Daktilo 1984Daktilo 1984
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • E-Bültene Abone Ol
    • Destek Ol
    Facebook Twitter Instagram Telegram
    Twitter Facebook YouTube Instagram WhatsApp
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Destek Ol Abone Ol
    • İZLE
      • Çavuşesku’nun Termometresi
      • Varsayılan Ekonomi
      • 2’li Görüş
      • İki Savaş Bir Yazar
      • Yakın Tarih
      • Mayhoş Muhabbetler
      • Tümünü Gör
    • OKU
      • Yazılar
      • Röportajlar
      • Çeviriler
      • Asterisk2050
      • Yazarlar
      • Kitap Yorum
    • DİNLE
      • Çerçeve
      • Zedcast
      • Tuhaf Zamanların İzinde
      • Tümünü Gör
    • D84 FYI
      • Hariçten Gazel
      • ABD Gündemi
      • Avrupa Gündemi
    • daktilo2
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Anasayfa » Ena Bavčić: Sırp Cumhuriyeti’ndeki sivil toplum ve bağımsız medya, karalama kampanyalarının hedefi haline gelmiştir
    D84 INTELLIGENCE Röportajlar

    Ena Bavčić: Sırp Cumhuriyeti’ndeki sivil toplum ve bağımsız medya, karalama kampanyalarının hedefi haline gelmiştir

    Daktilo198410 Ekim 20256 dk Okuma Süresi
    Paylaş
    Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp

    Bosna Hersek’in üç idari biriminden biri olan Sırp Cumhuriyeti vatandaşı ve Avrupa Basın ve Medya Özgürlüğü Merkezi’nde AB Savunuculuk Sorumlusu olan Ena Bavčić ile Sırp Cumhuriyeti’nde önerilen Yabancı Ajan Yasası’nın sivil toplum ve gazetecilerin durumu üzerindeki etkilerini konuştuk.

    Sırp Cumhuriyeti’ndeki sivil toplumun mevcut durumunu (Sırp Cumhuriyeti, Bosna Hersek’in üç siyasi bölümünden biridir; diğerleri Bosna Hersek Federasyonu ve Brčko Bölgesi’dir), özellikle kamuoyu algısı, yargı ve hükümet yetkilileri açısından nasıl tanımlarsınız?

    Sırp Cumhuriyeti’ndeki sivil toplum ve bağımsız medya (büyük ölçüde benzer bir finansman modelinin parçasıdır) en az 15 yıldır karalama kampanyalarının hedefi olmuştur. Dolayısıyla, kamuoyunun algısı açısından bu imaj ne yazık ki oldukça uzun bir süredir zedelenmektedir. Ancak, karalama kampanyaları ve yabancı ajan yasası, yasal destek ve önemli politika ve geçiş dönemi adaleti çalışmaları sağlayan en saygın STK’ları ve bağımsız medyanın çalışmalarını hâlâ baltalamaya çalışmaktadır.

    Şu anda, bildiğim kadarıyla çalışmalarına açıkça yargı yasağı getirilen bir vaka yok, ancak Capital gibi yolsuzlukla mücadele eden medyaya yönelik birkaç polis baskını vakası yaşandı. Sırp Cumhuriyeti’nin belirli konularda geniş bir özerkliğe sahip bir özerk bölge olduğunu vurgulamak önemlidir, ancak yine de bölgenin yasasından daha geçerli olan devlet düzeyinde bir STK yasası bulunmaktadır. Bu nedenle, STK’ların devlet düzeyinde yeniden kayıt yaptırabilmeleri, Sırp Cumhuriyeti’nde yabancı ajan yasasının uygulanmasını karmaşıklaştırmaktadır. Bu şekilde, tüm yükümlülüklerden tamamen kurtulamasalar da, yabancı fon almaya devam edebilir ve yasanın belirli yönlerini atlatabilirler.

    Sivil toplum kuruluşlarına veya muhalefete karşıt olan söylemlerle mücadelede ne tür araçlar ve söylemler kullanıyorsunuz?

    Kullanabileceğimiz en önemli araç, hedef alınan kuruluşların ve medyanın çoğunun bolca sahip olduğu “gerçekler”dir. Ancak bu tek başına yeterli değildir. Müttefik ve destekçi sayısını artırmak için toplumun farklı kesimleri arasında köprüler kuruyor ve işbirliği geliştiriyoruz. Medya hâlâ belirli bir fikir oluşturma gücüne sahipt ve daha geniş bir destek oluşturmak için medya, STK’lar, aktivist gruplar ve siyasi hareketler arasında işbirlikleri kurmaya çalışıyoruz.

    Sırp Cumhuriyeti’ndeki Yabancı Ajan Yasası (FAL), Bosna Hersek, yargı ve Avrupa Birliği ile ilişkilerini nasıl etkiliyor?

    Sırp Cumhuriyeti’nin siyasi yapısı, bir süredir çeşitli doğrudan ve dolaylı yollarla Bosna Hersek kurumlarını zayıflatarak çözülemeyen derin bir siyasi kriz yaratıyor. Dolayısıyla, FAL bu çabalarla el ele gitmektedir, ancak asıl amacı “iç” eleştirileri susturmaktır, böylece Dodik ve müttefikleri gibi şu anda siyasetten uzaklaştırılmış kişiler, cezasız bir şekilde yolsuzluklarına devam edebilsinler. Tüm bu girişimler, elbette, AB üyelik yolundaki her türlü çabayı baltalamakta ve ülkenin uluslararası sahnedeki önemini ve imajını zedelemek için yapılmaktadır.

    Yabancı Ajan Yasası özelinde Sırp Cumhuriyeti hangi dış güçler tarafından etkilenmektedir?

    Yasa ve bu yasayı önceleyen adımlar, Rusya’nın yasasını neredeyse tamamen yansıtmaktadır. Dolayısıyla Rusya, Dodik ve müttefiklerine ilham kaynağı ve belirli düzeyde destek sağlamaktadır. Ancak sadece ona değil, diğer siyasi partiler de Rusya’nın müdahalesinden muaf değildir. Bosnalı Hırvatları temsil eden en büyük parti olan Hırvat Kardeş Parti, Hırvat Hıristiyan Demokratlar’ın (HDZ) da Rusya ile bağları olduğu ortaya çıkmıştır. Ancak Sırp Cumhuriyeti hükümetinin ana ortağı Sırp hükümetidir. Ve tabii ki Orban ve Avusturya’nın yanı sıra Fransa’daki aşırı sağ gibi Avrupa’daki aşırı sağdan da çok ilham alınmaktadır. SNSD üyeleri (Republika Srpska’daki iktidar partisi) Trump’ı müttefikleri olarak kazanmaya çalışmışlardır, ancak Trump hükümeti Bosna Hersek’in toprak bütünlüğüne bağlılığını teyit ettiği için şu ana kadar pek başarılı olamamışlardır.

    Republika Srpska’daki (RS) Yabancı Ajan Yasası, Sırp hükümetini etkiliyor mu?

    Vučić hala AB’yi yatıştırmak isterken, Dodik’i kartlarını oynamak ve Sırbistan’daki eylemlerinden dikkati başka yöne çekmek için kullanıyor. Dolayısıyla, Yabancı Ajan Yasası’nı kabul etmek veya iftirayı suç saymak, Vučić’in kendisini AB’de mantığın sesi ve ılımlı bir seçenek olarak gösterebileceği bir taktiğin parçası olabilir. RS’deki daha yeni ayrılıkçı hareketlerin bir başka rolü de, Vučić’in karşı karşıya olduğu protestolardan ve eleştirilerden dikkati başka yöne çekmektir. Bu, giderek daha az etkili hale geliyor, bu nedenle bir bakıma Sırbistan’daki olası gelişmeleri etkileyebilir, ancak Sırbistan’ın benzer bir yasayı kabul etmesi halinde bu yasa, RS’deki yasadan çok Macaristan’daki yasaya benzeyecektir.

    Sırbistan’daki kitlesel protestolar, Sırp Cumhuriyeti’ndeki durumla herhangi bir şekilde bağlantılı mı?

    Yukarıda da belirttiğim gibi, Vučić ve Sırp hükümeti, karşı karşıya kaldığı iç meselelerden dikkati başka yöne çekmek için sık sık diğer ülkelerdeki Sırpları kullanıyor. Dolayısıyla yaptığı işler her eleştirildiğinde, aniden Bosna (Sırp Cumhuriyeti) ve/veya Kosova’da bir kriz patlak veriyor.

    Ancak bu yasa, Sırbistan’daki protestolar başlamadan yaklaşık altı ay önce kabul edildi ve bence daha çok Sırp Cumhuriyeti yönetiminin cezasızlığını sürdürme çabalarına yönelik. Bununla birlikte, Sırp Cumhuriyeti halkı Sırbistan’daki protestoları yakından takip ediyor ve bu baskıyı, ülkenin bu bölgesinde şimdiye kadar yaşanan en büyük protesto olan “David için Adalet” protestosunun ardından Sırp Cumhuriyeti (RS) hükümeti tarafından uygulanan baskıya benzer bir şey olarak algılıyor.

    Uluslararası kuruluşlar, komşu ülkeler veya diğer yabancı STK’lardan dayanışma görüyor musunuz?

    Şu anda Bosna Hersek veya Sırp Cumhuriyeti’nde bulunmadığım için yalnızca dayanışma gösterenler adına konuşabilirim. Yabancı Ajan Yasaları’ndan etkilenen ülkelerin aktivistleri ve gazetecileri arasında öğrenilecek ve paylaşılacak pek çok ders var ve Avrupa Basın ve Medya Özgürlüğü Merkezi de bunu teşvik etmeye çalışıyor. Gelişmeleri yakından takip ettik ve en iyi eylem planını belirlemek için yerel halkla iletişim kurduk. Ancak, bulunduğum konumdan bu dayanışmanın günlük hayatta ne kadar değişim sağladığını güvenle değerlendirmek zor.

    AB’de bugün bölgeden gelen ana konu Sırbistan’daki protestolardır ve bunlar önemli olmakla birlikte, oradaki gazeteciler tüm baskıları belgelemek ve uyarmak için cesur bir çalışma yürütüyorlar. Ancak Sırp Cumhuriyeti’nin durumunu ve gazetecilerin orada karşılaşabileceği sorunları göz ardı etmemeliyiz. Bu nedenle, gazetecilerin haklarını tüm bölgede yaygınlaştırmaya ve açıklamalarımızda potansiyel ortak sorunları vurgulamaya çalışıyoruz.

    Dayanışma girişimleri veya destek alanlara ilişkin bazı örnekler paylaşabilir misiniz?

    2023 yılında Medya Özgürlüğü Hızlı Müdahale Ekibi, Bosna Hersek’e bir ziyaret gerçekleştirdi ve ziyaretin bir kısmı Banja Luka’ya yapıldı. Orada temsilcilerimiz, önerilen Yabancı Ajan Yasası ve buna nasıl tepki verileceği konusunda görüşmeler yaptı. O zamandan beri raporlar, etkinlikler, toplantılar ve açıklamalar yoluyla bu tehditler konusunda farkındalık yaratmaya çalışıyoruz. En son, ECPMF liderliğindeki MFRR altı aylık raporunda, Yabancı Ajan Yasası ve Bosna Hersek hakkında bir bölüm ayrılmış ve bu bölümde Sırp Cumhuriyeti’ndeki yasa tartışılmıştır. Ayrıca, yaklaşan MFRR Zirvesi’ni, uzun süredir bu girişimlerin hedefi (ana hedef olmasa da) olan, ancak aynı zamanda bu girişimleri en şiddetle tartışan Transparency International’ın Bosna Hersek’teki bir meslektaşımızı tanıtmak için kullanacağız.

    Bizim dışımızda, Avrupa Kar Amacı Gütmeyen Hukuk Merkezi’nin de Sırp Cumhuriyeti’ndeki STK’larla yakın işbirliği içinde olduğunu ve onların özel durumlarına en uygun idari çözümleri bulmalarına yardımcı olduğunu biliyorum.

    Bu girişimleri sürdürmek ve Bosna Cumhuriyeti ve diğer yerlerde Yabancı Ajan Yasaları’ndan etkilenen insanların karşılaştığı sorunlara ışık tutmaya devam etmek, kötü durumlarının normalleşmesini önlemek açısından önemlidir.

    Dünya M
    Paylaş Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp
    Önceki İçerikFilistin Neden Devlet Olamıyor? | Birol Başkan | 2’li Görüş #53

    Diğer İçerikler

    Videolar

    Filistin Neden Devlet Olamıyor? | Birol Başkan | 2’li Görüş #53

    8 Ekim 2025 Bahadır Çelebi ve Birol Başkan
    Yazılar

    ChatGPT Felsefi Düşünme Sistemini ve Doğru Soru Sormayı Olumsuz Etkiler mi?

    8 Ekim 2025 Su Sertdemir
    Bültenler

    Dünya Gündemi: Hamas-İsrail Barış Görüşmeleri, Fransa’da Bitmeyen Siyasi Kriz

    7 Ekim 2025 Bahadır Çelebi

    Yorumlar kapalı.

    Güncel İçerikler

    Ena Bavčić: Sırp Cumhuriyeti’ndeki sivil toplum ve bağımsız medya, karalama kampanyalarının hedefi haline gelmiştir

    10 Ekim 2025 D84 INTELLIGENCE Röportajlar Daktilo1984

    ChatGPT Felsefi Düşünme Sistemini ve Doğru Soru Sormayı Olumsuz Etkiler mi?

    8 Ekim 2025 Yazılar Su Sertdemir

    Dünya Gündemi: Hamas-İsrail Barış Görüşmeleri, Fransa’da Bitmeyen Siyasi Kriz

    7 Ekim 2025 Bültenler Bahadır Çelebi

    Selim Kuneralp ve Matthew Kendrick ile Söyleşi: Trump-Erdoğan Buluşması, Stratejik Tavizler ve Türkiye-ABD İlişkilerinin Geleceği

    5 Ekim 2025 daktilo2 Röportajlar Gökhan Korkmaz

    E-Bültene Abone Olun

    Güncel içeriklerden ilk siz haberdar olun




    Archives

    • Ekim 2025
    • Eylül 2025
    • Ağustos 2025
    • Temmuz 2025
    • Haziran 2025
    • Mayıs 2025
    • Nisan 2025
    • Mart 2025
    • Şubat 2025
    • Ocak 2025
    • Aralık 2024
    • Kasım 2024
    • Ekim 2024
    • Eylül 2024
    • Ağustos 2024
    • Temmuz 2024
    • Haziran 2024
    • Mayıs 2024
    • Nisan 2024
    • Mart 2024
    • Şubat 2024
    • Ocak 2024
    • Aralık 2023
    • Kasım 2023
    • Ekim 2023
    • Eylül 2023
    • Ağustos 2023
    • Temmuz 2023
    • Haziran 2023
    • Mayıs 2023
    • Nisan 2023
    • Mart 2023
    • Şubat 2023
    • Ocak 2023
    • Aralık 2022
    • Kasım 2022
    • Ekim 2022
    • Eylül 2022
    • Ağustos 2022
    • Temmuz 2022
    • Haziran 2022
    • Mayıs 2022
    • Nisan 2022
    • Mart 2022
    • Şubat 2022
    • Ocak 2022
    • Aralık 2021
    • Kasım 2021
    • Ekim 2021
    • Eylül 2021
    • Ağustos 2021
    • Temmuz 2021
    • Haziran 2021
    • Mayıs 2021
    • Nisan 2021
    • Mart 2021
    • Şubat 2021
    • Ocak 2021
    • Aralık 2020
    • Kasım 2020
    • Ekim 2020
    • Eylül 2020
    • Ağustos 2020
    • Temmuz 2020
    • Haziran 2020
    • Mayıs 2020
    • Nisan 2020
    • Mart 2020
    • Şubat 2020
    • Ocak 2020
    • Aralık 2019
    • Kasım 2019
    • Ekim 2019
    • Eylül 2019
    • Ağustos 2019
    • Temmuz 2019
    • Haziran 2019
    • Mayıs 2019
    • Nisan 2019
    • Mart 2019

    Categories

    • Asterisk2050
    • Bültenler
    • Çeviriler
    • D84 INTELLIGENCE
    • daktilo2
    • EN
    • Forum
    • Özetler
    • Podcast
    • Röportajlar
    • Uncategorized
    • Videolar
    • Yazılar
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    İçerik
    • Yazılar
    • Podcast
    • Forum
    • Röportajlar
    • Çeviriler
    • Özetler
    • Bültenler
    • D84 INTELLIGENCE
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    Sosyal Medya
    • Twitter
    • Facebook
    • Instagram
    • Youtube
    • LinkedIn
    • Apple Podcast
    • Spotify Podcast
    • Whatsapp Kanalı
    Kurumsal
    • Anasayfa
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • Yazarlar
    • İçerik Sağlayıcılar
    • Yayın İlkeleri ve Yazım Kuralları
    © 2025 DAKTİLO1984
    • KVKK Politikası
    • Çerez Politikası
    • Aydınlatma Metni
    • Açık Rıza Beyanı

    Arama kelimesini girin ve Enter'a tıklayın. İptal etmek için Esc'ye tıklayın.

    Çerezler

    Sitemizde mevzuata uygun şekilde çerez kullanılmaktadır.

    Fonksiyonel Her zaman aktif
    Sitenin çalışması için ihtiyaç duyulan çerezlerdir
    Preferences
    The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
    İstatistik
    Daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak için kullanılan çerezlerdir The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
    Pazarlama
    Size daha uygun içeriklerin iletilmesi için kullanılan çerezlerdir
    Seçenekleri yönet Hizmetleri yönetin {vendor_count} satıcılarını yönetin Bu amaçlar hakkında daha fazla bilgi edinin
    Seçenekler
    {title} {title} {title}