Daktilo 1984Daktilo 1984
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • E-Bültene Abone Ol
    Facebook Twitter Instagram Telegram
    Twitter Facebook YouTube Instagram WhatsApp
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Destek Ol Abone Ol
    • İZLE
      • Çavuşesku’nun Termometresi
      • Varsayılan Ekonomi
      • 2’li Görüş
      • İki Savaş Bir Yazar
      • Yakın Tarih
      • Mayhoş Muhabbetler
      • Tümünü Gör
    • OKU
      • Yazılar
      • Röportajlar
      • Çeviriler
      • Asterisk2050
      • Yazarlar
    • DİNLE
      • Çerçeve
      • Zedcast
      • Tuhaf Zamanların İzinde
      • SenSensizsin
      • Tümünü Gör
    • D84 FYI
      • Hariçten Gazel
      • Avrupa Gündemi
      • ABD Gündemi
      • Altüst
    • D84 INTELLIGENCE
      • Kitap Yorum
      • Göç Sorunu
      • Başkanlık Sistemi Projesi
      • Devlet Kapasitesi Liberteryenizmi
      • Herkes için Siyaset Bilimi
      • Yapay Zeka
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Anasayfa » Teknoloji Gündemi: Vietnam’ın Yükselişi, Nükleer Santraller Geri mi Geliyor?
    Bültenler

    Teknoloji Gündemi: Vietnam’ın Yükselişi, Nükleer Santraller Geri mi Geliyor?

    Mert Söyler8 Ekim 20247 dk Okuma Süresi
    Paylaş
    Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp

    Altüst: Yeni Teknolojiler ve Değişen Endüstriler Bülteni (23 Eylül – 6 Ekim 2024)

    Ne zaman yeni teknolojilerden bahsetsek Çin, yükselen bir güç olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle elektrikli araçlar ve yenilenebilir enerji altyapısında Çinli şirketlerin önlenemez bir yükselişi var. Tüm bunları ve Çin’in dış politikasını bu alanın önde gelen isimlerinden Prof. Dr. Çağdaş Üngör ile çok detaylı bir şekilde konuşmuştuk.

    Fakat Çin’in hemen yanında, çok fazla konuşmadığımız yeni bir yükselen güç daha var: Vietnam. Altüst’ün bu sayısında, Vietnam’ı ve Vietnam’a yapılan teknoloji yatırımlarını inceliyorum.

    Diğer konumuz ise teknoloji devlerinin, yapay zekâ teknolojisiyle beraber gittikçe büyüyen enerji ihtiyaçlarını karşılamak için nükleer enerji santrallerine yönelmeleri. Ancak bu konu beraberinde üzerine düşünülmesi gereken şu soruyu da getiriyor: İklim değişikliğini durdurmanın yolu, nükleer enerji olabilir mi?

    Doğuda Yükselen Yeni Güç Vietnam mı?

    Eylül ayının sonunda enerji, havacılık, yapay zekâ ve veri merkezleri sektörlerinde Vietnamlı ve ABD’li firmalar büyük bir mutabakat anlaşması imzaladı. Anlaşmaya göre bu sektörlerdeki ABD’li şirketler, Vietnamlı iş ortaklarına teknoloji transferleri sağlayacaklar ve işbirliklerini daha da derinleştirecekler.

    Vietnam, ABD’nin “piyasa ekonomisi olmayan ülkeler” listesinde bulunuyor. Bu listede Rusya, Çin, Gürcistan, Azerbaycan ve Ermenistan’ın da dahil olduğu 12 ülke yer alıyor. ABD, listede olan ülkelerdeki ekonomilerde devletin etkisinin çok yüksek olduğunu savunuyor ve bu ülkelerden gelen ithal malların ABD piyasasını düşük fiyatlı ithal ürünlerle etkilemesini engellemek için ekstra gümrük vergileri uyguluyor. Ayrıca yarı iletken çipler ve savunma sanayii gibi stratejik sektörlerde ticareti ve işbirliklerini çeşitli ölçülerde kısıtlıyor.

    Vietnam, özellikle Çin’le yaşadığı tarihsel anlaşmazlıklar sebebiyle aslında Soğuk Savaş döneminde bizatihi işgaline uğradığı ABD ile yakın ilişkiler yürütüyor. Yakınlaşan ilişkiler neticesinde Vietnam uzun zamandır ekonomisini daha açık hale getirmeye çalışarak bu listeden çıkmaya çalışıyor.

    Nitekim Eylül ayının son haftasında ABD Başkanı Joe Biden ve Vietnam’ın Cumhurbaşkanı To Lam, iki ülke arasındaki ilişkileri daha da derinleştirmek için New York’ta bir araya geldi. Toplantıda ABD’nin dile getirdiği ana konular, Vietnam’ın özellikle iletişim altyapısında Çinli şirketlerle olası işbirliklerini önlemek ve Vietnam’daki çeşitli insan hakları ihlalleriydi. Vietnam’ın Cumhurbaşkanı To Lam, 2024’te ülkenin başına geçmeden önce çok katı bir şekilde üzerine gidilen yolsuzlukla mücadele kampanyasını yürüten Kamu Güvenliği Bakanlığı’nın başındaki polis müdürüydü.

    To Lam’ın bakanlığı sürecinde 200 binden fazla memur yolsuzluktan dolayı yargılandı. Ancak To Lam’ın döneminde birçok muhalif isim de tutuklandı, sivil toplum örgütleri bastırıldı ve internet sansürlerinin kapsamı genişletildi. Ayrıca 2021’de COVID-19 pandemisi sırasında Vietnam’da sokağa çıkma yasakları uygulanırken To Lam, Londra seyahati sırasında önce Karl Marx’ın mezarını ziyaret etmiş ve sonrasında da Nusret Gökçe’nin Londra’daki restoranına uğramıştı. Nusret, To Lam’a kendi elleriyle 2 bin dolarlık altın kaplı biftek yedirmiş ve bu videoyu da kendi TikTok hesabında paylaşmıştı.

    Video, Vietnam’da büyük bir tepki yarattı ve yarım saat içerisinde Nusret, videoyu hesabından kaldırdı. Bu olayın ardından Vietnam’da bir seyyar noodle satıcısı, Nusret’in o ünlü tuz dökme hareketini yaptığı zaman daha önceden içerisinde yer aldığı birçok muhalif aktivite gerekçe gösterilerek beş buçuk yıllık hapis cezasına çarptırıldı.

    Vietnam hükümeti, Biden ile görüşmeden kısa bir süre önce birkaç muhalif ismi serbest bıraktı. Toplantıda zaten Vietnam tarafının en büyük talebi de ABD’nin “piyasa ekonomisi olmayan ülkeler” listesinden çıkmaktı. Şimdilik bu yönde olumlu bir adım atılmadı, fakat yakın zamanda bu listede bir değişiklik görebiliriz. Çünkü Vietnam’a yatırımlar akmaya devam ediyor.

    Teknoloji Devleri Vietnam’a Yöneliyor

    To Lam, Biden ile görüşmek için New York’tayken Meta, Apple, Google ve SpaceX şirketleriyle de görüşmeler gerçekleştirdi. Görüşmelerin ardından Meta, özellikle Quest 3S sanal gerçeklik başlıklarının üretimi için 2025’te Vietnam’da büyük bir tesis açacaklarını duyurdu.

    SpaceX de Vietnam’da Starlink ile uydu interneti hizmeti sağlamak için hükümetle görüşmeler yürüttüğünü açıkladı. Fakat, Vietnam yasaları gereği iletişim sektöründeki şirketlerin en fazla yarısı yabancılara ait olabiliyor. SpaceX ise 1,5 milyar dolarlık bir yatırımla Vietnam pazarına girmeyi planlıyor, ama Vietnam’da kuracağı şirkette kontrol sağlayabilmesi için %50’den fazla hisse sahibi olmak istiyor.

    Ayrıca Vietnam’da internet sıkı bir şekilde kontrol ediliyor ve hükümet, tüm verilerin ülke içerisinde depolanmasını talep ediyor. Geçtiğimiz aylarda Brezilya Yüksek Mahkemesi nefret söylemi ve yalan haber barındıran içeriklerin X platformundan kaldırılmasını talep etmişti ve anlaşmazlığın sonunda Brezilya’da X yasaklanmış ve Elon Musk’ın diğer bir şirketi olan Starlink’in banka hesapları dondurulmuştu. Dolayısıyla Vietnam hükümeti ile Starlink’in bu koşullar üzerinde anlaşıp anlaşamayacaklarını takip etmek gerekiyor.

    Samsung da halihazırda Vietnam’a yaptığı 22,4 milyar dolarlık yatırımlarına 1,8 milyar dolar daha ekleyerek Vietnam’da OLED ekran üretimi için yeni bir fabrika açacağını açıkladı. Geçtiğimiz Altüst bülteninde, Samsung’un Hindistan pazarında oynadığı büyük rolden bahsetmiştim. Samsung, Vietnam için de çok önemli bir ekonomik aktör. Çünkü Samsung’un ürettiği cep telefonlarının %40’a yakını Vietnam’da üretiliyor ve Vietnam’ın yaptığı tüm ihracatın %15’ini Samsung ürünleri oluşturuyor.

    100 milyon nüfuslu Vietnam hâlâ yüksek doğum oranlarına sahip. Gayrisafi yurt içi hasıla açısından Vietnam şu anda 33. büyük ekonomi ve hızlı büyüyen ekonomiler arasında. Çin ile ABD arasında yaşanan ticaret savaşı, birçok yatırımın ucuz iş gücü sayesinde Vietnam’a kaymasını sağladı. Samsung ve Foxconn gibi teknoloji devlerinin zaten önemli bir üretim üssü olan Vietnam, kalkınmasını daha da hızlandırmak için yapay zekâ teknolojilerinde de yatırımları çeken bir merkez olmak istiyor.

    Fakat Vietnam’ın önündeki en büyük sorunlar nitelikli işgücünün kısıtlı olması ve enerji altyapısının yetersizliği. Özellikle yarı iletken çip yatırımlarını çekebilmek ve bölgede Malezya, Filipinler gibi diğer rakipleriyle rekabet edebilmek için Vietnam, enerji altyapısına büyük yatırımlar yapmayı hedefliyor. Önümüzdeki Altüst bültenlerinde Vietnam’a dair tüm gelişmeleri takip etmeye devam edeceğim.

    Yapay Zekâyı Besleyen Nükleer Santraller

    Yapay zekâ teknolojilerinin güç ihtiyacından bahsetmişken, yıllardır durgunluk içerisinde olan nükleer enerji sektörü yeniden bir atılım yapmanın eşiğinde. 1990’lı yıllarda nükleer enerjinin, dünyadaki elektrik üretiminin payı %17’idi. Günümüzde bu oran %10’a düşmüş durumda.

    2006 yılına kadar dünyada nükleer enerjiden üretilen elektrik yavaş da olsa düzenli bir şekilde artış gösteriyordu, fakat 2011 yılından itibaren sert bir düşüş yaşadı ve günümüzde de hâlâ 2006 seviyesinin biraz altında seyrediyor. 2011’de yaşanan Fukuşima Nükleer Santrali kazası ve yenilenebilir enerji altyapılarının gittikçe ucuzlaması gibi faktörler, nükleer enerjinin payını azaltan etkenler arasında yer alıyor.

    Geçtiğimiz yıl yapılan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nda (COP28) aralarında ABD, Fransa, Japonya, Güney Kore ve İngiltere’nin de olduğu 20’den fazla ülke, 2050’de net sıfır karbon hedeflerine ulaşabilmek için 2050’ye kadar nükleer enerji kapasitelerini üç katına çıkarmak için ortak bir bildiriye imza atmıştı. Geçtiğimiz ay ABD hükümeti ve finansal kurumlar arasında New York’ta yapılan bir toplantıda da dünyanın en önde gelen bankaları, 2050’ye kadar nükleer enerji kapasitesini üç katına çıkarma hedefini desteklediklerini açıkladı.

    Daha öncesinde Microsoft’un Avrupa’ya yaptığı veri merkezleri yatırımlarından bahsetmiştim. Sonrasında Amazon, Microsoft’un yatırımlarını unutturacak derecede devasa yatırımlarla Avrupa’da veri merkezleri kurmaya başlamıştı. Bu veri merkezlerinin gittikçe artan elektrik ihtiyacı ve nasıl soğutulacakları da en büyük problemlerden biri olmuştu.

    Çok düşük karbon salınımı ve 24 saat elektrik üretebilmesi nedeniyle nükleer enerji santralleri, yapay zekâ teknolojileri ve veri merkezleri için popüler hale gelmeye başlıyor. Çünkü geçtiğimiz Mart ayında Amazon, Pensilvanya’daki Susquehanna Nükleer Santralinin hemen dibinde bir veri merkezi kurdu. 20 Eylül’de ise Microsoft, 2019 yılından beri kapalı durumda olan Three Mile Island Nükleer Santralini işleten şirket ile 20 yıllık bir anlaşma imzaladığını ve nükleer santralin üreteceği tüm elektriği yapay zekâ veri merkezleri için satın alacağını açıkladı.

    Three Mile Island Nükleer Santrali, 1979 yılında ABD tarihindeki en ciddi nükleer sızıntının yaşandığı santral. Sızıntıda herhangi bir ölü veya yaralı olmasa da santraldeki iki reaktörden biri o tarihten beri kapalı durumda. Diğer reaktör de finansal açıdan kârlı olmadığı için 2019 yılında kapatılmıştı. Ama Microsoft’un satın almasıyla beraber santralin 2028 yılına kadar tekrar aktif hale gelmesi planlanıyor.

    Benzer şekilde Google ve Meta şirketleri de daha küçük modüler reaktörlerle veri merkezlerine elektrik sağlama planları olduğunu açıkladılar. Dolayısıyla yapay zekâ devriminin, veri merkezlerine olan talebi daha önce hiç görülmemiş şekilde artırmasıyla ve elektriğe talebin yükselmesiyle durgunluk içerisinde olan nükleer enerji tekrardan hayatımıza hızlı bir giriş yapabilir.

    Özellikle Microsoft’un Three Mile Island Nükleer Santraline yaptığı yatırım, hem teknoloji sektörünün hem de kamuoyunun nükleer enerjiye bakışını olumlu veya olumsuz yönde etkileme potansiyeline sahip.

    Altüst Dünya R2
    Paylaş Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp
    Önceki İçerikEYT: Ev Yapımı Tuzak
    Sonraki İçerik Orta Doğu Gündemi: İsrail’in Savaşının Bir Yıllık Bilançosu ve Sonuçları

    Diğer İçerikler

    D84 INTELLIGENCE

    Turkey and Israel: Intense Geopolitical Rivalry from the Mediterranean to Central Asia

    8 Mayıs 2025 Reza Talebi
    Yazılar

    Savaşların Kazananı Olur Mu?

    7 Mayıs 2025 Oytun Meçik
    Podcast

    İrlanda Tarihi II: Global Ekonominin Merkezindeki Ada | Çerçeve S3 #73

    6 Mayıs 2025 Serim Çetin, İlkan Dalkuç ve Mert Söyler

    Yorumlar kapalı.

    Güncel İçerikler

    Turkey and Israel: Intense Geopolitical Rivalry from the Mediterranean to Central Asia

    8 Mayıs 2025 D84 INTELLIGENCE Reza Talebi

    Savaşların Kazananı Olur Mu?

    7 Mayıs 2025 Yazılar Oytun Meçik

    Dünya Gündemi: İsrail Gazze’yi Kalıcı Şekilde İşgale Hazırlanıyor

    6 Mayıs 2025 Bültenler Bahadır Çelebi

    Türkiye’de Serbest Gazeteciliğin Geleceği: Zorluklar ve Çözüm Yolları

    3 Mayıs 2025 Yazılar Gökhan Korkmaz

    E-Bültene Abone Olun

    Güncel içeriklerden ilk siz haberdar olun




    Archives

    • Mayıs 2025
    • Nisan 2025
    • Mart 2025
    • Şubat 2025
    • Ocak 2025
    • Aralık 2024
    • Kasım 2024
    • Ekim 2024
    • Eylül 2024
    • Ağustos 2024
    • Temmuz 2024
    • Haziran 2024
    • Mayıs 2024
    • Nisan 2024
    • Mart 2024
    • Şubat 2024
    • Ocak 2024
    • Aralık 2023
    • Kasım 2023
    • Ekim 2023
    • Eylül 2023
    • Ağustos 2023
    • Temmuz 2023
    • Haziran 2023
    • Mayıs 2023
    • Nisan 2023
    • Mart 2023
    • Şubat 2023
    • Ocak 2023
    • Aralık 2022
    • Kasım 2022
    • Ekim 2022
    • Eylül 2022
    • Ağustos 2022
    • Temmuz 2022
    • Haziran 2022
    • Mayıs 2022
    • Nisan 2022
    • Mart 2022
    • Şubat 2022
    • Ocak 2022
    • Aralık 2021
    • Kasım 2021
    • Ekim 2021
    • Eylül 2021
    • Ağustos 2021
    • Temmuz 2021
    • Haziran 2021
    • Mayıs 2021
    • Nisan 2021
    • Mart 2021
    • Şubat 2021
    • Ocak 2021
    • Aralık 2020
    • Kasım 2020
    • Ekim 2020
    • Eylül 2020
    • Ağustos 2020
    • Temmuz 2020
    • Haziran 2020
    • Mayıs 2020
    • Nisan 2020
    • Mart 2020
    • Şubat 2020
    • Ocak 2020
    • Aralık 2019
    • Kasım 2019
    • Ekim 2019
    • Eylül 2019
    • Ağustos 2019
    • Temmuz 2019
    • Haziran 2019
    • Mayıs 2019
    • Nisan 2019
    • Mart 2019

    Categories

    • Asterisk2050
    • Bültenler
    • Çeviriler
    • D84 INTELLIGENCE
    • EN
    • Forum
    • Özetler
    • Podcast
    • Röportajlar
    • Uncategorized
    • Videolar
    • Yazılar
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    İçerik
    • Yazılar
    • Podcast
    • Forum
    • Röportajlar
    • Çeviriler
    • Özetler
    • Bültenler
    • D84 INTELLIGENCE
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    Sosyal Medya
    • Twitter
    • Facebook
    • Instagram
    • Youtube
    • LinkedIn
    • Apple Podcast
    • Spotify Podcast
    • Whatsapp Kanalı
    Kurumsal
    • Anasayfa
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • Yazarlar
    • İçerik Sağlayıcılar
    • Yayın İlkeleri ve Yazım Kuralları
    © 2025 DAKTİLO1984
    • KVKK Politikası
    • Çerez Politikası
    • Aydınlatma Metni
    • Açık Rıza Beyanı

    Arama kelimesini girin ve Enter'a tıklayın. İptal etmek için Esc'ye tıklayın.

    Çerezler

    Sitemizde mevzuata uygun şekilde çerez kullanılmaktadır.

    Fonksiyonel Her zaman aktif
    Sitenin çalışması için ihtiyaç duyulan çerezlerdir
    Preferences
    The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
    İstatistik
    Daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak için kullanılan çerezlerdir The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
    Pazarlama
    Size daha uygun içeriklerin iletilmesi için kullanılan çerezlerdir
    Seçenekleri yönet Hizmetleri yönetin {vendor_count} satıcılarını yönetin Bu amaçlar hakkında daha fazla bilgi edinin
    Seçenekler
    {title} {title} {title}