Daktilo 1984Daktilo 1984
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • E-Bültene Abone Ol
    Facebook Twitter Instagram Telegram
    Twitter Facebook YouTube Instagram WhatsApp
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Destek Ol Abone Ol
    • İZLE
      • Çavuşesku’nun Termometresi
      • Varsayılan Ekonomi
      • 2’li Görüş
      • İki Savaş Bir Yazar
      • Yakın Tarih
      • Mayhoş Muhabbetler
      • Tümünü Gör
    • OKU
      • Yazılar
      • Röportajlar
      • Çeviriler
      • Asterisk2050
      • Yazarlar
    • DİNLE
      • Çerçeve
      • Zedcast
      • Tuhaf Zamanların İzinde
      • SenSensizsin
      • Tümünü Gör
    • D84 FYI
      • Hariçten Gazel
      • Avrupa Gündemi
      • ABD Gündemi
      • Altüst
    • D84 INTELLIGENCE
      • Kitap Yorum
      • Göç Sorunu
      • Başkanlık Sistemi Projesi
      • Devlet Kapasitesi Liberteryenizmi
      • Herkes için Siyaset Bilimi
      • Yapay Zeka
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Anasayfa » Suçlu, Nasıl Yine Siviller Oldu?
    D84 INTELLIGENCE

    Suçlu, Nasıl Yine Siviller Oldu?

    Afra Teren Gürlüler15 Temmuz 20238 dk Okuma Süresi
    Paylaş
    Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp

    Ülkemiz 6 Şubat 2023 günü tarihinde örneği az görülmüş bir afet ile sarsıldı. Bu depremden 11 il ve çevresi sarsıcı bir şekilde etkilendi. Ancak, depremi afet haline getiren yine insan unsuru oldu. Elbette ki tek bir insan değil, ama kurumlar ve bireyler kümülatif olarak hem deprem öncesi hem de deprem sonrası yaptıkları ve yapmadıkları ile depremi tarifi imkânsız bir afete dönüştürdüler. İşte tam da bu noktada bu yazının konusu olan sivil toplum örgütleri deprem sonrasında oynadıkları rollerle ön plana çıktılar.

    Sivil toplum deprem sonrasında hızla rol aldı almasına ama artan aktiflikleri kendilerini hedef haline de getirdi. Aslında Türkiye Cumhuriyeti’nin en eski sivil toplum yapılanmalarından sayılabilecek olan ve doğal afet ve ihtiyaç halinde halka destek olmak görevini üstlenmiş olan Kızılay’ın yetersizliğinin ortaya çıkmasıyla alternatif sivil toplum ön plana çıktı. Bu aktif rolleri sonrası da tabii ki farklı soruların ve ithamların muhatabı haline geldiler.

    Örnekler üzerinden devam etmekte fayda olduğunu düşünüyorum. En çok hedef haline gelen ve suçlanan sivil toplum oluşumu ile başlayalım: Ahbap Platformu. Ahbap Platformu eski bir şarkıcı olan Haluk Levent tarafından kurulan bir gönüllülük platformu. Bugüne kadar pek çok olayda adını duyduğumuz, bireysel ihtiyaçlar halinde ilgili bölgeye gönüllülerinin aktarıldığı ve maddi desteklerde bulunan bir kuruluş. Haluk Levent son yıllarda tamamı Ahbap yararına konserler de veren bir sanatçı.

    Deprem konusuna dönersek, deprem olduğu andan itibaren Ahbap ekipleri afet bölgesine intikal etmeye, yardım taleplerini toplamaya ve de bölgede yapılacakları planlamaya başladılar. Vatandaşın AFAD ve Kızılay başta olmak üzere kamu ile bağlantılı, iktidar ile yakın olduğu düşünülen kurumlara bağış yapmak istememesi sebebiyle Ahbap’a yapılan bağış tutarı çok yüksek oldu. Doğal olarak bu durum, diğer kurumlarda ve iktidara yakın çevreler arasında tepki doğurdu.

    Sosyal medyada ve yandaş olarak nitelendirebileceğimiz iktidarı açıkça destekleyen gazeteci ve yorumcular arasında bu tepkiler ilk filizlerini verdi. Bu kitlenin sesini duyurmasıyla birlikte Haluk Levent’in yetkinlikleri sorgulandı ve “1 milyar lirayı Haluk Levent yönetemez, bu para AFAD’a aktarılsın” nidaları duyulmaya başlandı. “Ahbap bu paraları ne yapacak, nereye gitti bu paralar” sorgulamaları arttı. Haluk Levent ve ekibi çıkıp kalem kalem hangi paranın nereye gideceğini anlattılar. Ancak bu da tepkili grupları rahatlatmaya yetmedi.

    Hatta bu suçlamalar öyle bir boyuta geldi ki bölgeye gittiğini söyleyen bazı gazeteciler, “Ahbap çok yüksek paralar topladı ama sahada yok, görmedik” dediler. Buradaki amaçları, vatandaştan toplanan paraların başka amaçlarla kullanıldığını, vatandaşın bu dernek tarafından dolandırıldığını ima etmekti.

    Oysa burada sormamız gereken soru belli. Zaten bu kuruluşlar yardım toplamak için gereken izinleri alıyorlar, o halde devletin izni ile yapılan faaliyetlerinin altında neden bir terslik aramalıyız ki? Ayrıca eğer bu dernek paraları başka amaçlarla kullanıyorsa devletin idari ve yargısal makamlarının bunun için bir aksiyon alması gerekmez miydi? Oysa yargı makamlarından gelen bir suçlama, bir soruşturma ve/veya bir yargılama olduğuna dair hiçbir bilgimiz yok. O halde neden bu dernek ve onun yöneticisi bir suçlu gibi, bir dolandırıcı gibi lanse edilmek istendi?

    Güncel gelişmeler üzerinden yapılan spekülasyonlar yeterli gelmemiş olacak ki Haluk Levent’in 90’lı yıllarda yaşanan bir borç-alacak meselesine ilişkin detaylar ortaya serildi. Yani özetle ortada yolsuzluğa, dolandırıcılığa dair herhangi bir kanıt olmaksızın suçlandı. Bunlar olurken aslında Haluk Levent ve ekibi zaten Kızılay ve Afad ile koordineli çalıştıklarını defalarca dile getirdiler. Ancak bu kadar yüksek meblağların devlete ait kurumlara değil sivil toplum örgütlerine gitmesi, devlet aşıklarını ya da iktidar yandaşlarını fazlasıyla üzdü ve rahatsız etti. Aslında tüm bu suçlamaların temelinde yatan da buydu.

    Diğer bir sivil toplum oluşumu da Babala TV olarak örneklendirilebilir sanırım. Babala TV tabii ki Ahbap gibi bir sivil toplum derneği, kuruluşu değil. Normal şartlarda kâr amacı güden olarak nitelendirebileceğimiz sosyal medya ve özellikle de Youtube üzerinde içerik üreten bir platform Babala TV. Ancak günümüzde tabii ki sosyal medyanın gücü de göz önüne alınınca, deprem gibi bir afet olduğunda ve toplum gözünde kamu imkanları yetersiz kalınca, deprem sonrası sürece insan gücü ve maddi destek olarak katılan siviller ve bu kişilerin örgütlenmesi ile oluşan sivil toplum da sürece tüm gücüyle dahil oldu. Onlar da kendi sosyal medya güçlerini kullanarak gerek bağış toplamak, gerek gelen ayni yardımların dağıtılmasını sağlamak, gerekse de bölgedeki eksikleri tespit etmek hususlarında çalıştılar.

    Ancak Babala TV’yi de yukarıda bahsettiğim gerekçelerle rahatsız edici bulan odaklar bu grubu da hedef haline getirdiler. Burada da şöyle ilginç bir olay yaşandı: Baraj kapaklarının patladığına ilişkin bir söylem ortaya atıldı ve aslında bunu ilk yazan hesap olmamasına rağmen Oğuzhan Uğur bu bilgiyi yaydığı için yargı önüne çıktı. Evet, teyitsiz ve insanları korkuya sürükleyecek bilgileri yaymak yanlış ve hukuken de suç. Fakat burada sanki diğer konularda suçlayacak bir veri elde edemeyince başka bir aksiyon ile itibarsızlaştırma amacı güdüldü gibi gözüküyor. Bu itibarsızlaştırma, aslında genel olarak tam da bu yazının konusu olan sivil toplumun kriminalize edilmesi sürecinin de bir parçası.

    Bu itibar saldırıları o kadar ileri bir boyuta geldi ki yardım etmeye çalışan ve bağış toplayan her grup itham altında kalmaya başladı. Hatta hem Ahbap hem de Babala TV’ye yönelik ortak tepki açıklamaları bile gördük. Açıkça “on binlerce gönüllünün emeğini bu ikisine yedirmemek lazım” şeklinde bir tweet ile Haluk Levent ve Oğuzhan Uğur’un fotoğraflarını paylaşan içerikler de gördük.

    Kızılay gibi köklü bir kurumun afet anında çadır ve konserveleri satarak hizmet sunduğunu pek çok vatandaş bu süreçte öğrendi. Hukuki yapısı ve hukuki düzenlemeleri sebebiyle Kızılay’ın bu yaptığı yasal mı sorusunu sorarsak cevap evet olacaktır. Ancak bir konunun hukuka uygun olması ile ahlaka uygunluğu aynı şey değildir. Türkiye’de insanlar pek çok Batı ülkesinden kat ve kat fazla vergi ödüyor. Hem de hem gelirlerinden hem de satın aldıkları en temel ihtiyaç malzemesi ürünler üzerinden çok yüksek vergiler ödüyorlar. Fakat ihtiyaç halinde, sanki bütün bu paralar vergi aracılığıyla vatandaşlardan yıllarca alınmamış gibi, birden yeni talepler doğuyor.

    Elbette ki bu kadar büyük bir felaket için yeterince kaynak ayrılamamış olması olası. Zira, Türkiye Cumhuriyeti hazinesinin kasasındaki tutarların durumu da ortada. Ancak öyle bir manzara ile karşılaştık ki zaten vergisini ödediğimiz ve bu gibi afetler için stoklanan çadır, konserve gibi temel ihtiyaçların sivil topluma parayla satılması gibi bir olaya şahit olduk. Bu durumun bir devlet tarafından açıklanabilecek bir şey olmadığını düşünüyorum. Bu ve bunun gibi aslında açıklanamayacak pek çok sebeple sivil topluma karşı bir bilenme hali oluştu. Açıklama beklenenler, hesap vermesi gereken kamu kurumları susarken, oluşan tepkiler bu derneklere, gruplara ve bireylere yöneltildi.

    Sonuç olarak hükümetin yetersizliklerini ortaya sermesi sebebiyle sivil toplum örgütleri ve bireyler kriminalize edildi. Özellikle sosyal medyada trol olarak tabir edilen ve tek bir ağızdan organize şekilde suçlama aksiyonunda bulunmaları ile ünlü hesaplar tarafından hedef haline getirilen sivil toplum kuruluşları ve gönüllüler oldu. Bu suçlamalarda temel argüman, sivil toplum aktörlerinin çeşitli şekillerde devleti aciz gösterdikleri oldu.

    Bu noktada, vatandaşların “devlet yetemediği için bu sivil toplum örgütleri ile çalışılmak zorunda kalındı” düşüncesine kapılacaklarını ve kısa süre içerisinde seçime gidecek bir iktidara böyle bir yükün ağır geleceğini düşündüler. İkinci olarak, vatandaşların ciddi bir kısmının AFAD ya da yardım için kamu tarafından açılan banka hesapları yerine bu kurumlara yardım etmeyi tercih etmesi de “devlete güven yok” algısı yaratabilir korkusu hakim oldu.

    Üçüncü olarak ise sahada pek çok vatandaştan duyduğumuz “AFAD yok”, “AFAD’ta koordinasyon yok” düşüncesi hızla yayılıyordu. Belli ki deprem süresince AFAD’ın, yani devletin afet anında varlığını en çok göstermesi gereken kurumunun görünürlüğü çok az hissediliyordu. Tam da bu sırada sivil toplum örgütlerinin çok fazla görünür olması, devlet, daha doğrusu iktidar bakımından tedirgin ediciydi.

    Tüm bu gerekçeler ışığında iktidar yandaşları da açıktan sivil toplum örgütlerini kötülemeyi ve hatta onları suçlu gibi göstermeyi doğru buldu. Yaşanan, coğrafyamızın en büyük afetiydi ve kamu kurumlarının buna tek başına yetişmesi mümkün değildi. Ancak bu noktada hem kamu kurumlarının hem sivil toplum örgütlerinin maksimum verim ile çalışmasının sağlanmasını amaçlamak yerine ne yazık ki deprem sonrası süreci bir reklam savaşına döndürenler ile karşılaştık. Bunu yapanlar iktidarın kendisiydi diyemeyiz, ancak iktidara yakınlığı açık olanlar tarafından yapıldığına defalarca şahit olduk.

    Kamu, bizden aldığı vergileri hem olağan dönem hem de olağanüstü dönemlerde bizim lehimize kullanmak zorunda. Gerçekleşebilecek afetler, krizler için sadece maddi değil, organizasyonel olarak her türlü hazırlığı ve planı yapmakla da mükellef. Ancak afet günü geldiğinde maalesef karşılaşmış olduğumuz manzara bu olamadı. Sivil toplumun organizasyon kapasitesi ile vergiler ve pek çok özel iştiraki sayesinde çokça kalkınmış olması gereken devlet neredeyse aynı seviyedeydi. Bunu görmek pek çoğumuz için çok acı oldu.

    Bir kısmımız buna üzülürken bir kısmımız da bu görüntünün üstünü kapatarak altından kalkmak istedi. Bunu örtmenin yolu da gönüllü olarak bu işi yapmaya çalışan grupların kötü gösterilmesi oldu. Umarız bundan sonra asla bu kadar büyük bir afet ile karşılaşmayız. Ancak karşılaşacağımız büyük küçük her türlü afet için kamu kurum ve kuruluşlarının hazır olmasına ek olarak, her demokratik toplumda fazlasıyla güçlü olan sivil toplumun da organize şekilde sürece dahil edilmesi konusunda bir çalışma yürütülmeli. Zira, kamu kurum ve kuruluşları ne kadar güçlü ve hazırlıklı olursa olsun sivil toplum demokratik katılımın önemli bir parçasıdır.

    Ayrıca, sivil toplum örgütlerinin çoğunun uzmanlık alanlarının olması da afet zamanı özellikle kırılgan grupların sorunlarına daha doğru şekilde eğilebilmesini sağlıyor. Bu nedenle, bırakın sivil toplumun suçlu gösterilmesini, bu örgütlerin doğru şekilde sisteme entegre edilmesi, sistemde kendilerine doğru konumlandırma yapılması vatandaşın faydasına olacaktır.

    Demokratik hukuk devletlerinde sivil toplum örgütlenmesi yaşamın ayrılmaz bir parçasıdır. Ancak otoriter devletlerde hükümetler, kendilerine alternatifmiş algısı yaratılmasın diye sivil toplumu dışlar ve yalnızca kendi ideolojilerine yakın sivil toplum örgütlenmelerine izin verir. Türkiye için de bu eşiğin atlanması gerektiği bir zamandayız. Gereken derslerin çıkarılması ve ileriye dönük adımların atılması gerekiyor.

    Yazıyı bitirirken bir noktanın altını daha çizmekte fayda görüyorum. Bireysel olarak gerek AFAD, gerekse tamamen sivil kurum ve kuruluşlarda çok ciddi çaba harcayan insanlar oldu. Bu kurumlara ve sistemdeki sorunlara yönelik eleştiriler bu kişilerin emeklerini göz ardı etmemektedir. Sorun, ciddi bir koordinasyonsuzluk ve de gerekli kaynakların ayrılmamış olmasıdır. Günlerce aç, susuz, uykusuz çalışanların emeklerinin karşılığını ödemek ise mümkün değil.

    Deprem Deprem ve Medya Sosyoloji
    Paylaş Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp
    Önceki İçerikYeni Siyaset: İmamoğlu Partisi | Masa #57
    Sonraki İçerik Kurak Günler ve Karanlık Gece: Benzerlikler ve Farklar

    Diğer İçerikler

    D84 INTELLIGENCE

    Turkey and Israel: Intense Geopolitical Rivalry from the Mediterranean to Central Asia

    8 Mayıs 2025 Reza Talebi
    Yazılar

    1 Mayis’ta, 10 Maddede Türkiye’de Emek

    1 Mayıs 2025 Burak Dalgın
    Yazılar

    Kitap Yorum: Neksus, Yuval Noah Harari (II)

    14 Nisan 2025 Umut Dağıstan

    Yorumlar kapalı.

    Güncel İçerikler

    Yatırım mı Sömürü mü?: ABD ve Ukrayna Arasında Tartışmalı Maden Anlaşması

    14 Mayıs 2025 Yazılar Cem Özen

    Dünya Gündemi: Trump’ın Körfez Turu, ABD-Çin Ticaret Savaşlarında Geçici Ateşkes

    13 Mayıs 2025 Bültenler Bahadır Çelebi

    Abdülhamid ve Sherlock Holmes

    12 Mayıs 2025 Yazılar Umut Dağıstan

    ABD Gündemi: Trump’ın İlk 100 Günü, Sol Muhalefet Meydanlarda, Kamuda Tasfiyeler, Mineral Anlaşması

    10 Mayıs 2025 Bültenler Emrullah Özdemir

    E-Bültene Abone Olun

    Güncel içeriklerden ilk siz haberdar olun




    Archives

    • Mayıs 2025
    • Nisan 2025
    • Mart 2025
    • Şubat 2025
    • Ocak 2025
    • Aralık 2024
    • Kasım 2024
    • Ekim 2024
    • Eylül 2024
    • Ağustos 2024
    • Temmuz 2024
    • Haziran 2024
    • Mayıs 2024
    • Nisan 2024
    • Mart 2024
    • Şubat 2024
    • Ocak 2024
    • Aralık 2023
    • Kasım 2023
    • Ekim 2023
    • Eylül 2023
    • Ağustos 2023
    • Temmuz 2023
    • Haziran 2023
    • Mayıs 2023
    • Nisan 2023
    • Mart 2023
    • Şubat 2023
    • Ocak 2023
    • Aralık 2022
    • Kasım 2022
    • Ekim 2022
    • Eylül 2022
    • Ağustos 2022
    • Temmuz 2022
    • Haziran 2022
    • Mayıs 2022
    • Nisan 2022
    • Mart 2022
    • Şubat 2022
    • Ocak 2022
    • Aralık 2021
    • Kasım 2021
    • Ekim 2021
    • Eylül 2021
    • Ağustos 2021
    • Temmuz 2021
    • Haziran 2021
    • Mayıs 2021
    • Nisan 2021
    • Mart 2021
    • Şubat 2021
    • Ocak 2021
    • Aralık 2020
    • Kasım 2020
    • Ekim 2020
    • Eylül 2020
    • Ağustos 2020
    • Temmuz 2020
    • Haziran 2020
    • Mayıs 2020
    • Nisan 2020
    • Mart 2020
    • Şubat 2020
    • Ocak 2020
    • Aralık 2019
    • Kasım 2019
    • Ekim 2019
    • Eylül 2019
    • Ağustos 2019
    • Temmuz 2019
    • Haziran 2019
    • Mayıs 2019
    • Nisan 2019
    • Mart 2019

    Categories

    • Asterisk2050
    • Bültenler
    • Çeviriler
    • D84 INTELLIGENCE
    • EN
    • Forum
    • Özetler
    • Podcast
    • Röportajlar
    • Uncategorized
    • Videolar
    • Yazılar
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    İçerik
    • Yazılar
    • Podcast
    • Forum
    • Röportajlar
    • Çeviriler
    • Özetler
    • Bültenler
    • D84 INTELLIGENCE
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    Sosyal Medya
    • Twitter
    • Facebook
    • Instagram
    • Youtube
    • LinkedIn
    • Apple Podcast
    • Spotify Podcast
    • Whatsapp Kanalı
    Kurumsal
    • Anasayfa
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • Yazarlar
    • İçerik Sağlayıcılar
    • Yayın İlkeleri ve Yazım Kuralları
    © 2025 DAKTİLO1984
    • KVKK Politikası
    • Çerez Politikası
    • Aydınlatma Metni
    • Açık Rıza Beyanı

    Arama kelimesini girin ve Enter'a tıklayın. İptal etmek için Esc'ye tıklayın.

    Çerezler

    Sitemizde mevzuata uygun şekilde çerez kullanılmaktadır.

    Fonksiyonel Her zaman aktif
    Sitenin çalışması için ihtiyaç duyulan çerezlerdir
    Preferences
    The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
    İstatistik
    Daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak için kullanılan çerezlerdir The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
    Pazarlama
    Size daha uygun içeriklerin iletilmesi için kullanılan çerezlerdir
    Seçenekleri yönet Hizmetleri yönetin {vendor_count} satıcılarını yönetin Bu amaçlar hakkında daha fazla bilgi edinin
    Seçenekler
    {title} {title} {title}