Daktilo 1984Daktilo 1984
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • E-Bültene Abone Ol
    Facebook Twitter Instagram Telegram
    Twitter Facebook YouTube Instagram WhatsApp
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Destek Ol Abone Ol
    • İZLE
      • Çavuşesku’nun Termometresi
      • Varsayılan Ekonomi
      • 2’li Görüş
      • İki Savaş Bir Yazar
      • Yakın Tarih
      • Mayhoş Muhabbetler
      • Tümünü Gör
    • OKU
      • Yazılar
      • Röportajlar
      • Çeviriler
      • Asterisk2050
      • Yazarlar
    • DİNLE
      • Çerçeve
      • Zedcast
      • Tuhaf Zamanların İzinde
      • SenSensizsin
      • Tümünü Gör
    • D84 FYI
      • Hariçten Gazel
      • Avrupa Gündemi
      • ABD Gündemi
      • Altüst
    • D84 INTELLIGENCE
      • Kitap Yorum
      • Göç Sorunu
      • Başkanlık Sistemi Projesi
      • Devlet Kapasitesi Liberteryenizmi
      • Herkes için Siyaset Bilimi
      • Yapay Zeka
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Anasayfa » ABD’de 5 Kasım Başkanlık Seçimlerine Giden Süreç
    Yazılar

    ABD’de 5 Kasım Başkanlık Seçimlerine Giden Süreç

    Emrullah Özdemir28 Şubat 20244 dk Okuma Süresi
    Paylaş
    Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp

    Amerika Birleşik Devletleri, 2. Dünya Savaşı’ndan sonraki en heyecanlı ve tartışmalı seçimlerinden birini Kasım 2024’te deneyimleyecek. Partilerin kendi Başkan adaylarını belirleyecekleri ön seçim süreci ise Ocak ayında başladı.

    Cumhuriyetçi Parti’de Iowa ve New Hampshire eyaletlerindeki seçimlerde Donald Trump’ın yüzünü güldürecek sonuçlar gelirken Demokratlar için Başkan Joe Biden hala favori.

    ABD’nin ana akım partilerinin adayları 2020’dekiyle aynı olacak gibi görünüyor. Nitekim iki seçim art arda aynı adayların yarışması durumu 1956 Başkanlık Seçimlerinden bu yana bir ilk.

    Bu noktada Grand Old Party (Cumhuriyetçi Parti) ve Trump’ın 2020’den bu yana ne kadar hırs biriktirdiği belli oluyor. Demokratların seçimde hile yaptığı iddiasına sarılıp Kongre Binası’nı basmak gibi enteresan geri dönüşlerin ardından geçen üç yılın sonunda Cumhuriyetçiler hâlâ Trump’ı destekliyor ve onu Başkan olarak görmek istiyor. Peki bu saatten sonra Trump partisine ve ülkesine gerçekten bir şeyler kazandırabilir mi?

    Ön Seçim Süreci

    15 Ocak’ta Iowa’daki Trump galibiyetinden sonra diğer adaylardan Vivek Ramaswamy ve Ron DeSantis’in Donald Trump lehine, Asa Hutchinson’ın ise Nikki Haley lehine çekilmesinin ardından 23 Ocak’taki New Hampshire ön seçimlerinde de Trump’ın kazandığına tanık olduk.

    Rakibi Nikki Haley’nin kendisini çok haklı açılardan eleştirmesine rağmen Trump yine de Cumhuriyetçilerin favorisi olarak görünüyor. Haley, özellikle Biden ve Trump’ı aynı düzleme oturtup kendisinin tek çıkış yolu olduğunu vurgulayan bir kampanya yürütüyor. İki adayın da yaşının çok ileri olması, Haley’in eleştirisinin odak noktalarından biri.

    Nikki Haley destekçileri, Donald Trump destekçilerinden oluşan “Make America Great Again” akımına karşı “Make America Normal Again” diye bir akım bile başlattı. Bugün Trump’tan haz etmeyen bir diğer isim ise Cumhuriyetçilerin 2012’deki başkan adayı Mitt Romney.

    Teksas Gündemi ve Donald Trump

    Sınır eyaleti olan Teksas hakkında son dönemde illegal göç ve Cumhuriyetçi eyalet yönetiminin bu sebepten ötürü Washington D.C. ile karşı karşıya gelmesi durumu gündemde. ABD’de bu tarz bir kriz ilk defa yaşanmamasına rağmen bu durum medyada abartılarak sunuldu.

    Seçime giderken muhalif eyaletlerin iktidarla arasının kızışması beklenen bir durum. Ancak Trump’ın durumu köpürtmesiyle birlikte olayın Rusya’nın devlet yetkililerinden Dimitri Medvedev’in esprilerine meze olması, durumu başka bir noktaya taşıyor. Eski Başkan adayı ve mevcut Utah Senatörü Mitt Romney de Trump’ı bu konuyu istismar etmekle itham etti.

    Bir devlet şekli olarak federasyonu ele aldığımızda federe devletlerin federal devlete anayasayla bağlı olduğunu ve yasal olarak ayrılma haklarının olmadığını görürüz. Yani kısaca ayrılmak için olağanüstü koşulların doğması gerekir. Kendi içlerinde farklı işleyişlere sahip olmalarına rağmen diğer ülkelerle olan ilişkilerde federal devlete bağlı olan federe devletlerin zaman zaman bu federal devletle anlaşmazlık yaşamaları, federasyon şeklinde olan çoğu ülkede rastlanan bir durumdur.

    Teksas-Meksika sınırının korunması yönündeki polemik de elbette bir orta yol bulunarak çözülebilir. Fakat özellikle seçime gidilen kritik bir dönemde ülke içindeki bu tartışmaları Rusya ve Çin gibi devletlerin eline koz olarak vermek patriotism (vatanseverlik) anlayışıyla uyuşmadığı gibi Amerika’yı “yeniden harika” da yapmayacaktır.

    11 Şubat’ta parti içindeki rakibi Nikki Haley’nin asker olan eşi hakkında uygunsuz çıkışlarda bulunan Trump’ın aynı konuşmasında diğer NATO ülkelerini Putin üzerinden açıkça tehdit etmesi, ABD’nin tarihi misyonunu doğru okuyamadığı anlamına gelmektedir. Kendisinin bu tutumu Beyaz Saray’ın yanında pek çok Cumhuriyetçinin de tepkisini çekmiş durumda.

    Bugün Rusya’nın Ukrayna’yı işgal altında tuttuğu, Çin’in demokratik seçimlerle iktidarını belirleyen Tayvan’a karşı işgal imasında bulunduğu bir dünyada ABD’nin izolasyonist politikalara dönmesi gerektiğini savunmak maalesef muhaliflerini yok etmek isteyen ve çevresine terör saçan diktatörlerin işine yarayacaktır.

    Anketler

    Birleşik Krallık merkezli anket şirketi YouGov’un yaptırdığı bir anket bize Amerikan halkının son siyasi gelişmeler hakkında ne düşündüğünü özetler nitelikte. “Aynı fikirde olmasanız bile o siyasetçiyi beğeniyor musunuz?” sorusuna cevap olarak Biden’ın beğenilmeme oranı %38 çıkarken bu oran Trump’ta %57. Yine Trump’a nötr olarak bakan insanların oranı %15 iken Biden’a nötr bakanların oranı %20.

    Bu anket bize 2020’deki seçim sürecini anımsatıyor. Biden’ın harika bir alternatif olmamasına rağmen Trump’ın karşısında sağduyu ve birleştiriciliği temsil etmesi, Kasım 2020’deki zaferinin en önemli sebeplerinden biri olarak yorumlanıyor. Aradan geçen dört yılda YouGov verileri bize benzer şeyleri söylüyor. Elbette Trump’ın da önde çıktığı birçok ulusal anket mevcut, ancak Joe Biden’ın eli hiç de zayıf sayılmaz.

    Trump’ın Hillary Clinton ve Temsilciler Meclisi’nin önceki Demokrat başkanı Nancy Pelosi’ye benzettiği parti içindeki rakibi Nikki Haley ise Biden ile kıyaslandığı anketlerin neredeyse tamamında zafer elde ediyor. Fakat her şeye rağmen Cumhuriyetçi Parti’de kendilerini yeniden yenilgiye götürme pahasına bir Trump ısrarı mevcut.

    Sonuç olarak global etkisi tartışmasız olan ABD seçimleri, tüm dünya tarafından heyecanla takip ediliyor ve iki adayın kazanma olasılıkları birbirine fazlasıyla yakın. Cumhuriyetçi Parti’nin önümüzdeki haftalarda düzenlenecek ön seçimlerinde de yüksek ihtimalle Trump, Haley’i yenecek ve partinin resmi adayı olacak. Başta ABD olmak üzere tüm dünyayı adrenalin dolu bir süreç bekliyor. Başta sorduğum sorunun cevabını tüm okurlarımızın düşündüğünü varsayarak yazımı tamamlıyorum. Dünyayı gerçek barışa götürecek adayın kazanması dileğiyle…

    Kaynakça:

    https://www.dailymail.co.uk/news/article-13070471/Trump-taunts-Nikki-Haley-husband-Michael-deployed-Africa-National-Guard-affairs.html

    https://edition.cnn.com/2024/02/12/europe/trump-nato-putin-europe-analysis-intl/index.html

    https://www.theguardian.com/us-news/2024/jan/25/mitt-romney-donald-trump-immigration-republicans

    Fotoğraflar için: https://nymag.com/intelligencer/2017/06/sad-trumps-net-worth-slips-to-a-measly-usd2-9-billion.html

    https://www.nytimes.com/2013/01/27/style/a-biden-moment.html

    ABD Gündemi Dünya Siyaset
    Paylaş Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp
    Önceki İçerikTeknoloji Gündemi: Sora, Seçmen Manipülasyonu ve Microsoft’un Avrupa Atılımı
    Sonraki İçerik Cumhuriyet’in İşçisi Olmak I: İktisadi Kalkınmanın Bedeli

    Diğer İçerikler

    Videolar

    Parlamenter Sistem Nasıl Geri Gelecek? | Çavuşesku’nun Termometresi #252

    8 Mayıs 2025 Melis Konakçı, İlkan Dalkuç ve Burak Bilgehan Özpek
    D84 INTELLIGENCE

    Turkey and Israel: Intense Geopolitical Rivalry from the Mediterranean to Central Asia

    8 Mayıs 2025 Reza Talebi
    Yazılar

    Savaşların Kazananı Olur Mu?

    7 Mayıs 2025 Oytun Meçik

    Yorumlar kapalı.

    Güncel İçerikler

    Turkey and Israel: Intense Geopolitical Rivalry from the Mediterranean to Central Asia

    8 Mayıs 2025 D84 INTELLIGENCE Reza Talebi

    Savaşların Kazananı Olur Mu?

    7 Mayıs 2025 Yazılar Oytun Meçik

    Dünya Gündemi: İsrail Gazze’yi Kalıcı Şekilde İşgale Hazırlanıyor

    6 Mayıs 2025 Bültenler Bahadır Çelebi

    Türkiye’de Serbest Gazeteciliğin Geleceği: Zorluklar ve Çözüm Yolları

    3 Mayıs 2025 Yazılar Gökhan Korkmaz

    E-Bültene Abone Olun

    Güncel içeriklerden ilk siz haberdar olun




    Archives

    • Mayıs 2025
    • Nisan 2025
    • Mart 2025
    • Şubat 2025
    • Ocak 2025
    • Aralık 2024
    • Kasım 2024
    • Ekim 2024
    • Eylül 2024
    • Ağustos 2024
    • Temmuz 2024
    • Haziran 2024
    • Mayıs 2024
    • Nisan 2024
    • Mart 2024
    • Şubat 2024
    • Ocak 2024
    • Aralık 2023
    • Kasım 2023
    • Ekim 2023
    • Eylül 2023
    • Ağustos 2023
    • Temmuz 2023
    • Haziran 2023
    • Mayıs 2023
    • Nisan 2023
    • Mart 2023
    • Şubat 2023
    • Ocak 2023
    • Aralık 2022
    • Kasım 2022
    • Ekim 2022
    • Eylül 2022
    • Ağustos 2022
    • Temmuz 2022
    • Haziran 2022
    • Mayıs 2022
    • Nisan 2022
    • Mart 2022
    • Şubat 2022
    • Ocak 2022
    • Aralık 2021
    • Kasım 2021
    • Ekim 2021
    • Eylül 2021
    • Ağustos 2021
    • Temmuz 2021
    • Haziran 2021
    • Mayıs 2021
    • Nisan 2021
    • Mart 2021
    • Şubat 2021
    • Ocak 2021
    • Aralık 2020
    • Kasım 2020
    • Ekim 2020
    • Eylül 2020
    • Ağustos 2020
    • Temmuz 2020
    • Haziran 2020
    • Mayıs 2020
    • Nisan 2020
    • Mart 2020
    • Şubat 2020
    • Ocak 2020
    • Aralık 2019
    • Kasım 2019
    • Ekim 2019
    • Eylül 2019
    • Ağustos 2019
    • Temmuz 2019
    • Haziran 2019
    • Mayıs 2019
    • Nisan 2019
    • Mart 2019

    Categories

    • Asterisk2050
    • Bültenler
    • Çeviriler
    • D84 INTELLIGENCE
    • EN
    • Forum
    • Özetler
    • Podcast
    • Röportajlar
    • Uncategorized
    • Videolar
    • Yazılar
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    İçerik
    • Yazılar
    • Podcast
    • Forum
    • Röportajlar
    • Çeviriler
    • Özetler
    • Bültenler
    • D84 INTELLIGENCE
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    Sosyal Medya
    • Twitter
    • Facebook
    • Instagram
    • Youtube
    • LinkedIn
    • Apple Podcast
    • Spotify Podcast
    • Whatsapp Kanalı
    Kurumsal
    • Anasayfa
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • Yazarlar
    • İçerik Sağlayıcılar
    • Yayın İlkeleri ve Yazım Kuralları
    © 2025 DAKTİLO1984
    • KVKK Politikası
    • Çerez Politikası
    • Aydınlatma Metni
    • Açık Rıza Beyanı

    Arama kelimesini girin ve Enter'a tıklayın. İptal etmek için Esc'ye tıklayın.

    Çerezler

    Sitemizde mevzuata uygun şekilde çerez kullanılmaktadır.

    Fonksiyonel Her zaman aktif
    Sitenin çalışması için ihtiyaç duyulan çerezlerdir
    Preferences
    The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
    İstatistik
    Daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak için kullanılan çerezlerdir The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
    Pazarlama
    Size daha uygun içeriklerin iletilmesi için kullanılan çerezlerdir
    Seçenekleri yönet Hizmetleri yönetin {vendor_count} satıcılarını yönetin Bu amaçlar hakkında daha fazla bilgi edinin
    Seçenekler
    {title} {title} {title}