Eugène Ionesco’nun Gergedan adlı oyunu, absürt tiyatro türünün en bilinen eserlerinden biridir. Oyun, bir kasabada yaşayan insanların birer birer gergedana…
Edebiyat
1894’ün sonbaharında Paris’teki Alman Askeri Ataşesinin çöp kutusunda Fransız ordusuna ait bilgiler içeren notlar bulunur. Hemen ardından Fransız ordusunda görevli…
Platon, Theaitetos diyaloğunda Sokrates’in ağzından filozoflardan bahsederken onların büyük işlerle uğraşmaktan dünyevi meselelerle hiç ilgilenmediklerini anlatır. Sonra Thales örneğini verir.…
1944 ve 1947 yıllarında, yani savaş sonrası dönemde kaleme alınan, 1951’de de yayımlanan Minima Moralia, Frankfurt Okulu’nun simge düşünürlerinden Theodor…
Türetilmiş bir sözcük olan ütopya denildiğinde Thomas More’un 1516 tarihinde yazdığı eser ilk akla gelir. Bu da şaşırtıcı değil, zira…
Besim Dellaloğlu, Modernleşmenin Zihniyet Dünyası adlı kitabında Ahmet Hamdi Tanpınar’ı Türkiye modernleşmesinin merkezine yerleştirir. Daha da ileri gidelim; Tanpınar, tüm…
[voiserPlayer] Başkalarını mahkûm etmektense onları anlamak için çaba harcamaktır tercihim.Stefan ZWEIG Fotoğraf siyah-beyaz ve tüm siyah-beyaz fotoğraflar gibi kompozisyondan bağımsız bir…
[voiserPlayer] “Büyü, evrenle onun görmezden gelemeyeceği kelimelerle konuşmaktır.” Neil Gaiman Toplumsal dönüşümlerin tarihsel kırılma anlarında geçmişin değerlerine bağlı kalanlar, yükselen…
[voiserPlayer] 11 Eylül 2001 tarihindeki İkiz Kuleler saldırısıyla ilgili Ian McEwan The Guardian’a yazdığı makalede[1], “Eğer uçak korsanları, yolcuların duygu…
[voiserPlayer] “İnsanların saadet kadar felakete de ihtiyacı vardır. İnsan yaşamayı ve yaşamamayı aynı şey diye kabul ettiği zaman hürriyete kavuşur.”…