Daktilo 1984Daktilo 1984
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • E-Bültene Abone Ol
    Facebook Twitter Instagram Telegram
    Twitter Facebook YouTube Instagram WhatsApp
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Destek Ol Abone Ol
    • İZLE
      • Çavuşesku’nun Termometresi
      • Varsayılan Ekonomi
      • 2’li Görüş
      • İki Savaş Bir Yazar
      • Yakın Tarih
      • Mayhoş Muhabbetler
      • Tümünü Gör
    • OKU
      • Yazılar
      • Röportajlar
      • Çeviriler
      • Asterisk2050
      • Yazarlar
    • DİNLE
      • Çerçeve
      • Zedcast
      • Tuhaf Zamanların İzinde
      • SenSensizsin
      • Tümünü Gör
    • D84 FYI
      • Hariçten Gazel
      • Avrupa Gündemi
      • ABD Gündemi
      • Altüst
    • D84 INTELLIGENCE
      • Kitap Yorum
      • Göç Sorunu
      • Başkanlık Sistemi Projesi
      • Devlet Kapasitesi Liberteryenizmi
      • Herkes için Siyaset Bilimi
      • Yapay Zeka
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Anasayfa » Avrupa Sınırında Kriz Büyüyor: Belarus ile AB Tekrardan Karşı Karşıya
    Forum

    Avrupa Sınırında Kriz Büyüyor: Belarus ile AB Tekrardan Karşı Karşıya

    Emre Güngör11 Kasım 20216 dk Okuma Süresi
    Paylaş
    Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp

    [voiserPlayer]

    Son 10 yıldır yoğun bir göç karmaşası yaşayan Avrupa Birliği sınırları, 8 Kasım 2021 tarihinde Polonya kapısında yaşanan olaylar ile bir kez daha sınandı. Çoğunun Iraklı olduğu bilinen 2 bin kadar göçmen, Polonya- Belarus sınırındaki Bruzgi sınır kapısına yönelerek Avrupa Birliği sınırlarına geçmeye çalıştı. Kameralara yansıyan görüntüler insan hakları anlamında ne kadar dehşet verici olsa da yaşananlar sadece bir mülteci sorunu değil, aynı zamanda Orta Avrupa ve Baltık coğrafyasında yaşanan büyük bir rekabetin küçük bir yansıması olarak görülüyor.

    Suriye iç savaşının başlattığı kaosun devamında 2015 yılından beri Avrupa Birliği farklı rotalardan mülteci akımına uğruyor. Bunların en yoğun olduğu noktalardan bazıları da üzere Türkiye ve Akdeniz üzerinden gerçekleşiyordu. 2021’in yaz mevsiminde ise beklenmedik bir rota yeni krizlere gebe olmaya başladı. Bu krizden nasibini alan ilk ülke ise Avrupa Birliği’nin küçük ülkesi Litvanya olmuştu.

    Son birkaç ayda, yaklaşık 3 milyon nüfusa sahip Litvanya’ya Belarus sınırından 4 bin kadar düzensiz göçmen geldi. Bu istatistik dünyanın diğer ülkelerine bakıldığında küçük bir sayı gibi gözükse de Litvanya hükümetine göre ülkeye 2019 yılına kıyasla 110, 2020 yılına kıyasla ise 55 kat daha fazla göçmen ulaştı. Gelenlerin çoğunluğu Irak vatandaşı (2700 kişi) olmasının yanında Demokratik Kongo ve Kamerun gibi Afrika ülkelerinden gelen göçmenlerde bulunuyor. Yetkililer göçün önünü kesemedikleri sürece sınıra 10 bin kadar insanın dayanacağını beklediklerini belirtiyorlar.

    Göçmenlerin yeni rotası haline gelmek istemeyen Litvanya, bu sebeplerden dolayı sınır koruma için ülkede acil durum ilan etti. 680 km’lik Litvanya- Belarus ile sınırının tamamına dikenli tel ve çit inşa etmeye başlayan ülke, bölgeye çok sayıda güvenlik gücü yönlendirdi ve dronelar ile korumaya başladı. Ayrıca konu hakkında Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler’den destek talep edildi.

    Litvanya hükümetinin olaya bakış açısı ise oldukça kesin: Düzensiz göçmenler veya Litvanya basınına göre “ajanlar”, diktatör Aleksandr Lukaşenko tarafından ülkeye gönderiliyor. 28 yıldır ülkeyi demir yumruk ile yöneten, Ağustos 2020 seçimleri ve muhalif gazeteciyi uçaktan indirmesiyle oldukça konuşulan Belarus devlet başkanı Lukaşenko, Batı dünyası ile arasını bozulması ardından Avrupa Birliği’ne karşı agresif politikalar yürütüyor. Ağustos 2020 seçimleri ardından Litvanya’nın Belarus’tan kaçan aktivistlere ve siyasilere kapıları açmasıyla birlikte arşa çıkan tansiyon, Rusya’nın da büyük desteği ile AB’yi zor durumda bırakmak adına mültecileri bir “hibrit silah” olarak kullanıyor.

    Bunun yanında Avrupa Birliği’nin sürekli övündüğü ve dünyaya ihraç etmeye çalıştığı insan hakları konuları da büyük bir testten geçiyor. Litvanya da bunun bir parçası olarak ağustos ayında sığınmacıların haklarını kısıtlayan yeni bir yasa paketini onayladı; buna göre sığınmacı prosedürleri 10 gün ile kısıtlanıyor ve incelemelerin olumsuz olması durumunda yetkililerin göçmenleri geri göndermesine izin veriliyor. Ayrıca göçmenlerin mahkemelere itiraz başvurusu yapması da neredeyse imkânsız hale getirildi. Mültecilerin bulunduğu kamplarda ise durum oldukça kötü durumda. Bunun sebebi Litvanya’nın 4 bin mülteci ağırlamayacak olması değil, aksine kötü şartlar mültecilere karşı uygulanan psikolojik bir baskı yöntemi. Bunun yanında hükümet mültecilere evine dönmesi için para dahi teklif ediyor.

    Kriz Polonya’ya İhraç Ediliyor

    Litvanya böyle bir durumda iken komşu Baltık ülkeleri ve Polonya, Belarus karşısında Litvanya’ya diplomatik desteğini ilettiklerini belirtti. Fakat son iki günde yaşananlar nedeniyle olaylar artık sadece Litvanya’yı değil, diğer Avrupa ülkelerini de ilgilendirir oldu. Bunlardan birisi de geçtiğimiz aylarda yasa üstünlüğü konusunda Avrupa Komisyon’u ile kavgalı olan Polonya.

    8 Kasım 2021 tarihinde Polonya – Belarus sınır kapısında sıcak gelişmeler yaşandı. Haftalardır sınırdaki ormanlık alanlarda kamp yapan göçmenlerin kış öncesi harekete geçmeleri bekleniyordu ve iki gün önce, mülteciler Polonya sınır kapısı olan Bruzgi’ye doğru harekete geçtiler. Ülkelerinde zor şartlardan kaçan mülteciler ise sıcak bir barınacak yer ve haklarının yok sayılmadığı bir hayata adım atmayı beklerken, karşılarına tel dikenler ardında bekleyen 12 bin Polonyalı asker ve helikopter çıktı.

    Belli bir süredir ormanda kamp yapan mülteciler, kışın da gelmesiyle oldukça kötü koşullarda hayatta kalma çabası içinde yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor. Maalesef şu ana kadar en az 7 mülteci sadece soğuk dolasıyla donarak (hipotermi) sebebiyle hayatını kaybetti. Mültecilerin akıbeti ise hala belirsiz.

    Buna karşın dünyada insan hakları en kritik noktalardan biri olarak görülürken Avrupalı devletlerin dahil birçok devletin sınırına duvar örmeye çalışması tarihin tekerrürden ibaret olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor: 9 Kasım 1989 tarihinde yıkılan Berlin Duvarı, bu sefer kendini 2021 yılının 9 Kasım’ında Polonya sınırında mültecilere karşı gösteriyor.

    Politika anlamında ise durum göründüğünden çok daha karmaşık. Rusya ile neredeyse birleşen ve kukla devlet haline dönüşmüş Belarus, Avrupa Birliği ile Geri Kabul Anlaşması’nı askıya almış, Batı’nın tutumlarından sonra artık savaştan kaçan insanları kendilerinin alamayacağını ifade etmişti. Bugün ise Belarus Avrupa Birliği’ne baskı uygulamak için Orta Doğu ve Afrika’dan mültecileri kabul edip AB sınırına gönderiyor. Yerel haber ajanslarına göre mültecilerin sınır bölgelerine taşınmasında Belarus hükümetinin askeri araçları dahi kullanılıyor.

    AB ise Belarus’un yaptıklarını bir “hibrit savaş” olarak değerlendiriyor ve Belarus’a karşı yaptırımların arttırılması, hatta ticari ilişkiler dahil tüm ilişkilerin tam anlamıyla kesilmesi konuşuluyor.

    Fakat olay sadece burada bitmiyor: Son aylarda büyük tartışmalara yol açan anayasa üstünlüğü tartışması sonrası Polonya diğer AB devletleriyle gerginlik yaşıyor. 28 Ekim’de AB Adalet Divanı, Polonya’nın uyguladığı yasa reformları nedeniyle ihlal gerçekleşen her gün başına 1 milyon Euro para cezası ödemesi kararını almıştı. Polonya bunu kendisine yapılan bir ‘şantaj’ olarak değerlendirmiş ve genel anlamda AB’ye karşı bir rest çekme tutumundaydı. Hatta Birleşik Krallık’ın Brexit’i sonrası Polonya’nın da AB’den Polexit’i, yani Polonya’nın AB’den ayrılması tartışılır olmuştu.

    Bunun yanında AB bir yandan Polonya’yı desteklerken diğer yandan yargı aracılığıyla Polonya’nın temel insan hakları konusunda ihlaller gerçekleştirdiğini, uluslararası iltica yasalarını çiğneyerek göçmenleri sınırın dışına ittirdiğini belirtiyor. Böyle bir siyasi iklimde tarafların ne yapacağı büyük bir tartışma konusu olsa da nihai bir gerçek var: Belarus ve Rusya, mültecileri bir silah olarak kullanarak Avrupa Birliği içindeki dengeyi büyük oranda bozmuş durumda.

    Yaşananlara daha büyük bir açıdan baktığımızda ise karşımıza Suriye’den dahi örnekler ortaya çıkıyor. Yakın zamanda Esad rejiminin Suriye’den Avrupa’ya gitmek isteyen sığınmacıları uçakla Belarus’a gönderdiği ortaya çıktı. Ayrıca Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’un “Onlar (Mülteciler), senelerdir kendi yaşam biçiminin propagandasını ve reklamını yapmış olan Avrupa’ya gitmek istiyorlar. “Avrupa kendi sözlerinin ve davranışlarının sorumluluğunu üstüne almalı” açıklaması, Rusya’nın Belarus’u maşa olarak kullanarak nasıl bir politika güttüğünün göstergesi.  

    Son olarak, yaşananların ucu bir şekilde Türkiye’ye de dokunuyor. Batı medyası Lukaşenko’nun Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı taklit ettiğini, bunun yanında Türkiye’nin de Belarus ve Rusya’ya yardım ederek Türk Hava Yolları (THY) aracılığıyla mültecileri AB sınırına getirdiği iddia ediliyor. İddialar THY tarafından yalanlansa da giriş kısıtlamaları biçimindeki havacılık yaptırımlarına Türkiye’nin de dahil edilebileceği konuşuluyor.

    Fotoğraf: AP

    Dünya
    Paylaş Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp
    Önceki İçerikKalp Çarpıntısı – Alice Oseman | Sinekli Bakkal #2
    Sonraki İçerik “Çil Yavrusu Gibi Dağılırlar” (Dağılmadı!) – Çerçeve | 2 Sezon | Bölüm 4

    Diğer İçerikler

    Yazılar

    Yatırım mı Sömürü mü?: ABD ve Ukrayna Arasında Tartışmalı Maden Anlaşması

    14 Mayıs 2025 Cem Özen
    Bültenler

    Dünya Gündemi: Trump’ın Körfez Turu, ABD-Çin Ticaret Savaşlarında Geçici Ateşkes

    13 Mayıs 2025 Bahadır Çelebi
    Bültenler

    ABD Gündemi: Trump’ın İlk 100 Günü, Sol Muhalefet Meydanlarda, Kamuda Tasfiyeler, Mineral Anlaşması

    10 Mayıs 2025 Emrullah Özdemir

    Yorumlar kapalı.

    Güncel İçerikler

    Yatırım mı Sömürü mü?: ABD ve Ukrayna Arasında Tartışmalı Maden Anlaşması

    14 Mayıs 2025 Yazılar Cem Özen

    Dünya Gündemi: Trump’ın Körfez Turu, ABD-Çin Ticaret Savaşlarında Geçici Ateşkes

    13 Mayıs 2025 Bültenler Bahadır Çelebi

    Abdülhamid ve Sherlock Holmes

    12 Mayıs 2025 Yazılar Umut Dağıstan

    ABD Gündemi: Trump’ın İlk 100 Günü, Sol Muhalefet Meydanlarda, Kamuda Tasfiyeler, Mineral Anlaşması

    10 Mayıs 2025 Bültenler Emrullah Özdemir

    E-Bültene Abone Olun

    Güncel içeriklerden ilk siz haberdar olun




    Archives

    • Mayıs 2025
    • Nisan 2025
    • Mart 2025
    • Şubat 2025
    • Ocak 2025
    • Aralık 2024
    • Kasım 2024
    • Ekim 2024
    • Eylül 2024
    • Ağustos 2024
    • Temmuz 2024
    • Haziran 2024
    • Mayıs 2024
    • Nisan 2024
    • Mart 2024
    • Şubat 2024
    • Ocak 2024
    • Aralık 2023
    • Kasım 2023
    • Ekim 2023
    • Eylül 2023
    • Ağustos 2023
    • Temmuz 2023
    • Haziran 2023
    • Mayıs 2023
    • Nisan 2023
    • Mart 2023
    • Şubat 2023
    • Ocak 2023
    • Aralık 2022
    • Kasım 2022
    • Ekim 2022
    • Eylül 2022
    • Ağustos 2022
    • Temmuz 2022
    • Haziran 2022
    • Mayıs 2022
    • Nisan 2022
    • Mart 2022
    • Şubat 2022
    • Ocak 2022
    • Aralık 2021
    • Kasım 2021
    • Ekim 2021
    • Eylül 2021
    • Ağustos 2021
    • Temmuz 2021
    • Haziran 2021
    • Mayıs 2021
    • Nisan 2021
    • Mart 2021
    • Şubat 2021
    • Ocak 2021
    • Aralık 2020
    • Kasım 2020
    • Ekim 2020
    • Eylül 2020
    • Ağustos 2020
    • Temmuz 2020
    • Haziran 2020
    • Mayıs 2020
    • Nisan 2020
    • Mart 2020
    • Şubat 2020
    • Ocak 2020
    • Aralık 2019
    • Kasım 2019
    • Ekim 2019
    • Eylül 2019
    • Ağustos 2019
    • Temmuz 2019
    • Haziran 2019
    • Mayıs 2019
    • Nisan 2019
    • Mart 2019

    Categories

    • Asterisk2050
    • Bültenler
    • Çeviriler
    • D84 INTELLIGENCE
    • EN
    • Forum
    • Özetler
    • Podcast
    • Röportajlar
    • Uncategorized
    • Videolar
    • Yazılar
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    İçerik
    • Yazılar
    • Podcast
    • Forum
    • Röportajlar
    • Çeviriler
    • Özetler
    • Bültenler
    • D84 INTELLIGENCE
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    Sosyal Medya
    • Twitter
    • Facebook
    • Instagram
    • Youtube
    • LinkedIn
    • Apple Podcast
    • Spotify Podcast
    • Whatsapp Kanalı
    Kurumsal
    • Anasayfa
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • Yazarlar
    • İçerik Sağlayıcılar
    • Yayın İlkeleri ve Yazım Kuralları
    © 2025 DAKTİLO1984
    • KVKK Politikası
    • Çerez Politikası
    • Aydınlatma Metni
    • Açık Rıza Beyanı

    Arama kelimesini girin ve Enter'a tıklayın. İptal etmek için Esc'ye tıklayın.

    Çerezler

    Sitemizde mevzuata uygun şekilde çerez kullanılmaktadır.

    Fonksiyonel Her zaman aktif
    Sitenin çalışması için ihtiyaç duyulan çerezlerdir
    Preferences
    The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
    İstatistik
    Daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak için kullanılan çerezlerdir The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
    Pazarlama
    Size daha uygun içeriklerin iletilmesi için kullanılan çerezlerdir
    Seçenekleri yönet Hizmetleri yönetin {vendor_count} satıcılarını yönetin Bu amaçlar hakkında daha fazla bilgi edinin
    Seçenekler
    {title} {title} {title}