Daktilo 1984Daktilo 1984
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • E-Bültene Abone Ol
    Facebook Twitter Instagram Telegram
    Twitter Facebook YouTube Instagram WhatsApp
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Destek Ol Abone Ol
    • İZLE
      • Çavuşesku’nun Termometresi
      • Varsayılan Ekonomi
      • 2’li Görüş
      • İki Savaş Bir Yazar
      • Yakın Tarih
      • Mayhoş Muhabbetler
      • Tümünü Gör
    • OKU
      • Yazılar
      • Röportajlar
      • Çeviriler
      • Asterisk2050
      • Yazarlar
    • DİNLE
      • Çerçeve
      • Zedcast
      • Tuhaf Zamanların İzinde
      • SenSensizsin
      • Tümünü Gör
    • D84 FYI
      • Hariçten Gazel
      • Avrupa Gündemi
      • ABD Gündemi
      • Altüst
    • D84 INTELLIGENCE
      • Kitap Yorum
      • Göç Sorunu
      • Başkanlık Sistemi Projesi
      • Devlet Kapasitesi Liberteryenizmi
      • Herkes için Siyaset Bilimi
      • Yapay Zeka
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Anasayfa » Olmayan Entelektüel Kamuoyuna Dair: Kişisel Bir İtiraz
    Forum

    Olmayan Entelektüel Kamuoyuna Dair: Kişisel Bir İtiraz

    Egemen Bahadır Dumludağ27 Şubat 20206 dk Okuma Süresi
    Paylaş
    Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp

    [voiserPlayer]

    Doğan Hoca vaktinde “Anlattığımız Kendi Hikâyemizdir: Entelektüel Biyografilerimiz Üzerine Birkaç Not” adlı bir yazı paylaşmıştı Daktilo1984’te. Okuduktan sonra hararetle “Kendi Hikayemizin Mythos’u: Tecrübelerin Tebliği” başlıklı bir cevap yazısı kaleme alsam da sonrasında yazdıklarımı beğenmeyip peşine düşmemenin daha akıllıca olduğunu düşünmüştüm. 21 Şubat akşamı, ikindi uykumdan uyandığımda ise karşıma “Türkiye’de Olmayan Entelektüel Kamuoyuna Dair: Sosyal Bilimlerin O Büyük İletişimsizliği” adlı bir yazdı düştü, entelektüel bir iddia olan her yazıyı okurken olduğu gibi hevesle okudum ve geçen yazıda olduğu gibi hemen kafamda bir yığın itiraz birikti. Bunları da yazıp yarım bırakıyordum ki Burak Bilgehan Hoca’nın umarım akademisyen adayları bunu gözden kaçırmaz dileğine denk geldim, bu sefer yarım bırakmak olmazdı.

    Öncelikle söz konusu yazıda anlatılanları özetlemek gerekiyor. Yazının ilk noktası doğa bilimcilerin sosyal bilimlerin ne olduğuna dair genel bir kavrayıştan yoksun olmasının ulusal bir maliyeti olduğu. Bu, yazının katalizörü, gerekçesi. Bu gerekçenin bir desteği olarak sayısalcılar ve sözelciler arasındaki kopukluktan dem vurulmuş ve bunun ülkesel sınırlar ötesinde bir kültürün sonucu olduğundan bahsedilmiş, devamında ise bu bölgesellik ötesi ayrışmaya rağmen Türkiye’de bu kopukluğun daha yapısal temelleri olduğundan bahsedilmiş. İddia o ki, sosyal bilim kavramlarının Türkiye’de konuşulamamasının sebebi insanların çocukluktan itibaren hakikatmişçesine benimsediği değer yargılarıyla kavramların uyuşmazlığı. Burada popüler entelektüeller denilen ve görevi akademi ile kamuoyu arasındaki iletişimi kurmak olarak ifade edilen bir gruba sorumluluk yüklenmekte ve bunların farkındalıktan yoksunluğunun da bu aranın açılmasına yardımcı olduğu söylenmekte. Bu durum, yazıya göre, yalnız beyaz yaka için değil en yetkin mühendisler ve doğa bilimciler için de geçerli ve sosyal bilimsizlik yalnız genel kültür eksikliği değil, bir idraksizliğe de sebep oluyor. Bu, siyaseten de kendini dışa kapatan ve sıhhatsiz bir bakış yaratıyor. Yazı buradan sonra sosyal bilimlerin bir metodoloji içerdiğine ancak tamamen yorumsuz ve tarafsız olmadığına, sosyal bilimcilerin kendi içerisinde aynı dili konuşarak belirli bir epistemik kültür ve dil oluşturduğuna ve bu iç dilin dışarıyla bir kopukluk getirdiğine, hamasi ve milliyetçi kültürel duyguların sosyal bilimlerin bazı konularını tabulaştırdığına ve kavramların kamu için ifade ettiği anlamların kamu için kutsallığının bazı tartışmaları imkânsız kıldığına değiniyor. Sonuçta, sosyal bilimler farkındalıktan yoksun bir şekilde insanın kendi ön kabulleri ve kültürel evreni sorgulanmadan entelektüel yetkinliğin boş bir tatminiyle yorumlanır. Sağlıklı kamusal entelektüel alan ise ancak bilimsel otoritelerin insanları haddini bilmeye iteceği bir kurumsal otorite ile mümkündür. Akademik kaygılar ancak kurumsal olarak inşa edilebilir ve akademik üretimden itibar alan kurumsallaşmış bir akademi bunun için şarttır ve bu yalnız entelektüel bir çaba değil, aynı zamanda ahlakidir.

    Yazının özeti bu kadar, elbet dikkat süresi fazlasıyla kısalan insanlar için bundan daha kısa bir açıklama gerekecektir, o da şudur: “Kurumsal akademinin yokluğunda hamaset sosyal bilimler kavramlarını tartışmaya kapatır ve bu kötüdür.” Benim itirazım da bu sonucun bir kısmına değil, tamamına. İletişim sorunu insanların kendi kültürel değerlerini tabulaştırması değildir, bu sosyal bilimlerin sorunu değildir, bunu çözümü yazının anlattığı ölçüde kurumsal bir akademik otorite değildir ve bunun kötülüğü iddiası sübjektiflikle batıldır.

    Yazıda sosyal bilimlerin kendi iç dilinin dışarıyla uyumsuzluğunda bazı kavramların toplum için ifade ettiği anlamların onları konuşulmaz kıldığından bahsediyor. Öncelikle yazının kendisi bunun tek başına bir sorun olmadığının farkında, zira tartışmaya bu noktadan başlanmıyor, sosyal bilimlerin kendi içerisindeki dilin dışarıdaki sistemlerce anlaşılmaz olmasından bahsedilerek başlanıyor tartışmaya. Sosyal bilimlerin kültürel bariyerlerden daha büyük sorunu kendi içerisinde bile herkesin kabulünde bir iletişim diline sahip olmaması. Bunun dışarı yansımasında ise büyük bir anlaşılmazlık var. Kendi içerisinde lügat-ı fasihe sahip olmayan bir disiplin galat-ı meşhurlardan nasıl şikâyet edebilir? Sosyal bilimciler devlet ve millet gibi kavramları tartıştığında bunların toplum tarafından kutsal kabul edilmesi ve bu yüzden tartışmaya kapatılması toplumun hamasetinin suçu değil, bilakis sosyal bilimlerin kendi içerisindeki disiplinsizliğinin sonucu. Bu, dolayısıyla, akademik bir otoriteyle çözülebilecek bir mesele değil zira akademi kendi içerisinde hemfikir değil. Eğer akademik otoritenin empoze edeceği bazı kavram anlamlarından söz edilecekse bu da ifade özgürlüğüne büyük bir saldırı olacaktır, akademik ifade özgürlüğünün akademi tarafından engellenmesinde bugün gördüğümüz tartışılmazlıkların ötesinde büyük tehlikeler yatar. Eğer akademi kendi fanusu dışarısında tartışabilmek istiyorsa öncelikle kavramları netleştirmek zorunda, kavramlara yüklenen anlamlar netleştikten ancak sonra bu meseleler toplum içerisinde de tartışılabilir.

    Tüm mesele akademik tartışmanın toplum içerisinde de tartışılmasının istenmesi olduğundan burada bir başka noktaya daha değinmek gerekiyor, o da toplumun seviyesi. Bu kavramlar ne kadar netleştirilirse netleştirilsin, bu kavramlar kutsallıktan ne kadar çıkartılırsa çıkartılsın, toplumsal düzeyde anlamlı tartışmalar beklemek büyük bir hayal. Sturgeon her şeyin %90’ı çirkindir derken, Aziz Nesin Türklerin %60’ı aptaldır derken benzer fikirlerin peşindeydiler belki de. Toplumun eğitimi ancak belirli bir düzeye kadar mümkün, bunun ötesinde toplum içerisindeki değerleri ortadan kaldırsanız da toplumun tartışamayacağı bazı meseleler var, günün sonunda yayınlanan makalelere baktığınızda hamasetten uzak ve kavramları bildiğini düşündüğünüz bazı akademisyenlerin bile sosyal bilimler tartışamadığını görmek mümkün. Sosyal bilimlerin sıkıntısı kültürel bir bariyer değil, eğitim yoksunluğu. Eğer kültürel değerler bazı kavramlara anlam yüklemeseydi bu konular toplum içerisinde hiç konuşulmazdı zira ne konuşmaya değer olurdu bu konular ne de konuşulacak bir taban inanç birikimi olurdu. Kimsenin oturup karanlık maddenin kütle çekim teorilerimiz için ne anlam ifade ettiğini tartışmaması bu yüzdendir, bu sosyal bilimlerin değil tüm bilimin bir problemidir.

    Tüm bunlarla beraber bunun kötülüğü iddiası da elbet sübjektiftir. Doğru ve yanlış gibi kavramlar pozitif değil normatif önermelerdir ve insanları inançlarıyla hareket etmek konusunda eleştirirken doğrudan kopuk normatif önermeler kullanmak kendi içerisinde çelişkilidir. Öznelliği eleştirirken düştüğümüz öznellik bilimin bir bütün olarak iletişim kopukluğunun bir başka sebebi olsa gerek. Doğan Hoca’nın bir önceki yazısı da beni bu yüzden sarsmıştı, entelektüel olarak diğer insanların değerlerini eleştirirken kendi değerlerimizi mutlak doğru olarak yansıtmaktan kaçınmak gerekiyor bence. Geçen sefer yarım bıraktığım yazının son paragrafı bu noktada beni yeterince açıklayacaktır diye umuyorum:

    Ahlak arayışlarının insanın kendi deneyimlerinden kaynaklandığını görmemek elde değil. Bu dayatmalara karşı savaşmak da farklı bir inanç pozisyonunun gerekliliği. Bu durumda bence, birilerine doğruyu anlatma çabasını bırakmak gerekiyor ve insanlara açıkça ve samimi bir şekilde doğruluk iddiasından ari bir şekilde fakat içten içe doğru olduğunu düşündüğümüzü de bilerek inançlarımızı tebliğ etmemiz gerekiyor. Bu şekilde muhataplarına kendine yabancılaşma, özünden kopukluk yaftaları vuranlara karşı aynı suçlamalarla gitmiş olmayız, açık ve dürüstçe inandıklarımızın inanç olduğunu bilerek, yanılıyor olabileceğimizi onlara da göstererek iletişim kurabiliriz. […] bu hayatta kalma mücadelesinin bir parçasıdır. İnsanın inançları vardır, bilgisiyse sınırlıdır, bu inançlar objektif doğruyla örtüştüğü müddetçe daha kolay hayatlar yaşarız, doğrunun tek işlevi hayatın kolaylaşmasıdır ve insan bilmez, kendince inanır, kendisi için yaşar.

    Fotoğraf: NordWood Themes

    Siyaset
    Paylaş Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp
    Önceki İçerikJudy
    Sonraki İçerik Elizabeth Warren: Azimli Bir Savaşçı

    Diğer İçerikler

    Videolar

    Parlamenter Sistem Nasıl Geri Gelecek? | Çavuşesku’nun Termometresi #252

    8 Mayıs 2025 Melis Konakçı, İlkan Dalkuç ve Burak Bilgehan Özpek
    Yazılar

    Savaşların Kazananı Olur Mu?

    7 Mayıs 2025 Oytun Meçik
    Yazılar

    Türkiye’de Serbest Gazeteciliğin Geleceği: Zorluklar ve Çözüm Yolları

    3 Mayıs 2025 Gökhan Korkmaz

    Yorumlar kapalı.

    Güncel İçerikler

    ABD Gündemi: Trump’ın İlk 100 Günü, Sol Muhalefet Meydanlarda, Kamuda Tasfiyeler, Mineral Anlaşması

    10 Mayıs 2025 Bültenler Emrullah Özdemir

    Turkey and Israel: Intense Geopolitical Rivalry from the Mediterranean to Central Asia

    8 Mayıs 2025 D84 INTELLIGENCE Reza Talebi

    Savaşların Kazananı Olur Mu?

    7 Mayıs 2025 Yazılar Oytun Meçik

    Dünya Gündemi: İsrail Gazze’yi Kalıcı Şekilde İşgale Hazırlanıyor

    6 Mayıs 2025 Bültenler Bahadır Çelebi

    E-Bültene Abone Olun

    Güncel içeriklerden ilk siz haberdar olun




    Archives

    • Mayıs 2025
    • Nisan 2025
    • Mart 2025
    • Şubat 2025
    • Ocak 2025
    • Aralık 2024
    • Kasım 2024
    • Ekim 2024
    • Eylül 2024
    • Ağustos 2024
    • Temmuz 2024
    • Haziran 2024
    • Mayıs 2024
    • Nisan 2024
    • Mart 2024
    • Şubat 2024
    • Ocak 2024
    • Aralık 2023
    • Kasım 2023
    • Ekim 2023
    • Eylül 2023
    • Ağustos 2023
    • Temmuz 2023
    • Haziran 2023
    • Mayıs 2023
    • Nisan 2023
    • Mart 2023
    • Şubat 2023
    • Ocak 2023
    • Aralık 2022
    • Kasım 2022
    • Ekim 2022
    • Eylül 2022
    • Ağustos 2022
    • Temmuz 2022
    • Haziran 2022
    • Mayıs 2022
    • Nisan 2022
    • Mart 2022
    • Şubat 2022
    • Ocak 2022
    • Aralık 2021
    • Kasım 2021
    • Ekim 2021
    • Eylül 2021
    • Ağustos 2021
    • Temmuz 2021
    • Haziran 2021
    • Mayıs 2021
    • Nisan 2021
    • Mart 2021
    • Şubat 2021
    • Ocak 2021
    • Aralık 2020
    • Kasım 2020
    • Ekim 2020
    • Eylül 2020
    • Ağustos 2020
    • Temmuz 2020
    • Haziran 2020
    • Mayıs 2020
    • Nisan 2020
    • Mart 2020
    • Şubat 2020
    • Ocak 2020
    • Aralık 2019
    • Kasım 2019
    • Ekim 2019
    • Eylül 2019
    • Ağustos 2019
    • Temmuz 2019
    • Haziran 2019
    • Mayıs 2019
    • Nisan 2019
    • Mart 2019

    Categories

    • Asterisk2050
    • Bültenler
    • Çeviriler
    • D84 INTELLIGENCE
    • EN
    • Forum
    • Özetler
    • Podcast
    • Röportajlar
    • Uncategorized
    • Videolar
    • Yazılar
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    İçerik
    • Yazılar
    • Podcast
    • Forum
    • Röportajlar
    • Çeviriler
    • Özetler
    • Bültenler
    • D84 INTELLIGENCE
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    Sosyal Medya
    • Twitter
    • Facebook
    • Instagram
    • Youtube
    • LinkedIn
    • Apple Podcast
    • Spotify Podcast
    • Whatsapp Kanalı
    Kurumsal
    • Anasayfa
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • Yazarlar
    • İçerik Sağlayıcılar
    • Yayın İlkeleri ve Yazım Kuralları
    © 2025 DAKTİLO1984
    • KVKK Politikası
    • Çerez Politikası
    • Aydınlatma Metni
    • Açık Rıza Beyanı

    Arama kelimesini girin ve Enter'a tıklayın. İptal etmek için Esc'ye tıklayın.

    Çerezler

    Sitemizde mevzuata uygun şekilde çerez kullanılmaktadır.

    Fonksiyonel Her zaman aktif
    Sitenin çalışması için ihtiyaç duyulan çerezlerdir
    Preferences
    The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
    İstatistik
    Daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak için kullanılan çerezlerdir The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
    Pazarlama
    Size daha uygun içeriklerin iletilmesi için kullanılan çerezlerdir
    Seçenekleri yönet Hizmetleri yönetin {vendor_count} satıcılarını yönetin Bu amaçlar hakkında daha fazla bilgi edinin
    Seçenekler
    {title} {title} {title}