneminin açılması, şimdilerde çok ihtiyaç duyulan dış politika başarısı için önem taşıyor.

    Bakü’nün zafer sarhoşluğuna kapılmadan Ermenistan’da Paşinyan’ın liderliğini riske atacak türden maksimalist taleplerle masaya oturmaması telkinlerine kulak tıkadığına kuşku yok.

    Bu durum Ankara’nın gösterdiği stratejik sabrı zorlasa da sonuçta Karabağ’ın yeniden inşasından elde edilecek kısa vadeli can suyu için orta ve uzun vadeli stratejik kazanımlar feda edilebilir.

    Dünya L1 Siyaset
    Paylaş Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp
    Önceki İçerikZorunlu Seçmeli Özel: Siyasetçinin Sorumluluğu
    Sonraki İçerik Murat Kurum Siyasi Atmosferi Nasıl Şekillendirecek? | Çavuşesku’nun Termometresi #186

    Diğer İçerikler

    Yazılar

    Yatırım mı Sömürü mü?: ABD ve Ukrayna Arasında Tartışmalı Maden Anlaşması

    14 Mayıs 2025 Cem Özen
    Bültenler

    Dünya Gündemi: Trump’ın Körfez Turu, ABD-Çin Ticaret Savaşlarında Geçici Ateşkes

    13 Mayıs 2025 Bahadır Çelebi
    Yazılar

    Abdülhamid ve Sherlock Holmes

    12 Mayıs 2025 Umut Dağıstan

    Yorumlar kapalı.

    Güncel İçerikler

    Yatırım mı Sömürü mü?: ABD ve Ukrayna Arasında Tartışmalı Maden Anlaşması

    14 Mayıs 2025 Yazılar Cem Özen

    Dünya Gündemi: Trump’ın Körfez Turu, ABD-Çin Ticaret Savaşlarında Geçici Ateşkes

    13 Mayıs 2025 Bültenler Bahadır Çelebi

    Abdülhamid ve Sherlock Holmes

    12 Mayıs 2025 Yazılar Umut Dağıstan

    ABD Gündemi: Trump’ın İlk 100 Günü, Sol Muhalefet Meydanlarda, Kamuda Tasfiyeler, Mineral Anlaşması

    10 Mayıs 2025 Bültenler Emrullah Özdemir

    E-Bültene Abone Olun

    Güncel içeriklerden ilk siz haberdar olun




    Archives

    • Mayıs 2025
    • Nisan 2025
    • Mart 2025
    • Şubat 2025
    • Ocak 2025
    • Aralık 2024
    • Kasım 2024
    • Ekim 2024
    • Eylül 2024
    • Ağustos 2024
    • Temmuz 2024
    • Haziran 2024
    • Mayıs 2024
    • Nisan 2024
    • Mart 2024
    • Şubat 2024
    • Ocak 2024
    • Aralık 2023
    • Kasım 2023
    • Ekim 2023
    • Eylül 2023
    • Ağustos 2023
    • Temmuz 2023
    • Haziran 2023
    • Mayıs 2023
    • Nisan 2023
    • Mart 2023
    • Şubat 2023
    • Ocak 2023
    • Aralık 2022
    • Kasım 2022
    • Ekim 2022
    • Eylül 2022
    • Ağustos 2022
    • Temmuz 2022
    • Haziran 2022
    • Mayıs 2022
    • Nisan 2022
    • Mart 2022
    • Şubat 2022
    • Ocak 2022
    • Aralık 2021
    • Kasım 2021
    • Ekim 2021
    • Eylül 2021
    • Ağustos 2021
    • Temmuz 2021
    • Haziran 2021
    • Mayıs 2021
    • Nisan 2021
    • Mart 2021
    • Şubat 2021
    • Ocak 2021
    • Aralık 2020
    • Kasım 2020
    • Ekim 2020
    • Eylül 2020
    • Ağustos 2020
    • Temmuz 2020
    • Haziran 2020
    • Mayıs 2020
    • Nisan 2020
    • Mart 2020
    • Şubat 2020
    • Ocak 2020
    • Aralık 2019
    • Kasım 2019
    • Ekim 2019
    • Eylül 2019
    • Ağustos 2019
    • Temmuz 2019
    • Haziran 2019
    • Mayıs 2019
    • Nisan 2019
    • Mart 2019

    Categories

    • Asterisk2050
    • Bültenler
    • Çeviriler
    • D84 INTELLIGENCE
    • EN
    • Forum
    • Özetler
    • Podcast
    • Röportajlar
    • Uncategorized
    • Videolar
    • Yazılar
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    İçerik
    • Yazılar
    • Podcast
    • Forum
    • Röportajlar
    • Çeviriler
    • Özetler
    • Bültenler
    • D84 INTELLIGENCE
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    Sosyal Medya
    • Twitter
    • Facebook
    • Instagram
    • Youtube
    • LinkedIn
    • Apple Podcast
    • Spotify Podcast
    • Whatsapp Kanalı
    Kurumsal
    • Anasayfa
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • Yazarlar
    • İçerik Sağlayıcılar
    • Yayın İlkeleri ve Yazım Kuralları
    © 2025 DAKTİLO1984
    • KVKK Politikası
    • Çerez Politikası
    • Aydınlatma Metni
    • Açık Rıza Beyanı

    Arama kelimesini girin ve Enter'a tıklayın. İptal etmek için Esc'ye tıklayın.

    Çerezler

    Sitemizde mevzuata uygun şekilde çerez kullanılmaktadır.

    Fonksiyonel Her zaman aktif
    Sitenin çalışması için ihtiyaç duyulan çerezlerdir
    Preferences
    The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
    İstatistik
    Daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak için kullanılan çerezlerdir The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
    Pazarlama
    Size daha uygun içeriklerin iletilmesi için kullanılan çerezlerdir
    Seçenekleri yönet Hizmetleri yönetin {vendor_count} satıcılarını yönetin Bu amaçlar hakkında daha fazla bilgi edinin
    Seçenekler
    {title} {title} {title}