Daktilo 1984Daktilo 1984
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • E-Bültene Abone Ol
    Facebook Twitter Instagram Telegram
    Twitter Facebook YouTube Instagram WhatsApp
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Destek Ol Abone Ol
    • İZLE
      • Çavuşesku’nun Termometresi
      • Varsayılan Ekonomi
      • 2’li Görüş
      • İki Savaş Bir Yazar
      • Yakın Tarih
      • Mayhoş Muhabbetler
      • Tümünü Gör
    • OKU
      • Yazılar
      • Röportajlar
      • Çeviriler
      • Asterisk2050
      • Yazarlar
    • DİNLE
      • Çerçeve
      • Zedcast
      • Tuhaf Zamanların İzinde
      • SenSensizsin
      • Tümünü Gör
    • D84 FYI
      • Hariçten Gazel
      • Avrupa Gündemi
      • ABD Gündemi
      • Altüst
    • D84 INTELLIGENCE
      • Kitap Yorum
      • Göç Sorunu
      • Başkanlık Sistemi Projesi
      • Devlet Kapasitesi Liberteryenizmi
      • Herkes için Siyaset Bilimi
      • Yapay Zeka
    Daktilo 1984Daktilo 1984
    Anasayfa » Teknoloji Gündemi: Hollanda Etrafında Dönen Çip Savaşları ve Samsung’un Kötü Finansal Durumu
    Bültenler

    Teknoloji Gündemi: Hollanda Etrafında Dönen Çip Savaşları ve Samsung’un Kötü Finansal Durumu

    Mert Söyler24 Eylül 20247 dk Okuma Süresi
    Paylaş
    Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp

    Altüst: Yeni Teknolojiler ve Değişen Endüstriler Bülteni (9-22 Eylül 2024)

    Yapay zekâ devrimi nedeniyle çiplere global talep hiç olmadığı kadar artmışken çip endüstrisi üzerinden global bir jeopolitik mücadele her geçen gün daha da sertleşiyor.

    ABD ve Çin birbiri ardına çeşitli gümrük vergileri kararları alarak üretim ve tedarik zincirlerini kendileri için daha güvenli hale getirmeye çalışıyorlar.

    Altüst’ün bu sayısında ise çip üretiminde kullanılan makineleri üreten Hollandalı ASML şirketinin merkezinde olduğu, teknoloji üzerinden yürütülen bir jeopolitik mücadeleye göz atacağız.

    Öte yandan, dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden biri olan Samsung’un finansal durumu pek iyiye gitmiyor. Ayrıca Samsung’un Hindistan’daki bir fabrikasında yaşanan büyük çaplı grev hem Samsung’un global üretim ağını hem de Hindistan ekonomisini etkileme potansiyeline sahip.

    ABD-Çin Arasındaki Çip Savaşları ve Hollanda’nın Kritik Rolü

    ABD ve Çin arasında teknolojik mücadele alevlenmeye devam ediyor. ABD; Çin’den, elektrikli araçlar başta olmak üzere, gelen ürünlere uygulanan gümrük vergilerini ciddi oranlarda artırmıştı. Çin ise özellikle yarı iletken çipler ve lityum bataryaların üretiminde kullanılan kritik minerallerin ihracatını kısıtlamıştı.

    Bu teknoloji savaşının en önemli kısmını ise tabii ki çipler ve özellikle en ileri teknoloji çipleri üreten makineler oluşturuyor. Çip üreten makineler denilince akla ilk gelmesi gereken isim Eindhoven, Hollanda merkezli Advanced Semiconductor Materials Lithography (ASML) şirketi.

    Çiplerin üretiminde fotolitografi makineleri kullanılıyor ve en basit haliyle anlatırsak şu anda piyasada yaygın olarak kullanılan iki tür fotolitografi makinesi var: Aşırı ultraviyole ışın (EUV) makineleri ve derin ultraviyole ışın (DUV) makineleri.

    Daha geniş ve daha az kompleks çiplerin üretilmesinde kullanılan ve daha eski teknoloji olarak sınıflandırabileceğimiz DUV makineleri sektörün temelini oluşturuyor. Intel, Canon, Nikon, ASML gibi birçok firma farklı kalitelerde DUV makineleri üretebiliyor. Fakat 2010’lu yılların başında ASML çok daha küçük ve kompleks çiplerin üretilebilmesini mümkün kılan EUV makineleri ile sektörde bir kırılım yarattı. Çip üretiminde kullanılan litografi makinelerinin en büyük tedarikçisi olan ASML, EUV makinelerini üretebilen dünyadaki tek şirket.

    ASML, çip sektöründe bu kadar önemli bir yere sahip olduğu için jeopolitik mücadelelerin de merkezinde yer alıyor. 2018’de Trump hükümeti ASML’in Çin’e satış yapmasını engellemeye çalışmıştı. 2023’ün sonunda ise Biden hükümeti, yarı iletken çiplerin ve çip üretiminde kullanılan cihazların özellikle en yeni modellerinin Çin’e ihraç edilmesini ulusal güvenlik nedeniyle kısıtlama kararı almıştı. ASML cihazlarının içerisinde ABD üretimi parçaların da olduğunu belirterek ASML cihazlarının da Çin’e ihracatını yasaklamıştı.

    En küçük ve en kompleks yarı iletken çiplerin üretiminde kullanılan ASML’nin son teknoloji EUV litografi cihazlarının Çin’e ihracatı, zaten ABD tarafından hep baskılanıyor ve Çinli üreticiler bu en son teknolojiye erişemiyorlardı. ABD’nin bu kararın ardından Hollanda hükümeti de Ocak 2024’te ASML’nin EUV cihazlarından bir düşük kademede yer alan DUV litografi makinelerinin en yeni iki modelinin Çin’e ihraç edilebilmesini hükümet onayına bağlayıp Hollanda’nın tutumunu da ABD ile aynı noktaya getirmişti.

    Eylül ayının başında ABD hükümeti bir adım daha atarak kuantum bilgisayarların da Çin’e ihracatını kısıtlama kararı aldı ve Hollanda hükümeti de hemen ertesi gün uyum sağlayarak orta kademede yer alan DUV litografi makinelerinin de Çin’e ihracatına kısıtlama getirdi. Fakat Çip Savaşı’ndaki gerginlik burada bitmedi. Çünkü 10 Eylül günü Hollanda hükümeti ASML’nin daha öncesinde Çin’e sattığı litografi cihazlarının yedek parçaları ve yazılım güncellemeleri için de ihracat kısıtlaması kararı aldı.

    Çip üretiminde kullanılan makinelerin üretiminde fiilen tekel olan ASML’nin makinelerinin bundan sonra Çin’e ihraç edilebilmesi resmen imkânsız hale gelmiş durumda. 2023 yılında ASML makinelerinin toplam satışlarının yarısı, dünyanın en büyük çip üreticisi şirketi olan TSMC‘yi barındıran Tayvan’a yapılmıştı. Tayvan’ın ardından ise Güney Kore ve Çin, ASML’in en büyük müşterileriydi.

    Ama 2024’te Çin, satın alımlarını çok ciddi oranda artırarak tüm ASML sistemlerinin yarısını satın alarak en büyük alıcı haline gelmişti. Bu yüzden ihracat kısıtlamaları hem Çin’in yarı iletken çip üretebilme kabiliyetlerine büyük bir darbe indirecek hem de ASML’yi en büyük pazarından edecek.

    Çin ise litografi cihazlarında kendi üretimini sağlamaya çalışıyor. 2002 yılında kurulan Çinli Shanghai Micro Electronics Equipment (SMEE) şirketi, Çin pazarı için ASML’ye göre daha düşük kalite litografi makineleri üretiyordu. ASML’ye rakip olarak EUV makinelerinin üretimine yakın gelecekte başlayabilmeleri imkânsız gözüküyor. Ama en gelişmiş seviyedeki DUV makinelerini önümüzdeki yıl içerisinde yaygın bir şekilde satışa sunmayı planlıyorlar.

    Çiplerde nanometre değeri ne kadar düşük olursa o kadar verimli ve yüksek performanslar elde ediliyor. Örneğin, bu hafta satışa sunulan iPhone 16’larda 3 nanometrelik Apple A18 çipleri bulunuyor. Fakat SMEE’nin en gelişmiş makinesi 28 nanometre çipler üretebilecek. Ama 28 nanometreleri üretebilen ASML makineleri 2011 yılında satışa sunulmuştu ve ASML makineleri şu anda 2 nanometre kadar küçüklükte çiplerin üretimini yapabiliyor.

    Dolayısıyla çip üretimi konusunda Çin’in önünde ilerlemesi gereken çok yol var ve bu son gelişmelerin Çin’deki çip sektörünü nasıl etkileyeceğini takip etmeye devam edeceğiz.

    Samsung’da İşler İyi Gitmiyor

    Bir önceki Altüst bülteninde Alman otomotiv devi Volkswagen’in tasarruf tedbirleri kapsamında tarihinde ilk defa Almanya’da fabrika kapatmayı değerlendirdiğini yazmıştım. Bu bültende de Güney Koreli teknoloji devi Samsung’a göz atacağız.

    Çünkü, dünyanın en büyük çip üreticilerinden biri olan Samsung, son yıllarda TSMC ve Nvidia gibi rakipleri karşısında rekabet etmekte zorlanıyor. Ayrıca şirketin önemli pazarlarından olan akıllı telefon pazarında Samsung halen sektör birincisi olsa da Apple ve Xiaomi pazar paylarını gittikçe artırıyorlar.

    Samsung’un finansal durumuna baktığımız da ise şirketin gelir ve kârları 2010’dan 2020’ye çok ciddi bir artış göstermeden ilerlerken neredeyse her teknoloji firmasında gördüğümüz gibi pandemiyle beraber finansal tablonun çok daha iyi hale geldiğini görüyoruz. Fakat pandeminin ardından düşen satışlarla beraber Samsung’un gelirleri 2011’deki seviyeye gerilemiş ve işletme kârı neredeyse sıfıra yaklaşmış durumda.

    Dolayısıyla Samsung için finansal durum pek iyiye gitmiyor ve şirket bu durumu düzeltmek için radikal birkaç hamleye girişti. Samsung’un tüm dünyada 268 bin çalışanı bulunuyor ve bu sayının 147 bin kadarı Güney Kore dışındaki ülkelerde çalışıyor. Bu iş gücünün önemli bir kısmı üretim kısmında çalışsa da Samsung tasarrufa gitmek için Güney Kore dışındaki satış ve pazarlama departmanlarında %15’lik, idari personelde de %30’luk bir küçülmeye gidecek.

    Güney Kore’nin tüm gayri safi yurtiçi hasılasının %22’sini Samsung’un gelirleri oluşturduğu için merkezi olan Güney Kore’de işçi çıkarması politik açıdan çok daha zor bir mesele, o nedenle Samsung ilk önce yurtdışında küçülmeye gitmeyi tercih ediyor.

    Samsung’un Hindistan’daki Fabrikasında Büyük Grev

    Samsung bu tasarruf kararlarını alırken şirketin Hindistan’daki bir fabrikasındaki grev de üretim kapasitesinde büyük bir sorun haline geldi. Hindistan’ın Chennai şehrindeki bu fabrika, Samsung’un Hindistan’daki yıllık 12 milyar dolarlık gelirinin üçte birinden fazlasını oluşturuyor. 9 Eylül’den beri grevde olan işçiler, kurdukları yeni sendikayı Samsung tanımadığı, toplu sözleşme ve maaş artışı sağlanmadığı sürece iş başı yapmayı reddediyorlar.

    Hindistan hem Samsung’un en önemli pazarlarından biri hem de şirketin en önemli üretim ve araştırma merkezlerinden birisi. 2014’ten beri başbakan olan Narendra Modi’nin, doğrudan yabancı yatırımları Çin’den Hindistan’a ucuz iş gücü sayesinde çekerek altı yıl içerisinde elektronik üretimini üç katına, 500 milyar dolarlık bir sektöre dönüştürmek istediği bir dönemde yaşanan bu grev; ekonomik süper güç olma yolundaki Hindistan’ın sanayisini etkileme potansiyeline sahip.

    Geçtiğimiz Ağustos ayındaki genel seçimlerde Narendra Modi’nin Bharatiya Janata Partisi’nin (BJP) de içerisinde olduğu Ulusal Demokratik İttifak (NDA) seçimleri kazanmıştı. Ama beklenenden büyük başarı gösteren muhalefetteki Hindistan Ulusal Kalkınma Kapsamlı İttifakı’nın (INDIA) da bir parçası olan Hindistan Komünist Partisi (Marksist), Samsung fabrikasındaki greve katılan sendikalara büyük destek veriyor.

    Bu nedenle grevin başarıya ulaşıp ulaşmayacağı ve Hindistan’daki artan elektronik yatırımlarıyla beraber sendikaların bu fabrikalarda yaygınlaşabilmeleri hem Hindistan’ın sanayi politikalarını hem de uzun yıllardır süren Modi iktidarını etkileyebilir. Şimdiye kadar Hindistan polisi greve karşı sert müdahalelerde bulundu ve Samsung, grevi düzenleyenlere karşı dava açma yolunu tercih etti.

    Grevin nasıl sonuçlanacağını takip etmek, Samsung’un geleceğini takip edebilmek için de önemli. Çünkü, 1938’de kurulan Samsung Grubu birçok sektörde faaliyetler yürütüyor. Samsung, elektronik üretiminin yanı sıra dünyanın ikinci en büyük gemi üreticisi ve dünyanın büyük inşaat şirketlerinden bir tanesi. Samsung Grubu tarihsel olarak sendika karşıtı bir tutum takınıyor ve sendikal faaliyetleri engellemeye çalışıyor.

    2021 yılında Samsung’un CEO’su Lee Jae-yong piyasa manipülasyonu ve rüşvet suçlamalarıyla tutuklandıktan sonra şirket tarihinde ilk defa sendikalarla toplu sözleşme imzalanmıştı. Teknoloji devi Samsung’un düşen kârlılıkları ve sendikal talepler arasında yolunu nasıl bulacağını takip etmeye devam edeceğim.

    Altüst Dünya Ekonomi R1
    Paylaş Twitter Facebook LinkedIn Email WhatsApp
    Önceki İçerikHizbullah-İsrail Savaşı, Almanya’da Eyalet Seçimi | 2’li Görüş #12
    Sonraki İçerik Dünya Gündemi: Hizbullah-İsrail Savaşı Büyüyor

    Diğer İçerikler

    D84 INTELLIGENCE

    Turkey and Israel: Intense Geopolitical Rivalry from the Mediterranean to Central Asia

    8 Mayıs 2025 Reza Talebi
    Yazılar

    Savaşların Kazananı Olur Mu?

    7 Mayıs 2025 Oytun Meçik
    Podcast

    İrlanda Tarihi II: Global Ekonominin Merkezindeki Ada | Çerçeve S3 #73

    6 Mayıs 2025 Serim Çetin, İlkan Dalkuç ve Mert Söyler

    Yorumlar kapalı.

    Güncel İçerikler

    Turkey and Israel: Intense Geopolitical Rivalry from the Mediterranean to Central Asia

    8 Mayıs 2025 D84 INTELLIGENCE Reza Talebi

    Savaşların Kazananı Olur Mu?

    7 Mayıs 2025 Yazılar Oytun Meçik

    Dünya Gündemi: İsrail Gazze’yi Kalıcı Şekilde İşgale Hazırlanıyor

    6 Mayıs 2025 Bültenler Bahadır Çelebi

    Türkiye’de Serbest Gazeteciliğin Geleceği: Zorluklar ve Çözüm Yolları

    3 Mayıs 2025 Yazılar Gökhan Korkmaz

    E-Bültene Abone Olun

    Güncel içeriklerden ilk siz haberdar olun




    Archives

    • Mayıs 2025
    • Nisan 2025
    • Mart 2025
    • Şubat 2025
    • Ocak 2025
    • Aralık 2024
    • Kasım 2024
    • Ekim 2024
    • Eylül 2024
    • Ağustos 2024
    • Temmuz 2024
    • Haziran 2024
    • Mayıs 2024
    • Nisan 2024
    • Mart 2024
    • Şubat 2024
    • Ocak 2024
    • Aralık 2023
    • Kasım 2023
    • Ekim 2023
    • Eylül 2023
    • Ağustos 2023
    • Temmuz 2023
    • Haziran 2023
    • Mayıs 2023
    • Nisan 2023
    • Mart 2023
    • Şubat 2023
    • Ocak 2023
    • Aralık 2022
    • Kasım 2022
    • Ekim 2022
    • Eylül 2022
    • Ağustos 2022
    • Temmuz 2022
    • Haziran 2022
    • Mayıs 2022
    • Nisan 2022
    • Mart 2022
    • Şubat 2022
    • Ocak 2022
    • Aralık 2021
    • Kasım 2021
    • Ekim 2021
    • Eylül 2021
    • Ağustos 2021
    • Temmuz 2021
    • Haziran 2021
    • Mayıs 2021
    • Nisan 2021
    • Mart 2021
    • Şubat 2021
    • Ocak 2021
    • Aralık 2020
    • Kasım 2020
    • Ekim 2020
    • Eylül 2020
    • Ağustos 2020
    • Temmuz 2020
    • Haziran 2020
    • Mayıs 2020
    • Nisan 2020
    • Mart 2020
    • Şubat 2020
    • Ocak 2020
    • Aralık 2019
    • Kasım 2019
    • Ekim 2019
    • Eylül 2019
    • Ağustos 2019
    • Temmuz 2019
    • Haziran 2019
    • Mayıs 2019
    • Nisan 2019
    • Mart 2019

    Categories

    • Asterisk2050
    • Bültenler
    • Çeviriler
    • D84 INTELLIGENCE
    • EN
    • Forum
    • Özetler
    • Podcast
    • Röportajlar
    • Uncategorized
    • Videolar
    • Yazılar
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    İçerik
    • Yazılar
    • Podcast
    • Forum
    • Röportajlar
    • Çeviriler
    • Özetler
    • Bültenler
    • D84 INTELLIGENCE
    Konular
    • Siyaset
    • Ekonomi
    • Dünya
    • Tarih
    • Kültür Sanat
    • Spor
    • Rapor
    • Gezi
    Sosyal Medya
    • Twitter
    • Facebook
    • Instagram
    • Youtube
    • LinkedIn
    • Apple Podcast
    • Spotify Podcast
    • Whatsapp Kanalı
    Kurumsal
    • Anasayfa
    • Hakkımızda
    • İletişim
    • Yazarlar
    • İçerik Sağlayıcılar
    • Yayın İlkeleri ve Yazım Kuralları
    © 2025 DAKTİLO1984
    • KVKK Politikası
    • Çerez Politikası
    • Aydınlatma Metni
    • Açık Rıza Beyanı

    Arama kelimesini girin ve Enter'a tıklayın. İptal etmek için Esc'ye tıklayın.

    Çerezler

    Sitemizde mevzuata uygun şekilde çerez kullanılmaktadır.

    Fonksiyonel Her zaman aktif
    Sitenin çalışması için ihtiyaç duyulan çerezlerdir
    Preferences
    The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
    İstatistik
    Daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak için kullanılan çerezlerdir The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
    Pazarlama
    Size daha uygun içeriklerin iletilmesi için kullanılan çerezlerdir
    Seçenekleri yönet Hizmetleri yönetin {vendor_count} satıcılarını yönetin Bu amaçlar hakkında daha fazla bilgi edinin
    Seçenekler
    {title} {title} {title}