Daktilo 1984Daktilo 1984
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • E-Bültene Abone Ol
    Facebook Twitter Instagram Telegram
    Twitter Facebook YouTube Instagram WhatsApp
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Destek Ol Abone Ol
    • İZLE
      • Çavuşesku’nun Termometresi
      • Varsayılan Ekonomi
      • 2’li Görüş
      • İki Savaş Bir Yazar
      • Yakın Tarih
      • Mayhoş Muhabbetler
      • Tümünü Gör
    • OKU
      • Yazılar
      • Röportajlar
      • Çeviriler
      • Asterisk2050
      • Yazarlar
    • DİNLE
      • Çerçeve
      • Zedcast
      • Tuhaf Zamanların İzinde
      • SenSensizsin
      • Tümünü Gör
    • D84 FYI
      • Hariçten Gazel
      • Avrupa Gündemi
      • ABD Gündemi
      • Altüst
    • D84 INTELLIGENCE
      • Kitap Yorum
      • Göç Sorunu
      • Başkanlık Sistemi Projesi
      • Devlet Kapasitesi Liberteryenizmi
      • Herkes için Siyaset Bilimi
      • Yapay Zeka
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Anasayfa » Et Yemek ve Kamu Politikası İçin Ortak Zemin Arayışları | Veganizm #3
    Çeviriler

    Et Yemek ve Kamu Politikası İçin Ortak Zemin Arayışları | Veganizm #3

    Andy Lamey20 Nisan 20206 dk Okuma Süresi
    Paylaş
    Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp

    [voiserPlayer]

    Yazının orijinali: https://www.cato-unbound.org/2020/02/14/andy-lamey/searching-common-ground-meat-eating-public-policy

    Michael Huemer’in makalesi, daha katı bir bakış açısı adına et yemeye ilişkin nazik görüşe kafa tutması bakımından canlandırıcı bir niteliğe sahip. Huemer’ın savının iki niteliği bilhassa ilgi çekici. Öncelikle, ihtiyatlı öncüllere dayanıyor. Acı ve ızdırabın kötü olduğunun iddia edilmesi, yok sayılmasından çok daha az tartışmalı. İkinci olarak, Huemer’ın savı bir dizi siyasal ve ahlaki felsefeyle uyumlu. Liberteryenler, sosyalistler, deontologlar ve sonuççuların hepsi Huemer’in vardığı sonuçları kabul edebilir, ayrıca Huemer’in savı onları birbirlerinden ayıran meselelerle ilgili bir görüş bildirmiyor.

    Huemer, hayvanlar adına birleştirici bir sav öne süren ilk felsefeci değil. Et yeme savunucuları maalesef bu türden savlar karşılarına çıktığında bazen mevcut sorunların üzerine eğilemiyor.

    Örneğin sıklıkla verilen yanıtlardan biri, hayvanlarla ilgili ahlaki kaygının, insanlarla ilgili ahlaki kaygı pahasına duyulması gerektiği. Fakat hem Huemer’in savını kabul edip hem de ortalama bir insanın hayatını, hissedebilir bir hayvanın hayatının üstünde konumlandırabiliriz. Çoğu vegan bile bir insanı veya bir fareyi ezmek arasında seçim yapmak zorunda kalacak olsa fareyi ezmenin uygun olacağını kabul edecektir. Veganlar bizden yalnızca, et ve bitki temelli yiyecekler arasında seçim yaparken de benzer şekilde trajik bir seçim söz konusu olduğunu düşünerek kendimizi kandırmamamızı istiyor.

    Hissedebilir hayvanlarla ilgili ahlaki kaygı duymanın insanlar için kötü olduğu iddiası bazen başka şekillerde ifade edilir, bu da hayvanların çıkarlarını savunmak için harcadığımız her dakikanın insanların çıkarları için önemli olan meseleleri savunmaktan çalınan birer dakika olduğudur. Fakat, beslenme tartışmasını bu çerçeveye oturtursak bir kez daha kendimizi kandırmış oluruz. İnsanların, siz ilk vejetaryen hamburgerinizi sipariş ettiğiniz an yerle yeksan olacak büyük bir tasarısı yok.

    Dahası, ahlaki savunuculuğa genellikle sıfır toplam ekseninde yaklaşmayız. Mesela bir belediye başkanı adayı benden oy istediğinde kendisini küresel yoksulluğa veya bir diğer kaygı alanından başka bir meseleye adaması gerektiği gerekçesiyle onu yerel sorunları çözmek istediği için aşağılamam. Hem hayvanları hem insanları ilgilendirdiğinden kişinin dikkatini çeşitli alan ve boyutlardaki meselelere vermesi son derece kabul edilebilir bir şeydir.

    Hayvanlar adına öne sürülen birleştirici savlara verilen ve bir kaytarma olmayan bir yanıt, tür mensupluğunun ahlaken önemli olduğu iddiasıdır. Bu bazen öz farkındalık, ahlaki mutavassıtlık ve diğer kişi olma özelliklerini haiz varlıkların salt hissedebilir varlıklardan daha yüksek bir ahlaki statüde olması gerektiği şeklindeki başka bir düşünceyle karıştırılır. Fakat kişi olmalarını engelleyen doğuştan gelen rahatsızlıkları olan insanların gösterdiği gibi insan olmakla kişi olmak aynı şey değildir.

    Homo sapiens olmanın önem taşıdığı yerde insan kayırmacılığı savunması ortaya çıkar. Salt hissedebilir insanlar söz konusu olsa asla kabul etmeyeceğimiz davranışların salt hissedebilir hayvanlara yapılmasını temize çıkarabiliriz.

    Fakat birçok “türcülük” savunmasını sıkıntıya sokan, bunların argümanlardan ziyade iddialar olarak yapılandırılmasıdır. Saygın felsefeci Bernard Williams tarafından öne sürülen bu türden bir savunmayı düşünün. Williams, tür kayırmacılığı hakkında “Bu zaten sahip olduğumuz bir etik kavram” diye yazmıştır. “Bu, eleştirmenlerin anlayamadıkları şekilde insanlara insan oldukları için özel ilgi gösterdiğimizde işleyen etik kavramdır.”

    “Biz”in kimi işaret ettiği sorularak Williams’ınki gibi görüşlerin zayıflığı görülebilir. Williams hepimizin tür mensupluğunu ahlaken önemli bulduğumuzu öne sürer. Peki, o zaman bu sözüm ona kaçınılmaz görüşü reddeden ve eleştirenler nasıl çıkabiliyor? Williams’ın adlandırmasıyla insanı kayıran peşin hükümlülüğü savunanların Homo sapiens olmanın ahlaki önemine ilişkin hatalı bir konsensüse başvurmaktan fazlasını yapmaları gerekiyor. Ayrıca türün yerini ırk veya cinsiyet (veya hatta cins) aldığında bu paralel peşin hükümlülük savunmalarının neden başarılı olmadıklarını da açıklamaları gerekiyor.

    Bir kez türcülükten şüphe edilmeye başlandığında bu, Huemer’in argümanıyla tutarlılık gösteren ama kendisinin makalesinde üzerinde durmadığı bir adımı düşündürür. Bu adım, hissedebilir hayvanların yalnızca acı çekerek değil, öldürülerek de zarar görebileceklerinin teslim edilmesidir.

    Salt hissedebilir insanların hayatlarının zamansız sonlandırılmaması yönünde çok güçlü bir ahlaki meseleleri olduğu açık. Birçok insan, değer verdikleri hayvanlar için de benzer bir şeyin geçerli olduğunu kabul ediyor. Örneğin, hayvan etikçileri bir köpeğin acı vermese de zamanından önce ölmesine neden olacak bir hastalığı olduğu bir örneği düşünmemizi ister. Elbette köpeğe hastalığını ortadan kaldıracak bir iğne yapacak olsaydık ona yardım ediyor olurduk. Fakat durum böyleyse, bu, köpeğin yalnızca acıdan kaçınmak bakımından değil, süregelen varoluş bakımından da bir refah çıkarı olduğunu düşündürüyor: Aksi takdirde köpeğin hayatını uzatmak için acı verici bir iğne yapmanın ona bir faydası olmazdı.  Etik vejetaryenlik, çiftlik hayvanlarının ahlaki durumuna ilişkin görüşümüzü, hissedebilir varlıkları öldürerek onlara yanlış yapabileceğimizin açık olduğu durumlarla tutarlı kılmanın bir yoludur. Etin tadını kolayca elde edilebilen bitki temelli besinlere tercih ettiğimiz için hayvanların hayatlarını sonlandırmak yeterli bir motivasyon gibi gözükmüyor.

    Huemer, liberteryenlere seslenirken politika meselelerinin dikkatlerini dağıtmamasını istiyor. Tartışmayı politika sahasına taşımak gerçekten de hayvanlara ilişkin kişisel bir ahlaki dökümden kaçmanın bir yolu olabilir. Fakat bir kez kişisel yükümlülüklerimizi  -en bariz şekilde et yemeyi bırakarak- kabul ettiğimizde kaçınılmaz olarak politika meseleleri ortaya çıkar.

    Zamanı çoktan gelmiş politika değişimlerinden biri, tarım sübvansiyonlarının kaldırılması. Yazar David Robinson Simon, Meatonomics (2013) kitabında doğru hesaplandığında Amerika’nın et ve süt ürünleri sübvansiyonlarının milyarları bulduğunu, bitki tarımı sübvansiyonlarının ise yalnızca milyonlar seviyesinde olduğunu öne sürüyor. Simon’ın hesaplamaları aradaki farkı abartıyor olabilir. Fakat, fabrika çiftçiliğinin sübvanse ediliyor olması bile hayvanlara yapılan yanlışın ötesinde bir yanlış.

    Günümüzdeki hayvansal tarım ifade özgürlüğü için de tehdit oluşturuyor. Son yıllarda birçok eyalette fabrika çiftliklerindeki hayvanlara eziyetin ifşa edilmesinin suç kapsamına girmesini hedefleyen ve “ag-gag”[1] olarak adlandırılan yasalar getirildi. Bundan farklı olarak, tarım, düzenleyicilerin denetlemeleri gereken endüstrilerce “ele geçirilmelerinin” tipik bir örneği olduğu için iyileştirilmiş hayvan refahı yasalarının geçmesi zor. (Hayvan refahı girişimlerinin artık sıklıkla oyverenlerin çiftlik hayvanlarına insani muamele yapılmasını tercih ettiklerini gösteren oylama girişimlerine başvurmasının sebeplerinden biri bu.)

    Çoğu liberteryen tarımsal sübvasiyonların ve düzenleme tuzaklarının yıkıcı etkilerini tartışmasız teslim edecektir. Fakat bazı liberteryenler de liberteryenizmlerini hepçilliklerinin sunağında kurban ettiler. 2018 yılında liberteryen dergi Reason’da yayımlanan Daniel D’Amico-Huemer tartışmasında D’amico, “Fabrika çiftlikleri acıyı azami seviyeye çıkarmak için tasarlanmamıştır” diye yazdı. “Bütün üretim zincirleri gibi onlar da fiyat, teknolojik kapasite ve tüketici istekleri kısıtlılıkları dahilinde üretkenliği azami seviyeye çıkarmayı amaçlayan yeni çıktılardır.”

    D’Amico’nun et endüstrisi tanımı bir fantezi. Bu tanımı not düşmenin sebebi diğer liberteryenlerin de mutlaka hemfikir olacaklarını ima etmek değil, daha ziyade Huemer’in bahsettiği itaatin gücünü görmek. Elbette hayvanlar lehine yapılan oylamalar, itaatimizin sınırları olduğu olasılığını düşündürüyor. Fakat et yemek titiz etik tefekkürden ziyade sosyalizasyonun sonucuysa bu, sesi yüksek çıkan hepçillik savunularını neden apolojistlerin diğer durumlarda kabul ettikleri temel değer bağlılıkları pahasına dile getirilebildiğini açıklıyor.

    Amerika’daki versiyonu hem hayvan hem insan özgürlüğünün düşmanı olan fabrika çiftçiliği için iyi bir sav geliştirmek mümkün değil. Huemer’in makalesi, hem liberteryenlerin hem de liberteryen olmayanların bir gün bu kötülüğü sonlandırmak için bir araya gelmeleri şeklindeki memnuniyet verici olasılığı ortaya koyuyor.

    Fotoğraf: Mae Mu


    [1] Agriculture (tarım) ve gag (susturmak) kelimelerinden türetilmiş bir portmanto terim.

    Dünya
    Paylaş Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp
    Önceki İçerik16. Hafta Özeti (13 -19 Nisan 2020)
    Sonraki İçerik 80. Yıldönümünde Köy Enstitüleri: Modernleşme Projesinin Bir Parçası

    Diğer İçerikler

    Yazılar

    Yatırım mı Sömürü mü?: ABD ve Ukrayna Arasında Tartışmalı Maden Anlaşması

    14 Mayıs 2025 Cem Özen
    Bültenler

    Dünya Gündemi: Trump’ın Körfez Turu, ABD-Çin Ticaret Savaşlarında Geçici Ateşkes

    13 Mayıs 2025 Bahadır Çelebi
    Bültenler

    ABD Gündemi: Trump’ın İlk 100 Günü, Sol Muhalefet Meydanlarda, Kamuda Tasfiyeler, Mineral Anlaşması

    10 Mayıs 2025 Emrullah Özdemir

    Leave A Reply

    Güncel İçerikler

    Yatırım mı Sömürü mü?: ABD ve Ukrayna Arasında Tartışmalı Maden Anlaşması

    14 Mayıs 2025 Yazılar Cem Özen

    Dünya Gündemi: Trump’ın Körfez Turu, ABD-Çin Ticaret Savaşlarında Geçici Ateşkes

    13 Mayıs 2025 Bültenler Bahadır Çelebi

    Abdülhamid ve Sherlock Holmes

    12 Mayıs 2025 Yazılar Umut Dağıstan

    ABD Gündemi: Trump’ın İlk 100 Günü, Sol Muhalefet Meydanlarda, Kamuda Tasfiyeler, Mineral Anlaşması

    10 Mayıs 2025 Bültenler Emrullah Özdemir

    E-Bültene Abone Olun

    Güncel içeriklerden ilk siz haberdar olun




    Archives

    • Mayıs 2025
    • Nisan 2025
    • Mart 2025
    • Şubat 2025
    • Ocak 2025
    • Aralık 2024
    • Kasım 2024
    • Ekim 2024
    • Eylül 2024
    • Ağustos 2024
    • Temmuz 2024
    • Haziran 2024
    • Mayıs 2024
    • Nisan 2024
    • Mart 2024
    • Şubat 2024
    • Ocak 2024
    • Aralık 2023
    • Kasım 2023
    • Ekim 2023
    • Eylül 2023
    • Ağustos 2023
    • Temmuz 2023
    • Haziran 2023
    • Mayıs 2023
    • Nisan 2023
    • Mart 2023
    • Şubat 2023
    • Ocak 2023
    • Aralık 2022
    • Kasım 2022
    • Ekim 2022
    • Eylül 2022
    • Ağustos 2022
    • Temmuz 2022
    • Haziran 2022
    • Mayıs 2022
    • Nisan 2022
    • Mart 2022
    • Şubat 2022
    • Ocak 2022
    • Aralık 2021
    • Kasım 2021
    • Ekim 2021
    • Eylül 2021
    • Ağustos 2021
    • Temmuz 2021
    • Haziran 2021
    • Mayıs 2021
    • Nisan 2021
    • Mart 2021
    • Şubat 2021
    • Ocak 2021
    • Aralık 2020
    • Kasım 2020
    • Ekim 2020
    • Eylül 2020
    • Ağustos 2020
    • Temmuz 2020
    • Haziran 2020
    • Mayıs 2020
    • Nisan 2020
    • Mart 2020
    • Şubat 2020
    • Ocak 2020
    • Aralık 2019
    • Kasım 2019
    • Ekim 2019
    • Eylül 2019
    • Ağustos 2019
    • Temmuz 2019
    • Haziran 2019
    • Mayıs 2019
    • Nisan 2019
    • Mart 2019

    Categories

    • Asterisk2050
    • Bültenler
    • Çeviriler
    • D84 INTELLIGENCE
    • EN
    • Forum
    • Özetler
    • Podcast
    • Röportajlar
    • Uncategorized
    • Videolar
    • Yazılar
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    İçerik
    • Yazılar
    • Podcast
    • Forum
    • Röportajlar
    • Çeviriler
    • Özetler
    • Bültenler
    • D84 INTELLIGENCE
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    Sosyal Medya
    • Twitter
    • Facebook
    • Instagram
    • Youtube
    • LinkedIn
    • Apple Podcast
    • Spotify Podcast
    • Whatsapp Kanalı
    Kurumsal
    • Anasayfa
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • Yazarlar
    • İçerik Sağlayıcılar
    • Yayın İlkeleri ve Yazım Kuralları
    © 2025 DAKTİLO1984
    • KVKK Politikası
    • Çerez Politikası
    • Aydınlatma Metni
    • Açık Rıza Beyanı

    Arama kelimesini girin ve Enter'a tıklayın. İptal etmek için Esc'ye tıklayın.

    Çerezler

    Sitemizde mevzuata uygun şekilde çerez kullanılmaktadır.

    Fonksiyonel Her zaman aktif
    Sitenin çalışması için ihtiyaç duyulan çerezlerdir
    Preferences
    The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
    İstatistik
    Daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak için kullanılan çerezlerdir The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
    Pazarlama
    Size daha uygun içeriklerin iletilmesi için kullanılan çerezlerdir
    Seçenekleri yönet Hizmetleri yönetin {vendor_count} satıcılarını yönetin Bu amaçlar hakkında daha fazla bilgi edinin
    Seçenekler
    {title} {title} {title}