Daktilo 1984Daktilo 1984
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • E-Bültene Abone Ol
    Facebook Twitter Instagram Telegram
    Twitter Facebook YouTube Instagram WhatsApp
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Destek Ol Abone Ol
    • İZLE
      • Çavuşesku’nun Termometresi
      • Varsayılan Ekonomi
      • 2’li Görüş
      • İki Savaş Bir Yazar
      • Yakın Tarih
      • Mayhoş Muhabbetler
      • Tümünü Gör
    • OKU
      • Yazılar
      • Röportajlar
      • Çeviriler
      • Asterisk2050
      • Yazarlar
    • DİNLE
      • Çerçeve
      • Zedcast
      • Tuhaf Zamanların İzinde
      • SenSensizsin
      • Tümünü Gör
    • D84 FYI
      • Hariçten Gazel
      • Avrupa Gündemi
      • ABD Gündemi
      • Altüst
    • D84 INTELLIGENCE
      • Kitap Yorum
      • Göç Sorunu
      • Başkanlık Sistemi Projesi
      • Devlet Kapasitesi Liberteryenizmi
      • Herkes için Siyaset Bilimi
      • Yapay Zeka
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Anasayfa » Hindistan’ın Afganistan Siyaseti ve Türkiye Algısı
    Forum

    Hindistan’ın Afganistan Siyaseti ve Türkiye Algısı

    Eyüp Ersoy9 Ağustos 20218 dk Okuma Süresi
    Paylaş
    Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp

    [voiserPlayer]

    Afganistan, ABD kuvvetlerinin ülkeden çekilmesi ve Taliban’ın silahlı mücadeleye hız vermesi ile birlikte, bir kez daha Avrasya jeopolitiğinde bir “büyük oyun” sahnesi olmaya aday görünüyor. Bölge jeopolitiğinde çıkarları doğrultusunda etkisini artırmaya çalışan tüm devletler gibi Hindistan da Afganistan’daki gelişmelere yönelik kapsamlı bir siyaset ve faal bir diplomasi icra etme çabasında. Hindistan’ın Afganistan’a dair siyasetinde ise Türkiye, önemli bir bölgesel aktör olarak, belirli bir algısal çerçeve içerisinde değerlendiriliyor.

    Yeni Delhi yönetimi, resmi söyleminde Afganistan’ı sınırdaş bir ülke olarak tanımlıyor. Ülkedeki gelişmelere kayıtsız kalmanın çıkarlarına doğrudan ve dolaylı riskler ve tehditler oluşturacağı kanaatinde. Ayrıca, Hindistan’daki belirli politik ve toplumsal grupların stratejik tahayyülünde ülke, Hindistan’ın tarihsel nüfuz alanında ve Yekpare Hindistan’ın (Akhand Bharat) bir parçası.

    Afganistan, Hindistan açısından Avrasya’daki jeopolitik rekabette iki rakip cephenin sert bir nüfuz mücadelesi verdiği bir ülke. Yeni Delhi yönetimi, Çin-Pakistan eksenine karşı Hindistan-Rusya ekseni şeklinde konumlanan bu mücadelede, rakip cephenin Afganistan’daki nüfuzundan oldukça rahatsız. Dolayısıyla, halihazırdaki Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) geçici üyeliğinin kendisine kazandırdığı uluslararası diplomatik etkinlikten de yararlanarak, Afganistan’daki menfaatlerini koruma ve mümkün olduğunca geliştirme arzusunda. Yeni Delhi yönetiminin 2007 yılında, Güney Asya Bölgesel İşbirliği Örgütü’ne (SAARC) Afganistan’ın tam üye olarak katılmasında verdiği koşulsuz destek, bu genel stratejik yaklaşımın bir örneği.

    Güvenlik kaygıları, Hindistan’ın Afganistan siyasetini tayin eden en önemli parametre. Afganistan’da ortaya çıkabilecek kalıcı bir istikrarsızlık ortamı ve en kötüsü uzun süreli bir iç savaş, beraberinde getirebileceği belirsizlikler ile birlikte, Yeni Delhi tarafından en olumsuz senaryo şeklinde değerlendiriliyor. Hindistan’ın 2015 ve 2019 yıllarında Afganistan hava kuvvetlerine taarruz helikopterleri hibe etmesinin arkasında, Afganistan’ın güvenlik ve istikrarına atfettiği önem yatıyor.

    Ancak, Yeni Delhi yönetimi, Afganistan’ın güvenlik ve istikrarının temin edilmesine yönelik ülke dışından yapılan veya yapılabilecek müdahalelere sıcak bakmıyor. Temmuz ayında Hindistan Üst Meclisi’ne verilen bir soru önergesine yanıt veren Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Shri V. Muraleedharan, ülkedeki barış sürecinin Afganistanlılar tarafından yönlendirilmesi, sahip olunması ve kontrol edilmesi gerektiğini ifade etmişti. Hindistan’ın Afganistan’daki ekonomik çıkarları bir diğer önemli parametre. Afganistan’ın yeniden imar ve inşasında Yeni Delhi yönetimi kayda değer bir gayret içerisinde. Ülkeye yönelik uluslararası yardımlarda Hindistan beşinci sırada yer alıyor. Halihazırda kullanılmakta olan Afganistan meclis binası da Hindistan tarafından inşa edilmiş ve Afganistan’a hibe edilmişti ve açılışını da 2015 Aralık’ında Hindistan Başbakanı Narendra Modi yapmıştı.

    Ne var ki, Taliban’ın Afganistan’da hakimiyet alanını kısa süre içerisinde genişletmesi, Yeni Delhi yönetimini Afganistan siyaseti üzerinde tekrar düşünmeye zorluyor. Güvenlik kaygıları, burada da başlıca etken. Radikal bir dini örgüt olarak Taliban’ın Afganistan’daki muhtemel hakimiyetinin başta Keşmir’dekiler olmak üzere, Hindistan müslümanları arasında aşırıcılığı artırma olasılığı, Modi hükümetince ciddi bir güvenlik tehdidi olarak algılanıyor.

    Diğer taraftan, Taliban’ın İran, Rusya, Pakistan ve Çin’e heyetler göndermesi ve bir anlamda bu ülkelerden uluslararası tanıma ve meşruiyet alması, Hindistan’ı zor bir diplomatik tercih yapmaya zorluyor. Halihazırda Hindistan, Taliban heyetlerinin ziyaret etmediği tek önemli bölgesel aktör durumunda. Diğer bir ifadeyle, Hindistan bir bölgesel diplomatik tecrit ihtimali ile karşı karşıya. Yeni Delhi yönetimi bir ikilem karşısında bulunuyor. Taliban ile bir münasebete girmediği takdirde, Afganistan’daki nüfuz alanını tamamen Pakistan’a terk etmek durumunda kalacak. Öte yandan, Taliban ile bir münasebete girdiği takdirde, kendi nüfuzunu artırma imkânı olacak, ancak bu durumda Taliban’ı meşru bir politik aktör olarak tanımış olacak.

    Geçen hafta, Taliban sözcüsü Zebihullah Mücahid’in bir Afgan haber ajansına verdiği mülakattaki ifadeleri, örgüt tarafından Yeni Delhi yönetimine uzatılan bir zeytin dalı olarak görülebilir. Zebihullah Mücahid, bölgedeki önemli bir ülke olarak Hindistan ile iyi ilişkiler istediklerini ve Afganistan hükümetine askeri destek vermemek şartıyla, Hindistan dahil hiçbir ülkenin Afganistan’daki ekonomik projelerine zarar verilmeyeceğini beyan etmişti. Hindistan’ın Afganistan siyasetinde takip ettiği pragmatizmin sınırlarını, bir ölçüde Taliban ile arasındaki ilişkiler belirleyecek.

    Hindistan yönetimi, Afganistan’da etkin bölgesel ve küresel aktörler olarak İran, Çin, Pakistan ve Rusya ile birlikte Türkiye’yi de görüyor. Genel çerçevede, Hindistan’ın Türkiye algısını, birkaç konu şekillendiriyor. İlk olarak, Türkiye’nin Pakistan ile geliştirdiği yakın iş birliği, Yeni Delhi yönetimini tarafından Türkiye’nin de bir stratejik rakip olarak konumlandırılmasına neden oluyor. Hindistanlı bir akademisyenin ifadesiyle, bu “Pakistan prizması” Hindistan’ın Türkiye’ye bakışını tayin eden başlıca etken. Özellikle, Türkiye ile Pakistan arasındaki askeri iş birliği Yeni Delhi tarafından yakından takip ediliyor.

    İkinci olarak, Türkiye’nin Keşmir sorununa yönelik yakın ilgisi ve aynı zamanda bu konuda Pakistan’a verdiği uluslararası diplomatik destek, Hindistan’ın Türkiye algısını tayin eden bir diğer faktör. Ağustos 2019’da Narendra Modi hükümeti tarafından Jammu Keşmir’e anayasa tarafından tanınan özel statünün kaldırılması, Türkiye’de tepkilere neden olmuştu. Özellikle, Şubat 2020’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Pakistan ziyareti esnasındaki beyanatları, Modi hükümetince Hindistan’ın iç işlerine, asla kabul edilmeyecek bariz bir müdahale olarak nitelendirilmişti. Daha genel çerçevede ise, Hindistan’daki belirli çevrelerde, Türkiye’nin Hindistan Müslümanları üzerinde bir nüfuz arayışı içerisinde olduğuna dair olumsuz bir kanaat hâkim.

    Bu ve bu gibi etkenlerin neticesinde, Hindistan’ın Türkiye algısında rekabet dinamikleri belirleyici durumda. Halihazırda Singapur Ulusal Üniversitesi, Güney Asya Çalışmaları Enstitüsü Direktörü olan Hindistan’ın önemli analistlerinden Raja Mohan’ın iki ülke ilişkilerine yaklaşımı, bu rekabetçi zihniyeti yansıtıyor. Raja Mohan’a göre, Yeni Delhi’nin yapabildiği yerde Türkiye’nin pozisyonlarına dinç bir şekilde meydan okuması ve Türkiye’nin “maceracılığına” karşı ortaya çıkan bölgesel rahatsızlıkların açtığı fırsatları yakalaması gerekiyor. Bununla beraber, iş birliği dinamiklerinin öne çıkarılması gerektiğini savunan bir yaklaşım da söz konusu. Hindistan’ın eski Ankara büyükelçilerinden M. K. Bhadrakumar’a göre, Hindistan yönetiminin Keşmir ve Pakistan gibi meseleleri ikili ilişkilerin içine dahil etmesine gerek yok. Büyükelçiye göre Hindistan’ın yapması gereken şey, Çin’in de rolünü gözeterek, Türkiye ile bağlarını canlandırması.

    Tekrar etmek gerekirse, İran, Çin, Pakistan ve Rusya ile birlikte Türkiye, Hindistan yönetimi tarafından Afganistan’da etkin en önemli aktörlerden birisi olarak değerlendiriliyor. Burada önemli bir husus olarak, Yeni Delhi yönetiminin diğer devletleri bölge-içi aktörler olarak görmesine karşın, Türkiye’yi bölge-dışı bir aktör olarak gördüğü belirtilmeli. Afganistan’da Pakistan ile yakın bir ortaklık içerisinde olan bir başka devletin de etkili olması, Hindistan için bir zafiyet olarak değerlendiriliyor.

    Bu minvalde, Raja Mohan’a göre, Türkiye’nin Afganistan’daki büyüyen rolü, Yeni Delhi ile Ankara arasındaki ilişkilerde daha zor bir safhayı beraberinde getiriyor. Özelikle, Türkiye’nin Pakistan ile arasındaki derinleşen askeri-güvenlik iş birliği, Yeni Delhi’nin Ankara’yı olumlu bir bakış ile değerlendirmesini daha da zorlaştırıyor. Pakistan’ın Çin ile de geliştirdiği yakın ortaklık, Hindistan açısından Afganistan’da Türkiye’nin üçlü bir rakip cephenin parçası olduğu şeklindeki algıyı güçlendiriyor. Örneğin, Tümgeneral (E) Bhopinder Singh’e göre, Türkiye, Afganistan’da alenen Hindistan karşıtı bir triad’ın üyesi. Diğer üyeler ise elbette Pakistan ve Çin.

    Dolayısıyla, en azından Hindistan kamuoyunda, Afganistan’daki gelişmelere yönelik bir Türkiye-Hindistan iş birliği pek olası görülmüyor. Hindistan’ın önemli düşünce kuruluşlarından Savunma Çalışmaları ve Analizleri Enstitüsü’nden (IDSA) Muddassir Quamar, kendisi ile yaptığım söyleşide benzer bir perspektif ortaya koydu.  Quamar’a göre, Afganistan konusunda iki ülke arasında, ikili bir iş birliği uygulanabilir görünmüyor. Quamar, bunun başlıca sebeplerini ise, Türkiye’nin Hindistan’ın iç işlerine müdahele etme eğilimi ile Pakistan’ın Afganistan’daki ‘menfur ve menfi’ rolüne dair sahip olduğu ‘kör nokta’ şeklinde açıklıyor. Bununla birlikte Quamar, bölgesel veya küresel çoktaraflı forumlar aracılığıyla Türkiye ile Hindistan arasında bir iş birliğinin mümkün olabileceği kanaatinde.

    Hindistan’ın bir başka önde gelen araştırma merkezi olan Gözlemci Araştırma Vakfı’ndan (ORF) Kabir Taneja da kendisi ile yaptığım söyleşide benzer hususların altını çizdi. Taneja’ya göre de iki ülke arasındaki iş birliği imkânı sınırlı. Afganistan’daki durumun ciddiyetine rağmen, Türkiye’nin Pakistan’a yakınlığı ve Keşmir konusundaki tavrı Hindistan’ın Türkiye ile yakınlaşmasını zorlaştıran etkenler. Öte taraftan, Taneja iki devletin de nihai hedefinin Afganistan’ı şiddet sarmalından kurtarmak olduğunu ve dolayısıyla Afganistan’a yönelik politikalarının arkasındaki nedenler farklı olsa da ortak hedefe yönelik “temel bir uyumun” mümkün olduğu görüşünde. Aynı merkezin Stratejik Çalışmalar Programı direktörü olan Harsh V. Pant da her şeye rağmen bir iş birliğinin mümkün olabileceği görüşünde. Pant’a göre, eğer Afganistan bir iç savaşa sürüklenirse ve bu iç savaşta Türkiye Taliban’a karşı Afganistan Hükümeti’ni desteklerse, bu durumda Hindistan mutlaka Türkiye ile ilişkilerini geliştirmek isteyecektir.

    Türkiye’nin Kabil’deki askeri varlığının Afganistan’ın barış ve istikrarına katkı sağlayıp sağlayamayacağına dair sorduğum soruya, Muddassir Quamar, böylesi bir misyonun Türkiye için ortaya çıkarabileceği risklere değinerek cevap verdi. Quamar’a göre, Türkiye’nin Taliban ile girebileceği bir silahlı çatışma sürecinde, Türk Silahlı Kuvvetleri Taliban’ı Hamid Karzai Havaalanı’ından uzak tutmayı başarabilse dahi, Türkiye “ağır bir stratejik ve askeri maliyet” ödemek durumunda kalabilir. Kabir Taneja’ya göre ise, Türkiye’nin Kabil’deki askeri varlığı, Afganistan’ın barış ve istikrarından ziyade, ABD ve NATO ile yeniden iyi münasebetler kurmaya matuf.

    Türkiye, bir taraftan Afganistan’daki nüfuzunu genişletmeye çalışıyor; diğer taraftan da Hindistan ile ilişkilerini geliştirmeyi istiyor. Mart ayında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Duşanbe’de Hindistanlı mevkidaşı S. Jaishankar ile görüşmesi bu doğrultuda önemli bir gelişme. 28 Temmuz’da Türkiye’nin Yeni Delhi Büyükelçisi Sayın Fırat Sunel, Hindistan’ın en etkili haber-yorum sitelerinden The Print’e verdiği mülakatta, Türkiye’nin bu isteğini dile getirdi. Hindistan’ı “kayda değer öneme sahip dost ülke” olarak tarif eden Sayın Sunel’e göre, iki ülke arasında iş birliği için çok sayıda ortak zemin ve ortak çıkarlar mevcut ve yapılması gereken şey, yeni ufuklar açmak için iki ülkenin potansiyellerini faydalı bir surete çevirmek ve ikili münasebetleri derinleştirmek. Türkiye’nin, Afganistan’daki faaliyetleri dahil olmak üzere, Avrasya’daki girişimlerinin Hindistan gibi önemli bölgesel güçler tarafından nasıl değerlendirildiğini yakından takip etmesi, bu iyi niyetin pratiğe çevrilmesinde önemli görülüyor. 

    *Hindice ve Urduca yerel yazılı basının taranmasındaki ve ilgili haberlerin çevirisindeki yardımlarından dolayı Sayın Aaqib Javid’e teşekkür ederim.

    Fotoğraf: Sohaib Ghyasi

    Dünya
    Paylaş Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp
    Önceki İçerikSPQRCAST #8 | Kıtlık Roma’yı Vuruyor
    Sonraki İçerik Yangın Özel | Beril Eski ile Eskisi Gibi Değil

    Diğer İçerikler

    Yazılar

    Yatırım mı Sömürü mü?: ABD ve Ukrayna Arasında Tartışmalı Maden Anlaşması

    14 Mayıs 2025 Cem Özen
    Bültenler

    Dünya Gündemi: Trump’ın Körfez Turu, ABD-Çin Ticaret Savaşlarında Geçici Ateşkes

    13 Mayıs 2025 Bahadır Çelebi
    Bültenler

    ABD Gündemi: Trump’ın İlk 100 Günü, Sol Muhalefet Meydanlarda, Kamuda Tasfiyeler, Mineral Anlaşması

    10 Mayıs 2025 Emrullah Özdemir

    Yorumlar kapalı.

    Güncel İçerikler

    Küçük Partilerin Oy Oranını Hesaplamak Neden Zordur?

    15 Mayıs 2025 Yazılar Salih Yasun

    Yatırım mı Sömürü mü?: ABD ve Ukrayna Arasında Tartışmalı Maden Anlaşması

    14 Mayıs 2025 Yazılar Cem Özen

    Dünya Gündemi: Trump’ın Körfez Turu, ABD-Çin Ticaret Savaşlarında Geçici Ateşkes

    13 Mayıs 2025 Bültenler Bahadır Çelebi

    Abdülhamid ve Sherlock Holmes

    12 Mayıs 2025 Yazılar Umut Dağıstan

    E-Bültene Abone Olun

    Güncel içeriklerden ilk siz haberdar olun




    Archives

    • Mayıs 2025
    • Nisan 2025
    • Mart 2025
    • Şubat 2025
    • Ocak 2025
    • Aralık 2024
    • Kasım 2024
    • Ekim 2024
    • Eylül 2024
    • Ağustos 2024
    • Temmuz 2024
    • Haziran 2024
    • Mayıs 2024
    • Nisan 2024
    • Mart 2024
    • Şubat 2024
    • Ocak 2024
    • Aralık 2023
    • Kasım 2023
    • Ekim 2023
    • Eylül 2023
    • Ağustos 2023
    • Temmuz 2023
    • Haziran 2023
    • Mayıs 2023
    • Nisan 2023
    • Mart 2023
    • Şubat 2023
    • Ocak 2023
    • Aralık 2022
    • Kasım 2022
    • Ekim 2022
    • Eylül 2022
    • Ağustos 2022
    • Temmuz 2022
    • Haziran 2022
    • Mayıs 2022
    • Nisan 2022
    • Mart 2022
    • Şubat 2022
    • Ocak 2022
    • Aralık 2021
    • Kasım 2021
    • Ekim 2021
    • Eylül 2021
    • Ağustos 2021
    • Temmuz 2021
    • Haziran 2021
    • Mayıs 2021
    • Nisan 2021
    • Mart 2021
    • Şubat 2021
    • Ocak 2021
    • Aralık 2020
    • Kasım 2020
    • Ekim 2020
    • Eylül 2020
    • Ağustos 2020
    • Temmuz 2020
    • Haziran 2020
    • Mayıs 2020
    • Nisan 2020
    • Mart 2020
    • Şubat 2020
    • Ocak 2020
    • Aralık 2019
    • Kasım 2019
    • Ekim 2019
    • Eylül 2019
    • Ağustos 2019
    • Temmuz 2019
    • Haziran 2019
    • Mayıs 2019
    • Nisan 2019
    • Mart 2019

    Categories

    • Asterisk2050
    • Bültenler
    • Çeviriler
    • D84 INTELLIGENCE
    • EN
    • Forum
    • Özetler
    • Podcast
    • Röportajlar
    • Uncategorized
    • Videolar
    • Yazılar
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    İçerik
    • Yazılar
    • Podcast
    • Forum
    • Röportajlar
    • Çeviriler
    • Özetler
    • Bültenler
    • D84 INTELLIGENCE
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    Sosyal Medya
    • Twitter
    • Facebook
    • Instagram
    • Youtube
    • LinkedIn
    • Apple Podcast
    • Spotify Podcast
    • Whatsapp Kanalı
    Kurumsal
    • Anasayfa
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • Yazarlar
    • İçerik Sağlayıcılar
    • Yayın İlkeleri ve Yazım Kuralları
    © 2025 DAKTİLO1984
    • KVKK Politikası
    • Çerez Politikası
    • Aydınlatma Metni
    • Açık Rıza Beyanı

    Arama kelimesini girin ve Enter'a tıklayın. İptal etmek için Esc'ye tıklayın.

    Çerezler

    Sitemizde mevzuata uygun şekilde çerez kullanılmaktadır.

    Fonksiyonel Her zaman aktif
    Sitenin çalışması için ihtiyaç duyulan çerezlerdir
    Preferences
    The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
    İstatistik
    Daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak için kullanılan çerezlerdir The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
    Pazarlama
    Size daha uygun içeriklerin iletilmesi için kullanılan çerezlerdir
    Seçenekleri yönet Hizmetleri yönetin {vendor_count} satıcılarını yönetin Bu amaçlar hakkında daha fazla bilgi edinin
    Seçenekler
    {title} {title} {title}