Daktilo 1984Daktilo 1984
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • E-Bültene Abone Ol
    Facebook Twitter Instagram Telegram
    Twitter Facebook YouTube Instagram WhatsApp
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Destek Ol Abone Ol
    • İZLE
      • Çavuşesku’nun Termometresi
      • Varsayılan Ekonomi
      • 2’li Görüş
      • İki Savaş Bir Yazar
      • Yakın Tarih
      • Mayhoş Muhabbetler
      • Tümünü Gör
    • OKU
      • Yazılar
      • Röportajlar
      • Çeviriler
      • Asterisk2050
      • Yazarlar
    • DİNLE
      • Çerçeve
      • Zedcast
      • Tuhaf Zamanların İzinde
      • SenSensizsin
      • Tümünü Gör
    • D84 FYI
      • Hariçten Gazel
      • Avrupa Gündemi
      • ABD Gündemi
      • Altüst
    • D84 INTELLIGENCE
      • Kitap Yorum
      • Göç Sorunu
      • Başkanlık Sistemi Projesi
      • Devlet Kapasitesi Liberteryenizmi
      • Herkes için Siyaset Bilimi
      • Yapay Zeka
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Anasayfa » Teknoloji Gündemi: TikTok Yasaklanacak mı, Yapay Zeka vs. Demokrasi ve Starshield
    Bültenler

    Teknoloji Gündemi: TikTok Yasaklanacak mı, Yapay Zeka vs. Demokrasi ve Starshield

    Mert Söyler3 Nisan 20246 dk Okuma Süresi
    Paylaş
    Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp

    Altüst: Yeni Teknolojiler ve Değişen Endüstriler Bülteni (Mart 2024)

    Dünyanın en popüler sosyal medya uygulamalarından TikTok, Çin hükümetiyle olan yakın ilişkileri nedeniyle ABD’de yasaklanma riskiyle karşı karşıya. Bu yıl, dünyanın birçok noktasında seçimler gerçekleşecekken yapay zekanın seçimleri etkileme ihtimaline karşı somut adımlar atılmaya başlandı.

    Elon Musk’ın SpaceX şirketi yeni bir “Yıldız Savaşları”na mı sebep olacak? Dünyanın etrafını casus uydularla örmek için SpaceX ile ABD hükümeti arasında büyük çaplı bir gizli sözleşmenin yapıldığı ortaya çıktı.

    TikTok ABD’de Yasaklanıyor mu?

    13 Mart’ta ABD Temsilciler Meclisi’nde sosyal medyayı ve muhtemelen jeopolitik dengeleri etkileyecek tarihi bir karar alındı. TikTok’un sahibi olan Çinli ByteDance şirketi 6 ay içerisinde TikTok’taki bütün hisselerini satmak zorunda, aksi takdirde TikTok ABD’de yasaklanacak.

    Demokratların ve Cumhuriyetçilerin büyük çoğunluğuyla onaylanan “Amerikalıları Yabancı Düşman Kontrollü Uygulamalardan Koruma Yasası” eğer ABD Senatosu’nda da onaylanırsa ve sonrasında ABD Başkanı Joe Biden tarafından da imzalanırsa, ki Biden imzalayacağını belirtti, “TikTok yasası” yürürlüğe girecek. Peki, “TikTok Yasası” nereden çıktı ve ABD yönetimi neden TikTok’u yasaklamak istiyor?

    TikTok aslında uzun süredir ABD’de tartışılıyordu. Hatta Donald Trump 2020 yılında TikTok’un Amerikan vatandaşlarının verilerini topladığını ve ABD’nin ulusal güvenliği için tehlike oluşturduğunu iddia ederek ByteDance’in TikTok hisselerini satmaması durumunda TikTok’un yasaklanması için başkanlık kararı çıkarmıştı. 

    Trump’ın kararı birçok federal bölgesel mahkeme tarafından anayasaya aykırı bulunup engellenmişti. 2021 yılında da yeni seçilen Biden hükümeti, Trump’ın TikTok kararını iptal etmişti. Ancak TikTok’u ulusal güvenlik açısından incelemesi için Ticaret Bakanlığı’nı yetkilendirmişti.

    Bakanlığın incelemeleri sonucunda da federal hükümete ait tüm cihazlara TikTok indirilmesi yasaklanmıştı. Ama 13 Mart’ta alınan karar, 170 milyon Amerikalı tarafından kullanılan dünyanın en popüler sosyal medya uygulamalarından TikTok’u tamamen yasaklayabilir.

    Çin’in TikTok’taki “Altın Hissesi”

    2013 yılından beri “özel yönetim hisseleri” adı verilen “altın hisse” uygulaması ile Çin hükümeti, teknoloji alanında öne çıkmış ByteDance, Alibaba, Tencent gibi şirketlerden özel düzenlenmiş sözleşmeler aracılığıyla %1’lik hisseler alıyor.

    Bu sayede, Çin hükümeti, Çin Siber Uzay İdaresi’nin (CAC) iştirakleri ile elde ettiği çok düşük hissedarlıklar ile bu şirketlerin yönetim kurullarına yönetici atayabilme gibi üst düzey yetkilere sahip oluyor. Nitekim Çin hükümeti, 2021’de ByteDance’ten %1’lik “altın hisse” aldı ve Çin Siber Uzay İdaresi’nde uzun yıllar yöneticilik yapmış olan Wu Shugang, ByteDance’in üç kişilik yönetim kuruluna atandı.

    Ayrıca, Çin hükümetinin 2017 yılında çıkardığı ulusal istihbarat yasası da Çinli teknoloji şirketlerinin veri güvenliğini ne derecede sağlayabileceği konusunda soru işaretleri yaratıyor. Çünkü yasaya göre tüm kuruluşların ve vatandaşların “ulusal istihbarat çabalarını desteklemesini, yardımcı olmasını ve işbirliği yapmasını” zorunlu kılıyor.

    ByteDance ve Çin hükümeti arasındaki bu yakın ilişki, ABD’li yasa yapıcılara ve istihbarat görevlilerine göre Amerikalı kullanıcıların kişisel verilerinin Çin hükümetine aktarılabilmesini mümkün kılıyor.

    ABD Ulusal Güvenlik Dairesi bu veriler sayesinde Çin hükümetinin, TikTok’un öneri algoritmasını etki operasyonları için değiştirebileceğini ve özellikle Kasım 2024’teki ABD Başkanlık seçimleri yaklaşırken seçmen manipülasyonlarında kullanabileceğini ifade ediyor. TikTok yönetimi ise Amerikalı kullanıcıların verilerinin hiçbir şekilde Çin hükümetine iletilmediğini ve iletilmeyeceğini belirtiyor.

    Geçmişte TikTok’un yasaklanması için uğraşan Donald Trump da fikrini değiştirdi. Eğer TikTok yasaklanırsa “gençlerin çılgına döneceğini” ve Facebook gibi sahtekar şirketlerin bundan kârlı çıkacağını belirtti.

    Senato’nun TikTok kararını 8 Nisan’dan sonra oylaması bekleniyor. Oylama öncesinde TikTok yönetimi de lobicilik faaliyetlerini artırmaya başladı ve Amerikalı kullanıcılara gönderdiği bildirimlerle ifade özgürlüklerini korumak için kendi bölgelerindeki senatörlere ulaşmalarını ve onları “hayır” oyu vermeleri için ikna etmelerini istedi.

    TikTok’un geleceği şimdilik belirsiz. Temsilciler Meclisi’nde sağlanan ezici çoğunluk, Senato’da da benzer yönde karar çıkmasına yönelik beklentileri güçlendiriyor. Fakat Senato, yasada ufak değişikliklere giderek TikTok’un satışı için verilen 6 aylık süreyi uzatabilir.

    Ayrıca her iki partiden de senatörler, TikTok’un yeni sahibinin illa bir Amerikan şirketi olması gerekmediğini belirtiyor. Dolayısıyla Çin hükümetinin ByteDance’teki %1’lik altın hissesinin el değiştirdiği ve farklı bir hissedarlık yapısının sağlandığı bir denklemde TikTok’un engellenmesinin önüne geçilebilir.

    Ama Çin hükümeti, teknoloji şirketlerinin yönetimi ve satış anlaşmaları konusunda şimdiye kadar pek taviz vermeyen bir yol izledi. Dolayısıyla bu seçenek oldukça zor bir ihtimal gibi gözüküyor.

    TikTok’un ABD’de yasaklanması durumunda bu karar diğer Batı demokrasileri için örnek teşkil edebilir. Benzer şekilde Kanada hükümeti de TikTok’un ulusal güvenlik için tehlike oluşturup oluşturmadığına dair bir inceleme yürütüyor.

    Yapay Zekaya Karşı Demokrasiyi Savunmak

    Yapay zekanın kötü amaçlar için kullanılması ihtimali uluslararası toplantıların konusu olmaya devam ediyor. Bu yıl üçüncüsü Güney Kore’de düzenlenen Demokrasi Zirvesi’nin ana konusu, yapay zeka teknolojileriyle üretilen sahte haberlerin ve deepfakelerin demokrasiler için oluşturduğu tehlikelerdi.

    Zirvede, 2024’ün “olağandışı bir seçimler yılı” olduğunun altı çizilirken, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken özellikle Çin ve Rusya’nın demokratik rejimlerin altını kazmak için küresel çapta dezenformasyon operasyonlarına giriştiklerini belirtti.

    Polonya başta olmak üzere Avrupa Birliği ülkeleri de Rusya’yı, yapay zeka teknolojileriyle deepfakeler yaratarak Ukrayna’nın işgaline dair sosyal medyada manipülasyonlar yapmakla suçladı.

    Avrupa Birliği ise çok daha ciddi bir adım atarak en büyük sekiz teknoloji şirketine yapay zeka ile üretilmiş deepfakeler ile nasıl mücadele edeceklerini detaylandırmaları için çağrı yaptı. AB, Haziran ayındaki Avrupa Parlamentosu seçimleri yaklaşırken manipülatif sosyal medya paylaşımlarının artış gösterdiğine dikkat çekti.

    Google, TikTok, Facebook, Bing, Instagram, YouTube, Snapchat ve X, 5 Nisan’a kadar yapay zeka ile üretilmiş sahte içerikleri nasıl tespit edip platformlarından kaldıracaklarını Avrupa Birliği’ne bildirmek zorundalar.

    Google ise daha şimdiden yapay zeka uygulaması Gemini’nin bu yıl çokça gerçekleşecek olan seçimler hakkında kullanılmasını engelleme yolunu seçti. Kullanıcılar, Gemini’ye 31 Mart Türkiye yerel seçimleri de dahil olmak üzere seçimler hakkında soru sordukları zaman Gemini, kendisinin bunu nasıl cevaplayacağını hâlâ bilmediğini, bu sorunun Google arama motoruna sorulabileceğini belirtiyor.

    AB’nin Yapay Zeka Yasasında Sona Gelindi

    Uzun zamandır tasarlanan, dünyanın ilk geniş kapsamlı yapay zeka yasası sonunda bu ay Avrupa Parlamentosu’nda onaylandı. Böylece yapay zeka yasası en kritik aşamayı geçti ve önümüzdeki haftalarda Avrupa Birliği Bakanlar Konseyi’nin de onayını aldıktan sonra yürürlüğe girecek.

    Sektör temsilcileri, yasanın getireceği bürokratik işlemlerin inovasyonun hızını kesebileceğini belirtse de uzmanlara göre AB’nin yapay zeka yasası bu alanda yasal standardı belirleyecek ve AB’nin yasal mevzuatı tüm ülkeler için bir örnek teşkil edecek.

    Starshield: ABD’nin Yeni Casus Uydu Ağı

    Elon Musk’ın sahibi olduğu SpaceX, uzay taşımacılığının yanı sıra 2019 yılından beri Starlink adıyla uydu interneti hizmeti de sağlıyor. Şimdiye kadar dünyanın yörüngesine yerleştiren 6 bin adet küçük uyduyla dünyanın her noktasında internet servisi sunabilmeyi amaçlayan Starlink, birkaç yıl içerisinde yörüngeye toplamda 42 bin uydu yerleştirmeyi hedefliyor.

    Starlink uyduları Rusya’nın Ukrayna işgalinde Ukrayna ordusu tarafından sıklıkla kullanılıyor. Starlink terminallerinin Ukrayna’ya teminini ABD Savunma Bakanlığı sağlarken SpaceX, Rusya’ya Starlink terminali satmıyor.

    Starlink’in “sivil” gözüken bu misyonunun yanında şimdiye kadar çok konuşulmayan askeri bir projesi de var. Starshield adı verilen bu hizmet, Starlink’in aksine tamamen askeri amaçlar için tasarlanmış ve sahadaki askerlere şifrelenmiş bir şekilde istihbarat ve füze güdüm sistemi sağlıyor.

    Fakat Reuters’ın bu ay yayınladığı özel haber Starshield projesinin çok daha büyük bir istihbarat projesi olduğunu ortaya koydu. Reuters’a konuşan içeriden kişilere göre SpaceX ile ABD Savunma Bakanlığı’na bağlı Ulusal Keşif Ofisi arasında 2021 yılında 1.8 milyar dolarlık bir gizli sözleşme imzalanmış.

    Bu sözleşmeye göre SpaceX, dünyanın yörüngesine ABD’nin istihbarat servisine askeri amaçlar için özel geliştirilmiş ve yüksek teknolojili hareket algılama sensörlü yüzlerce uydudan oluşan bir casus uydu ağı kuracak.

    ABD ordusundan generallerin bizatihi yöneteceği bu casus uydu ağı, ABD hükümetinin dünyanın hemen her yerindeki faaliyetleri sürekli bir şekilde görüntüleyebilmesini sağlayacak.

    Starlink’e cevap olarak Çin de dünyanın yörüngesine 13 bin adet uydudan oluşması planlanan bir uydu ağı kurmayı planlıyor. Askeri amaçlar için de kullanılacak olan bu ağın üretimi için Çin’in Wuhan kentinde çok büyük bir uzay endüstrisi kuruluyor.

    Altüst Dünya Ekonomi Yapay Zeka
    Paylaş Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp
    Önceki İçerikDünya Gündemi: İsrail Uluslararası Hukuku Hiçe Saymaya Devam Ediyor
    Sonraki İçerik An Analysis on Local Election: The Rising and Falling Actors

    Diğer İçerikler

    Bültenler

    ABD Gündemi: Trump’ın İlk 100 Günü, Sol Muhalefet Meydanlarda, Kamuda Tasfiyeler, Mineral Anlaşması

    10 Mayıs 2025 Emrullah Özdemir
    D84 INTELLIGENCE

    Turkey and Israel: Intense Geopolitical Rivalry from the Mediterranean to Central Asia

    8 Mayıs 2025 Reza Talebi
    Yazılar

    Savaşların Kazananı Olur Mu?

    7 Mayıs 2025 Oytun Meçik

    Yorumlar kapalı.

    Güncel İçerikler

    Abdülhamid ve Sherlock Holmes

    12 Mayıs 2025 Yazılar Umut Dağıstan

    ABD Gündemi: Trump’ın İlk 100 Günü, Sol Muhalefet Meydanlarda, Kamuda Tasfiyeler, Mineral Anlaşması

    10 Mayıs 2025 Bültenler Emrullah Özdemir

    Turkey and Israel: Intense Geopolitical Rivalry from the Mediterranean to Central Asia

    8 Mayıs 2025 D84 INTELLIGENCE Reza Talebi

    Savaşların Kazananı Olur Mu?

    7 Mayıs 2025 Yazılar Oytun Meçik

    E-Bültene Abone Olun

    Güncel içeriklerden ilk siz haberdar olun




    Archives

    • Mayıs 2025
    • Nisan 2025
    • Mart 2025
    • Şubat 2025
    • Ocak 2025
    • Aralık 2024
    • Kasım 2024
    • Ekim 2024
    • Eylül 2024
    • Ağustos 2024
    • Temmuz 2024
    • Haziran 2024
    • Mayıs 2024
    • Nisan 2024
    • Mart 2024
    • Şubat 2024
    • Ocak 2024
    • Aralık 2023
    • Kasım 2023
    • Ekim 2023
    • Eylül 2023
    • Ağustos 2023
    • Temmuz 2023
    • Haziran 2023
    • Mayıs 2023
    • Nisan 2023
    • Mart 2023
    • Şubat 2023
    • Ocak 2023
    • Aralık 2022
    • Kasım 2022
    • Ekim 2022
    • Eylül 2022
    • Ağustos 2022
    • Temmuz 2022
    • Haziran 2022
    • Mayıs 2022
    • Nisan 2022
    • Mart 2022
    • Şubat 2022
    • Ocak 2022
    • Aralık 2021
    • Kasım 2021
    • Ekim 2021
    • Eylül 2021
    • Ağustos 2021
    • Temmuz 2021
    • Haziran 2021
    • Mayıs 2021
    • Nisan 2021
    • Mart 2021
    • Şubat 2021
    • Ocak 2021
    • Aralık 2020
    • Kasım 2020
    • Ekim 2020
    • Eylül 2020
    • Ağustos 2020
    • Temmuz 2020
    • Haziran 2020
    • Mayıs 2020
    • Nisan 2020
    • Mart 2020
    • Şubat 2020
    • Ocak 2020
    • Aralık 2019
    • Kasım 2019
    • Ekim 2019
    • Eylül 2019
    • Ağustos 2019
    • Temmuz 2019
    • Haziran 2019
    • Mayıs 2019
    • Nisan 2019
    • Mart 2019

    Categories

    • Asterisk2050
    • Bültenler
    • Çeviriler
    • D84 INTELLIGENCE
    • EN
    • Forum
    • Özetler
    • Podcast
    • Röportajlar
    • Uncategorized
    • Videolar
    • Yazılar
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    İçerik
    • Yazılar
    • Podcast
    • Forum
    • Röportajlar
    • Çeviriler
    • Özetler
    • Bültenler
    • D84 INTELLIGENCE
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    Sosyal Medya
    • Twitter
    • Facebook
    • Instagram
    • Youtube
    • LinkedIn
    • Apple Podcast
    • Spotify Podcast
    • Whatsapp Kanalı
    Kurumsal
    • Anasayfa
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • Yazarlar
    • İçerik Sağlayıcılar
    • Yayın İlkeleri ve Yazım Kuralları
    © 2025 DAKTİLO1984
    • KVKK Politikası
    • Çerez Politikası
    • Aydınlatma Metni
    • Açık Rıza Beyanı

    Arama kelimesini girin ve Enter'a tıklayın. İptal etmek için Esc'ye tıklayın.

    Çerezler

    Sitemizde mevzuata uygun şekilde çerez kullanılmaktadır.

    Fonksiyonel Her zaman aktif
    Sitenin çalışması için ihtiyaç duyulan çerezlerdir
    Preferences
    The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
    İstatistik
    Daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak için kullanılan çerezlerdir The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
    Pazarlama
    Size daha uygun içeriklerin iletilmesi için kullanılan çerezlerdir
    Seçenekleri yönet Hizmetleri yönetin {vendor_count} satıcılarını yönetin Bu amaçlar hakkında daha fazla bilgi edinin
    Seçenekler
    {title} {title} {title}