Daktilo 1984Daktilo 1984
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • E-Bültene Abone Ol
    Facebook Twitter Instagram Telegram
    Twitter Facebook YouTube Instagram WhatsApp
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Destek Ol Abone Ol
    • İZLE
      • Çavuşesku’nun Termometresi
      • Varsayılan Ekonomi
      • 2’li Görüş
      • İki Savaş Bir Yazar
      • Yakın Tarih
      • Mayhoş Muhabbetler
      • Tümünü Gör
    • OKU
      • Yazılar
      • Röportajlar
      • Çeviriler
      • Asterisk2050
      • Yazarlar
    • DİNLE
      • Çerçeve
      • Zedcast
      • Tuhaf Zamanların İzinde
      • SenSensizsin
      • Tümünü Gör
    • D84 FYI
      • Hariçten Gazel
      • Avrupa Gündemi
      • ABD Gündemi
      • Altüst
    • D84 INTELLIGENCE
      • Kitap Yorum
      • Göç Sorunu
      • Başkanlık Sistemi Projesi
      • Devlet Kapasitesi Liberteryenizmi
      • Herkes için Siyaset Bilimi
      • Yapay Zeka
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Anasayfa » Alphan Manas: TOGG fabrika yatırımını dahi karşılayamaz
    Röportajlar

    Alphan Manas: TOGG fabrika yatırımını dahi karşılayamaz

    Arın Demir17 Mayıs 20206 dk Okuma Süresi
    Paylaş
    Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp

    [voiserPlayer]

    Türkiye gündemi inanılmaz bir hızla değişiyor. Dünyadaki koronavirüs (COVID-19) salgını bu baş döndürücü değişimi daha da hızlandırdı. Çok değil bundan birkaç ay önce yerli ve milli olduğu söylenen araba şirketi TOGG üzerine onlarca yazı ve makale okuyorduk. Şimdiyse bu konu sanki unutulmuş gibi. Öte yandan bizim TOGG hakkında bilgilerimiz halen çok sınırlı. Bu nedenle, Arın Demir, bu alanda önemli bir girişimci olan Alphan Manas’la Türkiye’nin elektrikli otomobil hikayesini ve teknoloji politikalarını konuştu.

    Dünya’da TOGG’un benzeri birçok elektrikli start-up firması olduğunu biliyoruz. Bu rekabet içinde TOGG’un pozisyonunu değerlendirebilir misiniz? Böyle bir aracın rekabet edebilmesi için hangi fiyattan kaç adet satılması gerekmektedir?

    TOGG’un otomobil piyasasındaki rekabet analizini yapmamız için, öncelikle hangi araç grubuna girdiğine bakmamız gerekiyor. Baktığımızda, TOGG’un C-SUV tipi araç olarak sınıflandırıldığını görüyoruz. Bu sınıflandırmaya göre TOGG’u, Renault Klaus veya TESLA Model 3 gibi araçlarla karşılaştırmak uygun olur. Dünyadaki diğer örnekleri düşündüğümüzde, TOGG’un satış fiyatının 30 bin dolar civarında olması gerekiyor. Dünyada 28 otomobil firmasının ortalama operasyonel karlılık oranları maksimum %5’ler civarındadır. Biz biraz daha iyimser olalım ve TOGG’un %10 karlılık yakalayacağını düşünelim. Yani, 30 bin dolara satacağınız bir araçtan kazanacağınız para miktarı 3.000 dolar seviyelerinde olacaktır. TOGG’a 3 milyar dolar yatırım yapılacağı belirtiliyor. %10 karlılık oranıyla çalışan 3 milyar dolarlık TOGG projesinin, finansal geri dönüşünün toplamda 1 milyon araç satılmasıyla gerçekleşebileceğini anlıyoruz. 

    Peki, TOGG’un dünyadaki olası rakiplerine bakalım. Volkswagen firması dünyada 11 milyon araç satıyor ve sadece elektrikli araçlar için 30 milyar dolar yatırım yapıyor. General Motors 7.7 milyon araç satıyor ve sadece elektrikli araçlar için 20 milyar dolar yatırım yapıyor.  TESLA 2019 yılında, elektrikli araçların geliştirilebilmesi için ARGE’ye 1.4 milyar dolar para harcadı. Honda’nın 5 milyon, Daimler firmasının 3.5 milyon seviyelerinde satıldığı bir piyasa yapısı olduğunu da unutmayalım. Dolayısıyla yerli otomobil TOGG’un, 3 milyar dolarlık yatırımla uluslararası rekabet içerisine girebileceği fikri bana mantıklı gelmiyor. Üç milyar doların çok daha üstüne çıkılması lazım. Ben bu yatırımın en az 7.5 milyar dolar seviyesine çıkacağını düşünüyorum. Öte yandan elektrikli otomobile yatırım yapan diğer firmalarla rekabet edebilmek için, 2.5 milyon satış rakamını yakalayarak masraflarınızı da çıkarmanız şart. Bu kolay değil. Sonuç itibariyle, burada finansal olarak büyük bir zarar görüyorum. 

    Dünyanın en büyük elektrikli araç üreticisi Tesla, olağan pil teknolojisini geliştirmek ve üretim yapmak amacıyla Panasonic ile birlikte Gigafactory adında 5 milyar dolarlık bir pil fabrikası kurdu. Pil teknolojisi neden önemli? Hedef milli bir araç üretmektense, elektrikli araçlara uygun pil üretiminde Türkiye’nin mevcut konumu nedir?

    Türkiye’de pil konusunda çalışan ve işi ilerletmiş kişiler var. Önder Yol ülkemizde pil konusunda en iyi çalışanlardan ve projelerini baya ilerletti. Fakat, onlar pil yönetim sistemleri üzerine çalışıyorlar. Türkiye’nin bütçe açısından ekonomik bir pil üretim şansı bulunmuyor. Hücresel olarak pili dışarıdan satın almak zorundayız. Pil yönetim sistemi Türkiye’de yapılabilir ama bu pilin üretilebileceği anlamını taşımıyor. Pil üretmek ile pil yönetim sistemi geliştirmek birbirinden ayrı projeler. Bu nedenle pilin kendisinin dışarıdan alınması gerekecek. TOGG projesinde, pil kısmıyla ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı. Anlaşılan pil de Çin’den ithal edilecek. Teknolojik ürünlerde, katma değerin artmasına paralel olarak karlılık artar. 

    Elektrikli araçların en önemli parçalarından pilin ithal edileceğini anlıyoruz. Bu durumda, TOGG’un fiyatı dövize mi endeksli olacak? Üretim adedimiz, pil ithalatımıza mı bağlı olacak?

    Evet. Pili ithal edeceğimizden TOGG’un fiyatı tamamıyla dövize endeksli olacak. Bu arabanın Türkiye satış fiyatının dövize endeksli bir TL fiyatı üzerinden gerçekleşeceğini düşünüyorum. İçindeki bütün parçaların hemen hemen hepsi yurtdışından ithal olacak. Pil ithal olduğundan, fiyatın ana belirleyicisi de döviz kurları olacak. Aracın yapımında kullanılan parçaların çoğunluğu ithal olacak. Arabanın kaportası hariç her şeyi dışarıdan gelecek. 

    2020 Ocak-Mart döneminde Türkiye’nin yüksek teknolojili ürün ihracı toplam imalat sanayii ihracı içerisinde sadece yüzde 3,6 olarak gerçekleşti. Türkiye’nin bu oranı artarması için TOGG bir fırsat olabilir mi? Bugünün dünyasında bir otomobil üretmek kalkınmaya katkı sağlar mı?

    Cevabım: Hayır. TOGG, Türkiye’nin bu oranı arttırması için hiçbir şekilde fırsat olamaz. TOGG’un çok sınırlı sayıda ihraç edilebileceğini düşünüyorum. Bu projenin fabrika yatırımını dahi karşılayabileceğini düşünmüyorum. Dolayısıyla, TOGG anlamlı bir proje değil. 

    TOGG üretiminde, devlet teşvikinin tüketici yerine üreticiye verilmesini dünyadaki benzeri uygulamalar ve ekonomik fizibilite açısından nasıl yorumluyorsunuz?

    Devletin böyle bir teşvik vermesi gayet güzel. Fakat, dünyada elektrikli otomobillerin kullanımının artması için verilen teşvikler ağırlıklı olarak tüketiciye veriliyor. TOGG’un satılabilmesi için, hem üreticiye hem de tüketiciye teşvik verilmesi gerekiyor. Projenin işlemesi için tüketiciye de teşvik verilmesi gerekebilir. TOGG’un üretim tarihi için 2022 deniyor, ki ben üretim olacağına inanmıyorum. 

    TOGG’un fikri mülkiyet haklarının sahibiyiz deniyor. Oysaki günümüz araçlarının binlerce patentten oluştuğunu bilmekteyiz. Bu durumda Türkiye, elektrikli araç teknolojisinde kendi teknolojilerini mi üretecek yoksa mevcut patentleri mi lisanslayacak?

    Bizim TOGG ile ilgili sahip olduğumuz kısım sadece tasarım haklarıdır. Fikri mülkiyet hakları olarak tanımlanan kısım, sadece tasarımla ilgili hakların bize aitliğidir. 2026 yılında yeni kasanın çıkışıyla bu tasarım bitecek ve fikri mülkiyet hakları da sona erecek. Daha bu aracın 2022’de üretilip, üretilemeyeceği şüpheli. Ben zaten üretilemeyeceğini düşünüyorum. Çıksa bile 2026 yılında yeni seri çıkacağından bu model eskimiş olacak. 2026 yılı itibarıyla otonom dediğimiz şöförsüz araçlar piyasaya sürülecek. Otonom araçlar gelince TOGG zaten otomatik olarak eskiyecek. 

    Türkiye son yıllarda savunma sanayiinde bir teknolojik atılım yaptı. Bu süreçte biz vatandaşlar olarak neye ne kadar yatırım yapıldığını tam olarak bilemiyoruz, bu nedenle bir verimlilik analizi yapamıyoruz. Fakat yine de bir teknolojik atılım olduğu neredeyse ortak kanı hatta TOOG genel müdürü de yerli arabadan bahsederken neredeyse tüm konuşmalarında savunma sanayiinde çalışan mühendisleri işaret ediyor. Sizce TOGG da savunma sanayiindeki atılıma benzer bir atılım sağlayabilir mi Türk imalat sanayiinde?

    Elektrikli otomobili oluşturan üç ana parça var. Bunlar elektronik, motor ve pil. Biz bu üçünden hangisini üretebiliyoruz? Biz bunların hiçbirini üretemiyoruz. Katma değer sağlayabilmemiz için mutlaka birşey üretmemiz gerekiyor. Ana parçaları üretemediğiniz sürece, katma değeriniz son derece düşük olacaktır. Ben katma değer üretemediğimiz bir proje ile atılım sağlanabileceğine inanmıyorum.

    Sadece fiziki mallar değil yazılım, oyun vb. alanlarda da Türkiye’nin gitmesi gereken çok yol var gibi görünüyor. Üniversiteler bünyesinde teknoparklar kuruldu. Bunların bazılarında sağlam şirketler olduğunu biliyoruz. Türkiye’nin teknoloji ürünleri üretimine yönelik bütüncül bir planı yahut öngörüsü var mıdır?

    Kesinlikle yok. Türkiye’nin teknoloji üretimine yönelik bütüncül bir planı veya öngörüsü bulunmuyor. Türkiye’nin teknoloji içeren ürün ihracatı %4.6. Bu rakamın ne kadar düşük olduğunu görüyorsunuz. Diğer ülkelerdeki oranlarında ne olduğunu biliyoruz. Türkiye’nin diğer ülkeleri yakalaması bu durumda çok zor görünüyor. Güney Kore’ye bakarsanız, yüksek teknolojili ihracattaki oranı %33. Çin’e bakalım %26, Avrupa’da Almanya’nın bu oranı %15’ler seviyesinde dolanıyor. Bu rakamların büyüklüğüne bakar mısınız. Mevcut koşullardan dolayı Türkiye’ye yabancı yatırımcı da gelmiyor. Bu nedenle Türkiye’deki teknoloji firmaları da yatırım çekemiyorlar.  Yatırım alamadıkları için de ilerleyemiyoruz, adeta sarmala girmiş durumdayız.

    Son olarak, Türkiye’nin yerli otomobil yapma girişimi hakkında önerileriniz nelerdir? Sizce böyle bir projeye gerekli altyapıya sahip olmadan girişmek manalı mıydı?

    Amerika’da pil konusunda yatırımım var. Daha önceden de 4 tane elektrikli otomobil firması satın alımı için çaba sarf ettim. En sonuncusu İsveç’li SAAB firmasıydı. Sonrasında elektrikli otomobiller için anladık ki asıl önemli olan otomobilin kendisi değil, pil teknolojisinin ne seviyede olduğu. Bana otomobil üretmek yerine, otomobilin en önemli parçası olan pil üretmek daha mantıklı geldi. Dolayısıyla, 2013  yılında Amerika’da pil teknolojisi geliştiren MCAP Holdings diye bir firmaya yatırım yaptım. Ben şirketin küçük ortağı ve tek Türk ortağı oldum. 2023 yılında pilimiz piyasa çıkacak. Anlaşılacağı üzere ben bu konularda en doğru yatırımın pil teknolojisine olan yatırım olduğunu düşünüyorum. TOGG ile yerli otomobil üretimine girişen Türkiye’nin pil teknolojisi konusunda oldukça geri konumda bulunduğunu biliyoruz. 

    Ekonomi
    Paylaş Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp
    Önceki İçerikDünyadan ve Türkiye’den Örnekler: Siyasal İletişim Nedir?
    Sonraki İçerik After Life (2. Sezon) ve Upload

    Diğer İçerikler

    Yazılar

    Savaşların Kazananı Olur Mu?

    7 Mayıs 2025 Oytun Meçik
    Yazılar

    1 Mayis’ta, 10 Maddede Türkiye’de Emek

    1 Mayıs 2025 Burak Dalgın
    Yazılar

    Türkiye’de Medyanın Kurtuluşu: Geniş Bir İstişare Süreci ve Teknolojik Dönüşüm

    24 Nisan 2025 Gökhan Korkmaz

    Yorumlar kapalı.

    Güncel İçerikler

    Post-PKK Düzeni ve Türk Siyasetinde Muhtemel Değişiklikler

    16 Mayıs 2025 Yazılar Armağan Öztürk

    Transformation of the Sovereign in Liberal Democracy and Criticism of Liberalism from Schmitt’s Perspective

    16 Mayıs 2025 D84 INTELLIGENCE Deniz Nas

    Küçük Partilerin Oy Oranını Hesaplamak Neden Zordur?

    15 Mayıs 2025 Yazılar Salih Yasun

    Yatırım mı Sömürü mü?: ABD ve Ukrayna Arasında Tartışmalı Maden Anlaşması

    14 Mayıs 2025 Yazılar Cem Özen

    E-Bültene Abone Olun

    Güncel içeriklerden ilk siz haberdar olun




    Archives

    • Mayıs 2025
    • Nisan 2025
    • Mart 2025
    • Şubat 2025
    • Ocak 2025
    • Aralık 2024
    • Kasım 2024
    • Ekim 2024
    • Eylül 2024
    • Ağustos 2024
    • Temmuz 2024
    • Haziran 2024
    • Mayıs 2024
    • Nisan 2024
    • Mart 2024
    • Şubat 2024
    • Ocak 2024
    • Aralık 2023
    • Kasım 2023
    • Ekim 2023
    • Eylül 2023
    • Ağustos 2023
    • Temmuz 2023
    • Haziran 2023
    • Mayıs 2023
    • Nisan 2023
    • Mart 2023
    • Şubat 2023
    • Ocak 2023
    • Aralık 2022
    • Kasım 2022
    • Ekim 2022
    • Eylül 2022
    • Ağustos 2022
    • Temmuz 2022
    • Haziran 2022
    • Mayıs 2022
    • Nisan 2022
    • Mart 2022
    • Şubat 2022
    • Ocak 2022
    • Aralık 2021
    • Kasım 2021
    • Ekim 2021
    • Eylül 2021
    • Ağustos 2021
    • Temmuz 2021
    • Haziran 2021
    • Mayıs 2021
    • Nisan 2021
    • Mart 2021
    • Şubat 2021
    • Ocak 2021
    • Aralık 2020
    • Kasım 2020
    • Ekim 2020
    • Eylül 2020
    • Ağustos 2020
    • Temmuz 2020
    • Haziran 2020
    • Mayıs 2020
    • Nisan 2020
    • Mart 2020
    • Şubat 2020
    • Ocak 2020
    • Aralık 2019
    • Kasım 2019
    • Ekim 2019
    • Eylül 2019
    • Ağustos 2019
    • Temmuz 2019
    • Haziran 2019
    • Mayıs 2019
    • Nisan 2019
    • Mart 2019

    Categories

    • Asterisk2050
    • Bültenler
    • Çeviriler
    • D84 INTELLIGENCE
    • EN
    • Forum
    • Özetler
    • Podcast
    • Röportajlar
    • Uncategorized
    • Videolar
    • Yazılar
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    İçerik
    • Yazılar
    • Podcast
    • Forum
    • Röportajlar
    • Çeviriler
    • Özetler
    • Bültenler
    • D84 INTELLIGENCE
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    Sosyal Medya
    • Twitter
    • Facebook
    • Instagram
    • Youtube
    • LinkedIn
    • Apple Podcast
    • Spotify Podcast
    • Whatsapp Kanalı
    Kurumsal
    • Anasayfa
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • Yazarlar
    • İçerik Sağlayıcılar
    • Yayın İlkeleri ve Yazım Kuralları
    © 2025 DAKTİLO1984
    • KVKK Politikası
    • Çerez Politikası
    • Aydınlatma Metni
    • Açık Rıza Beyanı

    Arama kelimesini girin ve Enter'a tıklayın. İptal etmek için Esc'ye tıklayın.

    Çerezler

    Sitemizde mevzuata uygun şekilde çerez kullanılmaktadır.

    Fonksiyonel Her zaman aktif
    Sitenin çalışması için ihtiyaç duyulan çerezlerdir
    Preferences
    The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
    İstatistik
    Daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak için kullanılan çerezlerdir The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
    Pazarlama
    Size daha uygun içeriklerin iletilmesi için kullanılan çerezlerdir
    Seçenekleri yönet Hizmetleri yönetin {vendor_count} satıcılarını yönetin Bu amaçlar hakkında daha fazla bilgi edinin
    Seçenekler
    {title} {title} {title}