Daktilo 1984Daktilo 1984
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • E-Bültene Abone Ol
    Facebook Twitter Instagram Telegram
    Twitter Facebook YouTube Instagram WhatsApp
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Destek Ol Abone Ol
    • İZLE
      • Çavuşesku’nun Termometresi
      • Varsayılan Ekonomi
      • 2’li Görüş
      • İki Savaş Bir Yazar
      • Yakın Tarih
      • Mayhoş Muhabbetler
      • Tümünü Gör
    • OKU
      • Yazılar
      • Röportajlar
      • Çeviriler
      • Asterisk2050
      • Yazarlar
    • DİNLE
      • Çerçeve
      • Zedcast
      • Tuhaf Zamanların İzinde
      • SenSensizsin
      • Tümünü Gör
    • D84 FYI
      • Hariçten Gazel
      • Avrupa Gündemi
      • ABD Gündemi
      • Altüst
    • D84 INTELLIGENCE
      • Kitap Yorum
      • Göç Sorunu
      • Başkanlık Sistemi Projesi
      • Devlet Kapasitesi Liberteryenizmi
      • Herkes için Siyaset Bilimi
      • Yapay Zeka
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Anasayfa » Türk Ocaklarına Eleştiri
    Forum

    Türk Ocaklarına Eleştiri

    Fatih Uçar1 Temmuz 20225 dk Okuma Süresi
    Paylaş
    Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp

    Türkiye çok garip günlerden geçiyor ve neredeyse her gün akıl almaz polemiklerle oyalanıyoruz. Son günlerde cereyan eden Türk Ocağı hadisesi buna güzel bir örnek. Kamuoyuna yansıdığı üzere İstanbul Türk Ocağı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile “Günümüz İslam Dünyasında Meseleler ve Çözüm Yolları” isimli sempozyumun ikincisi 27-29 Haziran tarihleri arasında İstanbul’da düzenlendi. Sempozyumun açılışında İstanbul Türk Ocağı Başkanı Cezmi Bayram, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu birer konuşma yaptılar.

    Etkinliğin duyurulduğu tarihten itibaren özellikle sosyal medyada başlayan kişisel homurdanmalar etkinliğe Kılıçdaroğlu ve İmamoğlu’nun katılmasıyla başka bir boyuta ulaştı. Nihayetinde etkinliğin ilk gününün akşamında Türk Ocakları Genel Merkezi bir açıklama yayınlayarak Türk Ocağı İstanbul Şubesi’nin yönetim kurulunu görevden aldığını açıkladı. Ertesi gün ise konuya MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin müdahil olması ile konu siyasi bir tartışmaya döndü ve iyice magazinsel bir anlam kazandı.

    Bu duruma basitlik diyorum çünkü özellikle bazı Türk Milliyetçileri bu etkinliğin CHP’li bir belediye ile birlikte yapılmasını eleştirdi. Devlet Bahçeli ise daha çok CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun etkinlikte konuşma yapmasını içerlemişti. Oysa bu insanların unuttuğu bir konu var. Bugün ikincisi düzenlenen sempozyumun birincisi 10-12 Ekim 2016 tarihleri arasında yine İstanbul’da yine CHP’li bir belediye olan Kartal Belediyesi işbirliği ile düzenlenmişti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu yine etkinliğe katılmış, açılışında bir konuşma yapmıştı. O günlerde Türk Ocakları Genel Merkezi’nden, MHP Genel Başkanı Bahçeli’den ve Türk Milliyetçilerinden dişe dokunur bir itiraz gelmemişti. 

    Bunlar hiç yaşanmamış gibi Devlet Bahçeli meclis grubunda yaptığı konuşmada İstanbul Türk Ocağı’nın düzenlediği etkinlikte Kemal Kılıçdaroğlu’nun konuşmasına çok üzüldüğünü, dalıp dalıp uzaklara gittiğini söyledi. MHP Genel Merkezi ile Türk Ocakları arasındaki ilişkinin detaylarına vakıf biri olarak bu davranışı çok samimiyetsiz bulan sadece ben olamam. Zira, bu beyanatları okuyan biri Türk Ocakları’nın, Devlet Bahçeli için üzerine titrediği bir kurum olduğunu zannedebilir. Aslında böyle bir şey yok.

    MHP’nin siyasi arenaya çıktığı günden bu yana Türk Ocakları ile MHP arasındaki ilişki, diyebilirim ki, çoğu zaman iyi olmadı. MHP, milliyetçi camianın sivil toplumdaki uzantılarını hep kontrol etmek istedi. Türk Ocakları ise kendini siyasetin dışında tutarak bütün partilere eşit mesafede olduğunu sık sık vurguladı. Özellikle 1992’de 12 Eylül’ün kapattığı partilerin yeniden açılması gündeme geldiğinde, dönemin Türk Ocakları Genel Başkanı Sadi Somuncuoğlu ile MÇP Genel Başkanı Alparslan Türkeş arasında yaşanan gerilim Türk Ocakları ile MHP arasındaki ilişkinin boyutunu çok açık bir şekilde gösteriyor. Durum böyleyken Bahçeli’nin çıkıp çok üzüldüğünü söylemesi başka bir amaç taşıyor.

    Hadisenin diğer tarafında ise Türk Ocakları Genel Merkezi’nin almış olduğu tavır var. 6 yıl önce düzenlenen etkinlikte bir tavır almayan genel merkez, bugün başka şekilde davranarak İstanbul Şubesi Yönetim Kurulunu görevden aldı. Bunun sebebi elbette ki Türkiye’nin değişen siyasi şartlarıdır. 6 yıl önce Kartal Belediyesi’nin düzenlediği etkinlik siyasi iktidarı ve özellikle Devlet Bahçeli’yi rahatsız etmezken, bugün muhalefet tarafından İstanbul Büyükşehir Belediyesi kazanıldıktan sonra aynı etkinliğin İBB iş birliği ile yapılması suya sabuna dokunmadan cemiyetçilik yapan Türk Ocakları Genel Merkezini bir tavır almak zorunda bıraktı.

    Fakat Türk Ocakları çok yanlış bir tavır aldı. Alanında uzman, çok sayıda yetkin akademisyenin çok önemli bir meseleye dair yapacağı etkinliği duyurmak, daha önemli ve görünür hale getirmek varken, etkinliği düzenleyen İstanbul şubesini görevden almayı tercih etti. Diğer bir ifadeyle Türk Ocakları Genel Merkezi, Türkiye’nin değişen siyasi şartlarının ve bu ortamda muhalefete yakın gözükmenin bedelini ödemeye cesaret edemedi, cesur davranamadı. Türk Ocakları Genel Merkezi yönetimi 110 yıllık birikimin, Cumhuriyetten daha yaşlı bir kurumu yönetmenin sorumluluğunu taşıyamadı. Oysa, Türk Ocaklarının eski başkanlarından Eski Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Tanrıöver şöyle der;

    “Bir memleket ki susmuştur, korkuyor, başındaki adamların dini, siyasi, zümrevî veya ailevi tazyikine karşı dalkavukluktan başka bir şey yapmıyor, o ahlaken mütereddidir, aşağıdır.  Bir devir ki hükümetini tenkit ve murakabe eder, kanaatini matbuatında, kürsüsünde ve her yerde söyler, onun ahlakı yükselmiştir.”

    Bugün Hamdullah Suphi’nin koltuğunda oturanlar bırakın iktidara karşı konuşmayı ve muhalefet etmeyi, muhalefet liderine kürsü verilmesine bile tahammül edemiyor. Adı Türk Ocakları olan, gayesi Türk Milliyetçiliği ve/veya Türkçülük olan kurumun yöneticileri, Türk milleti haksızlığa, hukuksuzluğa, adaletsizliğe, sefalete mahkum edilirken susuyor. 1923’te kurduğumuz Cumhuriyet ile egemenliğimizi bir ailenin elinden almanın şerefine nail olmuşken, cumhuriyeti kuran kadroların içinden çıktığı Türk Ocakları, bugün egemenliğin vatandaştan alınmasına ve tek bir kişiye verilmesine karşı herhangi bir adım atmıyor, sesini yükseltmiyor.

    Türk Milleti hayatın her alanında türlü zorluklar çekerken, gittikçe daha çok bozulan eğitim sistemi sebebiyle gelecek nesillerimiz heba olurken, Türkiye’de aydınlanmanın öncüsü olan Türk Ocaklarının bugünkü yöneticileri susuyor. Türk Ocakları, Erdoğan ile Bahçeli iktidarlarının devamı için Türk Milliyetçiliğini nargile masalarına meze ederken, Türkiye’de modernleşmenin ve aydınlanmanın öncüsü olan Türk Milliyetçiliği fikrini lümpenlik bataklığına sokarken sadece seyrediyor. Millet bu kadar ağır şartlarda yaşarken, Türkiye ve Türk Dünyasının bugünü ve geleceğine dair herhangi bir sözü, fikri ve projesi olmayan bir Türk Ocakları olabilir mi?

    Bütün bu olumsuzluklar karşısında herhangi bir eylemi, görüşü, kamuoyunu tatmin eden bir açıklaması ve duruşu olmayan Türk Ocakları Genel Merkezi, ana muhalefet partisi ve muhalif bir belediye ile etkinlik yapılmasına karşı çok hoyrat davranmaktan ise çekinmiyor.

    Türk Ocakları Genel Merkezi, CHP Genel Merkezi ve İBB’ye ne kadar teşekkür etse azdır. Negatif bir gündemle dahi olsa çok sayıda insan Türk Ocakları diye bir kurumun varlığından haberdar oldu. Umut ederim ki Türk Ocakları, tabelasından başka bir anlam ifade etmeyen mevcut yapısından çok kısa sürede kurtulur. Türkiye’nin ve Türk Milletinin karşı karşıya olduğu sorunlar karşısında tıpkı 100 yıl önce yaptığı gibi çağdaş çözümler üretir. 

    Fotoğraf: Faruk Melik ÇEVİK

    Siyaset
    Paylaş Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp
    Önceki İçerikElvis | Sinekritik #51
    Sonraki İçerik Sri Lanka’nın Döviz Krizi: Bir Rajapaksa Ailesi Felaketi

    Diğer İçerikler

    Videolar

    Parlamenter Sistem Nasıl Geri Gelecek? | Çavuşesku’nun Termometresi #252

    8 Mayıs 2025 Melis Konakçı, İlkan Dalkuç ve Burak Bilgehan Özpek
    Yazılar

    Savaşların Kazananı Olur Mu?

    7 Mayıs 2025 Oytun Meçik
    Yazılar

    Türkiye’de Serbest Gazeteciliğin Geleceği: Zorluklar ve Çözüm Yolları

    3 Mayıs 2025 Gökhan Korkmaz

    Yorumlar kapalı.

    Güncel İçerikler

    ABD Gündemi: Trump’ın İlk 100 Günü, Sol Muhalefet Meydanlarda, Kamuda Tasfiyeler, Mineral Anlaşması

    10 Mayıs 2025 Bültenler Emrullah Özdemir

    Turkey and Israel: Intense Geopolitical Rivalry from the Mediterranean to Central Asia

    8 Mayıs 2025 D84 INTELLIGENCE Reza Talebi

    Savaşların Kazananı Olur Mu?

    7 Mayıs 2025 Yazılar Oytun Meçik

    Dünya Gündemi: İsrail Gazze’yi Kalıcı Şekilde İşgale Hazırlanıyor

    6 Mayıs 2025 Bültenler Bahadır Çelebi

    E-Bültene Abone Olun

    Güncel içeriklerden ilk siz haberdar olun




    Archives

    • Mayıs 2025
    • Nisan 2025
    • Mart 2025
    • Şubat 2025
    • Ocak 2025
    • Aralık 2024
    • Kasım 2024
    • Ekim 2024
    • Eylül 2024
    • Ağustos 2024
    • Temmuz 2024
    • Haziran 2024
    • Mayıs 2024
    • Nisan 2024
    • Mart 2024
    • Şubat 2024
    • Ocak 2024
    • Aralık 2023
    • Kasım 2023
    • Ekim 2023
    • Eylül 2023
    • Ağustos 2023
    • Temmuz 2023
    • Haziran 2023
    • Mayıs 2023
    • Nisan 2023
    • Mart 2023
    • Şubat 2023
    • Ocak 2023
    • Aralık 2022
    • Kasım 2022
    • Ekim 2022
    • Eylül 2022
    • Ağustos 2022
    • Temmuz 2022
    • Haziran 2022
    • Mayıs 2022
    • Nisan 2022
    • Mart 2022
    • Şubat 2022
    • Ocak 2022
    • Aralık 2021
    • Kasım 2021
    • Ekim 2021
    • Eylül 2021
    • Ağustos 2021
    • Temmuz 2021
    • Haziran 2021
    • Mayıs 2021
    • Nisan 2021
    • Mart 2021
    • Şubat 2021
    • Ocak 2021
    • Aralık 2020
    • Kasım 2020
    • Ekim 2020
    • Eylül 2020
    • Ağustos 2020
    • Temmuz 2020
    • Haziran 2020
    • Mayıs 2020
    • Nisan 2020
    • Mart 2020
    • Şubat 2020
    • Ocak 2020
    • Aralık 2019
    • Kasım 2019
    • Ekim 2019
    • Eylül 2019
    • Ağustos 2019
    • Temmuz 2019
    • Haziran 2019
    • Mayıs 2019
    • Nisan 2019
    • Mart 2019

    Categories

    • Asterisk2050
    • Bültenler
    • Çeviriler
    • D84 INTELLIGENCE
    • EN
    • Forum
    • Özetler
    • Podcast
    • Röportajlar
    • Uncategorized
    • Videolar
    • Yazılar
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    İçerik
    • Yazılar
    • Podcast
    • Forum
    • Röportajlar
    • Çeviriler
    • Özetler
    • Bültenler
    • D84 INTELLIGENCE
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    Sosyal Medya
    • Twitter
    • Facebook
    • Instagram
    • Youtube
    • LinkedIn
    • Apple Podcast
    • Spotify Podcast
    • Whatsapp Kanalı
    Kurumsal
    • Anasayfa
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • Yazarlar
    • İçerik Sağlayıcılar
    • Yayın İlkeleri ve Yazım Kuralları
    © 2025 DAKTİLO1984
    • KVKK Politikası
    • Çerez Politikası
    • Aydınlatma Metni
    • Açık Rıza Beyanı

    Arama kelimesini girin ve Enter'a tıklayın. İptal etmek için Esc'ye tıklayın.

    Çerezler

    Sitemizde mevzuata uygun şekilde çerez kullanılmaktadır.

    Fonksiyonel Her zaman aktif
    Sitenin çalışması için ihtiyaç duyulan çerezlerdir
    Preferences
    The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
    İstatistik
    Daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak için kullanılan çerezlerdir The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
    Pazarlama
    Size daha uygun içeriklerin iletilmesi için kullanılan çerezlerdir
    Seçenekleri yönet Hizmetleri yönetin {vendor_count} satıcılarını yönetin Bu amaçlar hakkında daha fazla bilgi edinin
    Seçenekler
    {title} {title} {title}